Аз се чуствам малко объркан .
Причината е идеята ми , по свободен начин да анализираме това което знаем от устната си традиция за фамилийте в село Корница.
Като дете съм слушал много приказки, разкази и притчи от стари хора в селото ми, свързани с миналото на целия регион около Брезница.
Фамилийте от Корница наистина са ми безкрайно интересни. Бих дори отишъл в самото село Корница и бих говорил с часове с представители на тези фамилии.
Особено с по възрастните от тях.
Характерното за нашата култура в предмодерните времена е това че, поради изолацията живееки високо в планината единствената вътрешнообщностна комуникация е живата приказка, разговорът.
За герой, млади наперени делий,красиви девойки , войни,разбойници, изнасилвачи , убийци, крале, царе или пък кралски дъщери.
и какви ли не още.
тези неща са въплатени в самата ни устна традиция.
Това което си спомням е че най добрите разказвачи бяха възрастните хора.
най интересните приказки и разкази съм слушал покрай домашното огнище,по попрелки
и разбира се в уникалният ни фолклор.
Радвам се обаче че тука иде реч за произхода на самите фамилии.
Балканджия е прав че доста от нашите фамилии се срещат на много места в България.
Аз бих допълнил че те се срещат на целия Балкански полуостров.
Не е чудно дори и факта че такива фамилии се срещат и сред други религии, различни от исляма.
В село Кремен например което е християнско село е имало фамилия Ислямски.
Но този род не е бил подминат от Възродителният процес.
Не могли да си спасят това звучене на фамилията си , макар че са били християнски род,
възродителите са посегнали и на тях.
Днес този род не се казва Ислямски.
Но в науката има специален раздел за научно изледване на фамилиите.
Едно е как се пише самото фамилно име, друго е произхода на самият род.
Освен това като цяло в различните култури има различни традиции относно самата именна система.
Днес човек се записва с три имена Собствено,Бащинно и Фамилно име.
Но преди това не е било така навсякъде.
Това са специфични неща за определената културна общност, регион, област, анклав.
Именната система в империйте е била с точно определена специфика.
Например администрирането на имената по време на Османската империя е едно а
след като се създават национални държави на Балканите , картината става съвсем различна.
И трето - Възродителните процеси.
Не един, не два а 7 !
Ами ако вземем и това че доста хора след 1878 и 1912 г са напуснали родината си и са се заселили в други Балкански държави, и по този начин интегрирайки се там те , една част са запазили фамилиите си друга не.
Сложно е.
Аз считам че е добра идеята да се споделят тука историите и версийте за пройзхода хем на самата фамилия , хем произхода на самият род.
На Балканите според мене няма род в чийто историческо битие, да няма някакво преселение или емиграция.
Османската империя примерно е била в постоянни войни, през цялото си съществувание.
Мултикултурния й характер е нещо което постоянно е насърчавало различие.
За да се различаваш от останалите в океана от етноси, религии и народи е нужно да имаш и различно име или фамилия.Та това е било нещо като IP адрес.
Обаче не знаем какви са били тогава традицийте при формирането им.
Спомените които ги имаме са от преди 150 - 200 години.
Преди в имперското ни минало е можело да минеш само с две имена - собствено и бащинно.
Но след създаването на национални държави фамилята е била задължителна.
Някой фамилии са се образували от прякори дори.Други пък след преселването си от едно място на друго , фамилията им носи името на района от където идват или народа където са живяли.
Не е било задължително дори да са представители на този етнос , сред които са живяли.