Здравейте, темата е много интересна и понеже стана дума за Николай Тулешков-най известният архитект в момента за църковна архитектура в България (мой преподавател в университета) ми се иска да изкажа мнение.
Дано не ви разочаровам, но понятие като помашка архитектура не съществува. Има българска архитектура има и характерен стил за Родопите но понятие ПОМАШКА няма. Говорил съм доста с арх. Тулешков по тази тема.
Здравей, приятел. Това, че е точно Николай Тулешков е съвпадение, че последната книга, която си купих, беше именно неговата. Там пък нещеш ли, човека, за което съм признателен, е изброил старателно всички села, във въпросния край, които съвпадат с творческите центрове. Това са Сатовча, Рибново, Балдево, Огняново, Осиково, Горно Дряново, Плетена, Гърмен, Долен, Лещен, Марчево, Ореше, Крушево, Слащен, Туховище, Кочан, Крибул, Вълкосел, Абланица, Хвостяне, Блатцка, Хаджидимово, Фъргово, Ваклиново, Борово, Средна, Лъжница, Добротино, Мусомище, Брезница, Делчево и Ново Лески. Като към тази група има да се прибавят и още няколко, като несъмнено Жижево на първо място. Според книгата му всичката тая работа идва само от едно Място-Ковачевица. Той също така твърди че повечето от селата които са посочени не са дали принос в развитието на архитектурата в района. Личното ми проучване, което съм направил във Вълкосел и някои разкази с хора за миналото, не подкрепят това му твърдение.Вълкосел си е било чисто Ковачевица. Има и още неща с които не съм съгласен, но да не влизаме сега в такива подробности, че на хората тука едва ли ще им е интересно да се задълбават чак до толкова. Помашака архитектура какво означава спореде теб? Да, такъв термин официално няма. Дал съм ти списък със селата. Запознай се, ако ти се занимава, и ще видиш какъв е процента от тях, които са помашки. Направи я тая статистика, та ако може след това публикувай я тука и ние да се запознаем. Тия къщи, приятел, са ги строили помаци. Колко неща мюсюлмански има в тях, ако знаеш. Ако тая архитектура не е помашка, то каква е.
Иначе ми е много драго че темата се разви така. За самия Николай Тулешков. Честно да ти кажа, не го познавам. Ще се радвам да го представиш, даже ще се радвам да му кажеш за нашия сайт, той самия да дойде и да драсне два реда, да се запознаем. Незнаех че преподава в университета. Мислех че работи само в БАН.