Author Topic: Село Туховищa  (Read 302609 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Re: Село Туховищa
« Reply #150 on: May 22, 2009, 04:45 »
Здравейте на всички, Аз съм Зюлкера и искам да Ви кажа да заповядате на 20 юни на празника "Прядой" в нашето красиво село, ще бъде много хубаво. Този празник е традиция която беше забравена за известно време, но през последните 3-4 години се възроди, и всеки следващ празник става по хубав и красив. Празника е по случай засяването  на тютюна (главния поминък в региона), по този повод се пекът агнета за опазване на реколтата, в миналото тук хората са отглеждали и много жито, защото сами са си приготвяли хляб. Заповядайте Туховища Ви очаква :)

Зюлкера,Добре дошла във сайта и Форума ни. Много се радвам наистина да видя млади хора тук,при това селски от с.Туховища! Благодарим за поканата,надявам се Ерол Исметов да отрази празника.Не знам откъде пишеш,но предай поздрави на родителите ти,които сигурно познавам.Живи и здрави заедно.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #152 on: May 28, 2009, 22:43 »
Статията е от преди 3 дни,а за снимките по добре е че са показали нещо отколкото нищо ;),все пак вестника е повдигнал важен проблем на местните хора!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #153 on: June 05, 2009, 12:38 »
на 20 юни е празника"Прядой" в село Туховища! :)

Offline balkans

• Member
  • **
« Reply #154 on: June 14, 2009, 08:54 »
"С чаша вода, жаждата утоли.
Родители и близки, спомени."

Доброто благородно дело е роля, бликнала от собственото сърце.
Ивършителите на това благородно дело ще се споменават за вечни времена неговите дарители в село Туховище!

"Без Добро, живота ни става безмислен и в него няма по-добър акт от този да направиш добро .Колкото и микроскопично да е, то е едно благородно дело и нищо друго освен мисълта и топлината за направеното добро дело не можем да пренесем в онзи студен свят, който ни очаква след смъртта."

Offline pomak_balk

• Member
  • **
« Reply #155 on: June 14, 2009, 17:30 »
Mnogo krasivo pomashko selo,a i kato gledam mestni pomaci deto sys muka i tutuna izkarvat prehranata.Pohvalno e tova za cheshmata,mestni hora go pravqt za dobroto na seloto.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #156 on: June 14, 2009, 18:06 »
Massalah, massalah Allah zdrave da dava na daritelite pa i oshte po-golemi pechalbi ta da ima poveche za dareniya i za v badeshte... :)

Offline sartev

• Member
  • **
« Reply #157 on: June 14, 2009, 18:14 »
Nali znae6 koito darqva, Allah mu dava i na toq i na onq svqt

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #158 on: June 18, 2009, 15:27 »
http://www.album.bg/4e6mataslulkite       Това са последните снимки правени скоро.Да припомня,става въпрос за една чешма в с.Туховище реставрирана и направена за селото. Предстои откриване другия месец.Местните хора са доволни,че самия райски кът в центъра на селото промени облика на селото.Младите са доволни,че могат да си починат,младоженците да се снимат,по възрастните хора дето ходят на джамия/ чешмата е на 20 метра от джамията/ след намаз да седнат на мохабет,едно богатство е за селото.Можеше да се направи заведение или друго,основателите обаче го направиха за поколенията след нас.Има проект да се направи още.Например зад Джамията има малко гробе,сега е занемарено но се предвижда да се изчисти,да се докара хубава почва и в единия край всеки който иска да остави послание или спомен да засади дърво или друго и да се грижи за него,така един ден всеки ще знае че е оставен спомен за поколенията .Надписа на чешмата говори много...в това е смисъла на живота като послание и даденост.Надписа на чинара от 1957 година говори много.И тук малко предистория за това..Има много още да се каже,тази седмица сложиха и люлките специално поръчани.Едно добро дело за което е малко да се каже,заслужава много. П.С-сега в събота на 20 юни е празника Прядой на селото!

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #159 on: June 18, 2009, 15:33 »
Благодаря, Назми, за хубавите материали за вашето село. Също и на Ерол.
Пожелавам на всички твои съселяни здраве и весело изкарване на празника ви  ;D

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #160 on: June 18, 2009, 15:41 »
Аз също Благодаря dim 56.наистина селото е едно от най старите,в момента издирвам данни за за онази местност" Градище" дето е открита колесница и шлем ,на времето е имало цял град през Тракийско време,има и надгробница от 8 век и до днес останки има в София НИМ палата 10.Помаци са там и има две джамии потдържани от местното население! Малко село,но повечето за се изселили по други държави,както и по Казанлъшко основно има над 500 семейства Крън,Гюсово,Хаджидимитрово,Шейново,Копринка,Казанлък....В Турция основно са в Чанакалле,Маница,Бурса.Интересно е че ,първите преселници емигранти тук в Америка са от с.Туховище през 1965 година Исмет Каларев/рахметлия/,после пристигат и първите през 1972 година по време на смяна на имената,доста са тука си ги знаем-  дайчо ми Мехмед Касапов,,амижата ми Хасан Летиф,Ибрахим Кючуков,Алиосман Билюкбашиев .......дали път на следващите  Кемал Каларев,аго Сюлеман Каларев в Турция,цялата рода Калареви по късно се изселва от с.Климент Шуменско в Маница. Основа за днешните гурбетчии дали път и помагали на много хора. За справка филма"Очите плачат различно "много кадри са заснимани в село Туховище  особено в началото. Поздрав за гурбетчиите по света и за земляците от село Туховище сега  по Турция,Испания.. и Америка е поздрава ми!  с. Туховище- Moя роден край! http://www.youtube.com/watch?v=G3rYaB6Dj2w#lq-lq2-hq-vhq

Offline Azi-2000.

• Avarage member
« Reply #161 on: June 19, 2009, 21:21 »
Mnogo interesno za tova pomashko selo,pozdravlenie na avtorite za Temata.Unikalno e da se prosledi starinnata istoriq na tova selo.Saita pomak.eu naistina dava takava vyzmojnost.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #162 on: June 23, 2009, 08:46 »
 КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИТЕ НА ДПС СТАРТИРАХА ПРЕДИЗБОРЕН РЕЙД ИЗ ГОЦЕДЕЛЧЕВСКИ РЕГИОН
На многолюден митинг в село Туховища хората заявиха: 100% подкрепяме ДПС, мажоритарният водач А. Башев поведе хорото на площада
Предизборен рейд стартираха миналия ден от пограничното село Туховища в община Сатовча кандидатите за депутати от листата на ДПС Алиосман
Имамов, зам. областният управител на Благоевградска област Сюлейман Арунов и мажоритарният кандидат на движението - кмет на община Гърмен, Ахмед Башев. Към предизборния екип на кандидатите се присъединиха кметове на населени места от общината начело с общинския д-р Арбен Мименов, областния председател на движението Ведат Хюсеин и лидера на партията в Сатовча Елхан Кълков. На многолюдния митинг в село Туховища се събраха членове и симпатизанти на ДПС и от съседните села Слащен и Годешево, които бурно аплодираха ораторите кандидат-депутати. Речта на Ахмед Башев бе многократно прекъсвана от бурните ръкопляскания на привържениците на ДПС от трите сатовчански села, които заявиха, че 100 % ще подкрепят кандидатите на ДПС, защото са доказали, че може да им вярват. Предизборната среща в Туховища завърши с дълги хора и народно веселие като на голям празник, като присъстващите се веселиха до късно вечерта. Хорото поведе на площада мажоритарният кандидат А. Башев.      
                                           Мажоритарният кандидат на ДПС Ахмед Башев поведе дългите хора в с. Туховища заедно с кмета на общината Арбен Мименов, общинския лидер Елхан Кълков и местните кандидати
http://www.struma.com/cgi-bin/archive.cgi?year=2009&month=06&day=22&issue=5212&page=home&article=7          

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #163 on: June 23, 2009, 09:34 »
Браво на Туховища!  ;) Така ми се играе и на мен едно хоро! ;D

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #164 on: June 23, 2009, 09:39 »
Браво на Туховища!  ;) Така ми се играе и на мен едно хоро! ;D
 Гелина,с.Туховища винаги е било по различно от другите села.Спомням си първия митинг след връщането на имената ни беше в Туховища,имам видео тейп касета на видео,тогава беше юни 1991 година и имаше мювлют,ходжата беше от Рибново,доколкото си спомням се казваше Джемал ходжа!