Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426275 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Hadj

• Adviser
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #300 on: February 08, 2010, 12:47 »
     Има  гарждански ритуали които могат да избират хората на които не харисват религиозните/и християнски и мюсюлмански/.Човек трябва да се погребва според това като какъв е  живял на този свят.Проблема не го  създават ходжите е близките на починалите.Проблема не е в името а в начина на извършване на ритуала.Пък и друг път съм казвал не търсете аналогия задължително с другите религии.Ходжата не е работник в погребално бюро,религията е за живите.И тези които все пак сдчитат че имат нещо общо с исляма трябва да знаят че е  задължение на децата /примерно сина ако е починал бащата/да го измие и да му кланя женазе намаз.

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #301 on: February 08, 2010, 12:59 »
     Виждате ли какви проблеми може да създаде едно име което не е на мястото си, и не ходжите и поповете се правят на интересни а хората които носят такива имена. Не искам да оправдавам тези служители ,но за тях нещата са мн. прости или си такъв или не си ,и ако не си просто си намирай начин и се оправяй.Не може и тако и вако.    А иначе името, че е важно ,важно е,  затова имената се дават от родителите а те най добре преценяват какво име да изберат на децата си.   Какво обаче се получава сега, решава някой че името му не му харесва и отива в съда да го сменя , а това показва неуважение към родителите и техните решения, а от там и неуважение към етноса и религията към каито принадлежи.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #302 on: February 08, 2010, 13:58 »
Юсу аз пък не мисля така. И пак давам примера с част от турците, които си имат тюркски имена, които нямат нищо общо с исляма и си ги носят без да се притесняват. Името Гюнеш е тюркско и не е мюсюлманско- нима човека който го носи е лицемерен и не е мюсюлманин? Името Радослав е славянско и няма нищо общо нито с христяинството нито с исляма, нима човека който го носи е лицемерен и не може да е мюсюлманин?

Offline Петя

• Senior member
« Reply #303 on: February 08, 2010, 14:08 »
Незнам кое точно саздава този проблем,защото например,по-старите ходжи,които са такива от 20-30 год,нито името им пречи,нито дрехите,нито ковчега.Аз лично сам присъствала на такива погребения.Погребваха си ги хората без проблем,но от 2-3 години насам се появиха от някаде и такива дето казват"не,неможе така".И на кой да вярваш тогава?На тези ходжи дето,дори и през комунизма не са се отказали да бадат такива,тайно са пеели дуви,ходили са на курбани и т.н.,всичко което попринцип си правят,или пък на новопоявилите се.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #304 on: February 08, 2010, 14:37 »
  Ако пресъствието на ходжа е заради Аллах ДЖ.ДЖ. то  няма проблем за никой защото тогава човек знае как трябва да  се изпрати мюсюлманина в гроба.Когато обаче е заради това  "ритуала"  да е пълен т.е. да има и духовно лице не виждам защо е нужно пресъствието на ходжа.А както и тези  с ковчезите имат своите принципи нека се съгласим че има и други хора които имат свои принципи.Но няма проблем има хора които певърнаха религията в търговия така че за всички ще се намери  "ходжа"

Offline Петя

• Senior member
« Reply #305 on: February 20, 2010, 19:37 »
Ето една легенда която научих съвсем на скоро и която много ме впечатли.Разказа ми я местен човек,помак.Всички по-възрастни там я знаят.
Когато османлийте потурчвали Родопите,в село Ягодина,три моми,бягайки от тях,се качили на най-високия връх там-св.Илия.Хвърлили се от върха заедно,като сплели косите си в една плитка,за да не остане никоя от тях жива.За да не бъде потурчена!
Като чух това настрахнах,какви хора са живяли по земите ни!?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #306 on: February 20, 2010, 19:47 »
Извиневай "Петя", но като тръгнеш по Родопите на разходка, може често да срещаш, я някой комплексиран "Помак" , я некой шовинистично настроен "Етно-Българин" и за да те плени и да ти направи впечатление като познавач на местната история, винаги ще чуваш една и съща лакърдия, че едва ли не, от всеки по висок камък и от всека по стръмна скала, са се хвърляли все хубави местни моми, за да не бъдат "потурчени"!  :o
Да, през различните периоди и места, случаи има всякакви на самоубийства като лични драми, но когато всичко се свързва с "потурчването", все излиза като нещо добро написано и разказано съчинение за някакво душевно успокоение!  8)
А, и питай ги как е било името на този връх "Св.Илия" от преди "ВП", как се е казвал от още много по-стари години!  8)
Звучат, наистина като красиво-тъжни истории, такива изречени стотица случаи, но едва ли требува да верваш на всички тези филми!  :D
Една част от гостите тук, за подобна устна история, за малко да обесят "Метката" като еретик, за туй подобно изречено нещьу!  ;D  ;)

Offline Петя

• Senior member
« Reply #307 on: February 20, 2010, 20:08 »
Не само,че се разхождам из Родопите,ами си и живея тук!На комплексарите от далече си им личи,пак месните там не ми се видяха такива,още по-малко човека който ми я разказа. :)Името на върха си е св.Илия,но по-възрастните хора му викат "Балабанската кайо".Да,има много такива "красиво-тъжни истории",жалкото е,че никъде не са били записани.Но това не значи ,че не трябва да бъдат помнени.Въпреки стотиците години които са минали хората не са ги забравили. ;)

Offline Hat

• Moderator
« Reply #308 on: February 20, 2010, 21:20 »
Петя легендата,която си чула е от "новите" тя не е родена а насадена на хората, запази я и предавай на поколенията след нас.Чудя се как така си чула само една такава легенда та те са много поразходи се още малко из близките смолянски села и ще се увериш.В Смолянско те са в изобилие.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #309 on: February 20, 2010, 21:50 »
Хат, доколкото разбрах всички стари хора разказват тази легенда, не можем да я отхвърляме с лека ръка. Аз самият съм слушал доста страшнички легенди за Ягодина, и то пак от местен човек. Не ми се вярва да са насадени, хората ги предават от поколения!

Offline Петя

• Senior member
« Reply #310 on: February 20, 2010, 22:09 »
Много се съмнявам да са насадени.Такива неща трудно се насаждат Хат,пък и на толкова много хора....малко невъзможно ми се вижда.Балканджия е прав,има и много по-сташни.Точно за Ягодина сега се сещам за още една.
Турците изгорили живи около 100-150 души,главно жени,деца и старци,в един голям плевник,където са се скрили за да избегнат потурчването.
За някои хора тези истории може да не означават нищо,но за хората тук,за нас местните- и те са от нашата история!Неписана история!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #311 on: February 20, 2010, 23:07 »
Турците изгорили живи около 100-150 души,главно жени,деца и старци,в един голям плевник,където са се скрили за да избегнат потурчването.
Петя ,ти влизала ли си в плевник който побира 100-150 души.И ако някой иска да те "потурчи" би ли се скрила в плевник.Питам ,щото аз съм влизал в много плевници, обори и т.п. и още продължавам си влизам и горе доле си имам понаятие и ако някой иска да ме турчи няма да се скрия в най удобното за "турчене" място.Питам ,и за това щото това много ми заприлича на една матрица в която в една черква която побира 100 души,са били заклани 3000 души.
Когато османлийте потурчвали Родопите,в село Ягодина,три моми,бягайки от тях,се качили на най-високия връх там-св.Илия.Хвърлили се от върха заедно,като сплели косите си в една плитка,за да не остане никоя от тях жива.За да не бъде потурчена!
Като чух това настрахнах,какви хора са живяли по земите ни!?
Петя ,тази "история" едвали не е написана като "история " за всяко едно наше село.Но ,все пак ако османлиите са искали да потурчат Родопите ,а и не само Родопите ,сега дали всички щяхме да сме турци.
И сега за да не бъда голословен за трите моми, съберете се някой ден три моми и се опитайте да вплетете косите в една плитка. Само ,моля ви ,не се мятайте.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #312 on: February 20, 2010, 23:19 »
Терсид само да вметна че нашия плевник може да събере и 300 души. Повечето плевници при нас са по-големи от къщите в пъти.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #313 on: February 20, 2010, 23:24 »
Не ти признавам вметката.Дай фото.Пък и с Петя си говоря.

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #314 on: February 20, 2010, 23:32 »
Ейййй какво ли няма да измислят,турците това,турците онова,ами 4е те ако бяха вър6или вси4ко това,един българин не вярвам да бе6е останал,това са 500 години.По логиката на някои демек,помаците са слабите,които са се потур4или ,хехехехехе.А нали са клали наред как са останали сега6ните,,смели българи,,.едните потур4ени,другите клани,ами сега6ните българи как са оцелели.Много прост пост написах,няма нужда от цели доклади,не ми се 4етат.
Ето затова се отказаха да пи6ат то4но тия които дадоха от себе си най много на форума,за6тото са неудобни,за6тото пре4ат на побългаряването на помаците.Но аз не вярвам останалите да се хванат за уловката,гледам няма будали тука.Нямам ни6то против нормалния българин,но тия които са тука,е ясно с каква цел са.Колай гелсин :(( Не агитирам никого,но и не искам да се манипулират така моите братя и сестри по вяра.....
Между другото,Османлиите са били най-толерантните хора живяли по тези земи,и изоб6то.Какво ти потур4ване,какво ти насилие,4е то всеки мйуслуманин знае,4е в Исляма няма насилствено приемане на вярата,това е грях,много сте заблудени някои,много,ин6аллах прогледнете ,но едва ли......