Мустафа,
Не съм влагал ирония в сравнението и отново казвам, че не си ме разбрал правилно. Визирайки ВП, имах предвид рамката, идеята, а не как е осъществен този процес. По твоята логика тогава какво му е лошото на ВП? Има закон, имаш право на избор. Ако ти уйдисва - добре (от Хасан ставаш Иван и си стоиш в родината), ако не - пътища бол (Хасан отива в Турция или където си поиска). Сам знаеш обаче, че това е неправилно.
Казваш, че религиозният човек не би изпаднал в подобна ситуация. Какво се случва обаче, ако изпрадне в такава ситуация, а примери за това много? Следва историята за везната. Трябва да сложиш на блюдата религията и любовта. Аз лично считам, че това са несравними неща. А религиите, поставяйки тези ограничения, принуждават хората да изпадат често в положение да правят избор именно между вярата и любовта, вярата и законността и т.н.
И не искам две дини под една мишница, а по една диня под всяка мишница, защото Бог ни е дарил с разум и трябва да предположим, че ако имаме нужда от две дини, то няма смисъл да се мъчим да ги носим и двете под едната си мишница само...