Author Topic: Село Туховищa  (Read 302524 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Re: Село Туховищa
« Reply #210 on: July 11, 2009, 07:54 »
Ероле, находките от некропола в с.Туховища бяха прибрани от Историческия музей в Благоевград, под чието ръководство бяха  извършени и самите разкопки.Ръководител на разкопките бе Димка Серафимова, която издаде и малка брошура посветена на разкопките. Точна информация за това къде се намират находките от този некропол а и правени ли са някакви проучвания на същите може би ще получиш от музея в Благоевград.
Отговарям това което знам.Некропола е открит 1979 година при опита да се строи стадион.Тогава бях ученик и доброволно ни караха да разравяме гробниците.Впоследствие се оказа от археолозите,че е от Тракийско време.  Експонатите-огърлици,шлемове,пръстени,делва са изложени в НИМ София-палата номер 10,поне 2 пъти съм ги разглеждал там,но то беше преди 10 години,сега не знам.Факт е,че тракийски народ е живял по онова време,факт е,че има 3  мюсюлмански гробища в Туховище http://www.album.bg/tuhovishta/images/11372780/ ,както и в местнота " Селище " останки от по стара цивилизация,рай за иманярите преди 20 години ,което за пореден път показва,че е село над 1000 години.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #211 on: July 11, 2009, 09:05 »
Избягал преди 38 г. в Америка нашенец подари на съселяните си от сатовчанското село Туховища минипарк с детски кът и чешма и призна:                                  
11 юли 2009 | 1 коментар. вестник Струма днес!

Емигрирах, за да не вляза в казармата и заради хамалогията по тютюна!                                                                                                                                      
Минипарк с детски кът с люлки, катерушки,пейки за отдих, красива чешма и дори таолетна откри в центъра на родното си село Туховища, община Сатовча, един от първите емигранти от Гоцеделчевско в САЩ Мехмед Касапов. Мехмед Касапов е минал нелегално границата Гърция през 1971 година, когато е бил едва на 18 години. 29 години по-късно той се установява в САЩ, Пенсилвания, и има голямо и прекрасно семейство и собствен бизнес. Където и да отидеш, родният край не се забрявя и колкото по-дълго човек е далече от него, толкова по-голяма е тъгата и носталгията. Оставям ви този красив кът в центъра на нашето село, за да си спомняте с добро за мен и за моето семейство. С това изказвам почитта си към всички мои съселяни, към младите хора и към тези, които вече не са между нас, каза през сълзи Мехмед Касапов и преряза лентата на парка. От двете му страни бяха двете му дъщери и съпругата му Тереза. Празникът започна рано сутринта с приятелски мач между отборите на Туховища и село Копривлен, община Хаджидимово, който завърши 3:2 за домакините. На площада емигрантът бе поканил оркестър да весели гостите, за които имаше безплатен обяд. Преди 29 години, когато бях само на 18, напуснах Туховища и избягах нелегално в Гърция, а от там в Америка. Годината беше 1971 и да си призная избягах не от друго, а за да не ме вземат войник, а най-вече избягах от тютюна. Не помня баща си /бил е убит на полето от гръм/, когато майка ми е била бременна с мен в шестия месец. Имах един дядо, дето ме отгледа и който бе на около 100 години и все ми казваше: “Ако слушаш мен, хващай пътя и да те няма, твоят късмет не е в България”. И така стана. В лагера в Гърция понаучих малко гръцки език и когато отидох в САЩ, гледах да се хвана на работа все при гърци, докато науча езика. Миех чинии, чистех в ресторантите при гърците, после станах готвач, по-късно отворих сам пицария, после още една и още една... и така подкарах бизнеса си. Със съпругата ми Тереза се запознахме в заведенията, тя беше сервитьорка, оженихме се и създадохме много добро семейство. Имаме четири деца - две момчета и две момичета, това са най-прекрасните и обичани същества за мен, които ме карат да се радвам на живота, да искам той никога да не свършва. Впоследствие продадох всичките пицарии и направихме фабрика за замразени пици с дистрибуторска верига "Каsa's" . Идеята за минипарка дойде съвсем емоционално.

http://www.struma.com/otblizo/izbyagal-predi-38-g-v-amerika-nashenec-podari-na-suselyanite_370      

Казва Пратеника на Аллах : "Когато човек почине книгата с делата се затваря с изключение на три случая, при които добрите дела продължават да се записват и след смъртта - 1 . Текуща садака (мост, чешма, джамия, училище и др.) докато се ползва от хората 2. Добро поколение след себе си - докато споменават с добро починалия в молитвите си и 3. Учениците и литературата, която оставя след себе си, докато продължава да се чете."

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
« Reply #212 on: July 11, 2009, 19:32 »
както и в местнота " Селище " останки от по стара цивилизация,рай за иманярите преди 20 години ,което за пореден път показва,че е село над 1000 години.
Още веднъж ми даваш ценна информация, благодаря ти Азми. След малко ще отида да снимам местността "Селище" ако има нещо останало там, и снимките ще ги кача в форума.

ПП: Азми, искам да ти пратя няколко снимки на твоите роднини (Брат ти...) които ги сторихме когато бяха тука г-н Касапов и семеиството му, но нещо не мога да ги кача, имаш ли проблем ако ги кача в album.bg и ти дам адресите да ги дръпнеш от там?

ПП2: По въпроса със обещаните снимки на стари монети, мога да кажа че е в процес, за сега съм сканирал една монета и ви давам снимките тук. Не мога да дам информация за монетата само знаем че е много стара ако има някои археолози в сайта моля да я изследват и да дадат информация.

Ето снимките тук, това е една монета снимана из двете страни:

За по голям размер на снимките: http://www.album.bg/erol.php/

Имам още няколко монети за сканиране, като ги сканирам ще ги кача.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #213 on: July 11, 2009, 19:36 »
За малко да забравя, ето и обещаната програмата която беше направена за събора

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #214 on: July 14, 2009, 16:39 »
Ето скан към новината която е дал Азми по-горе от сайта на вестника. Тука е цялата статия:

Offline zyulkera

• Member
  • **
« Reply #215 on: July 15, 2009, 10:42 »
И сега като гледам снимките пак се вълнувам очите ми се насълзяват!!! Искам отново да благодаря на г-н Мехмед Касапов велик човек. Празника беше много хубав събра хората от всички села. В душата на всеки имаше щастие. Това събитие ще се помни много, накара хората отново да вярват...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #216 on: July 15, 2009, 10:48 »
За малко да забравя, ето и обещаната програмата която беше направена за събора

Във това нещо има много човечност. Незнам дали я усещате.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #217 on: July 15, 2009, 21:22 »
Диска от празникът излезе вече. В най-скоро време когато съм свободен това ще е първата ми занимавка и също така ще направя и албум за празникът където ще кача снимките правени там.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #218 on: July 15, 2009, 21:29 »
Ето албумът е създаден но няма никакви снимки все още.
http://www.album.bg/04.07.2009/
това беше единственото свободно име което можах да избера за албума по малко от 15 символа

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #219 on: July 17, 2009, 20:24 »
V momenta kachvam snimkite ot 02-07-2009 i 03-07-2009 v albuma na sabora. Tai kato ot 04-07-2009 sa denqt v koito nai mnogo snimki imame, tqh shte se opitam da gi kacha utre, nadqvam se sega da ne mi sazdava problemi kachvaneto i snimkite da se kachvat bez greshki. v momenta e prez 10% ochakvaite utre snimkite ot praznika i sashto taka ot 05-07-2009 dneska shte se kachat 27 snimki ako kachvaneto varvi bez problem.
http://www.album.bg/04.07.2009/

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #220 on: July 18, 2009, 21:51 »
Ерол,благодаря ти от сърце за труда ти,и в частност със снимките тук на родителите ми и дайчо ми Мехмед ,да ме доближиш повече,спомени и гурбетлък...  http://www.album.bg/04.07.2009/

Offline balkans

• Member
  • **
« Reply #221 on: July 18, 2009, 21:59 »
Досега и аз разглеждах албума на Ерол. http://www.album.bg/04.07.2009/  Много готини снимки и народ събран на едно място благодарение на хора като Мехмед Касапов.

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
« Reply #222 on: July 18, 2009, 22:51 »
Аз го правя с удоволствие, има още много снимки за качване но се опитвам да ги кача по хронологически ред, за това толко се бавя.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #223 on: July 18, 2009, 23:29 »
На снимка IMG 0099 е един преселник от Туховище,казва се Кемал Каларев,след Климент Шуменско през 1990 година се изселва в Маница,там има и други рода от моето село- Сюлеман Каларев...Специално за дарението от набора му Мехмед Касапов дойде от Маница Кемал Каларев,спомени...

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #224 on: July 19, 2009, 01:06 »
Bravo Erol..mnogu interesni snimki i inshallah da ima shto poveche lugje kako Mehmed Kasapov,koi che bidat od hayr za svoiot soi!
Selam i prodolzhi da ne informirash od Tuhovishta!. ;)