Author Topic: БИ АЙ ТВ-с Нери Терзиева.  (Read 24986 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
БИ АЙ ТВ-с Нери Терзиева.
« on: September 25, 2009, 15:43 »
На живо
НЕРИ ТЕРЗИЕВА: НЕ СЪМ ПОПАДНАЛА СЛУЧАЙНО В ТЕЛЕВИЗИЯТА

Интервю на Валентина РАДИНСКА.

Нери Терзиева е родена през 1952 година. Завършила е гимназия в Асеновград. Дипломирана е във Факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски" - специалност "Телевизионна журналистика". Омъжена е за Евгений Тодоров, също журналист - вече 23 години. Двамата имат дъщеря на 22 години, която е избрала основната професия в рода на Евгений - медицината, и се дипломира в специалност "Зъботехника". От 1975 до 1990 година Нери Терзиева работи в Пловдивския телевизионен център. От 1990 до 1993-а е на работа в телевизионните новини на националната телевизия. Основава Ефир 2. През 1993-а е уволнена от телевизията. От 1997 е прессекретар на президента на републиката.                                           
Когато се появи за пръв път на телевизионния екран, се казваше Нели. Едва по- късно се разбра, че буквичката "р" от името й е била изядена от възродителния процес. Но тя не обича да говори за това. Ако я попитате, може само бегло да спомене, че приятелите й българи много са й помогнали в "оня момент". А всъщност цялото й име е Нериман. Нериман означава нежност...
                   Нери не обича да се шуми около нея. Предпочита тихомълком да върши работата си с хората, които е избрала за свой екип. Не обръща внимание на честите заяждания из пресата, твърди, че с ролята на гръмоотвод може и да се свикне.

- Разкажи нещо за семейството си, за родителите си. Те ли те научиха на най-важните неща в живота и кои бяха за тях тези неща?

- Има ли човек, дето да не обича родителите си и да не ги харесва? Нормални хора... Майка ми е шивачка, изкарала 30 години на конвйeр в шивашки завод. Индустрията там беше такава - стари машини "Сингер" и непрекъснато опъваш шевовете, за да са прави - и така трийсет години... Баща ми е начален учител, много палав човек, непослушен...

- Патил ли си е за това?

- Много. Той самият не обича да разказва тези неща, но е между първите хора, които протестираха срещу смяната на имената, и си го получи... Дълго време беше изпратен да живее в едно село, където пак беше начален учител,
и пак беше "непослушен", остана си същият. Имам брат, който е безработен вече 4 години, защото има специалност електроника, за която няма работа... Имам и много племенници, много братовчеди, братовчедки, голям род сме. Наистина от родителите си научих най-важното, и си мисля, че за всеки човек е така. Не само заради първите седем... Това са нещата, които наблюдаваш от малък, като отвориш очи.

- А кое от тези неща се оказа най-важно?

- Че не е ругателно да си емоционален. Че когато можеш да дадеш, трябва да го направиш непременно. И че трябва да си почтен. Че трябва много да държиш на приятелите си. Но и друго съм запомнила - да не приемаш безплатна помощ от хора, които после си предявяват сметката и трябва да правиш важни компромиси. Да се справяш сам в живота.

- А имаше ли нещо, на което родителите ти не те научиха, и ти се наложи сама да го учиш в живота?

Много е сложно, защото аз идвам от такова семейство на мюсюлмани, които са расли в друго време и които здраво са държали всичко, което се случва, да е в едни определени граници от хора. Вън от тези граници не е разрешена нито любов, нито омраза, нито кой знае какво. И това, на което мисля, че аз успях да ги науча, е,че светът е по-голям... Ожених се за християнин с род от Клисура, дори вкъщи често стават майтапи на тази тема: когато нашите са нападали, какво са правили вашите и т.н. И съм много щастлива, че в кръвта на детето ми така мирно са се събрали и съжителстват врагове отпреди векове. И когато днес някой ми говори на теория за мултикултурни общества , ние знаем какво е това на практика. Разбира се, детето ми най-много знае за мултикултурните общества. 

- И за теб ли важи правилото, че човек се учи повече от грешките си, отколкото от успехите?

- О, да. Поначало съм доста иронична към така наречените успехи. Доколкото аз ги имам, дължат се на това, че винаги съм работила в привилегирована от монопола медия -телевизията.

- Твоята представа за нормална медийна обстановка свързана ли е с демонополизацията, в която националният монополист има равностойни частни опоненти?

- Да. Защото сега хората са бедни и не могат да си купят свестен нов телевизор, за да могат да гледат всичките претенденти за опоненти. Според сметките на различни социологически агенции аудиторията на алтернативните телевизии е 13 до 17 на сто от цялата аудитория. Защото хората имат вкъщи "Електрон", или пък "София" - към този телевизор не можеш да закачиш нито кабел, нито сателит. Затова още дълго време телевизията ще е монополна. Много хора нямат дори дистанционно устройство, с което всъщност ти гласуваш за един или друг канал. От какво страда медийната обстановка днес, по-специално телевизията - според мен тя страда от факта, че хората там рядко или поне не достатъчно често си дават сметка, че пред екраните стоят хора. И че те си имат някаква своя йерархия от ценности. Ако ти не държиш ръката си на техния пулс, нищо не можеш да направиш. Винаги си в десетката, ако си даваш сметка, че правиш програма, дявол да го вземе!

- А не сме ли във фазата, в която представите на обществото за нещата са такива, каквито ги внушават електронните медии и пресата?

- Така изглежда, поне така е било в много страни. Но българинът, слава богу, е малко по-различен човек. Мисля, че едно от постиженията на последните девет-десет години е, че мина времето, когато човекът приемаше за истина от последна инстанция онова, което му казват медиите. Българинът е разсъдлив човек, може да си намери дистанцията към всичко онова, което се опитват да му кажат.

- Говориш така, сякаш харесваш българина...

- Харесвам го.

- А кусурите му?

- И аз съм заразена от основния му кусур - да очаква все лошото. Понякога, може би за да извиня себе си, си мисля, че това се дължи на факта, че съм жена и майка. Но се питам - защо все чакаме лоши неща, защо все мечтаем за чуждо рамо, ако може да е институция - още по-добре. Всички хора, които са успели да се изтръгнат от това чувство, все някога са успявали.

- Познаваш ли такива?

- Да, познавам две момчета от град Стамболийски, които вече втора година отглеждат зеленчуци с кредити, с много труд, с денонощна работа, вече си стъпиха на краката и помагат на големите си родове. Пътувам с тях понякога във влака. Те са много млади - по на 23-24 години.

- А този "кусур", за който говориш, съпътства ли те и в работата? Проявяваш ли и там някакъв фатализъм?

- Да. Аз съм фетишистка на екипите и когато някой отговаря на моето чувство за екип, защитавам го докрай. А нерядко са ме предавали хора от моите екипи. Но продължавам непрекъснато да повтарям тази грешка и ми е хубаво от това, че продължавам да вярвам. "Отборен" човек съм. Може да е от комплекс, че не можеш да се справиш сам... Може да е и професионално изкривяване - телевизията е екип.

- А как се отнасяш към факта, че те смятат за родоначалник на субективното новинарство в телевизията?

- Иронично. Но едновременно с това мисля, че субективното не може да се изиграе, да е наужким. Работих в новините през години, които бяха по-особени - 90-а, 91-а, 92-а...

- Ти тогава даваше ли си сметка, че субективизмът ти ще впечатли хората?

- Не. Аз идвах от плебса на телевизията, от провинциален телевизионен център. Там години наред имах възможност по-активно да контактувам с аудиторията си, защото работех в живо предаване - винаги отпред седяха живи хора . не можеш да не забележиш, че те се вълнуват от разни неща. И че често това не са твоите лични вълнения. Научих се на тях да "сервирам" това, което правя.

- Уволниха те от националната телевизия в деня, в който навърши двайсет години трудов стаж, за да станеш после прессекретар на Президента на Републиката... Често сме свидетели как служиш за гръмоотвод на различни сили. Свиква ли се с това?

- Да. Ако си даваш предварително сметка... Не искам да прозвучи като административен възторг, но искам да кажа, че съм при Петър Стоянов, за да съм му в помощ с това, което зная в моята област. Сигурна съм, че и колегите са тук заради същото.

- Кое прави толкова ветровита длъжността на прессекретаря?

- Всъщност прессекретарят е човекът на журналистите при президента и също така човекът на президента при журналистите. Затова никога няма да си позволя да кажа каквото и да било срещу някой журналист - журналистите са мои хора... Ако и аз един ден стана техен човек, ще успея в тази работа...

- Какво цениш у хората, с които работиш?

- Ценя хората, които забелязват, че има и други хора... Силно ме отблъскват хората с окопно чувство, не мога да намеря общ език с тях...

- Обичаш ли да правиш планове за бъдещето, как си представяш нещата след три години, да речем?

- Може това да е много голям недостатък на характера ми, но не мога да гледам надалеко в бъдещето. Аз дойдох да работя в София уж само за два месеца, а станаха вече десет години. Сигурно е защото имам този недостатък - да не кроя планове за бъдещето си.

- Но през тези десет години дъщеря ти и съпругът ти продължават да живеят в Пловдив и ти пътуваш непрекъснато - освен по света, и до Пловдив.

- Както казва мъжът ми - не можем всички да живеем в София. Ще кажа кое ми е най-трудното, от което всеки може да се възползва, за да е ясно: като съм тука, съм гузна за това, че не съм вкъщи, като съм вкъщи, съм гузна за това, че не съм тука... А един гузен човек е толкова добър партньор, че няма накъде повече!

- А някаква лична мечта имаш ли си?

- Разбира се. Освен нормалните неща, за които човек си мечтае - близките му, приятелите му да са живи и здрави, аз си имам мечта да работя в една телевизия, където да мога да почна да пиша върху бял лист...

- Значи все пак - телевизията?

- Телевизията. Защото не съм попаднала случайно в нея, от много малка, съвсем целенасочено съм се стремяла към нея. Бях в седми клас, когато реших, че ще работя в телевизията, и много методично и бавно, изключително бавно се придвижвах към това място.

- Кое е най-съкровеното за тебе?

- Да не разочароваме децата си, да не ги излъжем.

http://www.euro2001.net/issues/4_1999/4BR99F97.htm

" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Ще се опитам по някакъв начин чрез познати от Велинградско да поканя известната водеща по Ефир 2 преди години и сегашна журналистка Нериман,една талантлива журналистка  да е тук в сайта на помаците по света помак.eu !

Shumarov

• Guest
Би било чест за нашя сайт да можем да се радваме на присъствието на Нери Терзиева! Аз лично се възхищавам на гражданската и позиция.Не знам какви рецензии е имал филма"Откраднати Очи" в България, но аз лично се възхищавам от решението и да пише за тази болезнена тема!

Offline Metka

• Forum fan
Ще се опитам по някакъв начин чрез познати от Велинградско да поканя известната водеща по Ефир 2 преди години и сегашна журналистка Нериман,една талантлива журналистка да е тук в сайта на помаците по света помак.eu !

Toвa вече е друг въпрос Назми.Друго е журналисткa дa се покaже тук a не
жълти кaзионни журнaлисти с aвтaр на който сa се снимaли полуголи.
С една думa кaзaно хaресвaм идеятa.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Shumarov, Метка ,благодаря за постинга! Искам да разкажа истината,предполагам и нашата уважавана Айше Шукри- модератор от Велинградско ако има факти да ги предостави тук в сайта. Имам приятели от с.Пашово от над 20 години.Винаги когато съм гостувал там се е говорело за религия,за имената,за Иван Лебанов,за Батинков,за това как местния фелдшер и мой скъп приятел Халил Тупев е успял да запазят местната джамия от събаряне като предварително са я рег в защита като исторически обект,за учителя Юсеин/ баща на Нери Терзиева/ !В тази насока по горе всеки който прочете интервюто на Нери -журналистката,че заради смяна на имената баща и Юсейн беше пратен задочно да е даскал! ДА- така е? В село Пашово- до Юндола бащата на Нери беше  екстрадиран непослушен заради имената  и до днес се знае този факт .Колкото до таланта на основателката на Ефир 2 и известен журналист като Нери Терзиева бих казал-,че във всички интервюта споменаава  с болка как са сменили името и на Нели.Последно което знам за нея е ,че една друга известна от БГ Ралица Василева- водеща на CNN в Америка  сега през август лично покани Нери да е тв-водещ в CNN,имам линк за това!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Би било чест за нашя сайт да можем да се радваме на присъствието на Нери Терзиева! Аз лично се възхищавам на гражданската и позиция.Не знам какви рецензии е имал филма"Откраднати Очи" в България, но аз лично се възхищавам от решението и да пише за тази болезнена тема!
За онова време си беше рецензия Шумаров.Филма беше болезнен и Нери намери сили за това,за което беше уволнена от Ефира на ТВ.Въпреки това президента Петър Стоянов  виждайки таланта и я назначи за прессекретар и съветник.Ето част от филма " Откраднати очи" по идея на Нери Терзиева! С гордост казвам тези кадри от началото на филма тръгват от моето село Туховища,там са заснети и после доста.. ето началото в Туховища  calıntı gözler (bulgar zulmü)4

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
                                                                                                                                       calıntı gözler (bulgar zulmü)2

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
calıntı gözler (bulgar zulmü)3                                                                                                                                                      calıntı gözler (bulgar zulmü)4

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
otkradnati ochi (calinti gozler) Part 6.mpg                                                                                                                                                        Last part 7 otkradnati ochi (calinti gozler) Part 7.mpg

Shumarov

• Guest
Re: Нери Терзиева- една наша журналистка!
« Reply #10 on: September 25, 2009, 18:00 »
Тъжни моменти от историята на България!Дано никога да не се повтарят подобни събития по света! Поклон пред смелостта на Нериман Терзиева да пише за това!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #11 on: September 25, 2009, 18:04 »
Скоро ще е тук Шумаров. Ще се опитам!  Нери Терзиева пряко е свидетел на смяната на имената.Тогава е била на 20 години студентка. Баща и беше интерниран селски даскал. Нери е талант с корени от Велинградско заедно със стотици такива таланти  в други области на бизнеса,които заслужават уважение тук в сайта ни!

Shumarov

• Guest
« Reply #12 on: September 25, 2009, 18:09 »
ИншаАллах, Назми!Всички членове на www.pomak.eu ще ти бъдем благодарни за усилията ти!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #13 on: September 25, 2009, 18:41 »
С това трябваше да започна. Известната наша  Нери е прекръстена,баща и народен учител става от Юсеин на Юли,а Нери става Нели Юлиева Терзиева.Това е истината,и считам за нужно да се отдаде почит на семейството на Нериман баща и за гордоста да бранят помашкото в себе си и до днес! ФИЛМ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС!                          Завършиха снимките на филма “Откраднати очи”. Режисьор е известният оператор Радослав Спасов. Това е втората му режисьорска изява след “Силна неделя”, излязъл на екран преди 10 години — през 1993 г. Сценарият на новото произведение е на Нери Терзиева  и Радослав Спасов. Това е дебют на популярната телевизионна журналистка и ръководител на пресслужбата на президента Петър Стоянов в игралното кино.
Сюжетът е базиран върху исторически факт – “възродителния процес” в България през 1984-198 5 година и “голямата екскурзия” от 1989.
От раждането на идеята за сценария до продукцията минават 10 години. Необходими са няколко години за преосмисляне на фактите и чак през 1999 година Нери Терзиева и Радослав Спасов кандидатстват в Национален филмов център и печелят субсидия за написване на сценарий. На следващата сесия не получават пари за реализирането на филма, защото група интелектуалци, без да чели сценария, изпращат писмо до държавната институция, в което изказват притеснението си от възбуждане на етнически конфликти в страната. Проектът взема средства чак на другата сесия на НФЦ. В Македония също го одобрява комисия за кино. Копродуцентите на “Гала филм” от “Подгряване на вчерашния обед” помагат за намирането на турските продуценти. Те осигуряват звука във филма. Другите средства за “Откраднати очи” идват от Евроимаж. Подкрепят го 28 гласа от общо 29 държави. До голяма степен успехът се дължи и на доброто представяне на проекта от Гергана Даковска от НФЦ. “Откраднати очи” също така е спонсориран и от Българска национална телевизия. Бюджетът в никакъв случай не е голям и има нужда от още средства.
Дори и на гърба на историческите факти от “възродителния процес”, творбата преди всичко е любовна история. Младият Иван отговаря за неколкостотин печата за новите документи след насилствената смяна на имената на българските турци. Айтен е детска учителка, която се опитва да открадне печатите, защото вярва, че така ще забави насилственото дело по смяната на имената в нейното село. Двамата млади се срещат. По-късно жестоката действителност ги разделя. След години, Иван и Айтен отново се срещат. Те са в една и съща психиатрична клиника. По-късно братът на Айтен я взема от болницата и отвежда към Турция. Започва “голямата екскурзия”, в която българските турци напускат България. Иван търси Айтен. Въпреки всичко, тя чувства някаква близост към него още от първата им среща и това я кара да се върне обратно през границата. Авторите все още не искат да издават финала на филма.
За ролята на Иван е харесан Валери Йорданов (”Емигранти”), а за Айтен – Весела Казакова (”Лист отбрулен”). Братът на Айтен се играе от турския актьор Нежат Излер. Той е предложен на “Гала филм” от турските продуценти. Участват още Ицхак Финци, който е дядото на Айтен, Анани Явашев, Джоко Росич и други.
Деян Донков играе лейтенант, Христо Живков и Мариян Бачев играят двама цивилни, които придружават печатите напред назад.
Валери Йорданов счупи крака си в началото на снимачния период и трябваше за две седмици да се прекъсне работата на продукцията. Същата неприятност му се случи и по време на работата над “Емигранти”.
Снимките протичат главно около Гоце Делчев. Камерата се върти в село  Туховища.Скребатно – Родопите, село Гърмен, в Кърджали – село Равен, село Татул и на границата – КПП Капитан Андреево и София. Ще се снимат и коридорите на Киноцентъра, които ще представляват психиатрична клиника. Оператор на “Откраднати очи” е Пламен Сомов. Във филма ще има две големи масовки - преминаването на границата от турците и сцената, в която вътрешни войски се сблъскват с населението. В нея ще участват 450 човека.

Shumarov

• Guest
« Reply #14 on: September 25, 2009, 20:12 »
На следващата сесия не получават пари за реализирането на филма, защото група интелектуалци, без да чели сценария, изпращат писмо до държавната институция, в което изказват притеснението си от възбуждане на етнически конфликти в страната. Проектът взема средства чак на другата сесия на НФЦ. В Македония също го одобрява комисия за кино.

Значи все пак не минава толкова гладко! Защо ли не съм изненадан!? Би ми било интересно да се публикуват имената на тези "интелектуалци", загрижени за етническите конфликти! Дали пък не са интелектуалци от "исполинския" размер на Антон Дончев, и сие?? Или зверове, които активно участваха във жестокостите, и се страхуват от възмездие?