Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426212 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #420 on: February 24, 2010, 01:04 »
Добре, съгласен съм вас, както виждате аз съм гол и бос как е процедурата съгласно Корана. Както вероятно 98% от помаците.
Искам да споделя и аз един конфликт, пак много грозен, който се случи на едно погребение. Бяха дошли ходжи от друго място и като видяха нашите гробища, че гробовете са оградени с декоративни дървени огради и че се изписва името на починалия с негова снимка на възпоменателната плоча, ве вдигна патардия до небесата. Та същите тези ходжи-пришълци имали претенцията за баш ходжи и те казваха, че гробът визуално трябва да е без ограда и само с побит камък без изображения. Кое е вярно и кое не е?
Специално моето становище е, че гробищата трябва дас е поддържат в идеално състояние, с патеки, без висока трева, с пейки, алеи, и самите гробове да са красиво оградени.
Цец, един съвет от мене.
Ако наистина те интересува кое е вярно и кое не е - погледни в извора (т.е. Корана и Сунната). Всичко останало е разтягане на локуми.

Свободен чове

• Guest
« Reply #421 on: February 24, 2010, 01:14 »
Благодаря за съвета, ама не ми е цел в живота да ставам имам. Спирам с локумите.

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #422 on: February 24, 2010, 06:41 »
Müslümanlara ait kabristan son derece sade, tabiî ve mütevâzi olmalı; mezar yapımında da basit ve ucuz malzeme kulanılmalıdır. Camide Allah`ın huzurunda -kariyer ve sosyal durumları ne olursa olsun- aynı safı paylaşan müslümanların mezarlarının da görünüş itibariyle birbirine yakın olması İslâm`ın ruhuna daha uygundur.

Това ще рече че мюслмаюнските гробища трябва да са много обикновени,но разбира се трябва да се почистват,
дори е казано че трябва да се правят от колкото се може по евтин материал.
Трябва гробовете на всички да са доста близо един до друг ,демек, nезависимо приживе  какво социално положение са заемали ,дали са били бедни или богати,пред Аллах са равни. Гледам сега и в Турция,и тука се надпреварват,кой по-красив гроб да направи,но изрично е казано.В Исляма показността е забранена,дори за гробищата
Не е нужно да си имам за да знаеш такива елементарни неща,ако си мюслюманин.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #423 on: February 24, 2010, 08:24 »
 Намерих в читалищната бибилиотека  брошура със сценарии за  соц. ритуали в това число и за тъжния ритуал погребение.Там точно е дадено указание как постепенно да се премахне ролята на религията и доколко може да пресъства духовно лице.Та сигурно някой хора искат да приложат тези указания.И ако може толкова да не говорим за погребенията,Аз и преди бях казал,че религията е за живите и човек трябва да си отива от този свят така като какъвто е живял.
   Пък интересно тези които казват че нямат нужда от джамии ако ги няма къде ще намерят ходжа да ги погребва или  може би  ще се намери някой Венци   за когото всичко е пазарна икиномика.
       Давайте нещо по ведро!!!!

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #424 on: February 24, 2010, 09:12 »
Цец, това че ти ще прочетеш една две книги за Исляма не те прави ходжа. Или ако започнеш да проучваш нещо, свързано с Исляма.
Подкрепям изказването на Ада_БГ и Хадж

Offline tersid

• Adviser
« Reply #425 on: February 24, 2010, 09:40 »
Принипно не може да се иска от религиозно лице да нарушава принципите си. Тоест съобразно догмите всеки ритуал трябвада се изпълнява ,така както е предписано.Знам ,че в Девинско и Смолянско е имало такива инциденти при които близките на починалите искат да се съобразят с тяхната воля или волята на починалия,в разрез със принципите на духовното лице,изхождайки от позицията на някакакви необясними предразсъдъци,незнание или егоизъм. В такъв случай ,щом има разминаване между желанията и принципите ,би следвало близките на починалия да не викат духовно лице за изпълнение на ритуала и сами да си подемат грижата за починалия.Духовното лице също не трябва да нарушава принципите ,които са повелени и които ако не ги изпълнява ,не би следвало да е духовно лице.Присъствал съм на едно,две,три  погребения при които близките са искали починалия да се погребе в ковчег, но не им мина желанието ,защото се подходи компромисно ,тоест починалия беше в кяфин в ковчега и бе погребан без капака на ковчега. Според мен само дотам достига компромисното решение, а такива волни съчинения за ковчези,китки, музика ,тъпани и  фанфари всеки може да си прави  ,само че без ходжата ,просто трябва да си поръча граждански ритуал ,гробари,конферансиета и  оркестър ,за да му отдадат те необходимата почест която се полага на един починал  .
Има правила ,а едно от тях е "както си дошъл ,така ще си отидеш"

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #426 on: February 24, 2010, 11:47 »
Юсу предлагам ти да не обиждаш другите религии и да не квалифицираш кое е изменяно и кое не, защото първо не си бил там за да знаеш изменяна ли е Библията или не, и второ с абсурдните си квалификации обиждаш християните. Настоявам да се извиниш публично на всички християни за необмислените си слова! Заради хора като тебе, които изтъкват една религия за сметка на друга стават религиозните конфликти!!!!

Разбира се ,че се извинявам на всеки пряко или косвено засегнат но не това е била целта ми, последното нещо което търся пък е религозен конфликт. Аз казах приказки които на са мои , а на хора които са много повече запознати с религиите като цяло от тебе и от мене.
   Ще те попитам само едно , случайно явление ли е низпославането на последната от свещенните книги (КОРАНА)?  Попитай малко по-запознати с тези неща и ще се увериш. Засега те оставям малко да се поровиш и да откриеш отговора на този въпрос сам.  Успех!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #427 on: February 24, 2010, 11:52 »

Ще те попитам само едно , случайно явление ли е низпославането на последната от свещенните книги (КОРАНА)?  Попитай малко по-запознати с тези неща и ще се увериш. Засега те оставям малко да се поровиш и да откриеш отговора на този въпрос сам.  Успех!

Точно същото като на Талмуда и Библията. Всяка следваща е ползвала предишната, да не казвам, че е преписвано.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #428 on: February 24, 2010, 11:55 »
Дайте да говорим за нещо друго, то е ясно, че релиите няма да ги оправим. Религиозните диспути да ги оставим на ходжите и поповете, а ние да си говорим за музика, футбол и айтакива делнични неща. :)

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #429 on: February 24, 2010, 12:01 »
   Говориш без да мислиш това ,че имат много общи неща не означава че са еднакви. Напротив има разлики които са очевадни. Още мааалко ти трябва да поработиш.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #430 on: February 24, 2010, 12:05 »
Не yusu, мисля и ползвам източници. Библията е ползвала Талмуд, а Корана е ползвал Библията и затова са сходни. Да не говорим, че има мнение, че исляма е течение на Християнството. Важното е, че Бог е един.

Спирам защото темана е друга.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #431 on: February 24, 2010, 12:06 »
  авс Всяка следваща божествена книга е изпращана от Всевишния /така че Него никой не може да го обвини в плагиатство/.Пък ние ако сме добронамерини можем да намерим общото в тези книги а не да търсим само неща които ни разделят.Проблема  е че често темата се зачепква от хора  които  отричат всичките.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #432 on: February 24, 2010, 12:15 »

Има правила ,а едно от тях е "както си дошъл ,така ще си отидеш"

Това не е вярно.

Хората са разумни същества, които имат право на собствено мнение и собствено решение и техните промени.
Свободата на вероизповедание, освен свобода да се изповядва, включва и свобода да се променя и свободата да се отрича вероизповеданието.
Ако приемем че "Духовното лице не трябва да нарушава принципите ,които са повелени и които ако не ги изпълнява ,не би следвало да е духовно лице" то никога не би възникнала ислямската религия, примерно. Защото та е вид ерес от гл. точка на християнската религия. Аналогично не биха възникнали и останалите над 100 вероизповедания, които са регистрирани на територията на България.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #433 on: February 24, 2010, 12:22 »
Ако обичате за по нанатъчни спорове относно религия отворете нова тема. Диспута ви не е свързан с настоящата тема и спамите. Благодаря!

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #434 on: February 24, 2010, 12:26 »
Това не е вярно.

Хората са разумни същества, които имат право на собствено мнение и собствено решение и техните промени.
Свободата на вероизповедание, освен свобода да се изповядва, включва и свобода да се променя и свободата да се отрича вероизповеданието.
Ако приемем че "Духовното лице не трябва да нарушава принципите ,които са повелени и които ако не ги изпълнява ,не би следвало да е духовно лице" то никога не би възникнала ислямската религия, примерно. Защото та е вид ерес от гл. точка на християнската религия. Аналогично не биха възникнали и останалите над 100 вероизповедания, които са регистрирани на територията на България.
не си разбрал смисъла-човек гол се ражда и накрая гол го погребват,това иска да ти каже tersid.