Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 421515 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
Re: Помаци от Смолянско и Девинско !
« Reply #975 on: October 20, 2010, 23:24 »
              Когато завистта , злобата  и простотията  се събере на едно място,знаете ли,че става много страшно.Ние нямаме кадърни управленски кадри. На изборите се чудим коя бюлетина да хвърлим в урната.Злобарите  гласуваха за Волен,завистниците- за ГЕРБ, а честните и
онеправданите не гласуваха.Корупцията не е от вчера,но не трябва да е в такива внушителни размери каквато е днес.Крадецът вика " Дръжте крадеца".Честните хора днес са рядкост.

• Senior member
« Reply #976 on: October 21, 2010, 11:39 »
Смолян чества 98 години от Освобождението на Родопите

Община Смолян чества 98 години от Освобождението на Родопите и 150 години от рождението на полк. Владимир Серафимов. Градът очаква много гости, сред които президентът Георги Първанов, министри, посланици на европейски страни, гости от побратимени градове на Смолян, много приятели и почитатели на родопския град.

Държавният глава ще се включи в празничната програма в 15 часа на историческия  връх Средногорец, където ще бъде отслужена панихида за загиналите на връх Кавгаджик войници. По-късно Георги Първанов ще посети и село Момчиловци, където ще разгледа Центъра за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм, след което му предстои среща с директори на болници от Смолянска област.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=605762

• Senior member
« Reply #977 on: November 01, 2010, 15:48 »
Смолян ще се сдобие с Родопска къща в  гр.Ялова,Турция

Тричленна делегация от побратимения турски град Ялова пристигна за празника на Смолян.  Гостите водеше кмета на Ялова Якуб Кочал. Делегацията гостува в управата на родопския град. На общ брифинг с гостите кметът Дора Янкова припомни,  че споразумение за сътрудничество и побратимяване между Смолян и Ялова е  сключено при нейното официално посещение в турската община през юли т. г. Тогава градоначалничката се впечатлила от динамично развиващия се град.
Кметът на Ялова представи от своя страна общината си. Кочал посочи,  че сътрудничеството със Смолян има отлична перспктива, тъй като и там основен приоритет е развитието на туризма и запазване на околната среда. И двамата градоначалници заявиха желание за съвместни проекти на общините в областта на културата и за  икономическо сътрудничество.

Кметът на Ялова обяви, че заедно със Смолян в Ялова ще се построи „Родопска къща“ на стойност 500 000 евро. Тя ще има гостилница и хотел. Там се предвиждало да има и обучение по български език, заради многото преселници в Ялова от България и Родопите. Кочал сподели, че по майчина линия коренът му произлиза от района на гръцкия град Драма. Заместникът му пък произхождал от смолянското село Брезе, а имал роднини и в Мугла. Третият член на делегацията пък бил  с корен от Бургаско.

„Имаме много общи интереси и много работа тепърва да вършим заедно“,  заключи  кметът на Ялова.

Ялова е град и административен център на вилает Ялова в Северозападна Турция на източния бряг на Мраморно море. Населението му е 87 372 жители . Историята разказва, че Мустафа Кемал Ататюрк е живял известно време в града.

http://smolyanpress.net/?p=1883

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #979 on: November 01, 2010, 15:58 »
Ако има много честни хора в тази дьржава,както казваш обясни ми ти тогава защо сме на този хал.Тези работи не са ми чужди и ме боли,че минавайки живота ми в тази страна не мога да осьществя много от начинанията си.Пьлно е с мошеници и сметкаджии никой не мисли за народа,за обикновенният човек всеки гледа да ти мине отзад и да те издруса и то колкото се може по здраво,за да не можеш да се сьвземеш след това.Честните хора тук са малко и стават все по кьт,губят, се топят се като сняг.Бих се радвал ако имаше повече истина в думите ти а не само празнословие.

Честни хора има - и са много. Просто българските граждани много са били лъгани, а освен това себеотричането (нихилизма) върлува навсякъде, което е пълна глупост, според мен. За него имат голяма заслуга 60-те години комунизъм.
Освен това интелигенцията (т.н. елит) няма в себе си никакъв хуманизъм - въобще не реагира на обществените явления, не общува с обикновените хора,
според мен дори съзнателно се укрива - самата тя няма общовалидни ценности, недостатъчно високо гражданско съзнание - как да го възпитава   у другите, как да ги привлича?!

Поздрави - К.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
« Reply #980 on: November 01, 2010, 19:36 »
   Честни хора- много.Още повечи мошеници.Къде виждате интелегенция?
Аз макар и да ходя с очила не мога да видя такова чудо.Интелегенцията
в нашата майка България беше унищожена от Народния съд.Бат Бойко ли?
Дянков ли?Иван Костов ли?Или тези,които представляват ДПС в порламента?Да не говорим за Първанов или Станишев.От простолюдието какво очаквате? Ако бях по-млад и знаех език и един ден нямаше да стоя
в моята Родина.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #981 on: November 01, 2010, 23:27 »
Разбирам Ви напълно. Може да Ви изглежда банално, но има свестни хора дори и сред управляващите, лошото е, че са много малко.
А що се отнася до интелигенцията - тя е напълно откъсната от народа, вече доста апатична и обезверена. В този смисъл й липсва духовност, за да поведе хората, да се жертва, да стреми, да се бори, да увлича. Всичко стана пари и власт - ей-това е капитализма и глобализацията.
Ами ако можете изнесете се някъде в чужбина. Желая Ви успех.
Поздрави - К.

• Senior member
« Reply #982 on: November 23, 2010, 17:59 »
Природна забележителност "Чинара"

Една от природните забележителности на Смолян е Вековното дърво – «Чинар»(Plantatus orientalis – Източен чинар), което е на 289 години. Пренесено е през 1720 година от Беломорието(Гърция) и е засадено в „стария център” на Смолян.Вековното дърво е част от впечатляващ ансамбъл, включващ джамия и християнска църква с единствената дървена камбанария на територията на общината. Короната на това дърво е с размер около 600 кв.м. Дървото е високо 25 метра, с обиколка на дънера близо 7 метра.
Това дърво идва да ни напомня, че не само е важно да бъдат засаждани дървета, но и да бъдат отглеждани за поколения напред. Дървото на живота крие спомена на историята.

http://www.smolyandnes.com/zabelezhitelnosti-v-oblast-smolyan/prirodna-zabelezhitelnost-chinara

И сега дървото на живота се бори в състезанието "Дърво с корен"

Цялата история на града е преминала край това дърво. Държавата се грижи за него през последните 50 години. Туристите идват и се снимат пред него за спомен. Младежи си определят среща там и възрастни също всеки петък идват до джамията наблизо.

Чинарът на Смолян попада сред избора на журито на „Дърво с корен".Десетте фаворити са на страницата на фондацията и до 31 декември 2010 г.  всеки може да гласува за някое от тях-  Победител в конкурса ще стане дървото, което набере най-много гласове в онлайн вота. Той ще бъде обявен през януари 2011 г. Сред претендентите са дъб от село Скравена, дъб скравун от местността Юрта на град Попово, полски бряст от село Недан община Павликени, ябълка от кв. Хиподрума в София, източен чинар от село Гърмен, Благоеврградско;  летен дъб от с. Самуилово, Сливенско, летен дъб в Дунавския парк на гр. Силистра, бук от местността „Узана“ на гр. Габрово и бор в село Умаревци, община Ловеч.

Смолянският столетен чинар очаква вота Ви на адрес :  http://www.bepf-bg.org/page/ФИНАЛИСТИ/45.html.

http://smolyanpress.net/?p=3236

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #983 on: November 23, 2010, 18:07 »
   Честни хора- много.Още повечи мошеници.Къде виждате интелегенция?
Аз макар и да ходя с очила не мога да видя такова чудо.Интелегенцията
в нашата майка България беше унищожена от Народния съд.Бат Бойко ли?
Дянков ли?Иван Костов ли?Или тези,които представляват ДПС в порламента?Да не говорим за Първанов или Станишев.От простолюдието какво очаквате? Ако бях по-млад и знаех език и един ден нямаше да стоя
в моята Родина.

Или избяга през 90 години за Западна Европа,САЩ и Австралия

Offline mechta

• Senior member
« Reply #984 on: November 24, 2010, 18:40 »
Кога бех дете на Смолянския чинар имаше надпис, че е на 623 години. По време на демокрацията го заличиха този надпис и сега изведнъж се е подмладил. Какви ли сокове е пил? Бих искал да знам, за да се подмладя и аз. Иначе заслужава тази чест. Аз лично съм му длъжник. Колко спомени имам там...нашят стар престарял чинар с най-красивите и интересни клони, с малката джамия и студената вода. имам много снимков материал за него, но не зная как да ги кача. Ще чакам благоволението на внука.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
« Reply #985 on: November 27, 2010, 19:12 »
        Де да бях избягал,но съдба.Какво да се прави?

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #986 on: November 27, 2010, 20:03 »
От една възраст насетне е трудно.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
« Reply #987 on: November 27, 2010, 20:31 »
    И невъзможно. Вече не разполагаш със съдбите на децата си и внуците и заради тях си закован там където си или тичаш подир тях и гледаш да им помагаш някак си и доколкото можеш.Те са смисъла на живота след четиридесетте. Трябва да си изкукуригал да ги зарежеш и да гледаш собственото си благополучие.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #988 on: November 27, 2010, 20:36 »
Хасане, трябва да си изкукуригал на каквато и да е възраст, за да гледаш собствено си благополучие, а не това на децата си. Децата са най-важното нещо на света и смъсла на живота.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #989 on: November 27, 2010, 20:43 »
А ако не си добре, децата ти ще бъдат ли щастливи? А ако страдаме всички заедно и докрай какво ще стане? Всеки има свой живот, в края на краищата, въпреки че е най-добре хората да си помагат и живеят задружно.