Author Topic: Дружба "Родина" - национализъм в действие !  (Read 128857 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Много хубаво заглавие е избрал автора на книгата,също като за безполезната организация.

КРАСИВ ЗАЛЕЗ

(3)

Петър Маринов

web | Някога... (Книга четвърта)

Все пак ЦК на БКП продължаваше да се занимава с въпроса за народностното осъзнаване на българите мохамедани. Но освен него действаха и смоленските ръководители начело с Палагачев, подслонили се под неговото крило, в обратно направление. Въпросът постоянно се затягаше. Затова през април 1962 г. Политбюро пак се бе занимавало и излязло с ново Решение № 101. То бе насочено против "турчеенето" на мохамеданските групи в България, в това число на първо място и българите мохамедани.

"Нужно е убедително да се разяснява - казваше се в решението, - че религията и личните имена не са признак за национална и народностна принадлежност, да се подчертава липсата на основание за турчеене и вредата от тази тенденция".

Бях се снабдил с препис от това решение.

Значи, поставяше се официално въпросът за имената!... Дадени бяха и директиви: духовните учреждения да вземат мерки за пресичане турчеенето; БАН да съдейства с публикации за осъзнаването, като при Института за история се създаде секция за проучване миналото на българите мохамедани, а при ЦК да се създаде комисия за грижи и изучаване на тези проблеми и пр.

Като се запознах със съдържанието на това решение и като взех предвид, че случайни хора ще се занимават с изпълнението му, които не ще са ориентирани какво да правят, написах и изпратих в ЦК препоръки: да се сложи на преоценка дейността на дружба "Родина", като се използват кадрите и примера й; да се свикат на съвещание родинци за обмисляне план за усвояване на имената; да се наградят с медали заслужилите от тях като културно-просветни работници; да се отпечата очеркът ми "По възродителното движение", който да се разпространи безплатно; да се въведе българският език в джамиите; да се разпространи картината на худ. Анастас Стайков "Родопска сватба" в цветни репродукции; да се издава пропагандна книжнина; да се създаде филм по романа "Ариф и Рамзина" от Бончо Несторов и др.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
гладна въшка ,ага са наяде ,нъли знаеш каде излиза............всички да я видят
Не виждам с какво са се наяли. Те там повечето са млади момчета студенти в Пловдив. А за книгите са давали лични свои книги от домовете си.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline isa71

• Forum fan
в стремежа си да се покажат -вижте ни

Offline tersid

• Adviser
Терсид, комитет Родолюбие в Пловдив. В него действително членуват и помаци и християни. Малко са крайни с национализма си, но имат много добри инициятиви. Като например акцията за събиране на книги за село Връбник в Албания, а от мой познат горанец знам че ит от албанска Гора са поискали книги от Родолюбие.
Казал съм ти да не ме занимаваш и да не ме учиш. Аз знам какво говоря и не ми трябват коректори или събеседници от подобен тебе вид ,ако ми затрябват знам къде да ви  намеря.
 В Смолян се опитаха да с комитет Родоблюбие с председател Бр. Давидов да създадат прототип на "Родина", но органазиция с 3 души не се прави.
И спрете да треперите.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
В Смолян са се опитали, ама в Пловдив са я създали наистина. И си функционира.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
в стремежа си да се покажат -вижте ни
Има известна доза показност, но това са млади момчета. А кое младо момче не иска да блесне? И аз и ти сме били на 20, знаем как е. :)

Offline isa71

• Forum fan
Има известна доза показност, но това са млади момчета. А кое младо момче не иска да блесне? И аз и ти сме били на 20, знаем как е.

как им викате -родопски хаидуте

Offline tersid

• Adviser
ей ярабим .
Сега разбрах защо националистите и педалите се ненавидят. Защото водят съревнование за първото място по нахалитет и безочие.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
как им викате -родопски хаидуте
Не, аго Исо, родопските хайдути са друга организация и доколкото знам там са само християни.

Offline tersid

• Adviser
Не, аго Исо, родопските хайдути са друга организация и доколкото знам там са само християни.
http://komitetrodoliubie.com/forum/

http://rodopskihaidyti.snimka.bg/bulgaria/sdrujenie-quot-rodopski-hayiduti-quot-i-komitet-quot-rodolyubie-quot-v-rudozem.353618

http://komitetrodoliubie.com/

дай ги видим сега какви са    . Не знаех , че нашите съфорумци бай Митре и Веск са ахряни.       

Offline muti6

• Adviser
Създаването и дейността на „Родина” днес не е предмет дори на исторически дебат. Но страницата май само е прелистена, за да се затвори.

Ариф Бейски (Камен Боляров) и съпругата му Цена  
Нито по време на Третото Българско царство, нито при НРБ, а и днес държавата ни не е имала смислена и последователна политика спрямо "помаците". През 1912-1913 г. – след освобождението на тези райони, тогавашното правителство решава тези хора да бъдат покръстени. И Българската православна църква налага колективно християнско кръщение на всички мохамедани – т. нар. кръстилка.

Според едни историци – уникален акт, според други не е добро решение, тъй като оттогава е първата емиграционна вълна към Турция. По време на кампанията не е покръстен нито един помак-интересен факт за някои.Това умопомрачение, явно противоречащо на обикновената Българска толерантност спрямо мюсюлманите, живеещи в България, трябва да се причисли към най-неоправданите насилия!

Дъщерята на Бейски - Малинка, първата Българо- мохамеданска девойка с Българско име  
Резултатът от действията на близо 40-те структури на дружба „Родина” в Родопите е, че между 70 000 и 80 000 мохамедани приемат Български имена. Както казва Ариф Бейски (Камен Боляров): „...Ще дойде ден, когато и тия, които се отнасят със съмнение в нашето възрожденско дело, ще се убедят, че сме искрени и чистосърдечни, че желаем да заживеем братски живот за слава и чест на нашата Родина, с която сме кръвно сродени, понеже сме Българи, макар по вяра мохамедани...” През 1945-а „Родина” е отречена от БКП, арабския език в джамиите се връща, също и мюсюлманските символи. По същия начин както се налага и идеята за Българите македонци...

За „родинци” в историята ни няма ясна оценка. Изследването на Йорданка Бъчварова „Изпитът” показва, че относно възстановяването на Българската национална идентичност на Българите мохамедани изпитът все още не е издържан.
С обърканата политика на държавата спрямо Българо-мохамеданите и специално движение „Родина” охарактеризира Станислав Сивриев в своите „Бележки върху доклада за дейността на бившата културно-просветна дружба „Родина.
Ето до какво може да доведе пътя на псевдо- културата и просветата.
Дружба"Родина"-Красив залез(блян),без фанфари и топани.(Амин)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

http://rodopskihaidyti.snimka.bg/bulgaria/sdrujenie-quot-rodopski-hayiduti-quot-i-komitet-quot-rodolyubie-quot-v-rudozem.353618

http://www.traditsia.com/forum/forumdisplay.php?f=57

дай ги видим сега какви са    . Не знаех , че нашите съфорумци бай Митре и Веск са ахряни.   
Казах, че членовете на Родолюбие са и христяини и помаци. Не всички са ахряни ;)

Offline isa71

• Forum fan

изненада     

Offline yusu

• Global moderator
     Хайлязи -Това ще да е най-точното определение което им приляга!

Offline tersid

• Adviser
Казах, че членовете на Родолюбие са и христяини и помаци. Не всички са ахряни
Аре, да престанеш да мечтаеш на глас.Най много ,Цец и Петя да са членове,ама не им се отразява хич добре.
Кажи сега кой от тезие помак- отвори на членове. И спри да мелеш като празна воденица.
http://komitetrodoliubie.com/