Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426195 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #375 on: February 22, 2010, 09:10 »
  Хамди тези двамата просто  ако можеш ги забрави.Пък в Триград е построена вече новата джамие,скоро видях хора от там и ми казаха че на пролет ще издигат менарето още.А в Девин пет пъти в джамията се кланя намаз.Явно някой не знаят че когато не е вакът  там може да няма никой ,но ключа го знаят много хора а имама е много начетено момче и не е никакъв Венци.
Е то като няма минаре как да разберем че имало нова джамия бе Хадж? Като ходиш в едно село или се срещаш и говориш с хора от него не вярвам първо да ги питаш "Извинявайте ама строите ли нова джамия или църква?" Биха те погледнали малко странно. А относно Девин- Цецо знае доста добре как са нещата, защото е от Девинско, тъй като аз не съм от там мнение по въпроса нямам.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #376 on: February 22, 2010, 09:15 »
Хамди за мене няма никакво значение, майка ми има мюсюлманско име въпреки че е християнка, аз и другите сме с християнски. Аз ако имам дъщеря ще я пиша на нейното име. Не името прави човека, а човека прави името. Така мисля аз!
Балканджи чета това,което пишеш и да ти кажа понякога недоумявам.Пьрво за легендата с изгорените 150човека искам да знаеш,че става вьпрос за преди много време и тогава такива плевници е било трудно да се строят сам се замисли ти си умно момче.Сьбрали се 150 човека казвате,  сигурно легендата има  предвид сегашните сеновали,които строяха АПК. Ако наистина е така да ви имам легендите. Между другото не е лошо Назми да отвори една тема точно такава Легенди от Смолянско би било интересно и ние да разберем за вашите "легенди".Второ наистина неразбирам,как майкати има мюсюлманско име вьпреки,че е християнка та ти дори ще крьстиш дьщеря си на нея. Вьпреки,че не те познавам дьлбоко се сьмнявам в твоите писания.Впрочем аз винаги сьм се учудвал в разнообразието и причудливостта на твоите роднини включително и на теб.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #377 on: February 22, 2010, 09:22 »
Ами много лесно Хат, поради това че името и е твърде старинно и рядко (произхожда от арабско име, което е видоизменено) - среща се само в някой смолянски села, и поради това, че живеем далеко от гореспоменатия район, то никой не е разбрал, че името е мюсюлманско, нито дори даже поповете, въпреки че доста са се чудели над него ;) Поради това нищо не й е попречило да си го запази.
А за плевниците не знам как точно са ги стоили но и през средновековието е имало доста големички сгради от дърво. А легендите в смолянско наистина са много и интересни, така че би имало смисъл от такава тема.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #378 on: February 22, 2010, 09:53 »
За имама на Девин - забравих му името, но едва ли е Венци. До колкото си спомням е родом някъде от Неделинско и преди това беше имам в някое от девинските села (май Осиково), но съм забравил кое. Той дори си живее в джамията и наистина всеки ден се отслужва петкратна молитва, само дето много малко хора ходят.

Свободен чове

• Guest
« Reply #379 on: February 22, 2010, 10:21 »
Не говорех за имама. Говорех за един от ходжите, който има доста съвременно тълкувание на религията. Не се придържа стриктно към старите повели, специално за погребенията говоря, защото присъствах на едно такова. Позволи се мъртвият да бъде погребан в ковчег, т.е изпълни желанието на близките. Респект от мен за това!

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #380 on: February 22, 2010, 10:47 »
Уважавам мнението ти, но все пак мисля, че е дълбоко погрешно. Защото според мен, ако е погребан в ковчег (при положение, че никой не ги е задължавал да го правят, както беше през комунизма) ритуала е загубил религиозното си значение. Не се обиждай, но не може и рак и риба. Ритуала или се извършва така както го е правил нашият Пратеник (САС) или не. Интересно ми е след като са държали толкова на ковчега, защо им е бил ходжата. Ако меитина не и бил измит така както повелява сюннета и не му кланяли дженезе намаз самото присъствие на ходжа не прави ритуала мюсюлмански - поне аз мисля така. Във форума има доста по запознати с религията, нека те да си кажат мнението. Все пак Исляма ни повелява да питаме учените хора.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #381 on: February 22, 2010, 11:34 »
Точно пък е Венци,но доколкото знам вече не е в джамията в Девин.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #382 on: February 22, 2010, 12:11 »
Ще ми инетересно да чуя мнението на по-учените и по-запознатите съфорумници с религията,по един интересен случай от Девин.
През Септември,2009 край Асеновград в жестока катастрофа загинаха,на място,майка и дъщеря.От морга от Пловдив ги върнаха в ковчези в Девин,заради състоянието на телата им.Поради същата причина е било невъзможно да се измият,както повелява исляма,дори не са могли да ги извадят от ковчезите.И заради това и заради ковчезите,нито един ходжа от там не си направи труда един коран да изпее,поне една молитва!Погребаха ги хората като животни!Не са християни за да извикат поп,мюсюлмани са-а ходжите отказаха да направят това което трябваше!
Според мен попвете,ходжите и т.н. са духовни водачи,но за тези същите не мога да кажа това!!!  СРАМ!!!

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #383 on: February 22, 2010, 12:20 »
Когато някой е станал шехит,демек загинал по време на война примерно,доколкота аз знам ги погребват  така,без да ги мият с кръвта и униформата,не знам дали това се отнася и за загинали при катастофа.Така че по спокойно-преди да си казала-СРАМ...!!Ама че се интересувате от нашите обичаи и нрави,особено когато трябва да пишете,за да ни плюете..А че не  е имало молитва го разправяй на тоя дето духа,няма кой да ти повярва.И много интересно,че само ти знаеш такива истории..

Offline Петя

• Senior member
« Reply #384 on: February 22, 2010, 12:27 »
Доколкото знам в исляма няма "наши",няма "ваши".Тези хора са мюсюлмани,но ходжите са решили да пренебрегнат този факт.Никого не плюя,просто тяхното дйствие или по-точно бездействие ,ми се видя много нехуманно!

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #385 on: February 22, 2010, 12:31 »
Доколкото знам в исляма няма "наши",няма "ваши".Тези хора са мюсюлмани,но ходжите са решили да пренебрегнат този факт.Никого не плюя,просто тяхното дйствие или по-точно бездействие ,ми се видя много нехуманно!
Ами ако си мюслюманка,би трябвало много добре да знаеш,4е това което казваш е ненормално...
За молитвата специално,за миенето ве4е казах по-горе..

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #386 on: February 22, 2010, 12:33 »
Те в Девинско имат един начин за справяне с това положение, но не е много хуманен.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #387 on: February 22, 2010, 12:33 »
Ами ако си мюслюманка,би трябвало много добре да знаеш,4е това което казваш е ненормално...
За молитвата специално,за миенето ве4е казах по-горе..
И защо да е ненормално?!

Offline Петя

• Senior member
« Reply #388 on: February 22, 2010, 12:35 »
Те в Девинско имат един начин за справяне с това положение, но не е много хуманен.
Хахаха верно е!Ама дано се нестига до там.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #389 on: February 22, 2010, 12:36 »
Хахаха верно е!Ама дано се нестига до там.
Да не е хубаво да се стига до там особено при такива тъжни поводи!