Author Topic: Смесените бракове  (Read 278660 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Rahmie

• Charter member
Ynt: Смесените бракове
« Reply #585 on: January 18, 2010, 10:02 »
Dudunia,

Лично аз съм чувала един разказ, няма да влизам в подробности. Разказвали са ми го, че бил по деиствителен случай в помашко село по Пирина!

Поговорката от целият случай остава, че" Жената даже да види мъжит си със друга жена заедно "накуп" трябвало да подмине и да си затвори очите!

Но, кои и как и защо такова нещо е изляло просто незнам. И аз сам категорична, че лично хич, ама хич няма да си затварям очите в такава ситуация... :D :D

А доколкото аз знам че в Корана се позволява на мъжа повече от един брак е, че ако наистина някои мъж иска да има повече от една съпруга то тои трябва да подсигури абсулутно 50/50 на всяка една от тях и семеиството добро обезпечителство и всичко останало. Просто имаш право на повече от една жена, когато можеш да ги обезпечиш и то добре и еднакво...

В случая даже си мисля, че е по добре така отколкото да имаш "таина лубовница" както е в днешно време и не само по запада...

Благодаря на всички за мненията по проблема ми...макар ,че не видях нищо за това : "защо е класика брака между помак и християнка".А относно родителите на мъжа ми , те са се отрекли от сина си-не желаят да го виждат, грижат се за бившата му жена-помакиня, и детето, а за мен даже не искат да знаят...тоест нямам как да ги убедя в каквото и да е било спрямо тях и сина им...пълно отритване.Май няма вариант???
  Такааа , сега.... ??? :oНа няколко пъти тук във форума пишете , че Корана позволява мъжът мюсюлманин да има любовница и извънбрачен живот. В резултат на това влязох в разговор с любимия си , който категорично отрича(а е вярващ) да има подобно нещо дори загатнато в Корана.Според него Корана дори забранявал това.
Моля Ви, дайте ми ориентир, как да се мотивирам, къде да прочета за това или направо ми Coppy-нете цитати от Корана касаещи позволението на любовен живот(любовници,извънбрачно съжителство....) извън семейството.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #586 on: January 18, 2010, 10:09 »
Rahmie благодаря,
аз не говорех за многобрачие, а за таен любовен живот т. е любовница...позволено ли е от Корана?

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #587 on: January 18, 2010, 10:18 »
Rahmie благодаря,
аз не говорех за многобрачие, а за таен любовен живот т. е любовница...позволено ли е от Корана?

До колкото съм разбрала - не любовници, а законни съпруги, равнопоставени помежду си.

За религиите, враждите и любовта е филмът "Преди дъжда" на македонския режисьор Милчо Манчевски. Заслужава да се изгледа, благодарско на Цец, че ми го препоръча  ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #588 on: January 18, 2010, 11:00 »
Rahmie благодаря,

Няма начин да са позволени. В противен случай как ще се стимулира брачното съжителство?

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #589 on: January 18, 2010, 11:01 »
Dudunia,

Не съм толкова добре запозната със Корана, но не вярвам в която и да е религия такова нещо за позволено! :)

Защо знаещите си траят, Adi...?

Rahmie благодаря,

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #590 on: January 18, 2010, 11:09 »
В същност, Rahmie, доколкото съм запознат с религията, мисля че при шиите има нещо подобно. Нарича се "Мутта", т.е. временен брак. Положението е следното: Когато на един мъж му харесва някоя мюсюлманка (християнка или юдейка), която трябва да е свободна (неомъжена и неизчакваща периода след развод или смърт на съпруг), той сключва брак (никях) с нея за определен период, например 1 месец докато му омръзне, за което заплаща определен "мехир", сума която се определя от жената.  

Този брак е харам при сунитите.

Offline dudunia

• Member
  • **
  • Привет на всички :)
« Reply #591 on: January 18, 2010, 11:25 »
Ето отчасти цитатите за който говорех,другите не успях да открия.В тях се загатва за позволението на мъжа мюсюлманин да има извънбрачни връзки(любовници):
subigi kurt

« Отговор #489 -: януари 15, 2010, 11:45:30 »

PNK 2003, ''problema'' e tam çe v Korana e obyasneno taka'' vaşata vyara za vas  a naşata za nas. İmpozira se uvajenie i toleranntost kım drugovercite. Spomenato e çe tehnite jeni mogat da bıdat naşi no obratnoto ne se preporıçva. Tova e podrobna i posledna sveştenna kniga çieto slovo prinadleji direktno na vsevişniya ni Bog ( Allah).
PNK2003
« Отговор #465 -: януари 15, 2010, 08:57:21 »

Законът ми дава право на избор - брак, извънбрачно съжителство или да си остана ерген.  Извънбрачното съжителство е факт и много хора се чувстват щастливи така.  Законът не налага конкретен модел за щастие.
RIBNOVO
« Отговор #411 -: януари 11, 2010, 17:40:07 »

Az v prenosen variant moga da kaja slednoto:Kogato pred sebe si ima6 darveta oki4eni s mnogo sladki plodove i moje6 da si bere6 bezproblemno ot zemqta za da se zadovoli6, ne riskuvai  predpriemaiki katerene vijdaiki nqkoi mn sladak plod po varha na klonite.Ne zabrawqi, 4e tozi plod e ot sa6toto darvo, samo deto  riskat e golqm.

Offline Ada_BG

• Avarage member
« Reply #592 on: January 18, 2010, 11:42 »
И аз не съм запозната добре с Корана,но доколкото съм 4увала,забранено е да си има един мъж лйубовница
(демек трябва да има никях),ина4е е харам,но това с многоженството много ме обърква.За6то ли?
От една страна е по-добре,само оба4е в слу4ай 4е мъжа ги обезпе4и и двете и на двете трябва да обръ6та едакво внимание .В дне6но време,не вярвам никоя жена да се съгласи с това,но е много по-добре отколкото мъжа да има безразборни връзки.От една страна едно време си е било добре това,всяка се ,,води,,на някой,и няма леки  жени,които се опитват да откраднат не4ий съпруг.Доста объркано е,но аз доколкото знам,по време на война е било позволено(когато жените са останeли сами(с деца ,които трябва да изхранят,,и са в пове4е) мъжете да имат пове4е от една жена.Не знам как е в Корана,а и всеки сам си ре6ава,но аз искам да под4ертая само едно-не ми харесва всеки да взима от Корана,това което му е удобно,и му отърва,както ве4е казах,многоженството е било позволено,но имало си е условия..

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #593 on: January 18, 2010, 12:47 »
  не говориш истини за християнството.Бях  писал във форума  какво се случи с дъщерята на мой приятел.Тя се омъжи за християнин и за да сключат църковен брак момичето бе покръстено.Тук не важи ли дилемата " мен или вярата"
Hadj, примери подобни на твоят имам и аз.В християнството не може да се извършват нито едно от тайнствата,ако не си кръстен.Поради тази причина няма как да има тайнство брак.Това в никакъв случай не означава забрана за семеен живот.
Просто такава забрана няма!Бих ти развил този казус,но мисля не е подходящо място да занимаваме всички съфорумци имайки в предвид религията на домакините.

При всеки случай не би трябвало да има дилема "мен или вярата".

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #594 on: January 18, 2010, 13:06 »
Има. Мюсюлманин може да се ожени за мюсюлманка, еврейка (юдейка) или християнка. Жените, извън тези религии, както и атеистките трябва да приемат исляма преди да встъпят в брак с мюсюлманин.
mustafa_b,според Теб любовта и религията могат ли да се търгуват?
Не смяташ ли,че човек трябва да приема религия според убеждение...Не смяташ ли,че човек трябва да приема исляма и да каже "..... и Мухаммед е негов пророк",по убеждение? Ако не е по убеждение,а чрез ултиматум,за доброволно приемане на исляма ли се брой?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #595 on: January 18, 2010, 13:14 »
Може би не съм се изразил правилно. Думата "трябва" в случая се тълкува като единственият възможен начин за встъпване в подобен брак. Но ако човек направи това (приеме исляма) само за да се вмъкне в леглото на любимия/ата/, а не по убеждение, то тогава няма смисъл нито от "новото попълнение" в ислямската религия, нито от брака.  

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #596 on: January 18, 2010, 13:16 »
Благодаря за инфото Mustafa,

ИИнтересно наистина не бях чувала досега...
Човек се учи докато е жив. Аз лично от нашият сайт съм научила през годините толкова много...и продължавам да се уча... :)

В същност, Rahmie, доколкото съм запознат с религията, мисля че при шиите има нещо подобно. Нарича се "Мутта", т.е. временен брак. Положението е следното: Когато на един мъж му харесва някоя мюсюлманка (християнка или юдейка), която трябва да е свободна (неомъжена и неизчакваща периода след развод или смърт на съпруг), той сключва брак (никях) с нея за определен период, например 1 месец докато му омръзне, за което заплаща определен "мехир", сума която се определя от жената.   

Този брак е харам при сунитите.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #597 on: January 18, 2010, 13:19 »
За тази тема знам един много интересен случай. Просто не ми остава време, но ще го напиша един ден. Деиствителен случаи преживян от моя приятелка мароканка учила във Париж... Но съдбата какви игри и е сервирала, много интересен житейски опит...

Резервиран

• Guest
« Reply #598 on: January 18, 2010, 13:22 »
Да си помак си е голямо предимство - можеш да се представиш за турчин, за евреин, за българче обрязано по медицински причини, изобщо голямо разнообразие. Ето затова имаме твърде често интернационални сексуални и не само контакти. Мерси!

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #599 on: January 18, 2010, 13:26 »
Може би не съм се изразил правилно. Думата "трябва" в случая се тълкува като единственият възможен начин за встъпване в подобен брак. Но ако човек направи това (приеме исляма) само за да се вмъкне в леглото на любимия/ата/, а не по убеждение, то тогава няма смисъл нито от "новото попълнение" в ислямската религия, нито от брака.  
Мога да се съглася с последната част от постинга Ти.

Идват други естествени въпроси...
Трябва ли да се казва на дъщерите мюсюлманки:"гледай да не дружиш с друговерец,защото може да се влюбиш"?
Аз лично не доумявам ,как е възможно деленето на хора според религията....