Author Topic: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler  (Read 74456 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #75 on: August 30, 2009, 17:20 »
abv няма що да се правим на ушипъни. В случея става въпрос за конкретен довод към християнски свещеник от Гоцеделчевския манастир. За да не замесваме невини хорица, с което да им вредим на кариерата, нека си направим един есперимент. Аз предлагам да се отиде там със Фотакиев (ПП) и да се импровизира отказ от религията и ако се окаже вярно това Фотакиев като служебно лице да прави каквото ще с попа. Но се опасявам, че няма даима безпрестрастност от негова страна и всичко ще има предварителен сценарий за да се види колко е добра българската християнска църква. Аз специално не се съмнявам в това, което го писа Метката. И със заплахите си Фотакиев нарушава правилата на форума.
Историята ми показа доста такива примери с подобни попове най-вече през 1912 г. Тук сега се упрекват ходжите, а не се вижда в паниците ви какво има. Когато си говорихме със моя брат торбеш, установих че през Руско-турската война до 1885 г. теглото е падало върху помаците от Северна България. Там е известен термина "беглото" характерен за периода на войната. Изявен хайдук по това време според Ибо Глогов е Йото войвода от Гложене. През 1912 - 1913 теглото е падало върху помаците от Родопите. Там изявен хайдук бил Тане Николов за Централните Родопи, който бил в основата на покръстването на помаците в Даръ дере Златоград,  и на още дванадесет села от района на с. Тикла (Средец), Ахъ-Челебийско.  За същия този войвода и четата му с протокол № 44 от 24.10.1913 г. на Св. Синод се взело решение те да бъдат възнаградени с 20 хиляди лева за оказаното съдействие при покръстването на помашкото население. Тане Николов и четата му са съдействали на духовната мисия и в Гюмюрджина и околните села, където почти липсвала военна охрана. За Западните Родопи през този период особено активни били Муньо войвода и видния деец на ВМРО Михаил Марков.
Според торбешите теглото при тях било през Втората световна война. Жертвите от наша страна до 1944 г. не били никак малко. Избивано било не само боеспособно население, но и се давали невини жертви. Фотакиев при тези факти, аз бих замълчал ако бях достатъчно интелигентен човек. И забелижи това не са строфи от Корана или някое ислямско произведение подобно на онези лъжливи летописи и жития, които не отговарят на историческата действителност, а е случилосе събитие.    

musov

• Guest
« Reply #76 on: August 30, 2009, 17:22 »
musov може би няма нужда и от твоите постове, но не ми е работа. Въпроса ми е, ако се окаже НЕИСТИНА изнесеното от Метка имаме няколко вариянта, че са го подвели или че си го е измислил. Но щом твърди, че има видеозапис лесно ще се докаже. Но ако не се докаже? Ще се извиниш ли, че си поддържал клевета?

Прочетох внимателно първия пост на Фотакиев и не намирам пряка връзка с втория освен доволството, че си оплюл християни. Това е криминално престъпление и той се решава в съд. Съгласен, несъгласен или държиш да го обърнем на селска седянка и да ти отвърна с подобен за мюсюлмански свещеник?

Да оставим сарказма настрани. Ако пък нещеш нямам нищо против.

Връзка има и някой горе я е посочил вместо мен:

Втория цитат на Мусов показва че има добри и лоши попове.
Едните изнасилват и убиват с кол а другите са вярващи добри хрситияни. И има съответно и лицемери, които пращат едните, а после правят светец другия.

Освен това е свързана с тези изречения:
Няма такъв поп, който да отслужи такова кръщене!
Няма такъв, на който да му дойде даже в главата това нещо!
Идете и питайте!
Кое може да ми гарантира на мен, примерно като страничен наблюдател, че Фотакиев говори истината.

Опитваш се да заобиколиш нещо, което Фотакиев много добре си е написал човека. Ти пишеш така:

...ако се окаже НЕИСТИНА изнесеното от Метка имаме няколко вариянта...

А пък Фотакиев е написал така:

Това, което Метка беше писал като преразказ на трети човек (Джунин, ако не ме лъже паметта), има точно три обяснения:
1. Метка лъже
2. Метка са го излъгали
3. Човекът не е разбрал, за какво става въпрос, и си го е украсил по стар навик (зер, християните са гадни копелета, нали така?), а Метка с удоволствие е преразказал извратената му версия.
Няма такъв поп, който да отслужи такова кръщене!

От последното се вижда, че не се препокрива с твоето «Ако»
Освен това прочети преди да пишеш, видеозаписа не е в Метка.
Ще се извиниш ли, че си поддържал клевета?

Аз да съм поддържал клевета!? Ти си лъжец и в момента клеветиш мен.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #77 on: August 30, 2009, 19:32 »
Niama da zashtitavam ,edin ili drug pop.Ako se potyrsi v istoriiata shte se nameri i niakoj odzha za kojto mozhem da kazhem neshto.Chudno e kogato odzha napada svoi kolegi po profesiia.Kyde e religijna toleranciia.Ili se iska samo od edna strana.Vse se vyrtite kakvo bilo.Pomislete kak e sega,kakvo shte byde utre.V ne edna strana za obida religijna se idi na pochivka zad reshetki.Za svoi i ne, greshki v istoriiata ima i pechen pop na ryzhen.Tova se ne pomni.Kolko sa izbiti,ubesini,tova odzhata ne znae.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #78 on: August 30, 2009, 20:03 »
pomak BG никой не е видял което го отправя в категорията казал-рекъл. На това му се казва ситуационна игра и ако се е случило този поп трябва да бъде отлъчен и прокълнат. Ако не се е случило обаче си е чиста клевета или в другата категория - каквото лошо да се случи на християнин все е малко.

musov по-кротко с квалификациите. Преди да подкараш бос през лука помисли, че UNO TESTIS,NO TESTIS.
Не се опитвай да се надскочиш. Никой не може.

Offline jemal

• Historian
« Reply #79 on: August 30, 2009, 20:10 »
Метка е един глас на един помак.

Tака твърди fotakiev, но по добре един истински глас, които смело ви хвърля ръкавицата в лицето, а не мънкащите едвам  дочувани гласове на смирени овчици, неспособни да се защитят след пороя от пропаганда с посткомунистическо съдържание опитващо да ни напомни да внимаваме, че виждате ли............
Една птичка пролет не прави, но по добре свободна птичка отколкото птичка в клетка!

Offline abc

• Forum fan
Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #80 on: August 30, 2009, 20:17 »
jemal нека Метка бъде твоят герой. Всеки сам си прави избора, Тук става въпрос за друго.
За проучването на Kemal GÖZLER и за стойноста на истината.

Offline jemal

• Historian
« Reply #81 on: August 30, 2009, 20:28 »
jemal нека Метка бъде твоят герой. Всеки сам си прави избора, Тук става въпрос за друго.
За проучването на Kemal GÖZLER и за стойноста на истината.

abc много си закъснял,късно  напомняш същността на темата, позакъснял си, прекалено много гарбич/боклук/ бе нахвърлен в нея, и аз не съм причината за това, а колкото до метка това това е друг проблем и то не мой

Shumarov

• Guest
« Reply #82 on: August 30, 2009, 21:26 »
Abc,i fotakiev! Temata e za pomacite ot Lovechko-ne za Metka!I na maloumnite im stana qsno, che ne go obichate! Nali ne ochakvate i nie da ne go obichame ot solidarnost kym vas?Fotakiev-moq prababa e bila ot Misr, i vyv venite mi teche smes ot (izberi si edna balkanska kryv)i arabska.Odobrqvash li me, kato dostoina lichnost poradi tazi sramna smesica?Mislq, che prekalqvash!Beshe mi deklariral gotovnost za pomosht, ako imam neshto neqsno!Ne iskam da mi se nalaga da te pitam kak da te triq!Ili kak da mojesh da poluchish BAN!Tolerantnostta e hubava, kogato e v ramkite na dobriq ton.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #83 on: August 30, 2009, 22:27 »
Hora, hora...!

Ramazan e osaznaite se.

Ne si pozvolyavaite da ni obijdate v nashiyta dom..., kakto nie ne idvame da vi obijdame vav vashiyat, vsichko si ima granitsi taka sashto i tarpenieto!

Metka e pomak, i ne uchastva v diskusiyite za neopredelen period ot vreme.
Taka che molya bez lichni napadki i obidi... samo po temata inache zakluchvame...!

Imaite malko uvajenie i na nashta religiya i nashte sveshtenni dni i praznitsi...Sramota v Ramazan...!

Ислямският календар и свещените месеци,дни и нощи

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2468.0.html

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #84 on: August 31, 2009, 06:01 »

Abc,i fotakiev! Temata e za pomacite ot Lovechko-ne za Metka!
Да и един професор помак от Турция доказва българският им произход.Метка непризнава нищо в тази посока и затова закучихме там...

I na maloumnite im stana qsno, che ne go obichate!  
И на най-новия член ще му стане ясно,че го обичаш...

Nali ne ochakvate i nie da ne go obichame ot solidarnost kym vas?
Извиниавай, ама това е детско!Какви са тези работи.Големи хора сме.Това е форум!Тук се запознаваме и говорим.Какви са тези неща...Нормално е да се сблъскват мнения.Ако ние сме роднини или селски трябва ли да мисля като Теб?

Fotakiev-moq prababa e bila ot Misr, i vyv venite mi teche smes ot (izberi si edna balkanska kryv)i arabska.Odobrqvash li me, kato dostoina lichnost poradi tazi sramna smesica?
Сужалявам,че мислиш тази ти смесица за срамна!

Mislq, che prekalqvash!
Ти прекаляваш!Постоянно ме апострофираш,включваш се да защитаваш тези без никакви доводи насреша,раздаваш епитети като "възродител" и "помакофоб",позволяваш си груб тон!

Beshe mi deklariral gotovnost za pomosht, ako imam neshto neqsno!Ne iskam da mi se nalaga da te pitam kak da te triq!Ili kak da mojesh da poluchish BAN!
Ако  си заслужа триене или бан и мога да ти кажа, как да го направиш ще ти кажа.Само не си позволявай да ме заплашваш,ОК?Думите ти подсказват що за модератор,ше си.Не съм нарушил никое правило от написаните във форума,че да ми говориш така...  

Tolerantnostta e hubava, kogato e v ramkite na dobriq ton.
С какво си бил толерантен в случая?

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #85 on: August 31, 2009, 20:38 »
Да и един професор помак от Турция доказва българският им произход.Метка непризнава нищо в тази посока и затова закучихме там...

Кой ти каза, че турският професор установил, че нашият произход е български? Прочел съм цялата книга, такова нещо няма! Виж , ако  на вас така ви харесва аз не знам, но това е друг въпрос!

С какво си бил толерантен в случая?
Най-важното е, бъдете по-внимателни, когато пишете до администратор на форум. И не вземаите пряко никого за цел!

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #86 on: September 08, 2009, 17:16 »
pomak BG
musov по-кротко с квалификациите. Преди да подкараш бос през лука помисли, че UNO TESTIS,NO TESTIS.
Не се опитвай да се надскочиш. Никой не може.

Айде бе, откога станаха тия генерални промени в латинския език? Откога сентенцията ''Testis unus, testis nullus'' се промени генерално и стана ''Uno testis, no testis''????

Звучиш като заблуден български турист в покрайнините на Рим, който се опитва да стигне до хотела си.

И на всичкото отгоре, този турист гази съвсем бос през лука.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #87 on: September 08, 2009, 18:31 »
Нещо по същество?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #88 on: September 08, 2009, 18:35 »
Какво по-съществено от това, че когато някой от "другите" сгреши, бива разпъван на кръст, а когато някой от "нашите" сгреши не може да му се посочи грешката?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #89 on: September 08, 2009, 18:43 »
Щом пък толкова ти боде очите приемам - сбърках. Надявам се да ми простиш невежеството и след като приемеш моите извинения да получиш вечерно блаженство.

Сега по темата ако има нещо, ако не да ходим да вечеряме?