Author Topic: Помаци от Смолянско и Девинско !  (Read 426228 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hamdiko

• Avarage member
Ynt: Помаци от Смолянско,Девинско..!
« Reply #360 on: February 21, 2010, 21:25 »
Вече казах, че може да греша. Първо бяха 90, сега 95%. То ще се окаже че съм срещал единствените хора с мюсюлмански имена в Триград :). Не знам дали съм прав, но ми се струва, че се кефите от факта, че хората в Триград не са с мюсюлмански имена. На мен честно казано ми е все едно. Ако ги кефи и китайски може си сложат. Важното е никой да не притиска и насилва някой за името, защото това е много лично. Човек трябва да се чувства добре с името си, но най-важното е да се опитва всеки ден да бъде по-добър човек от предходния и така да заслужи Аллаховото задоволство.

Свободен чове

• Guest
« Reply #361 on: February 21, 2010, 21:28 »
Поздравления за горния коментар. Наистина Аллах би бил доволен от нас в зависимост от делата, а не съобразно името. Аз съм мюсюлманин и нося рожденно БГ име. Също не искам да ме притиска някой да си сменям името на турско, с идеята, че уж ще съм по-истински помак. Сам разбираш колко е нелепо това.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #362 on: February 21, 2010, 21:29 »
Хамди за мене няма никакво значение, майка ми има мюсюлманско име въпреки че е християнка, аз и другите сме с християнски. Аз ако имам дъщеря ще я пиша на нейното име. Не името прави човека, а човека прави името. Така мисля аз!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #363 on: February 21, 2010, 21:32 »
...които сега се опитват да построят джамия в Триград и...

Относно строежа на джамии, сигурно Ви е известно, че може да получите съфинансиране по проект Красива България :) Успех!

Свободен чове

• Guest
« Reply #364 on: February 21, 2010, 21:59 »
На нас в Девинско джамии не ни трябват, имаме си достатъчно, които и без това са полуразрушени. Искаме да има работа!!!!!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #365 on: February 21, 2010, 22:05 »
То човек и от работа има нужда, но и духовни подтребности си има. Не е лошо да има джамии за мюсюлманите и църкви за християните.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #366 on: February 21, 2010, 22:07 »
Ние в Рудозем, нямаме проблем със строежа на джамии. Стваше дума за Триград, там искаха да строят нова или да ремонтират старата, вече съм забравил - беше преди 3 години. Случайно бях на една среща със спонсори организирана от областния мюфтия за да им се помогне на тези хора, а тартор беше Юсеин Хаджийски - мисля че е Председател на джамийското настоятелство там. Хората които бяха с него се представиха с мюсюлмански имена и няма представа дали са така и по лична карта. Та оттам съм останал с впечатление, че има доста хора с такива имена в Триград. А иначе най-добре за ремонт на религиозни храмове (било то християнски или мюсюлмански е да се кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони, защото ако кандидатът е общината финансирането е на 100%. Ако кандидатства друга организация НПО (Джамийско или църковно настоятелство регистрирано по ЗЮЛНЦ) финансирането е до 70%, което пак е доста по-добре от Красива България.

Свободен чове

• Guest
« Reply #367 on: February 21, 2010, 22:11 »
тартор беше Юсеин Хаджийски

Този човек се изявява като тартор на много от провокациите спрямо мирното помачество в нашия край. Последната му изцепка беше учредяването на партия ПОМАК в с. Триград, лепнала петно на страхотното село.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #368 on: February 21, 2010, 22:20 »
Е, трябва да кажа, че нищо не знам по въпроса. Четох някъде, че Мехмед Дорсунски е в основата на партията. И него не съм го виждал с години. Той е голям образ. Понякога кърти мивки със страните си идеи, но не е лош човек.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #369 on: February 21, 2010, 22:39 »
А за предишният ти пост - не си прав. Не само, че ви трябват джамии, но трябва и да ги пълните. Защото както е казано благодатта на Аллах е само там където хората са задружни и привързани.
Сура Ал Имран:103   
"И се привържете всички за въжето на Аллах, и не се разделяйте, и помнете благодатта на Аллах към вас, когато бяхте врагове, а Той помири сърцата ви и станахте братя чрез Неговата благодат! И бяхте върху ръба на ров от огън, а Той ви спаси от него. Така Аллах ви разкрива Своите знамения, за да бъдете напътени."
(Под “въжето на Аллах” се разбира Неговата религия.)

Свободен чове

• Guest
« Reply #370 on: February 21, 2010, 22:48 »
Не само, че ви трябват джамии, но трябва и да ги пълните.

Както казах, джамии си имаме, а думата "трябва" е много чувствителна за нас, най-често като нещо "трябва" да стане, ние правим на инат обратното.
Пълна джамия в нашия край през живота си не съм виждал. Не съм виждал дори частично пълна даже.

Offline Hamdiko

• Avarage member
« Reply #371 on: February 21, 2010, 22:56 »
Това, че "трябва" сами трябва да го осъзнаете, съмнявам се, че някой ви го налага. Аз със сигурност не го правя - дано не си ме разбрал погрешно. А иначе в Гьоврен има доста сериозен джумает (веднъж се случих там за вечерната молитва и се изумих колко хора имаше за намаза). В самия град наистина не е пълна джамията дори и в петък. Това новото имамче обаче прави всичко възможно да привлече млади хора, Аллах да го възнагради за което.

Свободен чове

• Guest
« Reply #372 on: February 21, 2010, 23:01 »
Значи не може да не отбележим , че в Гьоврен са 100 % етнически турци, които са със съвсем различни нрави от помашките, а и естествено, за разлика от нас те са мн. вярващи и си ходят по джамиите. Колкото до Девинската джамия - когато и да мина покрай нея все е заключена, та имам чувството, че едва функционира. Бих обобщил, че религията към настоящият момент не ни е от особен приоритет. Иначе младията ходжа, (мисля че Венци се казваше) го познавма лично и е страхотен човек. Правя му евалла!

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #373 on: February 22, 2010, 08:46 »
   Хамди тези двамата просто  ако можеш ги забрави.Пък в Триград е построена вече новата джамие,скоро видях хора от там и ми казаха че на пролет ще издигат менарето още.А в Девин пет пъти в джамията се кланя намаз.Явно някой не знаят че когато не е вакът  там може да няма никой ,но ключа го знаят много хора а имама е много начетено момче и не е никакъв Венци.

sirrio

• Guest
« Reply #374 on: February 22, 2010, 09:01 »
Ето едно мнение, което заслужава уважение. Човек преди всичко трябва да се гордее с това, което е направил той самият.

Здравейте, от доста време чета статиите и дискусиите в сайта и съм с противоречиви чувства. Реших да си напиша мнението, понеже се вписвам в контекста на темата - помак съм от Смолянско (по-точно от Рудозем). Мисля, че преди да се дават такива квалификации, като: "родоотстъпник", "проводник на чужди държавни интереси" и пр. е хубаво да се дефинира понятието "помак". Защото с интерес разбрах, че има хора които дори претендират да са мюсюлмани и твърдят, че са горди с това, че са помаци. Хора, осъзнайте се. Не е нормално да си горд, че си някакъв (тук не става дума само за помаците, не е нормално да си горд, че си българин, турчин, узбекистанец, американец и пр.). Може да си горд, че си световен шампион, че си лауреат на Нобелова награда, че си открил лек срещу рака, че си построил чешма за хаир или дори, че си отстранил камък от пътя.Защото за всички тези неща си полагал усилия - лично ти. А какво си направил за да бъдеш помак? Родил си се. Това повод за гордост ли е? Същото се отнася за всички етноси, народности и нации. Това да бъдеш горд, че си някакъв е патент на диктаторските режими за по-лесно управление на масите и е започнало още през Римската империя, но в 20 век взима връх и доведе до много локални конфликти и дори до световни войни. Дори и сега държавите отделят ужасно много пари за национална пропаганда - Proud to be american, russian, european, bulgarian, greek and so long. Това е пълен идиотизъм. Още по-смешно е, когато някой казва, че е горд помак, всъщност не е толкова смешно, колкото жалко. Все пак (поне според моите разбирания) помак означава и мюсюлманин. Ислям означава смирение и изобщо гордостта в Исляма е толкова голям грях, колкото и одумването(гъйбета). В този смисъл е жалко, човек претендиращ да е мюсюлманин да е горд с каквото и било, още по-малко с нещо за което не е полагал никакви усилия.