Pomaklık diye bir şey vardır efendim... Bunu da gerek kökensel yani genetik özgünlük bazında gerekse kültürel, dilsel, geleneksel bazda ortaya koyabiliriz ve koymuşuz efendim... Yeter ki sitemizde bol miktarda bulunan materyal aklı selim gözüyle incelensin DEMİŞSİNİZ
-BAKINIZ BEN YERLİĞİNİZDEKİ ONLARCA EKLEMEYİ, GÖRÜŞLERİ OKUDUM VE BOLCA OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜĞÜNÜZ BULUNTULARDAN HİÇ BİRİNİN POMAKLIĞIN KÖKENSELLİK, DİLSELLİK, KÜLTÜRSELLİK, GELENEKSELLİK AÇISINDAN BİR ÖZGÜNLÜK OLDUĞU KANISINA VARAMADIM. TÜRK GİBİ YAŞAYAN SLAV GİBİ KONUŞAN İSLAMİ DUYARLILIĞI ARAPTAN YA DA TÜRKTEN AYRIMLI OLMAYAN , OSMANLICIL ÖZELLİKLERİYLE RUMELİ TÜRK KÜLTÜRÜNDEN AYIRT EDİLMESİ ANCA KONUŞMASIYLA ANLAŞILABİLECEK OLAN BİR TOPLUMSAL YAPI KARŞIMIZA ÇIKIYOR. KALDI Kİ TOPLUMSAL YAPI DA DİYEMİYORUM ÇÜNKÜ TOPLUCA BELLİ BİR ÖRGÜTLENME VE BAĞSALLIK (DİSİPLİN-HİYERARŞİ) KAPSAMINDA OLUŞMUŞ BİR YAPI DA SÖZ KONUSU OLMADIĞINDA ÖLÜ BİR KÜN (HALK) VE ÖLÜ BİR DİL ADAY ADAYI BİR KİMLİKTEN SÖZ EDEBİLİYORUM. GEREK TOPLUMBİLİM GEREK KÖKENBİLİM GEREKSE DİLBİLİM ÜZGÜNÜM Kİ BİZİ BU SONUCA GÖTÜRÜYOR. BİR ULUSUN UYGARLIK İÇERİSİNDEKİ ÖZGÜN VARLIĞINI SÜRDÜREBİLMESİ HEM ÜREME ORANINA HEM DE BELLİ BİR EGEMENLİK ALANINA İYE (SAHİP) OLMASINA BAĞLIDIR. BUNUN ÖRNEĞİ TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE ÖDÜZ (DEVLET) ÖRGÜTÜ OLUŞTURAMAMIŞ OLMASINA KARŞIN KÜRTLERİN DURUMUDUR. POMAKLAR BU TOPLUMSAL YAPIYLA KARŞILAŞTIRILAMAZ BİLE DOLAYISIYLA POMAKLIK YOK OLMAK ÜZEREDİR. EN AZINDAN TÜRKİYEDE BUNUN SÜRESİNİN BİR YÜZ YILI AŞMASI PEK OLANAKLI GÖRÜNMÜYOR. NİTEKİM NE KENDİNİZ NE DE ÇOCUKLARINIZ İÇİN İLLE DE BİR POMAKLA EVLENİLECEK VE HER BİRİMİZ BEŞ ÇOCUK İYESİ OLACAK GİBİ BİR YÖNTEM DÜŞÜNMEMEKTESİNİZ ÇÜNKÜ VARLIĞINIZIN TEHDİT ALTINDA OLDUĞUNA İLİŞKİN BİR KORKUNUZ TEDİRGİNLİĞİNİZ BULUNMAMAKTADIR BURADAKİ BİRKAÇ KİŞİ DIŞINDA DURUM BÖYLE. RUMELİDEN GELMİŞ BİNLERCE TÜRKÜN İÇİNDE ANASI DEDESİ NİNESİ YA DA ŞİMDİ KARISI KOCASI ARASINDA DA BİNLERLE POMAK VARKEN ZATEN BU SÜREÇ OLABİLDİĞİNCE TAMAMLANMIŞ VE OSMANLI DÖNEMİNDE YEĞLENİLEN BAĞLILIK ARTIK TÜRK KİMLİĞİYLE ÖZDEŞLEŞMİŞ DURUMDADIR VE BU KANDAŞLIK BOYUTUYLA TAMAM OLMAK NOKTASINA GELMİŞTİR. UZATMAK İSTEMİYORUM BİLİMSEL TOPLUMSAL VE KİŞİSEL BAKIŞ AÇISIYLA DURUMUN ANLAŞILABİLDİĞİNİ YANİ EN AZINDAN KENDİMİ ANLATABİLDİĞİMİ SANIYORUM.
Neticede Pomaklar hakkında gerek Türkler ve gerek Bulgarlar kendilerinden bir şeyler bulmada mahir, ancak nedense Pomakları pomak yapan saydığımız farklılıklara gözlerini kapıyorlar. DEMİŞSİMİZ
-YUKARIDAKİ YAZDIKLARIM DA BU ÖNERMENİZE BİR YANIT OLABİLİR ANCAK ŞUNU EKLEYEBİLİRİM Kİ BİZ BULGARLARDAN DAHA SLAVIZ GİBİ GERÇEKTEN ÇOK İLGİNÇ BİR YAKLAŞIMI DA BURADA GÖRDÜM BUNU YALANLAMAYA OSMANLI BELGELERİ BİLE YETERLİ ÇOK ESKİLERE GİTMEYE GEREK YOK. PEYDERPEY İSLAMLAŞMANIN YAŞANDIĞI BİR YÜZ YILDAN UZUN SÜREN DÖNEMDEKİ BİREYLERİN PEK ÇOĞU BULGAR NÜFUSU İÇİNDE YER ALAN BİR KİTLE POMAKLIĞI BULGAR ETNİSİTESİNDEN AYIRT ETMEK DE ÇOK GÜÇ DOLAYISIYLA BULGARLIK İÇİNDE VARLIĞINI SÜRDÜRMÜŞ OLAN ÖZGÜN AYRI BİR KİTLENİN OLUP OLMADIĞINA İLİŞKİN POMAK ADLANDIRMASINDAN SÖZ EDİLİNCEYE DEK HERHANGİ BİR BULGU YOK TEK BİLİNENLER ULAHLAR TRAKLAR BULGARLAR AVARLAR UZLAR EKSLOVA,NLAR VE GERİYE KALAN BULGARLIK VE OSMANLI DÖNEMİNDE BELİRLENEN POMAKLIK İLE RUS - HRİSTİYANLIK BİLEŞKESİNDE BİÇİMLENEN BULGARLIK. KISACASI TÜRK İSLAM BİLEŞKESİNE KENDİNCE KULPLAR TAKAN BAZI YORUMLARI TERS ÇEVİRİP KOYDUĞUNUZDA DA RUS - HRİSTİYANLIK BİLEŞKESİ ORTAÇIKIYOR
Biline ki Pomaklar da söz konusu gayet doğal olan benzerlikler yanında ne Türklere ne de Bulgarlara benzemeyen bir çok özgün nitelikler vardır ki, bunlar da bizi biz yapıyor.
Bulgarlar dilimize bakıp bizim dilimizin Bulgarca olduğunu iddia etseler de bizim dilimiz güney slav dil grubuna giren ancak kesinlikle bulgarca ile özdeşleştirilmesine imkan olmayan bir slav kökenli dildir. Bu nedenle Rodoplarda yaşayan hristiyanlar bile bu dile Rodopça adı vermekteler. Pomakça ile ilgili çalışmalar bu sitede yayınlanmaktadır. Daha derli toplu çalışmalarımız yayınlandıkça aradaki farklar daha iyi görülebilecektir. Zira 19. yüzyılda yapılan ve giderek ruslaştırılan standart resmi bulgarcanın oluşumuna rodop slav şiveleri alınmadığı gibi, rodop slavcasının özgün seslerini ifade eden harflar da alfabeden çıkarılarak Rodop slavcası ile resmi bulgarca arasındaki dereler düzleştirilmeye çalışılmıştır.
Kökensel yönden işin daha başından itibaren Pomaklarda başat genetik formasyonu oluşturan slavların Bulgarları dönüştüren ve onları asimile eden slavlarla alakası olmadığını tarih sayfalarından okunsun.
Yunanlılık iddiasını zaten kimse öne sürmediği için onun hakkında laf etmeye değmez.
Konuyu daha serin kanlı tartışmak gereği hususunda naçizane dileklerimle...
[/quote]