Author Topic: Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата  (Read 285921 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Не допускайте в никакъв случай, че нечии живот се скапва само заради това, че е християнин в неподходяща среда. Хелзингския комитет не го допуща, нито пък одобрява.

Като оставим настрани грешките и в това изречение, например
хелзинкският комитет не се пише с "г"  (при това в случая е подлог, следователно с пълен член:  "Хелзинкският комитет")
или
 "нечии живот" (ед.ч., м.р.), което се пише с й накрая - нечий живот, а не нечии (сякаш е мн.ч.) , та като оставим правописа, да минем към твърдението.

Не само допускам, ами мога дo утре дa ви изреждам примери за дискриминация на християни - и по света, и у нас, и  в близкото, и далечното минало, и в сегашно време.
 Например, християните са били дискриминирани в Османската империя, защото са плащали по- високи данъци от мюсюлманите.
 Ето ви пример за дискриминация, причинила между другото, масово преминаване на цели села и махали към мюсюлманската религия.
За дискриминация на християни в България през последните години също мога да ви изпиша цели тонове. Особено по времето на комунизма, но и сега. Най-драстичният пример е свързан с прокурорския и полицейски произвол над т.нар. алтернативен синод, за което България  бе осъдена в Страсбург. Полицейското нападение бе извършено в полза на синода на патриарх Максим - неканонично избран патриарх, с нареждане на ЦК на БКП.

Между другото, тогава мюсюлманите подкрепиха своите братя християни. Случаи на дискриминация на християни у нас са и отказите да бъдат регистрирани някои неправославни християнски общности, за което България също бе осъдена  в Страсбург -  и неведнъж.
И така нататък. Но аз питах не за религиозна, а за етническа дискриминация, в която потърпевши са етнически българи.

Offline Dilmana

• Editor
Гедж, имало ли е дискриминация към мюслимите с бг имена в Неврокопско при назначаването на работа в общински служби под опеката на ДПС, или и ти не си свидетел на подобни неща (за чутото на опашката за хляб не ни казвай :), само лични знания ;))? Ще вземе се окаже една голяма лъжа тази статия, чиято препратка дадох по-напред :) Не, тези ора, оти не са се обърнали към Хелзинкския, не се смятат...
Такива случаи са напълно възможни, но са мъчно доказуеми. Освен ако работодателят е заявил: "ще те назнача, ако си смениш името" и ако това може да се докаже. Бих се заела с такива случаи, ако има данни и доказателства.

Offline Dilmana

• Editor

Сега да се върнем на село Мечка ползвайки Вашето определение. Това нарушаване на права по етнически признак ли е? Да.

Ох, Петър, не ме разсмивайте. Какво лишаване на права по етнически признак бълнувате в едно чисто криминално деяние? Има възрастни, оставени на произвола хора (от една бездействаща БЪЛГАРСКА полиция), които често са обирани.
Предполага се, че обирите се извършват от живеещи в съседство цигани (поне така се твърди, но докато това не се докаже, не е ясно). Възможно е да е вярно. Но каква дискриминация, това са обири. Това е престъпване на закона, а не дискриминация.
 Вие наистина ли не разбирате какво значи дискриминация?
 Дискриминация ще е, ако прокуратурата приема жалбите на ромите, а отказва да приеме на българите, защото смята, че българите нямат право да се оплакват.
Дискриминация ще е, ако местен работодател заяви, че ще дава работа само на роми, но не и на българи.
Или че в училището не могат да учат български деца, а само ромски.
а че разбойниците обирали само българите. Ами много ясно  - едва ли останалите цигани в това село държат буркани със зимнина в мазата си?
Това е престъпление,но не и дискриминация. Дискриминацията се извършва винаги от този , който има някаква власт.

Offline abc

• Forum fan
 ....................
 Delete from Admin!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Не са разрешени лични обиди и провокации.!
Обръщам внимание и предупреждение на абс!

Shumarov

• Guest
Уважаема Даниела,
Бях казал, че съм отвратен от форума и няма да пиша вече тука, но виждам, че рискувате да попаднете в много неловка ситуация и си позволявам да се обърна към Вас!
Вие явно отдавна не живеете в България и информацията Ви за събитията там не е от личен опит.Вашият мироглед е различен от тези на живеещите там наши съграждани.Обидно е да се поставя под съмнение ерудицията и интелекта на хората, които не споделят вашето мнение.Разбира се, че филма на comemierda-та Карбовски не е доказателство, или пример за дискриминация, но има много примери за дискриминация на самозабравили се ЗКПЧ-та от ДПС към помаци и българи.Аз разполагам с много примери за това! Мога да Ви предложа примера за преместването на оградата на гробището в Джебел, като дискриминация.Мога да поднеса много имена на уволнени, или неназначени(неспечелили търга, или конкурса) за работа!Има много примери за дискриминация, а ако имаше доказателства(за пред съда) и грамотни хора с будна гражданска съвест в България, нямаше да си избираме чегета в продължение на 20 години.
ABC и други като него може да не притежават перфектни калиграфски и стенографски способности, но по мое мнение е приятел на помаците!
Проблема според мен идва от факта, че Вие отдавна не живеете в България и сте придобили съвсем различен мироглед и маниер(което не е никак лошо), а хора с ерудицията и способностите на abc са принудени да живеят в среда, която не е типична за техните висоти!
Бай дъ уей, много е изненадваща появата Ви във форума при толкова ценното Ви свободно време! Като впрегна аналитичния и циничния си поток от мисли, стигам до извода, че Назми Ви използва, като "тежка артилерия" в тези трудни за управление момнети.Дано да си давате сметка за това! Ако пък си давате сметка за това и въпреки всичко сте тука, .......нека ви припомная цитат от една песен на покойния Жоро Минчев:
" Не не вярвам, че
някое старо момче
ще се наведе
и ще се продаде"

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Уважаеми г-н Шумаров!
Радвам се да ви видя отново тук сред нас въпреки чепатия ви характер.
Аз съм от хората ,които винаги са заставали лице в лице за истината.!
Конкретно по горе споменавате,че цитирам " Назми хвърля тежката артилерия като използва Дилмана" ?!
 На мене ли ги говорите тези работи,по скоро запитайте самата Дилмана!
Даниела Горчева- е тук не заради Назми а да защити собствената си позиция на гражданин на България,такива каквито сме ти, аз ,Даниела!
Дори не познавам Дилмана,макар и да ме грабна с публикациите си и станах с гордост неин абонат на издаваното от нея списание" Диалог" който го получавам редовно в САЩ.
Даниела е човек обиколил помаклъка,била е в Турция на собствени разноски за интервюта,била е в Корница„Брезница и къде ли не....
И забележете нещо,когато говори за дискриминацията над помаци,роми,турци -българите християни се нахвърлиха веднага.
А е факт това.
Аз държа на личности,обективни като Даниела Горчева.
Бих желал да чуя и другата страна но с факти и без нападки.
П.С- Г-н Шумаров,след като пишете доброволно в такъв цитирам вас" отвратен форум" ще ви помоля да спестите тази ваша неприятност и да намерите друго поприще!

Offline Dilmana

• Editor
Уважаема Даниела,
Бях казал, че съм отвратен от форума и няма да пиша вече тука, но виждам, че рискувате да попаднете в много неловка ситуация и си позволявам да се обърна към Вас!
Вие явно отдавна не живеете в България и информацията Ви за събитията там не е от личен опит.Вашият мироглед е различен от тези на живеещите там наши съграждани.Обидно е да се поставя под съмнение ерудицията и интелекта на хората, които не споделят вашето мнение.Разбира се, че филма на comemierda-та Карбовски не е доказателство, или пример за дискриминация, но има много примери за дискриминация на самозабравили се ЗКПЧ-та от ДПС към помаци и българи.Аз разполагам с много примери за това! Мога да Ви предложа примера за преместването на оградата на гробището в Джебел, като дискриминация.Мога да поднеса много имена на уволнени, или неназначени(неспечелили търга, или конкурса) за работа!Има много примери за дискриминация, а ако имаше доказателства(за пред съда) и грамотни хора с будна гражданска съвест в България, нямаше да си избираме чегета в продължение на 20 години.
Уважаеми г-н Шумаров,
малко по-горе писах, че подобни случаи са напълно възможни и не ги изключвам. Напротив, готова съм да се заема с такива случаи, вкл. и да помоля от БХК да се заемат с тях. Просто съберете фактите. Има ли хора, които са преследвани и дискриминирани, защото не искат да си върнат мюсюлманските имена, например?
 Смяната на имената беше голямо престъпление. Но ако има хора, които по някакви причини не желаят да си върнат мюсюлманските имена , това си е тяхно право. И ако поради тази причина са преследвани, аз съм готова /според силите си/ да се заема с тези случаи.

Но случаят в село Мечка е съвсем различен и там не става дума за дискриминация. Не желая да коментирам Карбовски, но това което прави е възмутително и не му е за първи път.  

Що се отнася до втората част на постинга ви - грешите. Назми не ме "използва" , по-скоро аз се опасявам, че злоупотребих с гостоприемството и че е време да се отегля, за да не се създава излишно напрежение и оттам повече главоболия за Назми.
Между другото, с абц току-що си разменихме бележки и както се казва: сложихме оръжие:) А и виртуалните кавги не са най-страшното, което може да се случи на някого.:) Приятна вечер на всички.

Offline Dilmana

• Editor
Уважаеми г-н Шумаров!
Радвам се да ви видя отново тук сред нас въпреки чепатия ви характер.
Аз съм от хората ,които винаги са заставали лице в лице за истината.!
Конкретно по горе споменавате,че цитирам " Назми хвърля тежката артилерия като използва Дилмана" ?!
 На мене ли ги говорите тези работи,по скоро запитайте самата Дилмана!
Даниела Горчева- е тук не заради Назми а да защити собствената си позиция на гражданин на България,такива каквито сме ти, аз ,Даниела!
Дори не познавам Дилмана,макар и да ме грабна с публикациите си и станах с гордост неин абонат на издаваното от нея списание" Диалог" който го получавам редовно в САЩ.
Даниела е човек обиколил помаклъка,била е в Турция на собствени разноски за интервюта,била е в Корница„Брезница и къде ли не....
И забележете нещо,когато говори за дискриминацията над помаци,роми,турци -българите християни се нахвърлиха веднага.
А е факт това.
Аз държа на личности,обективни като Даниела Горчева.
Бих желал да чуя и другата страна но с факти и без нападки.

Назми, благодаря ти за добрите думи, дано съм ги заслужила поне наполовина. На Балканите всеки е бил и жертва, и насилник. Помаците и турците са били жертва на българите, българите са били жертва на помаците и на турците. Клането в Батак е извършено от помаци. После и българите ходели да ги колят. Изобщо - диваклък, както и да го погледнеш.
Проблемът е,че всеки етнос държи да се изкара само жертва и отрича участията си и в насилието. Много път има да извървим,докато се научим да сме обективни и да изследваме историята без излишни емоции, за да може да извлечем нужните уроци от нея.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Назми, благодаря ти за добрите думи, дано съм ги заслужила поне наполовина. На Балканите всеки е бил и жертва, и насилник. Помаците и турците са били жертва на българите, българите са били жертва на помаците и на турците. Клането в Батак е извършено от помаци. После и българите ходели да ги колят. Изобщо - диваклък, както и да го погледнеш.
Проблемът е,че всеки етнос държи да се изкара само жертва и отрича участията си и в насилието. Много път има да извървим,докато се научим да сме обективни и да изследваме историята без излишни емоции, за да може да извлечем нужните уроци от нея.
Няма за какво да ми благодариш уважаема Даниела Горчева.
Удоволствие е да дискутираш тук в помашкия ни форум/ pomak.eu
Доказала си с труда ти и работата толерантното уважение към нас- помаци,турци,както и широката обществена подкрепа от интелектуалците в България,без да ги изброявам Едвин Сугарев,Васко Кръпката,Ирина Недева,,хора от БНР,Медиапул...!

Offline Шали

• Advanced member
Относно филма "Гьочмен", ако позволите една препратка. Мисля, че няма да дублирам :)

http://www.redhouse-sofia.org/AudioVideo.aspx?id=77

И ще разчитаме на предварителна информация за това кога БНТ ще го излъчат, че техният сайт издиша от всякъде ;)

Offline PETER

• Forum fan
Това е престъпване на закона, а не дискриминация.
 Вие наистина ли не разбирате какво значи дискриминация?
 Дискриминация ще е, ако прокуратурата приема жалбите на ромите, а отказва да приеме на българите, защото смята, че българите нямат право да се оплакват.
Дискриминация ще е, ако
Или че в училището не могат да учат български деца, а само ромски.
а че разбойниците обирали само българите. Ами много ясно  - едва ли останалите цигани в това село държат буркани със зимнина в мазата си?
Това е престъпление,но не и дискриминация. Дискриминацията се извършва винаги от този , който има някаква власт.

Ох, Дилмана, и Вие не ме разсмивайте. :)
Дадохте едно определение за дискриминация и моята аргументация беше спрямо него.
Сега давате ново определение за дискриминация и чрез него оспорвате моята аргументация на първото Ви определение.
Това вашето от гл.т. на правото вече мяза на поправката Ванко 1 – да нагодим закона(определението) че да ми спечели делото(тезата)
Но аз съм ларж, и ще се аргументирам и спрямо новото Ви определение, че дискриминацията се извършва винаги от този , който има някаква власт. С което пак се съгласявам покорно. ;)

Какво е власт и кой има власт? Властта преди всичко е насилие на по-силния над по-слабия. Аналогично насилието е употреба власт. Примерно на млад циганин над стара баба-българка.
Или полицай над престъпник.
Когато зад това насилие стои държавата, то тогава насилието е легитимно.  
Когато не стои никой насилието пак си е насилие, но вече е нелегитимно.

Аз  приемем тезата че дискриминация може да извършва само този който има власт, то ви питам необходимо ли е тази власт да е легитимна или не е необходимо да е легитимна  за да има дискриминация?

Според мен не е необходимо. Примерно ако местен частен работодател заяви, че ще дава работа само на роми, но не и на българи, то той няма легитимна власт да го направи а има само лична власт.
Той, както и Вие го казахте, ако го направи  ще прояви дискриминация. При това неговото, също ще е престъпление по НК, защото легитимната власт – държавата по принцип осъжда дискриминацията още в основния си закон – конституцията.

Та да Ви запитам с какво неговото престъпление се различава от престъплението на крадеца обиращ само българи, но не и роми, на убиеца убиваш само българи но не и роми и т.н.? Според мен по нищо.
И в двата случая имаме престъпление. И в двата случая престъплението е извършено избирателно – тоя ДА а тоя НЕ. И в двата случая имаме употреба на нелегитимна власт и сила.

А това че "само българите държали зимнина в мазетата си" е несериозно и дискриминационно твърдение от Ваша страна. Повечето цигани също са интелигентни и работливи хора, както повечето бълари, и също мислят как честно да изкарат тежката зима. Но някои от тях, както и някои от българите, както и някои от всички етноси са престъпници.

Престъпленията също може да се извършва чрез дискриминация.

Offline pomakos_ a

• Avarage member
PETER,не ми е работа да влизам в спора ви с Даниела,но от предишните ви постинги разбирам,че на вас все някой ви пречи.
Преди заради вас напусна един уважааван човек Мустафа–б ,заради подигравки с исляма.Все пак тук е помашки сайт и е нормално да имате уважение на болшинството изповядащи тази религия,и не само тази.
Вие се опитвата да налагате Атеизма ви/ безверието за основна ваша гордост.
Защо не погледнете по далече от носа ви по света за да се убедите,че досега друга алтернатива няма.Навсякаде по света още от ранни години у децата се създава принцип на вяра и уважение без значение дали ще се наследи религията или промени,но е факт
Конкретно по темата- направи ми впечатление оживеност в дискусиите на този форум когато от Админите беше поканена журналистката Даниела Горчева.
Вижда се с просто око,че е човек на свободата на словото без значение на етнос или друго.Вие се опитвате на фона на това да спорите безмислено за дискриминации които според вас българи не се допуска и не е възможно.Беше ви казано точно и ясно- дискриминация има основно от хора на власта под един или друг повод или метод.Не ви уйдисва Даниела и гледам сте запретнали ръкави  и срещу нея.
Кой ли ще е следващия който ще напусне заради вас!
,пак за вашето си безбожие.По рано така с провокациите си прогонихте и Метка,Шабан..да ги изреждам ли.Малко ви са 4 бана досега..

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Коментари относно" Възродителен процес за работата на Даниела Горчева.
От форума на Медиапул.

Слeдя от самото начало дискусиите на българските читатели относно интервютата по повод 'възродителния процес', проведени от тази смела и исключително способна журналистка  Даниела Горчева с потърпевши и специалисти, и не мога да разбера защо повечето от коментиращите се чувстват гузни за станалото?! Явно имат накакво участие в тази нечовешка кампания и в отговор се отклоняват от темата и започват да представят 'познанията' си по съвсем не отнасящи се към въпроса теми?! Да, много хубаво го е казал българския ни народ: Гузен негонен бяга! Няма ли да е по-добре да се изповядат за личните си грехове?! Но това изисква много повече мъжество, отколкото да се бяга панически от отговорността и съвестта.
                                   http://www.mediapool.bg/forum/popmsg.php?msgid=935873
Гозен негонен бяга...
Постинга ми е към ПЕТЕР.И до днес не се намери човек на който Петре да не намери кусури

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!