Има си определен списък от имена които имаш право да избираш, в него е наблегнато основно на турски имена,арабските са нежелани.Сигурно правите разлика между турски и арабски имена,последните не са много на почит,и е много интересно това откъде идва в историята.Затова Ибрахим арабско име става на Ибрям
İbryam se kazva na İbrahim samo po Kırdjaliyskite sela za da e po-praktiçno, kakto Metka na Mehmet, Sulyo na Suleyman, Danço na Yordan, Valyo na Valentin i pr. Nikoy nikade ne ti dava spisak, no mojeş da nameriş kolkoto si iskaş ako ne mojeş da si izbereş ili poiskaş neşto moderno kato Sibei, Artemiz, Aleyna, Almila i pr. Arabskite imena v TR sa poçti v pılno bolşistvo, ima i moderni kato napr. Aleyna. Turskite ne se predpoçitat zaştoto propagandata e takava moje bi poradi İslyama koyto iziskva da se slagat hubavi imena i e obştoprieto da se slagat arabski a ne Turski. Za primer mojeş da razgledaş spisaka na 500 deputata v Madjlisa. Procenta tryabva da e nyakade okolo 95-98.
Mejdu drugoto v TR ima mnogo s Armenskite okonçania - yan. Evreite sışto si polzvat svoite imena. Primer İsak Alaton vseki go znae v TR. Taka çe okonçanieto ov e napılno vızmojno no çinovnika moje da te popita ( izvın zakona) ''SEn bulgarmısın?'' i ako mu kajeş evet/da şte ti kaje , mi zaşto idvaş togava tuka, mnogo li si merakliya za ov, mi da si beşe stoyal tam i t.n. ( pak izvın zakona).
Zakona za Tursko grajdanstvo priema po ulesnen red samo lica s Turska kultura. Taka çe Peter şte stane Petır bez nikakvo zatrudnenie no priemaneto mu şte e po drug paragraf. ( zor paragraf) sışto kakto turçin ot TR poiska BG grajdanstvo.
Nişto liçno.