Author Topic: Да пишем на кирилица!  (Read 20803 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

musov

• Guest
Re: Да пишем на кирилица!
« Reply #30 on: September 17, 2009, 10:36 »
Да пишем на кирилица! ОК да предположим, че приемаме това негласно или то става част от правилата на форума и започват да се появяват предупреждения на екрана, че материала няма да бъде постван или изтрит в случай че не се спазва правилото за писане на кирилица. Така за помаците завършили поне някакво образование в България пишенето на кирилица би допринесло за подобряване на техните умения в писането на български. А какво бихте казали за останалата част от нашите съфорумци живеещи в други страни и които никога не са учили книжовен български, но го разбират и могат да пишат на него с латиница. Все пак достатъчно славянски народи пишат на латиница и са доказали, че латинската азбука е универсална в това отношение,още повече всеки в България е учил някакъв западен език и е наясно със символите на въпросната азбука.Качеството на форума в www.pomak.eu изобщо не зависи от това как ще се пише, по важно е какво ще се пише независимо дали е на кирилица или латиница.

Не, да е задължително, не. Това не е възможно да стане тук. Наистина има хора които не умеят да боравят с кирилицата. Но пък от друга страна, ако има такива, които хич не я разбират, то тогава за тях трябва да се направи отделна част от форума или както предложи pomak BG, да може някак да се превеждат кирилицата на латиница и латиницата на кирилица, но това да става тук в самия форум. По този начин ще могат да участват повече хора в дискусиите и техническите пречки и за едните и за другите ще бъдат сведени до минимум. Иначе мненията че не трябва да се пише на кирилица, защото някой не я разбира, мисля че са неоснователни-и без това във всяка тека се пише на кирилица. Няма да помогнем на тези, които не я разбират по този начин. Единственият начин е например едно бутонче горе в самия форум, който да превежда от кирилица на латиница и обратно. Това обаче от техническа  гледна точка ще представлява трудност.

Offline imersim

• Member
  • **
« Reply #31 on: September 17, 2009, 11:15 »
Българският език си е най-красив на кирилица, затова е хубаво който може да пише на кирилица да го прави. Но да се ограничава писането на латиница тук във форума мисля, че е неудачна идея. Помаците, които не са учили български как ще изкажат мнение?
А ето малко информация, за онези които държат да пишат български на латиница.

ЗАКОН ЗА ТРАНСЛИТЕРАЦИЯТА
Обн. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г.
Глава втора.
ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ТРАНСЛИТЕРАЦИЯ
[Препратки от статии]
Чл. 4. Системата за транслитерацията на българските букви с латински букви е, както следва:

Българска    Версия на латинската
азбука    азбука
А, а    A, a
Б, б    B, b
В, в    V, v
Г, г    G, g
Д, д    D, d
Е, е    E, e
Ж, ж    Zh, zh
З, з    Z, z
И, и    I, i
Й, й    Y, y
К, к    K, k
Л, л    L, l
М, м    M, m
Н, н    N, n
О, о    O, o
П, п    P, p
Р, р    R, r
С, с    S, s
Т, т    T, t
У, у    U, u
Ф, ф    F, f
Х, х    H, h
Ц, ц    Ts, ts
Ч, ч    Ch, ch
Ш, ш    Sh, sh
Щ, щ    Sht, sht
Ъ, ъ    A, a
Ь, ь    Y, y
Ю, ю    Yu, yu
Я, я    Ya, ya

Чл. 5. (1) Транслитерацията на българските буквени съчетания с латински буквени съчетания е, както следва:

1. буквеното съчетание "дж" се изписва и предава на латиница като "dzh";

2. буквеното съчетание "дз" се изписва и предава на латиница като "dz";

3. буквеното съчетание "ьо" се изписва и предава на латиница като "yo";

4. буквеното съчетание "йо" се изписва и предава на латиница като "yo".

(2) Буквеното съчетание "ия", когато е в края на думата, се изписва и предава чрез "ia".

Чл. 6. Името на българската държава се изписва и предава на латиница в съответствие с установената традиция:

България    Bulgaria

Чл. 7. (1) Географските термини: планина, равнина, низина, плато, град, село, река, езеро, залив и други, които са част от географско име, се транслитерират по следния начин:

Стара планина    Stara planina
Атанасовско езеро    Atanasovsko ezero.

(2) Географските термини, които не са част от географското име, се превеждат според правилата на езика, избран за превод, по следния начин:

Нос Емине    Cape Emine.

(3) Прилагателните "северен", "южен", "източен", "западен", "централен" и други подобни, когато влизат в състава на географското име, се транслитерират по следния начин:

Централен Балкан    Tsentralen Balkan
София-юг    Sofia-yug
Перник-север    Pernik-sever.

Чл. 8. Транслитерацията на съставни имена се съобразява с правилата на българския правопис по следния начин:

Златни пясъци    Zlatni рyasatsi
Горна Оряховица    Gorna Oryahovitsa.

Чл. 9. (1) Имената на исторически личности и географските имена от съвременни чужди книжовни езици, които използват версия на латинската азбука, се изписват в оригиналния им вид.

(2) Имената на исторически личности и географските имена от съвременни чужди книжовни езици, които не използват версия на латинската азбука, се изписват съгласно системата за транслитерация на съответния език.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #32 on: September 17, 2009, 11:32 »
  Не знам защо толкова се раздухва тази тема! В правилата на форума http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,72.0.html т.16  ясно е казано,че официални езици тук са български,турски и английски! Колкото до това дали да е постинга на латиница или кирилица всеки сам за себе си преценя.Бил съм в много сайтове дето изрично и категорично в правилата на Форума е записано като точка,че всеки постинг на латиница се трие и участника дори носи наказание.Тук засега не е така и ще се обоснова защо.Сайта се радва на хора по света.Освен България има стотици хиляди помаци в Турция,Гърция....Америка,Испания,Канада...къде ли не! Повечето са напуснали Родината отдавна,езика е запазен но за тях е по лесно да се пише на латиница.Това е в основата заложен като идея.Нормално е тези наши членове които пишат от БГ да е на кирилица,но нека не съдим онези наши членове и гости по света които са богатство за сайта ни да ги задължаваме,стига ни, че приемат Форума като дом за помаците по света. Мисля ме разбрахте,оттук нататък коментарите за мен са безмислени!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #33 on: September 17, 2009, 11:33 »
Никъде не е имало реч за вменяване на задължение или изискване за промяна на правилата. По-скоро идеята е препоръка, молба, тема за обсъждане. Който иска - иска. Който не иска или просто е затруднен - негово право.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #34 on: September 17, 2009, 12:10 »
  Отговора ми по горе дава преценка за това,а то е всеки за него си както му иска душата да се изрази.Ние ще го разберем,или по скоро ако постинга е интересен ще прочетем.Точка!

musov

• Guest
« Reply #35 on: September 17, 2009, 15:54 »
Никъде не е имало реч за вменяване на задължение или изискване за промяна на правилата. По-скоро идеята е препоръка, молба, тема за обсъждане. Който иска - иска. Който не иска или просто е затруднен - негово право.

Е, незнам защо все се опитват като задължително да го изкарват. Но ако за някой темата няма успех, то за мен има-eдин човек със сигурност прецени сам кое е по-добре! Иначе нещата се зациклят. В общи линии всеки пише без да се замисля какво иска да каже другият. Един път да подкрепя abc! Тука като че ли всичко се получава така: Аз ти казвам А ти ми казва Б, но кое е правилно!? Ами как кое!? За мен А, а пък за тебе Б. Айде и аз да сложа точка.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #36 on: September 17, 2009, 16:49 »
Ама във форума и друг път в ставало въпрос за това на каква азбука да се пише във форума.
Основателната претенция че форума е сериозен е достатъчна да подходим към този проблем приоритетно.
Още повече че във форума доста често се използва академичен език.
- Мусов, тази тема която отваряш сама по себе си е много полезна.Такива неща трябва да се изговарят.
На практика ние сме серозни хора и материалите които ги пишем са значими не само като авторски, но и биха могли да се превеждат и на други езици сстига да са написани граматически правилно на съответният език.
Значи до тук се оформят три гледни точки.

1. Едната е да се пише на правилен български,македонски, руски с кирилица и на турски,английски на латиница или на гръцки с гръцка азбука.Собствениците на сайта дават такава свобода на писане, сигурен съм че не възразяват.
Силният аргумент в полза на такъв вид писане е правилният кръстосан превод на сътветните езици, поради факта че форума е мултинационален и мултиетнически.

2. Другата гледна точка е да се пише само на латиница по начина, както предлага @pomak_bg, като се акцентира на помашката латинска азбука която вече е публикувана.

3. Третата гледна точка е всеки да пише така, каквато възможност има.
Тойест , да се запази сегашното статукво.

На мене ми харесва третия вариант.Споделям това което казват Рахмие и Назми.
Оценявам обаче това което казва Мусов.Аз считам че човек за да бъде обедителен трябва да пише на правилен граматически език , независимо от произхода си.

Но вижте тука :
Предложението на Мусов е добро, поне що се отнася за членовете на форума, чийто майчин език е български - а като гледам, повечето активни участници са такива. На

@dim56 определя на бърза ръка че като гледа на повечето хора тука българският език име майчин.Считам че с това се намеква за правото на самоопределяне , което всъщност е право на всеки, но не е право на всеки, които не ни познава да определя кой ни е майчиният език.Майчиният език не е определящ фактор при възползване на отделният индивид от даденото му право на самоопределяне а не наложеното мнение на който и да е било.

Относно латиницата бих казал че тя е официална европейска азбука.По времето на Ленин в Съветския Съюз в южните съветски републики където населението е било тюркско е било въведена латиницата на мястото на предишната арабска азбука.
Именно това е повлияло върху реформите в Турция извършвани от Кемал Ататюрк , и той е сменил арабската азбука на латинска.И така до днес в Нашата уважавана съседка Турция се пише на латиница.
Другото е че помаците които са в България и пишат тука са много малка част в сравнение с онези които са пръснати по света  - немили недраги.
Една част от тях пишат от интернет зали.Обикновено клавиатурата в тези зали е много различна.Като свикне човек на клавиатурата в България на латиница дори, като иде в Испания, Фландрия или пък Германия ще се убеди че всъщност там клавиатурите макар че са на латиница са много объркани и не са ужасно различни.
Останалите фенове на сайта които имат компютри в къщи, пък са ги купили от държавата където живеят.Имайте на предвид че само в Турция има стотици хиляди помаци.Огромна част от тях дори са забравили помашкият си език.
камо ли да помнят кирилица.
Разбира се факта че България е членка на Европейският Съюз, кирилицата е призната за една от официалните азбуки в Европа.
Но се замислиете и върху това че дори и българските емигранти които са стотици хиляди в западна европа и Америка, също пишат в интернет на латиница а не на кирилица.Има доста общественици  сред българската общност които искат кирилицата да се премахне и да се пише на латиница.
Интернетското писане обаче, предимно сред тийнейджърите е на някакъв смес от латински букви и цифри.
@abc казва на тази азбука - шльокавица и всички сме свидетели как той понякога със сарказъм и подигравки  се обръща към онези които пишем така понякога.
Разбира се аз се радвам че @abc и @Musov , като постоянни опоненти сега са на едно мнение относно кирилицата, но е факт че именно тези букви - "abc" са първите букви от латинската азбука, даже понякога помак_бг казва на abc - "латинска азбука" когато е провокиран от него.
Хора аз приемам че понякога,  нещо което е много важно може да се пише на каквато имаш вазможност азбука, а когато примерно дискутираш с някой опонент на които държиш да си убедителен е добре да пишеш на кирилица примерно.
За да вземем легитимно решение на каква азбука да пишем не е достатачна само една тема или дискусия в сайта, нужно е да има съответна организация или институция която да е опълномощена от определен инициативен комитет и да има сътветното юридическо право за това.
За жалост тука в сайта това го нямаме и именно поради тази причина считам че Рахмие и Назми са прави.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #37 on: September 17, 2009, 17:05 »
Метка, в кои южни съветски републики Ленин е въвел латиницата, че се мъча и не мога да се сетя?

white_eagle

• Guest
« Reply #38 on: September 17, 2009, 17:10 »
За Азербайджан аз зна със сигурност. 100 процента, даже и с всички дето са на "СТАН", без Казахстан, мисля...После във времето на Сталин (по негова заповед) всички минават на кирилица. След разпада на СССР някои  се върнаха към латиницата.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #39 on: September 17, 2009, 17:20 »
Може би в Багдадските съветски републики, познати ни от метковския помашки фолклор.

азерите от 1929 до 1939 са писали на латиница - яналиф

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #40 on: September 17, 2009, 17:23 »
White eagle, благодаря.

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #41 on: September 17, 2009, 17:27 »
Rcn, благодаря.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #42 on: September 17, 2009, 17:49 »
Метка, в кои южни съветски републики Ленин е въвел латиницата, че се мъча и не мога да се сетя?

Беглик с тебе сме идеологически противници но те уважавам като опонент.Знам че си сериозен и затова ще ти дам точен одговор:

"Още през 1921 година в Азербайджан и Севеверен Кавказ се правят опити с латинската азбука и през юли 1922 година в Анкара се получава меморандум от правителството на Азербайджан за романизацията.На 1 май 1925 година Върховният съвет на Азербайджан въвежда с декрет латинската азбука като официално писмо на тюркски азерски език.
През пролетта на 1926 година под егидата на съветското правителство в Баку се провежда конгрес на тюрколози.Едно от решенията, приети на конгреса , е съветските републики от централна Азия вместо арабска азбука да се въведе латинска и през следващата година това става факт"

извор - "La Latinisation de L`alphabet turk dans les republiques turko-tatares de I`USSR"
               R.Et.islam., i. [1927],321-53
               J.Castagne

"Една от целите на тази съветска политика е да се прекъснат контактите между тюрките
от Съветският Съюз и тези от Турция,които все още използват арабската азбука.Обратната постановка - тази за подръжка на контакти между пролетариата и тюркските народи, кара някой националисти от Турция да погледнат с благосклонност към въвеждането на латинската азбука в Турция.Когато това накрая става, руснаците парират отново, като отменят латинската абука и въвеждат кирилицата, като по този начин отново издълбават пропаста между съветските тюрки и Турция."

извор - "The emergence of modern Turkey"
            Bernard lewis
  OXFORD UNIVERSITY PRESS

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #43 on: September 17, 2009, 18:08 »
Метка, благодаря.

musov

• Guest
« Reply #44 on: September 17, 2009, 18:11 »
Ще задам само един въпрос. Помаците, които не са учили български език и кирилица, как разбират това което пишем тук в тази тема? Някой нека да ми отговори на този въпрос!