Author Topic: Цензура или гласът на Форума!  (Read 102507 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Цензура или гласът на Форума!
« on: October 16, 2009, 05:31 »
Повода да се отвори тази тема е няколко десетки писма изпратени от наши съфорумници тук за проблемите в сайта.Конкретно последното писмо от днес на Балканджия до мен написано с болка от сърце,както и непринудения разговор искрен между Гелина и Рахмие//в една друга тема,съжалявам нещо не се получи при преместването//,че много хора напускат ме подтикна да отворим душите си и да видим накъде вървим,има ли цензура,дайте сигнали и предложения за подобрението на сайта,за това как да се върнат хората които придаваха облика на сайта,а те са много без да ги изброявам като се започне от mustafa_b до ......!!! ??? !!!. Започвам с писмото на Балканджия с негово разрешение и болка.!                                                                                                                               " От БАЛКАНДЖИЯ до всички форумници"   "Здравейте драги съфорумници. Много мислих и реших да напиша тази тема след като толкова дълго не съм писал. Какво стана с нашия форум приятели? Какво стана с неговата същност? Къде изчезна   толерантността? Според правилата на нашия форум политическата пропаганда е изрично забранена. От известно време тук лицето Юзеир Юзеиров води своята кампания. Крайно възмутен съм от това. Как може този прекрасен форум да се опорочи със съвсем явна политическа пропаганда? Да именно опорочаване, защото политиката е мръсна, и забраната и във форума цели именно неговата чистота. Къде са старите и уважавани членове на този форум? Обидени и потресени те спряха да пишат. Сами си отговорете защо... Бях потресен и от нещо друго. В чата ми беше зададен въпроса "Какво правите вие българите на този форум?" Този въпрос не ми беше зададен от помак искам да подчертая. Правим това, което прави и всеки друг- пишем, четем, забавляваме се, споделяме информация. Някой членове на този форум постоянно мрънкат и хленчат за Османската империя други пък против нея. Предлагам ви да седнем и да се наревем хубаво- кой от мъка по Османската империя, кой от радост че я няма, и да заживеем в настоящето и да гледаме в бъдещето. Трябва да не се забравя, но да се прости и да се гледа напред. Една поговорка на мъдрите араби гласи "Който не гледа в миналото е сляп с едното око, но който гледа само в миналото е сляп и с двете си очи". Има и членове които смятат че е проява на възродителство християнин да отиде с помак да разгледат манастир. Питам ви аз възродител ли съм като отидох с мой приятел помак, мюсюлманин, с мюсюлманско име в манастир и го разгледахме. А предния ден аз отидох в джамията и я разгледах? Нито той стана християнин, нито аз мюсюлманин. Аман вече от глупости и предрасъдъци. Хора вземете се в ръце, стига с предубеждения и мнителност. Подчертавам дебело, че предубежденията и мнителността са и от двете страни. Дайте да преодолем и заедно да вървим към бъдещето!!!"

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Re: Цензура или гласът на Форума!
« Reply #1 on: October 16, 2009, 08:40 »
Назми благодаря ти много, че побликува темата която написах искренно и от сърце.!!!

Offline rado

• Senior member
« Reply #2 on: October 16, 2009, 08:59 »
Балканджия, добре си го рекъл да даде Бог да има хора да четат с ум и сърце. Нека се наревем скришом и да вървим напред. Заедно както е било винаги. Ние съвремените хора няма как да променим миналото каквото и да се е случило било с мюсюлманите било с християните, можем да се поучим от грешките и на едната страна и на другата страна за да не ги повтаряме, ако ги повтаряме значи сме най- глупавия народ на света след естонците  ;D . Не виждам какво пречи религията и на едните и  на другите. Аз макар и християнин и духовно лице имам разкошни приятели помаци, с които мога да кажа, че сме искрени другари, без да накърняваме един друг убежденията си, без те да стават християни нито аз мюсюлманин. Напоследък твърде негативизъм има във форума, време е да се сложи край на това безумие. Поздрави.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #3 on: October 16, 2009, 09:47 »
Къде остана моста на дружбата...

От самото начало на създаването на сайта искахме тука да се създаде мост на дружбата. Мост не само между страните, а и между континентите. Сайтат да е дом, както  на всички помаци по света, така и на всички интересуващи се от помаците, обичащи ги по някакв начин.

Да си разменяме идеи, да си обогатява знанието за наща история, култура.. както от миналото така и от днес. Да мислим за по добро бъдеще. Искахме тука, както ние така и наще членове да могат да споделят всичко, което желаят, което им е на сърце без страх. Заедно да се радваме, заедно да тъжим и да плачем. Да се създадат приятелства между хората независимо религията, националноста...

Мога да разкажа още много, много неща, но тъи като сам зле с правописа и на няколко пъти това се натяква, не смея даже вече много и да пиша напоследък. Макар че аз мисля, че правописа не е най-важното нещо стига човек да може да напише по що годе разбираем начин какво точно иска да каже.

Понеже живея близо 20 години вав Финландия и мога да кажа че говоря и пиша фински доста добре, но тука езиковите ми грешки никога не са били проблем и хората никога не гледат под лупа на това. В деиствителният свят тука действията са много по важни от някакви си правописни грешки...

Това бяха моите сълзи...

Лек ден
Сега искам само да се усмихвам и желая всеки да си изкаже мъката след, което да продължим с усмивка на лице и с добро и олекнало сърце да се развиваме по възможностите си напред...  :)

Една песен изпълнявана от една брезничанка качена някога от Салих, които ми липсва много, но е също един от обидените...

Жалко само...жалко и за тях и за нас тука...

Но животът продължава, както е било винаги и ще е така и сега и утре...

За всички обичащи сайта www.pomak.eu

GU4I 1

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #4 on: October 16, 2009, 10:03 »
Дори и в най-демократичните форуми ще има цензури, защото демокрацията, не е за заплахи или обиди към останалите. Политиката на сайта ни е задължително поставена, тъи като няма друг сайт който да представлява нашата общност. И ние сме решението от което се нуждаят помаците днес. Правихме ли грешки? Това може да бъде обсъждано. Но като администратор на форума ще работя за намаляването на цензурата в сайта www.pomak.eu!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #5 on: October 16, 2009, 11:47 »
Като стана въпрос за цензура и като прочетох писмото,
освен останалото, ми направи впечатление (за пореден път)
настроението срещу братя Юзеирови.

С това нещо се прекали.
От досегашните им официални прояви пред обществото
нито една не беше лоша с каквото и да е.
Червения им полумесец и в партията им
на мен изобщо не ми пречат и ми прави
все по-лошо впечатление, когато се мрънка против тях.

Те, както всеки друг, имат право да изразят себе си някъде и някакси,
и следователно, дотогава, докато с действията си не вредят реално на никого,
не би трябвало да бъдат потискани и тормозени по никакъв начин.

c.wish, sled tolkoz bızikane neznam do kolko si otkrovena no tova koeto si pisala e idealnoto za obştestvoto v koeto jiveete. Naistina byahme svideteli na obştestvenna isteriya otnosno pametniçeto na Yuzeirov koeto trevojno ni govori za dılgiya pıt koyto tryabva da izvırvim zaedno. V Çanakkale zaginaha poveçe ot 250 000 voyni otbranyavayki rodinata si no sled voynata Atatürk pozvoli na avstraliycite i angliçanite da si postroyat kolkoto si iskat pametnika i sega tehnite deca i vnuci vsyaka godina idvat na vızpomenatelni tırjestva i nikoy v TR ne se drazni ot tova.
Ne e vızmojno da se pravim çe v blizkoto minalo ne sme bili maltretirani zaştoto tezi zli aktivisti  oşte sa si mejdu nas i vijdame çe ne sa si vzeli primer ot tova. Sklonni sme da podobrim atmosferata ( az i blizkite mi) no trudnostite sa na yave. Ne moje da se oçakva bezkrayno tırpenie ot pretırpyavşiya. Dırjavata tryabva da protegne mayçina rıka v nyakoi izostanali rayoni i ne tryabva da e kompromisna kım faşizirani otnoşeniya. Bih iskal da sım optimist no ne moga. Vmesto da se napryaga atmosferata tuk bih se radval da çuya za borbata vi s kraynite elementi koito jiveyat mejdu vas.

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #6 on: October 16, 2009, 12:28 »
Крайни елементи има навсякъде, Субиджи. И за мен някои казват, че съм краен елемент, и за теб - предполагам... Толерантността, доверието и преодоляването на предразсъдъците са двустранен процес, който се постига трудно и трябва да се положат усилия от всеки един от нас. Засега не виждам такова нещо.

Балканджия, благодаря ти за достойната позиция. Аз пиша все по-рядко тук, но от време на време отварям форума. Едно напиване, в което всеки да си излее болката, може и да свърши работа като отдушник, но на следващия ден махмурлукът ще продължи... И пак ще се гледа в миналото. Честно казано, не знам какво трябва да се направи, за да приключим веднъж завинаги с раните от това минало... Защото има хора - и сред християните, и сред мюсюлманите, които явно печелят добре от постоянното човъркане на тези рани. А живеем в ЕС, и то в ХХI век.

Isyankar

• Guest
« Reply #7 on: October 16, 2009, 13:35 »
И аз пиша все по-рядко вече...Целта на някои е да останат шепа ислямисти (представящи се за помаци в повечето случаи), а всички останали ние да спрем да пишем. Успяват. Браво. Само, че в природата празно няма и не се учудвайте, ако скоро помак.еу не бъде само единствения сайт за "свободния помашки глас", тъй като тук явно не е много свободно писането...Напоследък се трие всяко второ мнение - каква ти цензура, та това граничи с не знам какво...А пък бановете за нищо ги нямат...Субеткивно се раздават...Изобщо нямам думи...Така не се прави форум и това не е форумна етика и политика и никой да не се учудва, ако след няколко години има друг подобен форум с повече РЕАЛНИ членове, които ПИШАТ. Тъй като от самолет се вижда, че от ден на ден, пишещите хора в този форум намаляват. Всички сме отвратени от новата модераторска власт и концепция на форума. Демократично право на модераторите е да я въведат, но това не значи, че форума става по-демократичен...Т.е. и Хитлер е бил избран чрез избори съвсем демократично, но това което прави никак не е демократично...

Нека се замислят които трябва...Форума напоследък е всичко друго, но не и помашки...Добре, че пускаме някоя друга снимка, за да напомянме, че става дума за помаци в крайна сметка !

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #8 on: October 16, 2009, 14:02 »
Ot napisanoto do tuka, az li4no ne mojah da razbera :,

- Dali trqbva da nqma cenzura ili trabva da ima.
- Ne mojah da razbera dali trqbva da ima sajt za pomacite ili ne trqbva da ima.
- Ne mojah da razbera, dali trabva da ima pomaci izobshto ili ne trqbva da ima.
- Ne mojah da razbera,dali tova e sajt na pomacite ili na nepomacite.
- Ne mojah da razbera dori , zashto pomacite ne trqbva da zadavad dnevniq red na tova koeto se slu4va tuka.
- Ne mojah da razbera , dali trqbva da ima razdel politika ili ne trqbva da ima.
- Ne mojah da razbera , koi trqbva da pishe koi ne.
- Ne mojah da razbera , dali trqbva da pla4a ili reva, kogato pisha za Osmanskata imperiq ili pak da podska4am ot radost do tavana pishejki.
- Ne mojah da razbera dali samo v tazi tema trqbva da se pishe za Osmanskata imperiq ili i v drugi.
- Ne mojah dori i da razbera dali temata e poredniat inkubator na spamove i legitimirane na saotvetnite im avtori ili ne.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #9 on: October 16, 2009, 14:04 »
Яяяяя Исянкар пак ще погне ислямистите! Обади се на Яне,може да те вземе на служба в ДАНС! ;)

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #10 on: October 16, 2009, 16:48 »
Isyankare,

Престани да употребяваш в нашият сайт думата "ислямисти" . Тя между нас мюсюлманите се равнява на думата "кауре" при вас. Използването много често на тази дума от тебе и други ни обижда. Приеми го като предупреждение в добрият смисъл.

Isyankar

• Guest
« Reply #11 on: October 16, 2009, 16:53 »
Рахмие, когато се употребява "националисти" защо не се обиждаш ? С какво "националист" е по-малко обидно от "ислямист". Аз визирам точно 3-4 души с това понятие "ислямист" и "пантюркист". Но тъй като те също използват в мн.ч. националисти, и аз изпозлвам ислямисти в мн.ч.

Но тъй като двойните стандарти са лайт мотив на този форум - ще продължа да се съобразявам с тях и няма да ги наричам ислямисти, а пантюркисти вече, но сега ще скочат като ощипани други хора - но този път нарочените :)

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #12 on: October 16, 2009, 16:58 »
И това много ли те радва,че си сложил тази ехидна усмивка. Не познаваш хората,за които пишеш ,за да си правиш такива изводи.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #13 on: October 16, 2009, 17:02 »
Isyankyare,

Оффффффф то с тебе не може се излезе наглава. Вземи все пак под внимание нас по-старичките, дето помним много неща от миналото, преживени лично. Така че сме много по-чувствителни на някои теми за разлика от вас по младите...

Но, на мене ми стига за тази седмитца, сега излизам и няма да се вясвам целият уикенд и дано да ни разберете малко и нас, че ние не сме вредни, нито се опитваме да навредим на някого, а най-малко на България, която всеки от нас наистина обича. Аз лично дълбоко вярвам в това!
  :)

Isyankar

• Guest
« Reply #14 on: October 16, 2009, 17:15 »
Рахмие, заради 1 ВРЕДЕН ислямист не можем да кажем, че 100 000 помаци са вредни, нито пък заради 1 ВРЕДЕН националист не можем да кажем, че 1 000 000 християни са вредни. Това имах предвид.

Иначе ми е пределно ясно, че има висока чувствителност към обвиненията към мюсюлмани и нулева към християни. Но двойни стандарти какво да се прави...Заради тях и на държавно ниво, макар и негласно ще продължи дълго да има двойни стандарти. Ако ли политиците...:)