Author Topic: ПОМАЦИТЕ в Османската империя !  (Read 54452 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline imersim

• Member
  • **
Част от статия (интервю) на Проф. Кръстьо Манчев в e-vestnik.bg

- Вие не ми отговорихте на въпроса, защо българите в Батак са потърсили закрила в църквата?

- Ами заради тая толерантност. В Османската империя не е било допустимо мюсюлманин да влиза в християнска църква. Това е. И Копривщица е имала някакво самоуправление. Там турчин не е можел така свободно да ходи. А има предание, че в Неготин - сръбски град - турчин не е можел да мине през града с подкован кон. Защото тропа и безпокои хората.
Ние тази империя сме я възприели според пропагандата, която са развили нашите възрожденци. Тогава те са искали да направят държава и затова развиват такава антитурска пропаганда, а ние сме взели това за чиста монета. Трябва да я очистим тази работа сега. И да кажем за Османската империя това, което е. И има френски съчинения на тема Османска империя и от други от световно известни автори.

А ето и цялата статия:
http://e-vestnik.bg/7608/prof-krastyo-manchev-natsionalizmat-e-vaditsa-za-naivni-hora/

Offline daczo

• Forum fan
Otgovor,potyrsili zakrila v cyrkvata,zashtoto tyrsili pomosht od boga,kogato niamalo od horata.Mozhe i turcite biha postypili inache,no ne i spokojnite pomaci.Kak zavyrshelo znaeme.Bog visoko,car daleko.Imperiia v koiato vylneiat bashibuzuci,ne e civilizovana dyrzhava.Kak shteshe da zavyrshi,ako Vyzroditelnite procesi gi vyrshiha Hristiianski dobrovolni otriadi ili Chetnicheski druzhini.

Offline imersim

• Member
  • **
Otgovor,.................
Прочете ли цялата статия? Или продължаваме да служим на сентенцията" Знам, че ме лъжат, но на мен така ми харесва"
 В разговор с Проф. Асен Баликси (в мрежата можеш да намериш повече информация кой е ?) го попитах как са успели османците да оставят след себе си толкова много мюсюлмани на балканите? Той ми каза, че задавам неправилен въпрос? Въпросът е защо  са останали християни? Защото султанът е имал и средствата (огромна войска и неограничена власт), имал е и възможността да направи всички поданици в империята мюсюлмани, а тези които не искат да ги избие. НО не го е направил?
Има доста бели петна в нашата история. Има доста факти които не  се казват, но то не означава е няма начин да се разберат.
Няма логика всички признати в чужбина български учени историци да са се наговорили и да лъжат.

musov

• Guest
Otgovor,potyrsili zakrila v cyrkvata,zashtoto tyrsili pomosht od boga,kogato niamalo od horata.Mozhe i turcite biha postypili inache,no ne i spokojnite pomaci.Kak zavyrshelo znaeme.Bog visoko,car daleko.Imperiia v koiato vylneiat bashibuzuci,ne e civilizovana dyrzhava.Kak shteshe da zavyrshi,ako Vyzroditelnite procesi gi vyrshiha Hristiianski dobrovolni otriadi ili Chetnicheski druzhini.

С една дума искаш да кажеш, че за всичко са виновни шибаните помаци, така ли?

Offline abc

• Forum fan
Връзки?
« Reply #94 on: November 18, 2009, 21:07 »
Много си бил запознат с историята, бе.

Това притеснява ли те?

С една дума искаш да кажеш, че за всичко са виновни шибаните помаци, така ли?

Това прието ли е за добър форумен тон, за да знам как да отговарям?

Offline Metka

• Forum fan

Това прието ли е за добър форумен тон, за да знам как да отговарям?

Одговорите ти ги знаем наизуст.
И причините които ги пораждат.
Но причините за мълчанието ти също ги знаем.
Например тука:
Bylgarite niakak si 5 veka,spasili svojto ime i religiia i za bydeshte shte se upraviat bez pomoshta na pomacite.

Иначе жаждата ти за знания  е сърцераздирателна. Въпросът е човек да е добър ученик.
Ти сам прецени кой от кой се учи.

Offline abc

• Forum fan
?
« Reply #96 on: November 18, 2009, 21:33 »
Твоите също, но все пак като глобален модератор вземи отношение и обяви приемлив ли е този тон за форума? За да знаем до какво поведение да се простираме.

Offline Metka

• Forum fan
Твоите също, но все пак като глобален модератор вземи отношение и обяви приемлив ли е този тон за форума? За да знаем до какво поведение да се простираме.

Ами какво искаш от Мусов , та си го сложил на мушката и постоянно се чепкаш с него?
Заключихме му темите, затворихме му устата .
И се оплакваш , вместо да подскачаш до тавана от радост за тази победа на българщината.
По този начин устната традиция на Вилкосел ще бъде пратена по дяволите  в забвение.
Истинска - kristalniht.

Може би сега трябва според тебе Мусов да го опрерираме та да не изпитва емоций?
Или пък ще му пускаме електрически ток в мозъка , както е показано във филма - "Ъндърграунд", сниман в България.
Ами кажи абеце, няма проблем.
Само пожелай необходимата шпиц команда и с Мусов е свършено.
Ще го накараме да се спомни военното училище във Велико Търново и отново ще го турим в праведният път на българщината.
Мусов ще ни разправя небивалици за Баташкото клане.
Та кой е е този навъсен пишманродолюбец , а абеце?
Сигурен съм че имаш специална визия за Мусов, просто се отпусни и я сподели ние сме за тва админите - да действаме!

Offline abc

• Forum fan
лоботомия
« Reply #98 on: November 18, 2009, 22:24 »
От Мусов искам да проявява уважение към съфорумците, защото в грубиянщината не подбира на кого се звери, да ме прощава за думата. Просто възпитанието му е такова според мен. Този форум е приятно място, но не ми е бойно поле или стимулант за егото, та да подскачам до тавана когато някой на някого е запушил устата, но има нещо което все не става. Когато нечия уста биде запушена, нека запушилият излезе и заяви Аз го направих! Другото е малко като ... знаеш как. Та Мусов ако има да каже нещо нека си го каже, не съм аз този, който определя реда. Има администратори. Когато пуска тема и търси конфронтация да очаква конфронтация, но да си защитава тезата като умен човек, а не като скандалджия в селската кръчма на 4 мастики. Устната традиция ако зависи от една публикация в един форум, значи не е никаква устна традиция.

Има операция за премахването на емоция. Казва се лоботомия, но доколкото знам е отречена като противочовешка. Не предполагам да имаш такава власт над него, за да го принудиш или убеди, но не е и нужно. Все пак д-р Менгеле отдавна е заклеймен и с право.

Не се наемай и не обявявай големи неща, защото преди се беше заканил на Юзеирови, сега говориш силни думи тип автоагресия, но никога не знаеш дядо Боже какво е решил и дали няма да се чудиш кой те накара да изречеш куп ... ненужни думи.

Та като си се самопредложил обясни на Мусов, че тук не е казарма, нито селска кръчма. Ние сме хора и за да го уважаваме той трябва да стори същото. Навиците на фелдфебел не са за тук. Така поне си мисля.

А твоето мнение за този тип отношения, които генерира Мусов според теб като глобален модератор приемливи ли са или не? Може ли някой да обижда както му е угодно или трябва да се придържа към добрия тон?

Offline Metka

• Forum fan
Разбира се че не ти вярвам.
И то не само аз.
Не само заради това че прояваваш двойни стандарти към dazco от една страна и от друга страна към  musov.
На практика няма тема в която ти да не се заяждаш с Мусов и по този начин нарушаваш правилата на форума.
И така управия няма.
Защото все още се срещат хора от онази раса, който наивно си мислят че този тип гостоприемство и либерализъм се цени от онази клика която ни вменява българомразие.
Другото което  е, че за тебе всеки който се опитва да дискутира или оспорва Баташкото клане е или ислямиски българофоб или шпионин провокатор работещ за чужди на българщината интереси.
И това не е от днес или от тази вечер.
Съпричастноста ти към идеята че устната трдиция на Вълкоселчани е "Туберколозна храчка", дискредитира всякъкъв твой напън за градивност,/въпреки че аз досега не съм бил свидетел на това да предложиш определен градивен проект за нас/ от което следва че маргинализацията е нещо за което админите не са одговорни.
По скоро това създава реакция или инерция на безодговорност.
Така че  дори и за това трябва да си благодарен.

Offline abc

• Forum fan
за доверието
« Reply #100 on: November 18, 2009, 23:04 »
Разбира се, че и не само аз нямам доверие в твоята бепристрастност като модератор, но това е мое мнение. За съжаление тези, които го споделят в чата и скайпа не го заявяват и тук. Разбира се, че не става въпрос за християните във форума. Та с кое мое заяждане съм нарушил правилата Метка? А Мусов нарушава ли ги? Упоритото заобикаляне на кристално ясния ми въпрос, е ли приемливо грубото му отношение към съфорумците приемливо за теб дали не значи, че се ползва с твоята закрила и му е простено, щом е за каузата? Българщина, турщина, фоби и фили, шувенисти, шпиони и провокатори не са думи от моят речник. Аз не намирам световните заговори за коректна тема за обсъждане, щото понякога хората са си просто... хора. Ерго, на негрите им вали дъжд не защото са негри, а защото така се случва на Земята.
Относно Баташкото клане. Приел съм едно изречение на Шабан за достатъчно. Митологизирана дейстителност. Съвършенните неща са в простотата. А Вълкосел ми е непознат. Провокативно представен обаче предизвиква провокации и това не е неочаквато. Тоест умният човек задавайки въпроса предполага отговора. Проектите са за теб. Това, което мога да предложа като отношение аз го правя. Как, къде и какво си е моя работа.

Научил си доста представителни думи и фрази, но ще ти дам един съвет. Форумът е пъстър и наистина уникален. Не го води по пътят на форума на Сербест. Не въвеждай полицейщина, защото тя задушава и ако по твоята логика е нормално от този форум да бъдат прогонени крайните дразнители - християни,сега като те са или баннати или не пишат защо не се активизират помаците? Аз искренно ще се радвам ако има диалог между тях. Ако щеш ми вярвай. Дали това не е от както ти си мод?

А дали съм благодарен? Благодарен съм на когото трябва. Ако има и други които предлагаш напиши ги. А ако си мислиш, че трябва да съм ти длъжен за нещо, не намирам за какво.

Offline Metka

• Forum fan
Разбира се, че и не само аз нямам доверие в твоята бепристрастност като модератор, но това е мое мнение. За съжаление тези, които го споделят в чата и скайпа не го заявяват и тук.

Би трябвало да ти благодаря за това.Защото ти даваш легитимност именно на безпристрастноста ми без да го осъзнаваш я лъскаш като  я поставяш на неподозирано за мене ниво по този начин -

Разбира се, че не става въпрос за християните във форума.

Тоест това са помаци с който чатиш и скейпваш.
Ти като автор на Митът - "Метка е българомразец" , е на ред да сътвориш следващ мит - "Метка е помакомразец"
Защото тези помаци с които твориш поредна неуспешна конспирация срещу мене , именно от  мен предполагаемо се оплакват.
В известен смисъл това също е нарушение правилата на форума , макар че самото нарушаване се извършва извън самият форум.
От това следва че си върша работата като модератор както трябва.
Но няма да ти благодаря защотото би било лицемерно.

Това, което мога да предложа като отношение аз го правя. Как, къде и какво си е моя работа.
Не не е само твоя работа. Това е нещо което нас ни огорчава.
Анонимчик , който неуморимо твори митове във форума, подиграва се , сатанизира като следва стратегията - "Разделяй и владей", сред админи и форумци във скейпа, на лични и в чата, в един момент лъсва със автентична информация от тука , от нас самите и едва ли не в "наше име".
Абеце, това е нещо което може да ти изиграе голяма шега.

Та с кое мое заяждане съм нарушил правилата Метка?

Ти не само се заяждаш с Мусов ,но и имаш удивителната способност да клонираш заяждания.И то с тези с които си пишеш натам насам , дъра бъра.

А Мусов нарушава ли ги?
Нали ти казах по горе.Заключини теми.
Остават и онези предложения.Тоест да възложем БАН на Мусов.
Чакам от тебе помощ за нарушенията на правилата на форума от Мусов и аз лично ще го опозоря и банна заради огромното ми и безкрайно уважение към тебе.

Но ще трябва да се поизпотиш , за да докажеш преди това че заслужаваш да направя това заради прищявката да не понасяш мусов, като мълчиш незагадъчно относно ксенофобският пост на daczo tuka:

Bylgarite niakak si 5 veka,spasili svojto ime i religiia i za bydeshte shte se upraviat bez pomoshta na pomacite.

Относно Баташкото клане. Приел съм едно изречение на Шабан за достатъчно.

Съпричастност към идеята че устната традициа на Вълкосел е "Туберколозна храчка", плюс тва изречение на Шабан.

На това се казва добър ученик.

Не въвеждай полицейщина, защото тя задушава и ако по твоята логика е нормално от този форум да бъдат прогонени крайните дразнители - християни,сега като те са или баннати или не пишат защо не се активизират помаците? Аз искренно ще се радвам ако има диалог между тях. Ако щеш ми вярвай. Дали това не е от както ти си мод?

Разбира се че аз съм виновен.
Това е най голямата грешка на онези които ме направиха за втори път модератор.Не се съмнявам че им си го казал , припомнил и потретил.
Аз страдам от манията да съм мноооооооооооооооооооооооооооого известен , както казва Гелина в чата.
Това ми е проблем и за жалост помаците тука страдат много от мене.
Искам от тяхно име да ти благодаря задочно за помоща която им оказваш и смелоста с която ми го заявяваш.
Браво абеце, браво.Страх ме е от това че ще ти завиждам много от факта че един ден в някой помашки училища в часовете по литература ще се изучава твоята дързост , твойте коментари или пък съответното училище ще нози твойто име.

Offline abc

• Forum fan
лс
« Reply #102 on: November 19, 2009, 00:16 »
Метка, един истински модератор би НИ направил забележка, че не е потемата и да продължим спора на лични. Нашите отношения нямат нищо общо с темата, нито с форума нито с нищо. Аз никога не съм правил тайни заговори, завери, комбини, подстрекаване на агресия с цел баннване и подобности. А оправданието, щом ме мразят, значи си върша работата е за собствена употреба.

Всеки човек си има характер. Мусов стана дъвката на темата, но той също е така. Характера му е труден и по някаква причина агресивен. Какво е агресията ще ти обяснят пихолозите във форума. Аз не съм нито за нито против него, а против агресивното му поведение понякога. Няма никога да тръгна да призовавам за бан, защото бана е крайна мярка. Ако няма реално нарушение на правилата, бана е безсилие. Форумно Белене. Мусов извинявай ако съм те засегнал, а сигурно съм. Намирам те за агресивен, но в никакъв случай за глупав.

Метка мисля, че няма да си кажем нищо ново. Ако на теб ти харесва да бъдеш вечната жертва, това си е твоя работа. Не мисля че и на останалите им харесва. Обърнахме го на лична поща. А защо си втори път модератор и то глобален, аз не знам. Мога да предполагам на някаква база, че е малко шуро-баджанащина, но само предполагам. Във всеки случай пътят адвайзър, мод, глобален мод беше изненадващ не само за мен. Здраве да е. Аз се оттеглям от този спор, защото той освен развлечение за околните доникъде няма да доведе. А и не е по темата.

ПС Дописваш се, а това е малко като приказки зад гърба ;)

Offline Metka

• Forum fan
Мога да предполагам на някаква база, че е малко шуро-баджанащина, но само предполагам.
Отлично предположение.
Не е малка шуробаджанащина , а много голяма.Всички тука одговорни за моето повторно повишение ми са роднини.
Тези които са ти го подхвърлили , са се страхували да не ми го кажеш и затова може би са били недостатъчно убедителни.
Но ето сега имаш възможноста да го чюеш от мене .
Успокой се , няма място за съмнение.

Offline daczo

• Forum fan
Metka,napisah svoe mnenie na tazi tema.Nikogo ne iskam da obidia,i molia syshto v lichni svadi mene ne namesvaj.Ima neshta koito az po drug nachin vizhdam,no  ne napadam nikogo che ima drugi idoli.Za tova koeto davash kato primer na moiata ksenofobiia,naistina prikalih.No za bylgarite tova e tyzhen piriod i nikakyv profesor,ili doktor niama da go izmini.Naj malkoto kojto pishe za germanski ili avstrijski pari.Bylgarskite mychenici mozhe niakoj da prodava za evro,no negovata slava e kysa.Bylgarite imat nuzhda od pomacite,i e glupost minaloto da prikriva bydeshtoto.Mozhe da ne se obichame,no mozhem da se uvazhavame. Oshte ako mislish che po niakakyv nachin obizhdam pomacite,mozete da me zatvorite.Az sym bylgarin i tova ne sym ukrival.Sled kato niama miasto za bylgari v tozi sajt ,pri reestraciia napishete,,SAMO ZA POMACI,,.