Това е престъпване на закона, а не дискриминация.
Вие наистина ли не разбирате какво значи дискриминация?
Дискриминация ще е, ако прокуратурата приема жалбите на ромите, а отказва да приеме на българите, защото смята, че българите нямат право да се оплакват.
Дискриминация ще е, ако
Или че в училището не могат да учат български деца, а само ромски.
а че разбойниците обирали само българите. Ами много ясно - едва ли останалите цигани в това село държат буркани със зимнина в мазата си?
Това е престъпление,но не и дискриминация. Дискриминацията се извършва винаги от този , който има някаква власт.
Ох, Дилмана, и Вие не ме разсмивайте.
Дадохте едно определение за дискриминация и моята аргументация беше спрямо него.
Сега давате ново определение за дискриминация и чрез него оспорвате моята аргументация на първото Ви определение.
Това вашето от гл.т. на правото вече мяза на поправката Ванко 1 – да нагодим закона(определението) че да ми спечели делото(тезата)
Но аз съм ларж, и ще се аргументирам и спрямо новото Ви определение, че дискриминацията се извършва винаги от този , който има някаква власт. С което пак се съгласявам покорно.
Какво е власт и кой има власт? Властта преди всичко е насилие на по-силния над по-слабия. Аналогично насилието е употреба власт. Примерно на млад циганин над стара баба-българка.
Или полицай над престъпник.
Когато зад това насилие стои държавата, то тогава насилието е легитимно.
Когато не стои никой насилието пак си е насилие, но вече е нелегитимно.
Аз приемем тезата че дискриминация може да извършва само този който има власт, то ви питам необходимо ли е тази власт да е легитимна или не е необходимо да е легитимна за да има дискриминация?
Според мен не е необходимо. Примерно ако местен частен работодател заяви, че ще дава работа само на роми, но не и на българи, то той няма легитимна власт да го направи а има само лична власт.
Той, както и Вие го казахте, ако го направи ще прояви дискриминация. При това неговото, също ще е престъпление по НК, защото легитимната власт – държавата по принцип осъжда дискриминацията още в основния си закон – конституцията.
Та да Ви запитам с какво неговото престъпление се различава от престъплението на крадеца обиращ само българи, но не и роми, на убиеца убиваш само българи но не и роми и т.н.? Според мен по нищо.
И в двата случая имаме престъпление. И в двата случая престъплението е извършено избирателно – тоя ДА а тоя НЕ. И в двата случая имаме употреба на нелегитимна власт и сила.
А това че "само българите държали зимнина в мазетата си" е несериозно и дискриминационно твърдение от Ваша страна. Повечето цигани също са интелигентни и работливи хора, както повечето бълари, и също мислят как честно да изкарат тежката зима. Но някои от тях, както и някои от българите, както и някои от всички етноси са престъпници.
Престъпленията също може да се извършва чрез дискриминация.