В последно време много се дискутира за това.Знае се,на нас Помаците след 1900 година са ни сменяни 6 пъти имената,говорим основно за собствено име.Чета напоследък,че единствено в Турция има закон след като искаш да станеш гражданин да промениш и фамилията си.Истина ли е това! И ако е така означава тотална асимилация на наши прадеди и поколения.Как може аз да се отрека от рода си! В България след поредната смяна на имената на помаците все пак се наблягаше на собствено име смяна,което означава един човек насила променен,ама аз избранника на Аллах да подпиша,че фамилията ми да речем Хаджиев отиде на Хаджиоглу означава,че с лека ръка зачертвам бащи и деди,зачерквам поколения след мен.Правилно ли е това,не е ли Дискриминация да преименувам родата си.!!!В БГ като се сменяха имената се държеше на личното име,в Турция си длъжен да смениш родата си.Къде е истината!!!
Да, по принцип във всяка държава си има специални закони за имената.
Но сега сме в Европейският съюз е и всеки може да носи такова име каквото му е кеф.
Радвам се че знаеш фамилното си име и държиш на него.
Определено може да се каже че майчиното име е свещенно нещо.
Ами моите наблюдения за помаците които живеят в Турция са че те са сменили фамилните си имена не толко заради
строгоста на евентуалния закон за имената там, колкото заради травмата от рецидивите извършени в България.
В голямата си част на тези хора когато живееха в България , възродителите насилствено им сменяха традиционните фамилни имена.
Например фамилията Турчинови я направиха - Чифчиеви.
Голяма част от хора с подобни фамилий, които бяха изгонени в Турция предпочетоха нови фамилий.
Защото има и лингвистични проблеми относно самото звъчене на думата "Турчинов", на български и турски език.
Това е едното, което освен това има и други проблеми.
Те по скоро са свързани с психологоческия проблем - жертва и насилник.
Например в Брезница фамилията Исламови , от която имам роднини, един мой първи братовчед
се казваше - Исмайл Хюсейнов Исламов.
Насилниците му смениха името и го направиха така - Иван Георгиев Хайтов.
Сега този мои братовчед живее в Истанбул но там не се казва Иван.
Името Иван му бе сложено от възродителя който се е изживявал като негов кръстник ие носил това име - Иван.
В Истанбул днес няма такъв Иван и нема да има.
Защото Исмайл винаги за нас близките му си е бил винаги Исмаил.
Това което искаш е доста абсурдно.
Имай напредвид че и фамилните имена сменени от възродителите са били за нас нещо като временна формална досадност с която са ни карали да се идентифицираме с насилника си.
Тоест да носим неговото име или фамилия.
Един свободен човек никога няма да се идентифицира чрез идентичноста на насилника си.
Именно таква свобода са се радвали онези от нас които са прогонени и заселени в нашата съседка Турция.
Това което искаш , го няма като прецедент в историята.
Това е все едно еврейте след Втората Световна Война да носят имена като - Райнхард Хайдрих, Йозеф Менгеле
Рудолф Хес , Херман Гьоринг и така нататък.....