Author Topic: Произход на българите !  (Read 712172 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Pomache

• Avarage member

Offline Pomache

• Avarage member

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: Произход на българите !
« Reply #692 on: September 23, 2011, 20:02 »

И какво от това ? Какво искаш да кажеш с това ? През годините границите са се променяли ту Византийски ту Български. Също така днес има и християнски места, които като години са били по малко под Българско владение отколкото някои други места, но това не значи нищо. Например един днес Бургаски район е имало периоди дето дълго време не е бил под българска власт през средновековието. Няма да влизам в подробности какви са били древните българи. Въпроса на който не получих отговор е : Дали днешните християни и мюсюлмани с майчин език български имат общ корен. Сега няма да говорим за Траки, Славяни и т.н., защото всеки индивидуално носи тези белези. Та се изчетох тук. че помаците имали "общ външен вид" и какви ли не щуротии, но нищо конткретно.
Според клипа по вероятно е помаци да са приели християнската религия и поради икономически причини и блазнене от ръководни постове са се писали българи ;) ;D

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #693 on: September 23, 2011, 20:43 »
И накрая да продължа с отговорът си:
Конфедерацията Ху-ну в северен Китай и Монголия и европейските Хуни нямат никаква връзка-тези предположения допуснати за първи път от Гумилов за миграция на  клон от племената на империята Хунну(Сю-ну) при разбиването и,и завладяването и от хански Китай не подлежат на никакви исторически доказателства от какъвто и да е аспект.

Ако можете опровергайте това твърдение с някакво доказателство-източник от документално или археологическо ниво.

Дерзайте!!!

Доколкото  Джагфар Тарихи‎ на  Фарат Нурутдинов -прочетете го по обстойно и ще видите неговата теза,а именно:

VTS_01_1

До познанията ми за тюрките -не са се променили,нито схващанията ми за тях-тази тема тук съм я предъвкал хиляди пъти сред приятели,в други форуми като по млад и когато познанията ми бяха по пресни-просто в момента нямам много време да отделям-залят съм от работа.

Поздрави

П.с.
За аудиторията редица публикации на тази тема от колеги:
http://www.bulgaria-is-alive.com/darjava-1.html

И теза основана върху публикации на Гумилов:
http://bg.efactory.pl/Кубрат

Преразказаната и малко променена официалната теория от комунистическо време:
http://www.desant.net/show-news/22712/
 ;) :D

Offline С.Д.

• Historian
Ynt: Произход на българите !
« Reply #694 on: September 23, 2011, 22:45 »

Колега  Rasate, нямам никакво намерение да си губя повече времето с Вас. Останете си с незнанието. Проблемът е Ваш, не мой. Очевидно нямате исторически познания, а ме занимавате с празни приказки и Интернет-препратки, което е крайно несериозно, дори отегчително. Ако действително бяхте историк, нямаше да ме занимавате с безсмислени цитати и липса на всякакво лично мислене и анализ. Пък и аз не крия името си зад псевдоними  ;). Бил съм личен и добър приятел на проф. Николай Генчев, акад. Илчо Димитров, акад. Димитър Ангелов...Днес поддържам приятелство с проф. Андрей Пантев, проф. Иван Илчев... След като държите да си губите времето с несъществуващи реалности, още повече - да им вярвате, изборът си е лично Ваш. Аз и досега не разбрах, какво конкретно искате да споделите в този форум. Щом отказвате да видите очевидното, лично аз не виждам никакъв смисъл да водя диалог с Вас. Жалко, че изгубих толкова време, за да Ви обяснявам неща, известни в цял свят. Напълно ясно е, че Вие нямате никаква склонност към политически анализ, още по-малко за подобни визии. Ето защо, дерзайте Вие, мен не ме мислете  ;). Първо научете историята, опитайте са да правите логични аналогии, да имате аналитично мислене, пък след време може и към геополитиката да погледнете. Но някак си не вярвам, че ще постигнете това, въпреки че Ви го пожелавам  ;).
   Успех!

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #695 on: September 23, 2011, 23:53 »
Когато се рушат канони ,никога не е било лесно ,макар и да са несигурни и предизвикващи повече въпроси от колкото даващи отговори.
Древно българските имена а и тези на българските канове ,преди преминаването на едните тук към християнството и тези на Волга към исляма ,далеч не могат да се обяснят с тн.тюркска теория и разбира се, невярна ще бъде констатацията, че видите ли всички имена са с предполагаем и направо тюркски произход.
Много от имената оставени ни от древните българи, сочат друг произход, имена като Кардам ,Пресиян или Персиян, Крум ,Шилки или Джилки, Аспарух та дори и прозвището Расате ,имат пряки паралели в именната традиция на много по стари обществени формати от този на древните тюрки.
Окончанията на древнобългарските племена в Кавказ ,нямащи нищо общо с тюркската традиция и водещи към старите дравидски именни традиции, са контрааргумент на един от основните пилони на тюркската теория.
Основните стълбове на тази теория се оказва че не могат да носят товара, който им е сложен.
Редица наши изследователи на проблема, впрочем успешно решиха и въпроса с имената на животните в календара на древните българи- и то добре аргументирани с аналогии ,които едва ли се нуждаят от коментар.
Много предположения могат да се направят, относно историята на българите  и обяснения за елементи от тяхната култура и история.
Пр. един арабски историк твърди ,че българите в Кавказ се делят на чисти българи и на такива които се идентифицират със тях даже конкретно посочва племето Есегел.
Впрочем, това не е нещо ново в исторически план ,племена на по ниско културно ниво, да се отъждествяват с други и разбира се при всички случаи, процеса ще бъде двупосочен и преплитането на различни културни елементи ,ще бъде факт и разбира се че и равнището на култура в определен момент не ще бъде равностоино на политически по силен фактор.
Проблема е многоаспектен ,многопластов и въпросите които предизвиква, са необясними задоволително от тн.тюркска теория.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #696 on: September 24, 2011, 00:41 »
Според клипа по вероятно е помаци да са приели християнската религия и поради икономически причини и блазнене от ръководни постове са се писали българи ;) ;D

Хайде по сериозно моля.

Колкото до самото християнство като религия да отбележа, че то е съществувало в рамките на земите ни ( в територията на християнска Византия) преди идването на славяните и прабългарите. След това като сме дошли сме прогонили християните от днешните български земи-първо славяните след някое десетелетие и българите. А  някоя година преди създаването пък на Дунавска България се създава в рамките на Югозападна България или по точно географската област Македония - Куберова България.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #697 on: September 24, 2011, 00:44 »
Uvajaemi CD

Ot vsichko pisano dotuk az ne mojah da razbera nishto. Prostete za otkrovenosta mi no molya da mi obyasnite za proizhoda na koi balgari stavashe dosega vapros?

Neka da utochnim koi sa tezi balgari che posle da pishem po temata. Mnogo e otnositelno i razteglivo e tova ponyatie osobeno v Balgariya kadeto istoriyata e kokteyl ot legendi i predaniya ot blizkoto komunistichesko minalo.

nadyavam se da polucha otgovor.

S uvajenie

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #698 on: September 24, 2011, 03:21 »

Уважаеми Pomache, по силата на логиката, би трябвало да става въпрос за онези българи, основали Дунавска България. Дори днес по света, съществуват народности, които се самоопределят като българи, но имат малко по-различна история. Ето защо, аз през цялото време съм писал именно за тези българи, които са пряко отговорни за държавата, която и до днес носи името България, тъй като все още не съществува друга страна с подобно име. Но, ако все пак идеята е свързана с произхода на българите въобще, т.е., не само тези в съвременна България, историята би била по-еклектична и разнообразна  ;). Що се отнася до произхода на българите, живеещи в България, той е пределно ясен и всички абсурдни дискусии по този въпрос, са крайно несериозни и безсмислени. Надявах се, да бъда полезен. Смятам, че съм бил поне малко полезен за някои от участниците във форума. На други - определено не съм повлиял, но това е без значение. Има хора, които просто не желаят да разберат логиката и реалностите, това е част от човешката нагласа и същност. Доколкото съумях, аз споделих накратко схващанията си за произхода на "дунавските" българи. Честно казано, нямам намерение повече да се занимавам с интернет-препратки и "ирански" хипотези. Винаги съм готов да водя смислен диалог, ето защо, след като лично аз изясних въпросите за произхода на българите, така, както ни доказва историята, логиката и геополитиката, искрено се надявам, онези, които са прочели текстовете ми, да са ги оценили като полезни  ;). Е, разбира се, не може да няма и изключения, но така е във всяка човешка област и дейност.
  Желая Ви успех и щастие!

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #699 on: September 24, 2011, 13:33 »

Колега  Rasate, нямам никакво намерение да си губя повече времето с Вас. Останете си с незнанието. Проблемът е Ваш, не мой. Очевидно нямате исторически познания, а ме занимавате с празни приказки и Интернет-препратки, което е крайно несериозно, дори отегчително. Ако действително бяхте историк, нямаше да ме занимавате с безсмислени цитати и липса на всякакво лично мислене и анализ. Пък и аз не крия името си зад псевдоними  ;). Бил съм личен и добър приятел на проф. Николай Генчев, акад. Илчо Димитров, акад. Димитър Ангелов...Днес поддържам приятелство с проф. Андрей Пантев, проф. Иван Илчев... След като държите да си губите времето с несъществуващи реалности, още повече - да им вярвате, изборът си е лично Ваш. Аз и досега не разбрах, какво конкретно искате да споделите в този форум. Щом отказвате да видите очевидното, лично аз не виждам никакъв смисъл да водя диалог с Вас. Жалко, че изгубих толкова време, за да Ви обяснявам неща, известни в цял свят. Напълно ясно е, че Вие нямате никаква склонност към политически анализ, още по-малко за подобни визии. Ето защо, дерзайте Вие, мен не ме мислете  ;). Първо научете историята, опитайте са да правите логични аналогии, да имате аналитично мислене, пък след време може и към геополитиката да погледнете. Но някак си не вярвам, че ще постигнете това, въпреки че Ви го пожелавам  ;).
   Успех!

Това което до сега писахте се крепи на едни предположения правени в началото на миналият век,като в основата са върху преоткриването на Китай и китайските летописи и познатите ни ИР летописи..
Въпреки ограничеността си от изворна гледна точка тези хипотези ни показват един различен поглед върху човешкото развитие не познат до тогава в област била тера инкогнита за историческата наука.
След ограничената работа на място хипотезите се доразвиваха на кабинетно ниво,което доведе до тяхното изопачаване и израждане нямащо нищо общо със самата действителност.

Такова израждане са и опитите на определени хора да свържат Империята Ху-ну(Сю-ну) с европейските хуни без да има някакъв доказателствен материал за това.Въз основа на тези предположения се роди идеята за Великото преселение,което в общи линии не се е случило.Няма никакви данни за отделяне на племе от държавата Хунну и неговото предвижване от Изток на Запад за да се докаже тази връзка.Просто както ни е известно Латинските,гръцките,китайските и пр. хронисти пречупват през призмата на езикът си имената на държавите,народите и пр. с което ние от съвремието няма как да знаем в действително тяхното име-а само предполагаме.С отчет на тази грешка,когато се опитваме да свържем азиатците Хвар с аварите или хуните с Хунну трябва да имаме едно на ум и да се основем на друг доказателствен материал,като например археологията.

Дали е имало преселване на племена и хора-да имало е преселване и експанзия на определени народности от Изток на Запад и обратно,но това преселение не е нещо изключително за историята и се е случвало през различни периоди от човешкото развитие-от познанията ни за морските народи,през македонската империя,тюркутският хаганат,монголската империя до великите географски открития и колонизацията на Америките.

Но всяко едно преселение е било подтиквано от различни бедствени или геополитически събития и не било в такава масовост-а постепенен и дълготраен процес на усвояване и разместване.

Да започнем от Азия -засилването на държавата Ху-ну води до изтласкването на Ю-еджи(евталитите) и тяхното преселване по на запад към Согдиана-от друга страна те изместват следващото племе,а то следващото и така се получава каскаден процес.Но за скоростта от преместването от едно място на друго е зависела от мобилността на даденото племе-в този случай част от племената просто са приемали васалитетен статут без да се изместват от местообитанието си.Затова евталитите завладявайки нови територии с увеличаването на престоят си на дадената територия се смесват със завареното уседнало население.

И така по въпроса за отпечатъка върху историята- както можем да говорим за тюркутският хаганат така можем със същото значение да говорим и за македонската империя,като влиянието между агресорите и местното население е било двупосочно.Това са мимолетни империи просъществували прекалено кратко върху територии извън техният ареал,за да оставят значителен отпечатък върху тяхното развитие.И оттук за гьоктюркският хаганат мога със сигурност да кажа,че отпечатъкът на тюрките е бил незначителен от всякакво ниво.
     Защо ли?!
-Първо,че степента на развитие на тюрките съвпада със степента на развитие на съседните им индоевропейски номадски племена.
-Второ,че основните играчи в двете враждуващи партии в Западнотюрският хаганат-търговците Нушибе и скотовъдците Дулу са ирански племенни групи,а не тюрски.

Различното е ,че различните конфедеративни формирования в Североизточна Азия и в последствие северната част на Централна Азия е,че са от смесен расов тип-т.е. Европоиди и монголоиди с последваща доминация на монголоидните белези поради тяхната доминантност.Това смесване се доказва от гробните могили на двете общности съществуващи на едно място в един и същ интервал от време.

П-с.

За линковете ,които оставих в последствие- те не са за вас-а за широката аудитория,за да се запознаят с редицата варианти на основните Тези.

Известно ни е,че днешно време на територията на Казахстан,Киргистан и Узбекистан живеят народности принадлежащи към различни расови групи,култури,но говорещи тюрски езици.
До тези народности живеят други,които са ираноезични,или в самите държави има гнезда на ираноезично или друго население от индоевропейската езикова група.
Прелом в съотношението на двете езикови групи е възникналата в последствие Монголска империя характерна с геноцидната си практика и нейните пост образувания просъществували до 17-18  век.

Поздрави

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #700 on: September 24, 2011, 14:36 »
Уважаеми СД
Нека да продължа по тази тема по силата на днешната логика ако ми дадетп възможност разбира се.
Историята която ще разкажа има много стари корени затова в това си писмо искам само да обобщя нещата зада разкажа по късно с подробни доказателства ако Ви интересува разбира се.
Когато говорим за Дунавска България естественно че логиката ни подсказва че става въпрос за българите дошли с хан Аспарух и създали тази държава през оспорваната 681 година. Годината в тази тема не е така важна колкото са важни историческите събития след това.
Българските историци са разгледали обстойно периода на Българската държава за периода до идването на османците по тези земи. Този период също е интересен но за него ще се спрем по късно.
 Искам да започна от едно изследване на М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;
И
М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;
А именно:
БЪЛГАРИТЕ – ЕВРОПЕЙЦИ, ИЛИ АЗИАТЦИ

Г. Раковски с право се възмущаваше, че се намират недобросъвестни хора, които твърдят, че българите са татарски нашественици. След него и други родолюбци протестираха срещу безсрамните лъжи на наши и чужди “учени” определящи ни като тюрко-алтайски народ. Стигна се до там, че да бъде проведено обширно антропологично проучване целящо да даде отговор на въпроса – азиатци, или европейци са българите?

Бяха изследвани хиляди индивиди от всички краища на страната ни. Извършен бе и подробен кръвен анализ, понеже по съотношенията на различните кръвни групи е възможно да се установи дали даден народ е европейски, или азиатски.

На 12 януари 1938 година проф. Методи Попов представи резултатите от проучването. Цитирам буквално:

“Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” [1] стр.111.

Относно кръвните изследвания проф Попов казва следното – “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи” [1] стр.122.

Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател представя ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи – “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европеидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” [2] стр. 260.

Ето това са фактите, те не могат да се променят, затова биват премълчавани. Не сме туранци, не сме монголци, не сме памирци, а древен европейски народ, който е обитавал земите около Черно море поне от Каменната епоха.
Да, има слаби азиатски елемети сред нашето население, но забележете – слаби. Те се дължат на заселване на азиатските племена узи и печенеги в България по време на Средновековието. Броят на индивидите с епикантус ( азиатски елемент във формата на окото) е намерен сред 0.21% от изследваните българи [2] стр.177. Обърнете внимание, това е по-малко от 1%! И се намират такива, които да ни правят на азиатци! Прощавайте, но това не мога да го нарека по друг начин освен гавра с българския народ.

Да се твърди, че българите са тюрко-алтайци е точно толкова налудничаво, колкото да се каже, че дедите на шведите идват от Нигерия, но като пристигнали в Скандинавия забравили напълно езика и културата си и се претопили без следа в местното население. Пълни глупости нали? Не съществува безследно претопяване!
Типичните азиатски черти, като например епикантуса на окото са доминантни, те се предават от поколение на поколение. Фактът, че хора с тази генетична особеност представляват по-малко от един процент от нашето население показва, че многото българи ( повече от пясъка), за които свидетелстват старите автори няма как да са азиатци...колкото и да им се иска на определена група индивиди.

Недобросъвестните “учени” няма да престанат с лъжите си и ще се опитват да извъртат фактите до последно. Те знаят много добре каква е истината, но знаят и, че повтаряйки постоянно измислици ще успеят да промият съзнанието на много сънародници. Всички опити на родолюбиви българи да покажат истината, а именно, че ние сме несъмнено европейски народ, бяха и ще бъдат обявявани за расизъм, шовинизъм и нацизъм.
Ето за това тук искам да спомена изрично, че считам всички хора за равни независимо от народностна принадлежност, пол и религия. Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ.

Сега знаете истината, антропологията е точна наука, в нея няма място за догадки и предположения. Щом антрополозите определят българите като европейски народ, то няма абсолютно никакво значение какво казват една група ограничени “учени”. Едно е някой да е на мнение, че българите са тюрко-алтайци, а съвсем друго e това необосновано твърдение да се докаже. Понеже не могат да го направят, подръжниците на теорията за азиатския произход на българите премълчават обширното изследване на проф. Попов. То е необоримо, защото кръвта вода не става, ние сме европейци, такива бяха и дедите ни!

Използвана литература:

1.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;
2.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;

http://sites.google.com/site/tisitova/home/anthropology_bg

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #701 on: September 24, 2011, 15:43 »
Уважаеми СД
Нека да продължа по тази тема по силата на днешната логика ако ми дадетп възможност разбира се.
Историята която ще разкажа има много стари корени затова в това си писмо искам само да обобщя нещата зада разкажа по късно с подробни доказателства ако Ви интересува разбира се.
Когато говорим за Дунавска България естественно че логиката ни подсказва че става въпрос за българите дошли с хан Аспарух и създали тази държава през оспорваната 681 година. Годината в тази тема не е така важна колкото са важни историческите събития след това.
Българските историци са разгледали обстойно периода на Българската държава за периода до идването на османците по тези земи. Този период също е интересен но за него ще се спрем по късно.
 Искам да започна от едно изследване на М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;
И
М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;
А именно:
БЪЛГАРИТЕ – ЕВРОПЕЙЦИ, ИЛИ АЗИАТЦИ

Г. Раковски с право се възмущаваше, че се намират недобросъвестни хора, които твърдят, че българите са татарски нашественици. След него и други родолюбци протестираха срещу безсрамните лъжи на наши и чужди “учени” определящи ни като тюрко-алтайски народ. Стигна се до там, че да бъде проведено обширно антропологично проучване целящо да даде отговор на въпроса – азиатци, или европейци са българите?

Бяха изследвани хиляди индивиди от всички краища на страната ни. Извършен бе и подробен кръвен анализ, понеже по съотношенията на различните кръвни групи е възможно да се установи дали даден народ е европейски, или азиатски.

На 12 януари 1938 година проф. Методи Попов представи резултатите от проучването. Цитирам буквално:

“Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” [1] стр.111.

Относно кръвните изследвания проф Попов казва следното – “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи” [1] стр.122.

Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател представя ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи – “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европеидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” [2] стр. 260.

Ето това са фактите, те не могат да се променят, затова биват премълчавани. Не сме туранци, не сме монголци, не сме памирци, а древен европейски народ, който е обитавал земите около Черно море поне от Каменната епоха.
Да, има слаби азиатски елемети сред нашето население, но забележете – слаби. Те се дължат на заселване на азиатските племена узи и печенеги в България по време на Средновековието. Броят на индивидите с епикантус ( азиатски елемент във формата на окото) е намерен сред 0.21% от изследваните българи [2] стр.177. Обърнете внимание, това е по-малко от 1%! И се намират такива, които да ни правят на азиатци! Прощавайте, но това не мога да го нарека по друг начин освен гавра с българския народ.

Да се твърди, че българите са тюрко-алтайци е точно толкова налудничаво, колкото да се каже, че дедите на шведите идват от Нигерия, но като пристигнали в Скандинавия забравили напълно езика и културата си и се претопили без следа в местното население. Пълни глупости нали? Не съществува безследно претопяване!
Типичните азиатски черти, като например епикантуса на окото са доминантни, те се предават от поколение на поколение. Фактът, че хора с тази генетична особеност представляват по-малко от един процент от нашето население показва, че многото българи ( повече от пясъка), за които свидетелстват старите автори няма как да са азиатци...колкото и да им се иска на определена група индивиди.

Недобросъвестните “учени” няма да престанат с лъжите си и ще се опитват да извъртат фактите до последно. Те знаят много добре каква е истината, но знаят и, че повтаряйки постоянно измислици ще успеят да промият съзнанието на много сънародници. Всички опити на родолюбиви българи да покажат истината, а именно, че ние сме несъмнено европейски народ, бяха и ще бъдат обявявани за расизъм, шовинизъм и нацизъм.
Ето за това тук искам да спомена изрично, че считам всички хора за равни независимо от народностна принадлежност, пол и религия. Велик е само този, който е великодушен, честен, добър, силен и опрощаващ.

Сега знаете истината, антропологията е точна наука, в нея няма място за догадки и предположения. Щом антрополозите определят българите като европейски народ, то няма абсолютно никакво значение какво казват една група ограничени “учени”. Едно е някой да е на мнение, че българите са тюрко-алтайци, а съвсем друго e това необосновано твърдение да се докаже. Понеже не могат да го направят, подръжниците на теорията за азиатския произход на българите премълчават обширното изследване на проф. Попов. То е необоримо, защото кръвта вода не става, ние сме европейци, такива бяха и дедите ни!

Използвана литература:

1.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;
2.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;

http://sites.google.com/site/tisitova/home/anthropology_bg

Помаче,ще ти отговоря,надявам се и колегата да го направи.

Аз съм напълно зад това мнение-не само това,но ще стигна и до там да определя и империята на Атила за такава.

Данните,които стигат до нас не са толкова противоречиви,противоречиви са тълкуванията на тези данни.Да разгледаме Атиловите хуни-първите данни за тях са за народ съседен на сарматите.Без да има някаква документирана битка между тях изведнъж сарматите изчезват от изворният материал-това може да се обясни само с едно-сармати и хуни са близкородствени народи.
Ясно ни е,че и аланите са близък народ.Последвайки логиката стигаме до истината,че хуните са европейско явление-съюз на базата на индоевропейски племена и народи живеещи на територията от Азовско море до Панония и Германия.

Както пише Олимпиадор -Донат,основателят на този съюз въз основа на клетвени договори и убит поради това.Хунският съюз е бил въз основата на клетва,която е свещена и при българите живеещи основно тогава в Понтийският басейн-Северното причерноморие.
Но интересното е още нещо:
Голяма и Малка Скития което местоположение според гърците е Понтика
От латинските извори знаем ,че името мизи на народът населявал римската провинция Мизия  е дадено от Император Траян и не е негово собствено,от друга страна редица автори събрали данни от редица източници не достигнали до нас като Блазиус -постоянно бъркат Мизия с България,не само това,но повечето ИРИ хронисти наричат мизите българи и обратно.В история со кратце се пише директно ,че дакийският цар Децебал е български-и от всичката тази мешаница започва да ти се избистря една идея-а именно ,че българите са малко по от отдавна на тези простори отколкото се предполага.Но името име било не известно-защото описването на света и народите в него е винаги пречупвано през призмата на гръцкото самолюбие и език-Та името Траки е гръцко.

Позтоянно се питаме -дали българите са били смесена общност в Понтика-може би-българският език е доста странен език-ту е славянски,ту не чак толкова.Т.е. език хибрид-в който има достатъчно по нови и по стари между езикови връзки.
Интересното е,че старотюрската следа в българският е доста тънка,но все пак я има.Това може да се дължи на краткото съжителство между някой български групи до тюркутският хаганат в Приазовието или тези думи да са били характерни за скитите- Саки,Евталити и пр. и от тях да са навлезли в по младото тюркско езиково семейство.От друга страна това езиково смесване на думи с различен лексикален произход е възможно да се дължи и на християнизацията,чрез която в българският език да са вкарани думи характерни за Моравците(морав-червен) подобно на вкараните през 19 век русизми в книжовният ни език.
Възможно е българите наистина да са съставени от две индоевропейски общности с близки по звучене имена срещнали се в северното причерноморие-носителите на Черняховската и Пенковската култура.
Но всичко това,все пак е в сферата на догадките.

Поздрави.

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #702 on: September 25, 2011, 16:41 »
Уважаеми С.Д.

Gо силата на логиката, би трябвало да става въпрос за онези българи, основали Дунавска България. Дори днес по света, съществуват народности, които се самоопределят като българи, но имат малко по-различна история. Ето защо, аз през цялото време съм писал именно за тези българи, които са пряко отговорни за държавата, която и до днес носи името България, тъй като все още не съществува друга страна с подобно име.

Това бяха първите  изречения с които ми отговори на въпроса за кои бългври става въпрос в твоите твърдения.
Нека да започнем именно от тези българи създали тази държава през спорната 681 година. Както ни учи историята България е била създадена от хан Аспарух. Това твърдение не се оспорва от световните историци. Нека сега да уточним кой е хан Аспарух и откъде е дошъл по тези земи с народа си и създал тази държава.
За целта нека да не пиша или по точно да не преписвам тази история а да ви дам долният линк за да можете вие да се запознаете с рода на хана.

Ако имате опровержения чакам да пишете.

http://history.chuvash.org/

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #703 on: September 25, 2011, 16:42 »

Уважаеми Pomache, благодаря Ви за сведенията, които сте ми споделил. Аз съм изучавал антропология, но все пак - благодаря Ви за "истината". И така, ако сте забелязал, аз никъде не твърдя, че българите на Аспарух, или тези от век преди него, нито пък за тези, дошли непосредствено след него, са били...азиатци  ;). Надявам се, че не съм си изгубил времето излишно да обяснявам, че ТЮРКИ е политическо понятие. Тъй като от години се занимавам и с геополитика, ето защо се опитах да обясня и факторите по миграциите - първо тази Запад-Изток, след което и Изток-Запад. Втората ни интересува по-конкретно  ;).
  Защо говорим за политически понятия? Ами, всичко е политика, уважаеми Pomache, а историята е следствие от нея. Понякога я пишат и в политически институти ;). Защо лично аз твърдя, че основателите на Дунавска България са тюрки? По хиляди причини, но ще Ви споделя само няколко, тъй като, смятам, достатъчно надълго и нашироко, вече обясних някои фактори  ;). Ще Ви споделя само няколко очебийни доказателства, съвсем кратки и ясни.

1. Прочетете внимателно Именника. Календарът е източно-азиатски, а при по-задълбочено изучаване, ще се окаже и...китайски! Тоест, каленсарът не е "типично ирански".
  2. Доказан е тюркският език на българите. Не искам да споменавам Кашгари...Доказан е и логически  ;) Доказано е, че волжките българи говорят тюркски още през 8-9 век. Няма исторически данни, че между 7-8-ми век са се осъществили исторически процеси, които да накарат волжките българи да заменят езика си, тоест, от някакъв друг да преминат на тюркски! Те и до днес говорят тюркски език  ;). Може още през 8-ми век по собствено желание са заменили езика си?! Волжките българи са наследници на хан Контраг, брат на хан Аспарух.
  3. Авитохол - доказано е, че в превод от тюркски означава Син на дедите си.
  4. Европеидността не доказва, че населението е древно и не е осъществило миграции. То може да е мигрирало и завърнало се  ;). Не само това на Балканите, а и от други райони на Европа...
  5. Доказано е, че българите и хазарите са говорили на един език и вярвали в един Бог, поне до времето на Аспарух, че и по-късно, до средата на 9-ти век.
  6. Обърнете внимание и на военно-административната система на Аспаруховите българи, пък и не само на тези българи - тя е напълно по тюркски образец! Запознайте се с административната терминология.
  7. Съществуват надписи с името на Тангра у нас.
  8. В съкровището от Наги (Надь) Сент-Миклош, владетелските титли стоят след имената, тоест, по тюркски образец. Фигурите са типично тюркски!
  9.  Всички останали данни са от по-късно време, тоест по гръцки образец  ;).

Не виждам особена необходимост, да продължавам с подробности, а те наистина са безброй. Това, което се опитах да Ви обясня, е че ТЮРКИ е преди всичко политическо понятие, а Аспаруховите българи отговарят именно на това понятие. А Вие си търсете генетика и прочие, щом желаете това. Успех!  ;)

Offline Pomache

• Avarage member
« Reply #704 on: September 25, 2011, 16:55 »
Уважаеми С.Д.

Исках по нататък да стигнадо този въпрос, но въе просто сте избързали затова нека още сега да го  поставя,
ЗАЩО УВАЖАЕМИ С.Д. В ГЕНИТЕ НА ДУНАВСКИТЕ БЪЛГАРИ НЯМА НИТО ЕДИН ГЕН ОТ ГЕНИТЕ НА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ?  КАКТО ЗНАЕМ ГЕНЕАЛОГИЯТА ЗАПАЗВА ВСИЧКИ ГЕНИ В DNK НА ЧОВЕКА ОТ САМОТО СЪЗДАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. И СРЕД ТЕЗИ ГЕНИ В DNK НА ДУНАВСКИТЕ БЪЛГАРИ НЯМА НИТО ЕДИН БЪЛГАРСКИ  ГЕН ОТ ГЕНИТЕ НА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ?
А ЗА ТОВА ОТ КЪДЕ ЗАПОЧВА НАИМЕНОВАНИЕТО ТЮРК ЗАПОВЯДВЙТЕ ПРОЧЕТЕТЕ.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Göktürk_Kağanlığı