Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122155 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
Пепи ,нормално ли е един тиран  да взема решения за значението на кръстния символ и самия кръст като фетиш, след като дотогава те са били отхвърляни от християните и защо според теб този тиран е въвел почитането на кръста - Защото Господ ли му е дал знак или защото  той самият е искал да вкара разделителен маркер.

Може би не разбирам въпроса ти за тирана?
За Кръста и почитането му се казва и в Евангелието и в Стария Завет.
Благодаря Ти, Господи!

Offline PETER

• Forum fan
На мен пък винаги са ми били интересни частиците от кръста на който е бил разпънат Исус и мощите на светци. Оказва се ,че само в България сигурно има частици от светия кръст ,които да стигнат за кръстове от тук до Ерусалим.Става ми гадно даже,като си помисля ,че хората могат  да се покланят на нещо и да фетишизират нещо върху което е убит Христос.

А на мен, освен това са ми интересни космите от разни бради ... :)
http://www.blitz.bg/article/3322

Иво,
какво зная и какво не зная за плащеницата не е интересно. Интерсно е че аргумента, който даваш за  второто изследване на плащеницата не е коректен аргумент от гл.т. изискванията на "повторението" и от гл.т. изискванията за формиране на научно твърдение. Тези изисквания включват и условието "много, различни и независими източници"
Нищо друго в твърденията на експерти (примерно негатив-позитив флора-фауна и т.н.) не съм коментирал.

Освен това, когато се аргументираш със нечие незнание за нещо това не значи автоматично твое знание за същото нещо. Аз съм човек на логиката и разума и логически заблуди от типа "атака на личноста" не ми действат. :)
Между другото тук има една интересна тема "Сократ среща Иисус"
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1479.0.html
Виж я, може да ти хареса. :)

И не пиши с главни букви - добре съм със зрението. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
За Кръста и почитането му се казва и в Евангелието и в Стария Завет.

Той може и да ти повярва, ама аз няма как да ти се вържа на въображението.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline pomak BG

• Historian
Тъй като не е уточнено в каноничните евангелия и мястото на кръста на който бил разпнат Иисус през IV в. царица Елена, майка на император Константин Велики, посетила светите места в Палестина и пожелала да го открие. След като го открила, това се приело радушно и нито един от християнин по-късно не възразил на това.

Offline abc

• Forum fan
И какво следва от това? Къде е проблема?

Offline pomak BG

• Historian
Следват много работи, като например вмешателство на политиката в религията. За мен Константин Велики е бил много прозорлив император. Той за разлика от предходните целял в империята му поне от религиозна гледна точка да няма различия сред поданиците му и взел решение да признае християнската религия официална, но чрез споразумение да я направи по-близка и към опонентите и. Донякъде за това се погрижил и Павел още през І в. За Константин останало само да го признае и да отстрани конкурентите му. За това и в Новия Завет по-малко се споменава за апостолите, а повече за Павел. Другото което направил Константин е че не признал много от евангелията, сред които били Еврейското евангелие написано между І и ІІ век., Евангелието на ебионитите (евионитите), създадено е вероятно през ІІ век и е използвано също от християните-евреи и пр. Освен това другото което направил за да бъде християнството възприето от другите поданици е че заместил името на бог Елоах или Йахова с Ю-питер (Небе баща), на който синовете били императорите. Но вместо императорите сега за син на бога бил обявен Иисус. По това време се определила и датата на раждането, тъй като в нито едно от евангелията не се споменава за деня, месеца и годината на раждането на Иисус. Денът който днес е определен за рожден ден на Иисус - 25 декември е свързан с честването в Римската империя на зимното слънцестоене. Този ден в продължение на 25 века е бил основен празник на бога на "съвършената чистота". От този ден светлата част на деня започва да нараства и според представата на древните Митра като бог на светлината, отъждествяван със Слънцето, имал основен принос за това. Поклонниците на култа към Христос започнали да използват този митраистки празник след IV в. За възкресението, което проповядвал единствено Павел, го възприето от  религията към бог Митра, за който също се твърдяло, че е възкръснал и неговите страдания гарантирали спасението на поклонниците му. Възможно е идеята за смъртта и възкресението на Иисус да е дошла и от празника за смъртта и възкръсването на бог Атис, който подобно на Иисус бил роден от майка заченала девствена. Празника се чествал в Римската империя през пролетта и бил въведен по времето на император Клавдий (10 г. пр. Хр.—54 г.).  По това трябвало да се подпишат всички участници на Първия вселенски събор, а ако не го направят като Арий, ги чакало заточение.  
Всички тези религии след 5 век били забранени. До края на ІХ в., преследването им от Източната православна църква и от Римокатолическата църква се превърнало в обичайна практика. Членовете им ако заемали управленчески постове били отстранявани от тях и били сурово наказвани. Техните храмове били закривани и превръщани в ортодоксални или римокатолически църкви.
Освен тези деяния  Константин Велики и майко му Елена след 300 и кусур години решили и открили не само мястото където бил разпнат, но и кръста и погребалната пещерата. Всичко това се приело радушно и нито един от християнин по-късно не възразил на това. За да ги узакони като такива, той построил на мястото на предполагаемия гроб ротондата "Възкресение Христово", а на Голгота, на предполагаемото местонахождение на кръста, църква, която императора нарекъл "базилика, от която няма по-красива".

Offline ivopd

• Member
  • **
А на мен, освен това са ми интересни космите от разни бради ... :)
http://www.blitz.bg/article/3322

Иво,
какво зная и какво не зная за плащеницата не е интересно. Интерсно е че аргумента, който даваш за  второто изследване на плащеницата не е коректен аргумент от гл.т. изискванията на "повторението" и от гл.т. изискванията за формиране на научно твърдение. Тези изисквания включват и условието "много, различни и независими източници"
Нищо друго в твърденията на експерти (примерно негатив-позитив флора-фауна и т.н.) не съм коментирал.

Явно не си чел всичките ми постове по повод плащаницата! Хайде недей да преиграваш и да се правиш на големия учен като си прочел една статийка по повод Плащаницата! Аз съм чел книга издадена не от сулю и пулю който може да си прави каквито му воля и простотия дава коментари, а директно от френски Учен който е посветил 20 години в изследователска работа.Но нямам и намерение да обяснявам на никой защото първо не ви интересува,засяга и предпочитате да давате тенденциозно мнения против! Когато един човек е предубеден той никога неможе да бъде обективен, същото се однася и за учените. Науката не е Бог и не е абсолютната истина тя зависи много от учените, тяхните цели,разбирания и лично отношение.За да ме разбереш правилно(т.к. от постовете ти разбирам че не ме разбирате- ПРОЧЕТИ ТЕОРИЯТА ЗА ОТНОСИТЕЛНОСТА НА АЙНЩАЙН)

Offline PETER

• Forum fan
Иво,
имаш 10 постинга.
Чел съм ги всичките. Явно съм чел и всички онези дето се отнасят до плащеницата.
Това че ти си чел някаква книга на някакъв професор изобщо не аргументира оригиналноста на плащеницата.
А от това че нямаш намерение да обясняваш се питам а какъв е тогава смисъла да водиш диалог?
По-добре иди в някой църква и проповядвай за вярата си в абсолютната истина.

На път за църквата прочети писмото на Айнщаин за религията, адресирано до философа Ерик Гудкайнд.
“Думата Бог за мен е само израз и продукт на човешката слабост, а Библията е сборник от благородни, но примитивни легенди, които са доста детински”http://www.slava.bg/news/3172.html

Успех. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline ivopd

• Member
  • **
Do Pomak Bg
Няма смисъл да пишеш толков, кажи само от коя книга на История на Религиите преписваш и ние ще си прочетем книгата! Незнам дали знаеш че символите по принцип са като азбуката мн.малко на брой! Но в зависимост от това как ги исползваш се получават различни смислови послания. Няма как да няма общи неща между различните религии, важното е че няма племе на света без идеята за Бог-Отец. Прарелигията,доказват че Първо-архетипа и прарелигията носи спомена за Бог Отец. Християнството е донесло Откровението Кой е Синът на този Отец. Няма никога да разбереш духа на Християнската Църква от книги по История на Църквата или Религиите!
Христос е донесъл не Евангелия, (разбирай книги)а Църква. Църквата е създала евангелията, Църквата може да съществува и без Библията докато за Протестантите това е невъзможно! Църквата може да съществува и без ап.Павел но той неможе без Църквата. Ереста не е в погрешния начин на мислене на отделни хора а когато тези хора в своята гордост се отделят от Църквата, това са направили всички еретици и хора държащи на собствената си правота/истина пред тази на Църквата или Съборната или Св.Духовната Истина.

Offline ivopd

• Member
  • **
Това че ти си гледал филмче в youtube или си прочел една статия против Плащаницата от 1988г. неозначава че това е истината за плащаницата. Диалог се води когато има релевантен участник иначе се превръща е монолог(от дио на грц.=две). А това че не си чел постингите или по точно чел но недоразбрал се вижда от факта че си пропуснал когато писах че ПЛАЩАНИЦАТА Е ИЗСЛЕДВАНА ОТ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ ОБЕКТИВНИ УЧЕНИ, ОТ ЦЯЛ СВЯТ, РАЗЛИЧНИ КОНТИНЕНТИ,С РАЗЛИЧНА РЕЛИГИОЗНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ!!! ТОВА АКО НЕ Е ОБЕКТИВНО ПОЯСНИ ТИ КОЕ Е ЗА ТЕБ ОБЕКТИВНО? МНЕНИЕТО НА ХОДЖАТА ЛИ? ТОЧНО ТИ АКО СИ МЮСЮЛМАНИН НЕМОЖЕШ ДА ГОВОРИШ ЗА НАУКА Т.К. КУЛТУРНО РАЗВИТИЕТО НА МЮСЮЛМАНСИЯ СВЯТ Е НИВО 15В. Науката се е развила в Християнска европа. Явно прогреса и научното развитие пречи на много твои съ-братя които бомбандираха 2-те кули близнаци в New York!!!!!!

Offline pomak BG

• Historian
Виж сега Иво, първото което е аз не преписвам а се занимавам с наука. Това което съм написал е изводът ми от прочетеното и чутото в разни научно-документални филми. Литературата която съм ползвал за да ги напиша тези неща не са само история на религиите, а и много други книги, като Донини, Ам., У истоков християнства, Москва, 1979; Петрински, Ив., Богът на съвършената чистота, Пейджълс, Ил., Гностическите евангелия, С., 2006., Wilson, Ed., Die Schriftrollen vom Toten Meer , München, 1956, Поснов, М., История на християнската църква, том І, 1993, Фрейзър., Дж., Фолклорът в Стария Завет., С.,1989, Фрейзър., Дж., Златната клонка, С., 1984 и пр. и филмчетата на National Geographic Приятно четене и гледане.  
Колкото до ислямската цивилизация тя не е до 15 в. и благодарение на нея се е развила Европа. Много от постиженията на ислямските учебни били откраднати на Запад и приписани на християнски учени, а други с постиженията ни развивали своите научни виждания. Един друг пример е и Кордова, когато тя съществувала, в западните  градове, като Берлин, Париж, Виена, Лондон и пр., нямало канализация, бани и епидемиите се носили от място на място. Въпреки че и на изток и на запад църквата властвала, за нея не бил важен разврата от който всеки 3-ти е бил със сифилис и трипер, а гонели набедени магьосници и еретици и на запад властвала инквизицията, а на изток църковните събори на които им прилагали т.н. обредни осакатявания, като им режели езиците, устните, ослепявали им очите и са ги горели на клади. И с какво тези попове са спазвали наставленията на Иисус и учебниците му с нищо. Колкото до бог Отец той е бил римски бог наричало се Ю-питер (небе баща) в ранното християнство особено при иудеите християни бога въобще не се наричал Баща т.е. Отец, а Елоах или Йахова и значенията и на двете не са Баща т.е. Отец.  

Offline isa71

• Forum fan
иво виж нещо и за кръстоносците, от Европа-
,,Мюсюлманските им противници получават "уроци" по зверства от католическите воини, които никога няма да бъдат забравени. През 1098 година кръстоносците завземат град Маара. На отбраняващите града е дадена дума, че ако се предадат без бой, животът им ще бъде пощаден. Но когато кръстоносците влизат в него, започва истинска сеч. Арабският автор Ибн ал Атир съобщава, че убийствата продължават три дни. От страна на франките Рау от Каен е запечатал зверствата на своите събратя за следващите поколения:"В Маара нашите хора показаха на какви ужасни неща са способни, те набождаха децата върху копията си и позираха с това". Един историк от Сирия стига до друг извод няколко десетилетия след първия кръстоносен поход. "Всички, които изследваха франките, стигат до един и същи извод, че това са зверове, които по нищо не се отличават от животните, освен по смелост и готовност за битки", казва историкът. Никога ислямският свят не трябва да забравя канибализма, с който нашествениците дойдоха в техния свят, пише ливанският историк Амин Малоуф. В турските героични песни франките са описани почти винаги като човекоядци. След като през 1099 г. кръстоносците успяват да овладеят стените на Ерусалим, те превземат града след дълги улични битки. След което обаче убийствата на жени и деца продължава. На следващата сутрин в града вече няма живи мюсюлмани и евреи. По-голямата част от еврейската общност се е скрила в главната синагога на града, но те са нарочени, че помагат на неверниците. За това синагогата е запалена от кръстоносците и вътре изгарят хиляди невинни хора

http://paper.standartnews.com/archive/2001/11/06/history/index.htm

Offline pomak BG

• Historian
Той ще се оправдае с това че православните не били като католиците, точно обратбната първите били по долбни, "ОБРЕДНИТЕ ОСАКАТЯВАНИЯ" не ги забравяй, те показвали що за цивилизация сте били през Средновековието СЛЕД 15 ВЕК.

neru

• Guest
Затова правете като мене -спазвате що годе морал и религиите ги оставете за попове и ходжи!Да си ги мерят!

Offline rado

• Senior member
Hej odcsa pak fantazii, Nebe - baszta i tem podobni. Ot knigi czoweko kakto ti pisa edin saforumec nemoczesz wnikna w duha na wjarata Christowa. Nikoj ne otricza, cze christijanstwoto ili po toczno horata sa storili golemi gluposti prez wekowete, ala koj kazwa, cze Bog odobrjawa towa ili go blagoslawja.I pri nas i pri was problemite gi sazdawa gresznijat czowek s negowite stremlenija i meraci, a ne Bog. Stiga ste si czesali ezicite i ste pripiswali mnogo "uwacsaemi i dostowerni" knigi. Mir na wsiczki, Christos wazkrese!