Уважаеми Pomache, благодаря Ви за сведенията, които сте ми споделил. Аз съм изучавал антропология, но все пак - благодаря Ви за "истината". И така, ако сте забелязал, аз никъде не твърдя, че българите на Аспарух, или тези от век преди него, нито пък за тези, дошли непосредствено след него, са били...азиатци . Надявам се, че не съм си изгубил времето излишно да обяснявам, че ТЮРКИ е политическо понятие. Тъй като от години се занимавам и с геополитика, ето защо се опитах да обясня и факторите по миграциите - първо тази Запад-Изток, след което и Изток-Запад. Втората ни интересува по-конкретно .
Защо говорим за политически понятия? Ами, всичко е политика, уважаеми Pomache, а историята е следствие от нея. Понякога я пишат и в политически институти . Защо лично аз твърдя, че основателите на Дунавска България са тюрки? По хиляди причини, но ще Ви споделя само няколко, тъй като, смятам, достатъчно надълго и нашироко, вече обясних някои фактори . Ще Ви споделя само няколко очебийни доказателства, съвсем кратки и ясни.
1. Прочетете внимателно Именника. Календарът е източно-азиатски, а при по-задълбочено изучаване, ще се окаже и...китайски! Тоест, каленсарът не е "типично ирански".
2. Доказан е тюркският език на българите. Не искам да споменавам Кашгари...Доказан е и логически Доказано е, че волжките българи говорят тюркски още през 8-9 век. Няма исторически данни, че между 7-8-ми век са се осъществили исторически процеси, които да накарат волжките българи да заменят езика си, тоест, от някакъв друг да преминат на тюркски! Те и до днес говорят тюркски език . Може още през 8-ми век по собствено желание са заменили езика си?! Волжките българи са наследници на хан Контраг, брат на хан Аспарух.
3. Авитохол - доказано е, че в превод от тюркски означава Син на дедите си.
4. Европеидността не доказва, че населението е древно и не е осъществило миграции. То може да е мигрирало и завърнало се . Не само това на Балканите, а и от други райони на Европа...
5. Доказано е, че българите и хазарите са говорили на един език и вярвали в един Бог, поне до времето на Аспарух, че и по-късно, до средата на 9-ти век.
6. Обърнете внимание и на военно-административната система на Аспаруховите българи, пък и не само на тези българи - тя е напълно по тюркски образец! Запознайте се с административната терминология.
7. Съществуват надписи с името на Тангра у нас.
8. В съкровището от Наги (Надь) Сент-Миклош, владетелските титли стоят след имената, тоест, по тюркски образец. Фигурите са типично тюркски!
9. Всички останали данни са от по-късно време, тоест по гръцки образец .
Не виждам особена необходимост, да продължавам с подробности, а те наистина са безброй. Това, което се опитах да Ви обясня, е че ТЮРКИ е преди всичко политическо понятие, а Аспаруховите българи отговарят именно на това понятие. А Вие си търсете генетика и прочие, щом желаете това. Успех!
За първото ще ви опровергая-по редица данни старобългарският календар е малко по стар от Китайският-някъде от порядъка на няколко века.
За второ още повече- Роджър Бейкън пише ,че българите на Дунав и българите на Волга говорят един език-т.е. през 13 век има само един писмен признат език с името български-а именно старобългарският.Ибн Фадлан ясно разграничава българи и тюрки,не само това,ама бърка българите със славяни-дали не е поради езикът.
За третото-възможно е,но също знаем късната Хазарска държава каква е била.От друга страна според големият познавач на хазарската история, Артамонов, силно подчертава, че в Хазарската държава е имало значително българско присъствие, особено в районите на Северен Донец и Южен Дон, Кубан и около Азовско море-т.е. данните да са именно за тези българи.И накрая има една общност в Авганистан наричаща се бе си хазари и хазарейци,която принадлежи към иранското езиково семейство.Докато съвременните тюрки азерите са новопоявил се народ по време на монголското нашествие изместил местният,но унаследил неговото име.
За четвъртото съм съгласен-разселването на индоевропейците започва от Понтика и достига на изток от Тян Шан(гробни могили,Европоидни мумии,от преди 2000 г.пр.н.е. открити в пустияната Такла-Макан)
За петото-откъде сте сигурен,че системата е тюрска,а не скитска или ранно иранска.Тюрките са младо семейство и е възможно да са възприели повече неща от съседите си-Иранци и Китайци.Коня е индоевропейско откритие,по късно Чингиз хан използва китайска тактика и обсадни оръжия при превземането на градове и т.н.
За шестото-един нечетлив надпис до "разталкуван" от наши историци
<докато фолклорът,традицийте говорят за друг тип религия,а именно зурванизмът и произлезлите от него митраизмът,зороастризъм и пр. староирански вярвания
За седмото също не съм съгласен-според индоевропейските говорими и писмени традиции качеството на даден предмет стои след името-към същият принцип се придържа и латинският-ние казваме чиста вода,латинците-aqua purae(вода чиста),бял кон-equus albus(кон бял) и пр.По този начин готският Крал Теодор-се е писал Теодоррих,не познаващи проблематиката нашите "историци" го кръстиха Теодорих,което е смешно
Рих е титла преминала от етруският в латинският под формата "rex" и е използвана от траките.
И за осмото не съм съгласен има редица старо персийски данни,някой арменски и латински данни от по старо време.Но все пак за съжаление до нас са достигнали някой преписи и сборни хроники въз основа на по стари-от друга страна поради прекалената неприязън на московците и гърците към нашите източници те са почти унищожени.
КАкто пише Михаил Мокса- "......от толкова много славянски източници изведох......"-а сега са толкова малко,,като в хрониката му единствените,които носят името славяни са българите.
П.с.
Малко инфо:
Хазарейците са около 4,2 милиона или около 19% от населението на Афганистан, говорят език от персийската група, който е диалект на дарийския.Хазарейците се концентрират в планините на Хазараджат в Централен Афганистан, присъстват и в някои от големите градове като Мазар-и-Шариф и Кабул. В околностите на Бамиан, който се смята за столица на хазарейците се намираха прочутите гигантски статуи на Буда от V и VІ век, които талибаните взривиха. Повечето хазарейци са мюсюлмани-шиити, други са сунити или исмаилити.
И документален филм за мумийте в Китай:
http://vbox7.com/play:ddd7320a Пък те били и блондини бре,ц ц ц-нещо май не се връзва с тюрките А и от Дискавъри накрая се оливат с техните предположения-за смесване-без това да е налично при самите мумии.Всички археологични доказателства за този период говори за пълна доминация на Индоевропейците в района на Такла Макан и Тян Шан.
Поздрави.