Author Topic: Славяни и панславизъм  (Read 76935 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Re: Славяни и панславизъм
« Reply #45 on: July 14, 2009, 18:32 »
Шабане, сигурно е неубедително, може би защото не се опитвам да убедя някого, а да отговоря на въпроса на Sosipator, какво толкова, че ти е стар народа. Чувствах слаба връзка до тогава и имаше разпад на линията до тогава, защото има държави и с по-малка история, но по напред материално или военно или друго отношение. Но тогава този аргумент ми се видя в друга светлина, като нещо временно и отминаващо, докато идеята остава.

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #46 on: July 14, 2009, 20:14 »
Вас космоса ви е родил.

Пак, нещо са си оборкаль, товарищь!  ???
Тувьа, че в космоса ще отиде отново Помак, амь не "Болгар", кату онья Джорджетьо, дету си беше забуриль клещите и телтьа от балитье със сеното, та ниможа да се свърже със станцията, си е отделен вапрос!  :D
Ей, заради тая грешка, Българията, пак ще трябва да я отсрамява и да я спасавя един обикновен Помак Аго Шевкетья от Маданско!  :o
Иначе, това, че през 681 сте дошли от "незнам къде си" и сте ни заграбили земите на нашите деди - Траките и после Помаките, ни най-малко може да Ви направи сайбии на сая земя, камо ли на космическата нива, където и нея не можахте да превземите както трябва!  ;D
Еьй, драги нашественици, отново ли пак Помаците, трябва да Ви представляват пред света!  :D
Амь, кво да се прави, ще ва представим и вас този път, нимойте да са плошьите, нема да ва гоним и от наште земи и от космоса!  :o
Що ли, ами щото не сме кать вас, ний сме много мирни и свестни ора, амь докать на настапитье, после, не отговоряме пред вашто космично самочувствие!    ;D  :D

Offline abc

• Forum fan
« Reply #47 on: July 14, 2009, 21:05 »
Да, да... Това го знам. Преки наследници на траките, на инките и марсианците. Няма проблем.

Offline Teres

• Member
  • **
« Reply #48 on: July 14, 2009, 21:13 »
На вниманието на EVROPOMAK
в.Стандарт:
Шефкет Чападажиев: Плаках, като си видях българския паспорт
Автор:  Пепа Витанова
 Само в България да си политик е бизнес. Световната криза е наказанието за алчността, казва в интервю живеещият в Америка българин
Шефкет Чападжиев се смята за един от най-успелите българи в Америка. Роден е на 24 април 1939 г. в Мадан. Баща му е бил сподвижник на Никола Петков.

От 1963 г. живее в САЩ. През 1976 г. регистрира в Чикаго първата си книговезна компания и скоро става собственик на един от най-големите полиграфически комплекси в САЩ.

С негови средства в Чикаго бе издигнат паметник на Алеко Константинов. Той изгради и първия Български културен център в града.

Женен е, има син и 2 дъщери. Преди седмици той получи и български паспорт, който гордо показа на премиерата на биографичната си книга, преиздадена от "Сиела".
Чападжиев призна, че се е просълзил когато най-после е получил български паспорт.

- Г-н Чападжиев, за първи път виждам човек толкова щастлив, че има български международен паспорт. Какво означава за вас този паспорт?

- Дъщерите ми от години много искат да имат български паспорти, особено малката, Сабрина. По-лесно е да ги получат, ако и аз имам такъв. Мислех, че процесът по издаването им ще е лесен, но излезе сложен.

Появиха се проблеми с неправилно попълнени документи и пр., но ето че накрая все пак държа в ръцете си моя български паспорт. Много съм щастлив, защото той ми дава възможност да гласувам.

На 5 юли за първи път гласувах на български избори! Исках да занеса като подарък паспортите и на дъщерите си, но ще трябва да почакат. Ще ги получат чрез българското консулство в САЩ.

Дъщерите ми се считат за българки. Обичат Европа. Тези паспорти ще им дадат възможност да пътуват по-лесно из Стария континент. А аз ще мога по-лесно да им купя имот в България, ако поискат.

- Кои са основните причини, довели до икономическата криза в САЩ?

- Американските работници вземаха много големи заплати. Това накара индустриалците да изнесат производството в страни, където работната ръка е евтина, а търговците да купуват стоките оттам, където им е най-изгодно.

Каквото и да си купиш от Америка, все е произведено в Китай, Колумбия, Индонезия или Румъния. Наскоро по един от американските телевизионни канали дадоха мъж, който търси работа.

До него сложиха манекен, облечен в риза от Бангладеш, костюм от Бразилия, обувки от Италия. Журналистът каза на госта: "Как искаш да намериш работа, като в нашата страна нищо не се прави?"

Гостът бил съкратен от автоиндустрията, където изкарвал по 35 долара на час, още толкова вземал като осигуровки, струвал на компанията по 70-80 долара на час.

Журналистът го пита: "Не смяташ ли, че предишното ти голямо възнаграждение също е една от причините за днешната криза?"

Американската автоиндустрия стана жертва и на политиката на японските производители на коли, които наводниха пазара ни с евтини автомобили. "Тойота" продава колите си в Япония по-скъпо, отколкото в САЩ.

Така се стигна до колапса на "Дженеръл Мотърс", "Форд" и "Крайслер". Спукаха се и балоните с акциите на високотехнологичните компании, с пазара на недвижими имоти.

- Алчността не е ли също сред причините за кризата? Тази страст да смениш куин сайз леглото с кинг сайз и да имаш най-новия модел iPhon?

- Точно така е. Купуваш си къща с 2 гаража. После искаш пари от банката и вземаш нова с 4 гаража - за колата на децата и за още една малка спортна кола. То край няма. За яденето да не говорим.

Яде се, после се пръскат хиляди за отслабване. Сега за първи път като че ли започва промяна в консуматорските нагласи. Но и вие имате залитания. Всеки втори в София е с личен шофьор. В Америка и големите шефове шофират сами.

За алчността няма географски граници. Хората навсякъде са еднакви, отношението към закона ги прави различни. В еквадорските острови Галапагос има една птица тандър, която си набавя храна по любопитен начин.

Лети над океана и наблюдава другите видове птици, които са се приспособили в лова на риба. Те се гмуркат под водата и изплуват с улов. И тогава тандърът се свива като стрела и ги блъска. Те изпускат плячката и той я грабва.

Могат да се направят много аналогии с привичките в света на хората.

- Какви са впечатленията ви от българските политици?

- При мен в Чикаго са идвали български политици от всякакви цветове - от Петър Стоянов и Георги Първанов до Бойко Борисов. Всеки от тях поотделно е много симпатичен.

Смятам, че повечето хора влизат с добри намерения в българската политика, но като пробват да направят нещо, а то не стане, после друго, и пак не стане, се отчайват.

И изведнъж виждат, че им остава една година от мандата, и си казват: "Я дай да оправя поне себе си." Докато повечето от големите политици в САЩ са направили милиони от някакъв частен бизнес и влизат в политиката, за да впишат имената си в историята.

Те не мислят как да се облагодетелстват, а какво да направят за държавата. Това е разликата между тук и там.

- Какво мислите за мерките на Обама за овладяване на кризата?

- Аз съм републиканец. Републиканците като цяло са по-консервативни, а това е по-добре за икономиката. Мисля, че икономическата политика на Обама е грешна. Той отделя много средства за реконструкция на пътища и училища, за здравеопазването.

Това е социално отговорна политика, но не е инвестиция в реалната икономика. Америка продължава да взема заеми, да печата пари, доларът се обезценява.

- Кое направи велика икономиката на Америка преди години?

- В края на 70-те казваха, че ако американската индустрия се пусне на 3 смени, може да задоволи целия свят с производството си. А вижте днес на какво дередже сме. САЩ започнаха да вървят надолу след атентатите в Ню Йорк.

Аз лично от 2001 г. досега съм загубил около 70 на сто от инвестициите си на стоковата и финансовата борса. А борсата като не върви, значи икономиката не е добре.

И все пак САЩ си остава страната, в която се живее най-добре. За мен има два основни показателя за жизнен стандарт: колко бензин и колко храна можеш да си купиш с изкараното за един ден.

В Чикаго бензинът е 3 долара галонът, един галон е 4 литра. Най-евтино платеният американски работник взема около 60 долара на ден. С тези пари той може да си купи 20 галона, т.е. 80 литра бензин.

А в България един работник, ако изкарва 20 лв. дневно, може да купи 10 литра бензин.

- Как виждате развитието на пазара на имоти?

- Имотът си остава най-сигурната инвестиция. Но няма да бъде повече начин за бързо забогатяване. Строителните предприемачи масово фалират.

Много хора в САЩ сега са склонни да загубят капаро от десетки хиляди долари, дадени за строеж на жилища, отколкото да загробят още толкова с погасяване на вноските за довършителните работи на строежите.

Банките са задръстени с имоти, които не могат да продадат. Един малък апартамент в предградията на Чикаго се продаваше от банка за 140 000 долара.

Аз направих оферта за 75 000. И вчера ми се обадиха, че са съгласни да ми го продадат на тази сума.

А в Пловдив гледах апартамент за 100 000 евро, който въобще не можеше да се мери с чикагския, но продавачът не отстъпваше и на цент. Не може цените на имотите в София и Пловдив да продължават да са толкова завишени.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #49 on: July 14, 2009, 21:59 »
Traki,slaviani a mozhe kumani samo sykyn ne bylgari.Stava milo tova koeto zagubime.Mnogo zdrave.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #50 on: July 14, 2009, 22:10 »
Българска черта е да се правим на каквито не сме ;)
Кръвта вода не става.

Offline sosipator

• Avarage member
« Reply #51 on: July 14, 2009, 23:07 »
Кръвта вода не става.

Много добре го каза.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #52 on: July 14, 2009, 23:17 »
Имам попадения!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #53 on: July 14, 2009, 23:22 »

Да, да... Това го знам. Преки наследници на траките, на инките и марсианците. Няма проблем.
Е ,поне арийството не е наш патент и немаме претенции да сме арийци дошли от къде беше последно -Тътърстан,Пъкистан ,Ъфганистан или Иран ,нещо такова завършващо на "стан" или "ан".
То си ви е чертъ да сте откъде ли не ,нели оттам дето сте минали ,секаде сте  Болгарии оставяли,какво да се прави ,все си ви влече към .......стан .Кръфтъ водъ не става.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #54 on: July 15, 2009, 00:27 »
Е ,поне арийството не е наш патент ..

Всеки ден раждате нов патент. Чудя се колко време остава докато някой блесне с мисълта, че Пирин, Рила и Родопите са издигнати от братята помаци.

Кръвта вода не става, ама се късно се разбира---

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #55 on: July 15, 2009, 08:46 »
Кръвта вода не става.

Така е, човешката кръв не се променя - винаги е червена. Променя се самосъзнанието на хората в определен исторически момент.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #56 on: July 15, 2009, 08:48 »
Темата нали беше за славяните или се бъркам нещо и е за арийците и Афганистан? ???
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #57 on: July 15, 2009, 08:57 »
Според мен разликата между славяни и арийци я виждат само еволюционистите. Аз съм креационист и този спор е безсмислен за мен.
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #58 on: July 15, 2009, 08:58 »
Аз пък съм юрист ;) :)
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #59 on: July 15, 2009, 15:20 »
Хайде първо да прочетем думите на Черноризец Храбър и после да обсъждаме що са славяните и имат ли те почва у нас. Според него очевидно са имали и то доста солидна и плодородна :)

"Прѣжде ѹбѡ словѣне не имѣхѫ книгъ. нѫ чрътами и рѣзами чьтѣхѫ и гатаахѫ погани сѫще. кръстивше же ся, рим’сками и гръчьскыми писмены нѫждаахѫ ся [писати] словѣнскы рѣчь безь ѹстроєниа"
Да много добре, че спомена Черноризец Храбър,защото точно тук лесно се виждат много неща.Това, което си цитирал е от "За буквите", което е писано в края на 9-ти век някъде не на кирилица, а на глаголица.Има запазени около 100 преписа всички с руски произход,като най-ранният е чак  от 14-ти век.

Разпространява се през цялото Средновековие и до ново време из обширната територия от южно до северно Бяло море. Многозаслужилият изследвач на Сказанието проф. К. М. Куев обнародва през 1967 г. два среднобългарски, два българо-руски, един българо-молдавски, един българо-сръбски, два неиздържано ресавски и шестдесет и три руски преписа на творбата от XIV до XIX в.

Сега да разгледаме по-подробно сказанието в "За буквите",където е преведено на съвременен език.Забележете думите оцветени в червено:
"Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки.

Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: Богъ или животъ, или дзьло, или црькы, или YAIANНIЕ, или широта, или iадь, или ждоу или ЮNOСТЬ, или iaзыкъ и други тям подобни. И така беше много години."

Сега да видим как е в някой от оригиналите преписи:

Кирило-Белозерски препис от XVIIв.

Анонимен препис XVIIв.

Ръкописа датира от XIXв. 

Много ясно се вижда разликата в думите славяни(славянски) и как е в оригинал словене(словенски).Разликата съвсем не е случайна ,а е целенасочена и измислена.
Да те нарекът по него време "словен" е било невероятен комплимент.

Едно от Евангелията започва така:
"1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
2. То беше в начало у Бога.
3. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.
4. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците."

Някога се е смятало,че е имало само три езика разрешени да се пише и чете на тях Библията.Езика на българите не е спадал към тези езици.Кирил и Методий успяват да докажат правото на четвърти език и с това преобръщат тогавашното статукво.Периода когато е писано "За буквите" от   Черноризец храбър е бил ,когато Константин Кирил Философ създава и се популяризира кирилицата.

Думата "слово" в българският език има както се вижда и от Библията свещен смисъл и се използва единственно след Християнизирането.

Виждаме и думите на Черноризец Храбър, където казва:
"Прочее преди славяните(истинското е слобените) нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки."
Под нямаха книги се разбира,нямаха Библия и свещенни книги.
Под четяха и гадаеха с черти и резки се разбира точно за българите,защото те се знае,че са пишели с черти и резки.

Затова, ако говорим днес за "славяни" трябва да говорим точно за българите и техният език,който се  е говорил от много племена и народи.

Точно панславизма е разпространител на  тези лъжи, където се опита да ни се наложи, че е имало народ "славяни" , а българите са били конна орда от няколко хилядни монголчета претопили се в "славянското" море .....