Author Topic: ПОМАЦИТЕ в Османската империя !  (Read 54451 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline abc

• Forum fan
Другите просто не ти обръщат внимание. Аз обаче съм хуманист. Това едно. Второто е, ка четеш какво ти пиша, че не става въпрос за Турция, а за твоето бутане и слагане по повод и без повод във всяка тема. За "Ну погоди!" ако се пусне тема, ще доприпкаш и ще обясниш, че ако е в Турция никога няма да се допусне заяка да бъте така малтретиран от вълка, защото Ататюрк го е казал в някоя своя реч.

Айде стига. Разбрах, че си стиснат. И мечка няма да ти търся. А географа и атеиста си имат никове. Не е като имената, но все пак от уважение би могъл да го отбележиш.

Мусов. Сериозното отношение изисква безпристрастност. Тенденцията обаче е всеки, написал, казал или коментирал  нещо неугодно и неудобно да бъде окичен с епитети като абсурден, псевдо, самоук, шувенист и тн. Батак е бил. Имало е зверства, те са били извършени от помаци. Имало е раздуване и то е било извършено от непомаци, но истината е по средата. Защото е цинично да се заяви, че Батак е измислица и християните са крали труповете на мюсюлмани за да ги представят като свои жертви. Какво са правили батачани преди Баташкото клане аз не знам. Ако знаеш - кажи. Аз знам какво се е случило по късно и го знам от разкази, преразкази, Османската империя е водила добра статистика, от там също. А за Османската империя и нейните регистри ще ти обясни Субиги.

musov

• Guest
Другите просто не ти обръщат внимание. Аз обаче съм хуманист. Това едно. Второто е, ка четеш какво ти пиша, че не става въпрос за Турция, а за твоето бутане и слагане по повод и без повод във всяка тема. За "Ну погоди!" ако се пусне тема, ще доприпкаш и ще обясниш, че ако е в Турция никога няма да се допусне заяка да бъте така малтретиран от вълка, защото Ататюрк го е казал в някоя своя реч.

Айде стига. Разбрах, че си стиснат. И мечка няма да ти търся. А географа и атеиста си имат никове. Не е като имената, но все пак от уважение би могъл да го отбележиш.

Мусов. Сериозното отношение изисква безпристрастност. Тенденцията обаче е всеки, написал, казал или коментирал  нещо неугодно и неудобно да бъде окичен с епитети като абсурден, псевдо, самоук, шувенист и тн. Батак е бил. Имало е зверства, те са били извършени от помаци. Имало е раздуване и то е било извършено от непомаци, но истината е по средата. Защото е цинично да се заяви, че Батак е измислица и християните са крали труповете на мюсюлмани за да ги представят като свои жертви. Какво са правили батачани преди Баташкото клане аз не знам. Ако знаеш - кажи. Аз знам какво се е случило по късно и го знам от разкази, преразкази, Османската империя е водила добра статистика, от там също. А за Османската империя и нейните регистри ще ти обясни Субиги.

Аз не изказвам свои мнения. Показвам Устна традиция, която се върти от тогава до сега. Ако не вярваш, можеш сам да провериш. Скоро ще кача едно видео. Все пак мисля, че и това трябва да се вземе под внимания! Всичко се раздува и преувеличава. Но вие също не искате да признаете, че нещата в Батак са преувеличени. Устната ни традиция може и да е преувеличена, но все пак трябва да има доза истина в нея, нали така!?

Offline Kaplan

• Adviser
Мисля, че тук е мястото да кажа, за местноста "корвавуту" (кървавото) намира се между землищата на селата Годешево и Туховища (почти в Годешево). На това място са били събрани помаците от туховищенско, годешевско,избищенско и други близки села където били изклани помаците от селата без да се избират деца или възрастни, незная точната година, но мисля, че е преди 1878 когато на балканите цари пълен хаос а веста, че руските войски наближават кара турските караули да се оттеглят от тук.Ако може да се вярва на преданието разказвано от старите хора за тази местност, от всички помаци от селата останали броени семейства,които били  избягали дълбоко в планината Боздаг. Като чули веста, че българите се оттеглили от района те се връщат и от тези хора селата започват малко по малко да се възстановяват. Та тези хора, като видели реката от кръв на мястото където се извършвали кланетата започнали да го назовават "корвавуту" или сиреч кървавото. Ужасна събитие за помаците от тази част на Чеч-а.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

Мусов. Сериозното отношение изисква безпристрастност. Тенденцията обаче е всеки, написал, казал или коментирал  нещо неугодно и неудобно да бъде окичен с епитети като абсурден, псевдо, самоук, шувенист и тн. Батак е бил. Имало е зверства, те са били извършени от помаци. Имало е раздуване и то е било извършено от непомаци, но истината е по средата. Защото е цинично да се заяви, че Батак е измислица и християните са крали труповете на мюсюлмани за да ги представят като свои жертви. Какво са правили батачани преди Баташкото клане аз не знам. Ако знаеш - кажи. Аз знам какво се е случило по късно и го знам от разкази, преразкази, Османската империя е водила добра статистика, от там също. А за Османската империя и нейните регистри ще ти обясни Субиги.
Znam çe drugite ne obrıştat vnimanie a zaşto ti obrıştaş. Ti po-razliçen li si ot tyah ta reşevaş koy kakvo i kade da pişe.  Prestani da se obyasnyavaş kato uçeniçka. Ayde po temata:
Profesora bil na vızrast i promenil rotata sigurno za pari koito şte poluçi ili ot TR ili ot ES. Vreme e istoriata da se prenapişe ta i nie da prestanem da sporim. A kak şte stane tova? Tova şte stane samo po demokratiçen i nauçen pıt.  Şte sprete da linçuvate horata koito iskat obektivno da razsledvat istoriata i tolkoz.  Turcia taka i napravi s armencite. Komisia ot nauçni rabotnici şte izsledvat arhivite i şte opişat za incidentite po vreme na Pırvata Svetovna Voyna. Pouçete se ot tyah ako ne mojete da izmislite neşto po-racionalno.Ne e racionalno da se podskaça kogato nyakoy reşi nauçno da se diskutira dadena tema .
Profesora ne e izmennik na roda si, samo gleda na neştata ot po-visoko. Bılgarite ne klaha li naroda taka kakto turçin ne be klal i to samo zaradi politiçeskite si obejdenia. Znaçi ne e mnogo trudno. Ta i v sıvremieto nyama li masovo izbivane. No silniya nikoga ne pravi genocid. Toy izbiva v imeto na demokraciata i ili urejda çoveşkite pravi kato Bush.

Offline abc

• Forum fan
Не на повечето въпроси, но е минал Великия Цензор и е затрил постовете след твоя.

Offline mechta

• Senior member
Ахмет ага имал двама сина, които учили за субаи /офицери/. тези момчета пътували към Барутин през Батак. В онези години батачани имали много лоша слава - жив не можело да се измъкнеш, ако влезеш в селото. още повече няколко баташки чорбаджии дължали данъци на хазната,за която отговарял въпросният Ахмет ага-неща като днешният областен данъчен инспектор. момчетата знаели за пусиите, които следят покрай селото и решили да минат през билото. за беда били видени от овчар , който веднага ги предал.каква е съдбата им всеки знае- ннарязани на парчета били изпратени на Ахмет ага. Той веднага събрал няколко свои довереници, нападнал селото и отмъстил за синовете си,като не закачил нито един невинен, защото е бил мюслюманин.
дест години по-късно западен журналист търсейки сензации и не без подкрепата на Запада идва в батак събира помаци от околните села и ги снима в постановка от случилото се.за по-голяма достоверност и трагичност изравят черепи от околноститеструпват ги пред църквата да снимат. въз основа натези снимки се върти цялата история на батак.но от къде е кръвта по църквата -боя, или някоя кокошка, която още не е изсъхнала благодарение на... тази случка е разказана от Петър Фирков от Батак, който в онези години е на 14 години.така е предадена и от сина му Филип по-късно на чирака терзия, който се учи на занаят при тях и който още живее в Истанбул.помислете, ако имаше баташко клане- щеше ли да просъществува турско село на 5 километра от батак? а Ахмет ага е изтърпял своето наказание за жестоката загуба на децата си. доживял дълбоки старини сам в своите конаци, защото никой мюслюманин не може да общува с такъв като него.интересното в случая, защо никой не отмъстил на Ахмет ага? аз мисля, че днес ако някой посегне на човек от властта - какво ще му се случи?колкото до помаците от Турция- аз им завиждам -живеят без да са обезпокоени от някой и всички знаят своя майчин език никой не им казва в турция - помакизация или нещо от този род. имам много приятели там, които са се изселили преди 39-50г. на мин. век.е не са си забравили езика обичаите, фолклора и всичко свое наследство.

musov

• Guest
Ахмет ага имал двама сина, които учили за субаи /офицери/. тези момчета пътували към Барутин през Батак. В онези години батачани имали много лоша слава - жив не можело да се измъкнеш, ако влезеш в селото. още повече няколко баташки чорбаджии дължали данъци на хазната,за която отговарял въпросният Ахмет ага-неща като днешният областен данъчен инспектор. момчетата знаели за пусиите, които следят покрай селото и решили да минат през билото. за беда били видени от овчар , който веднага ги предал.каква е съдбата им всеки знае- ннарязани на парчета били изпратени на Ахмет ага. Той веднага събрал няколко свои довереници, нападнал селото и отмъстил за синовете си,като не закачил нито един невинен, защото е бил мюслюманин.
дест години по-късно западен журналист търсейки сензации и не без подкрепата на Запада идва в батак събира помаци от околните села и ги снима в постановка от случилото се.за по-голяма достоверност и трагичност изравят черепи от околноститеструпват ги пред църквата да снимат. въз основа натези снимки се върти цялата история на батак.но от къде е кръвта по църквата -боя, или някоя кокошка, която още не е изсъхнала благодарение на... тази случка е разказана от Петър Фирков от Батак, който в онези години е на 14 години.така е предадена и от сина му Филип по-късно на чирака терзия, който се учи на занаят при тях и който още живее в Истанбул.помислете, ако имаше баташко клане- щеше ли да просъществува турско село на 5 километра от батак? а Ахмет ага е изтърпял своето наказание за жестоката загуба на децата си. доживял дълбоки старини сам в своите конаци, защото никой мюслюманин не може да общува с такъв като него.интересното в случая, защо никой не отмъстил на Ахмет ага? аз мисля, че днес ако някой посегне на човек от властта - какво ще му се случи?колкото до помаците от Турция- аз им завиждам -живеят без да са обезпокоени от някой и всички знаят своя майчин език никой не им казва в турция - помакизация или нещо от този род. имам много приятели там, които са се изселили преди 39-50г. на мин. век.е не са си забравили езика обичаите, фолклора и всичко свое наследство.

За тия неща си имаше специална тема, която обаче беше заключена.

Offline mechta

• Senior member
аз се джижа със закъснение в сайта и не винаги навреме мога да коментирам. ех, годините миса малко над три пъти над вашите, но харесвам историята и обичам истината.

Offline delormanli

• Candidate member
  • *

Има снимки  на тогавашния Руски консул Найден Геров който още през 1864 година се снима със Баташки комитаджии.Целта на Русия  е да организира един етнически сблъсък....и в резултат на това да има основание да нападне Османската Империя.И Разбира се да се види главното че,Русия идва да спасява.Затова зачестилите комитаджийски нападения над мирни мюслюмански села,са били в основата за създаването на етническа омраза и ненавист срещу мюслюманите....и най накрая идвайки като освободители ....да дадат началото на трагедиите на едно напълно мюслюманско население.Тоест убийства ,нападения,изнасилвания и принуждаване в емиграция,като се запалват къщи цели села.Само от Родопите и Рила -Пиринския край  за периода 1878-1913 година са прогонени над  1 500 000 мюслюмани.А от другите краища също са много.

Offline abc

• Forum fan
mechta историята на Ахмет ага съм я чувал на парчета инедомлъвки оттук и там, но твоят разказ ми е най-пълен. Не знам дали е било така, но звучи достоверно. Но от неговата история нататък пак отидохме в отричането на клането в Батак. А това просто колкото и да се повтаря не е вярно. Преувеличено е вероятно, митологизирано както се случва с подобни истории на други места и дуги народи, но...

Едновремешните помаци - невинни колежанчета, пък българите християни - негри от гето ;) Прекалено е.

Offline mechta

• Senior member
аbc, децата на Ахмет ага какви трябвало да бъдат след като баща и е ваалия - областен управител. това е логично както ида го погледнеш.на забравяй, че докато мюслюманите задължително служели в Империята - българите били освободени от войниклък и се учели по Виена, Париж, Истанбул. знаеш ли колко администратори имали в империята от българите,Стефан Богори, например е сигнал до посланни на франция в Имерията. как ства това? или си спомни разказа на дядо Вазов за "Пази боже сляпо да прогледа".винаги е имало възползвали се както и днес.ако българите са били гето - какво ще кажеш за българските села в Родопите - погледни дали има от турско време едно етажна къща в тях. иди до Широка лъка, Петково, Момчиловци и т.н. пък после в околните села и виж старите къщи на помаците и турците. то и сега това личи. дали има българско село с кални улици, без вода и пр.

Offline abc

• Forum fan
Песента за възхвала на Османската империя съм я слушал много пъти. Мерси. Не щем ;)

Виена, Париж и Истамбул са приемали българчета християни, но в каква част от петстотинте години? Към края.

Зарежи mechta. Нищо ново.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Тези българчета християни които са приемани на края както казваш си прав, но не от Османската държава а от училища като Роберт колеж.
Апък те са го правили не да ги учат а да ги ''обучат'' пък вие се досетете за какво. В Османската държава е имало достатъчо уцилища. Какво да ви правят като са се гърчеели. Тако го е казал и Паииси.
Паииси е казал гърчееш а не търчеех забележи това.

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци.
.
.
Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците.

Offline PETER

• Forum fan
Е, сега българите, пък,  ще се присъединяваме към европейците.
Точка. Напук на турките, дето не щат да си признаят геноцида.:)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Sled tolkoz mnogo prisıedinyavaniya i sıvkuplyavaniaya estestvenno e da vi e stanalo navik. ;)
Mislya çe türkite otdavna sa vi teglili kalema i pıtya za vızrajdane veche e blokiran. Tova da ne e han, vseki kogato si iska da vliza i izliza ;D