Author Topic: Политика - къде е бъдещето на България?  (Read 636344 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Расате, не отричам твоите твърдения и наблюдения,всеки човек си ги има за себе си ,разбира се както и аз. Моите наблюдения въпреки че аз живея в чужбина са горе долу следните:
-В България най-доходоносната професия е да си политик /независимо от коя партия е / По случаиност аз се познавам с една от замесник кметиците на град Валенсия в Испания  близо 3 милионен град, съветничка на кметицата по-икономическите въпроси,контролира също даначните служби в града .Купила си е апартамент втора ръка и още не може да събере пари за ремонт лично тя ми го каза.Не казвам че тука няма корупция, но поне не се демонстрира  явно, такива палати които ги има в София примерно тука са рядкост.
- Моите наблюдения  за кмета на община Сатовча  които е от ДПС,защото аз съм от там е че е направил доста неща за общината, асвалтирал е отсечката Вълкосел –Сатовча, асвалтира много улици по-селата , лично аз съм чакал 30 години за мръсна канализация на къщата си ,най-после благодарение на него вече я имам , и съм ноправил три бани с тоалетни в къщи.
Извиняваи че поради липса на време немога да продължа....

Една птичка пролет неправи.

Offline Svetla

• Advanced member
Светле, моето скромно мнение е че проблема не е в ДПС , а че няма друга алтернатива на нея,../... която да защитава интересите на мюмюлманите в България.А съм твърдо убеден че обидата на помаците специално .......... Така че ДПС са нещо като монополисти в това отношение / за хубаво или за зло/и надали някои ще успее да ги премахне така лесно.

Севим, монополисти са, защото ние позволяваме да бъдат такива и ни е страх. Какво значи няма друга алтернатива за мюсюлманите - законите са едни и същи. Да не говорим, че тия проверки, които тормозят обикновените мюсюлмани в Родопите (през октомври 2010 г.) са отражение на разни игри сред по-висшите ешалони мюсюлмани или представители на ДПС.

Имаше една много ясна статия по тези въпроси: "И Ал-Кайда да не си в България"

И защо пак се делим на мюсюлмани и други? 8)

Offline Kaplan

• Adviser
....
И защо пак се делим на мюсюлмани и други? 8)

На вярно никой няма да  намери еднозначен отговор на този въпрос, но едно е ясно - тази разлика се е зародила от самото възникване на религиите, съществува сега и ще продължава да съществува вечно...

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
На вярно никой няма да  намери еднозначен отговор на този въпрос, но едно е ясно - тази разлика се е зародила от самото възникване на религиите, съществува сега и ще продължава да съществува вечно...

В едно уредено светско общество с действаща правна система тези разлики се забелязват най малко.

При проблеми винаги са виновни различните-за мюсюлманите са християните и обратно. ;)

Offline Kaplan

• Adviser

При проблеми винаги са виновни различните-за мюсюлманите са християните и обратно. ;)

Tochno taka, eto ot kade idva razdelenieto...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

Rasate, изглежда или не четеш,или се опитваш с цел във всяка тема да прокараш товa което е в ущърб на интересите ти и цели без да зачиташ Форума на един помашки сайт pomak.eu.!

Конкретно,постинга SPAM който премахнах предния си няма НИЩО общо с политиката  за помаците и живота им..! По скоро е за ВМРО и зам.председател и националист Костадин Костадинов.

За онези дето се съмняват им го изпрати на лични,но не да занимаваш и объркваш хората с организации като ВМРО и зам.председателя и Костадин Костадинов,да ни занимаваш с ОМО" Илинден" или с това че Румънците имали претенции за Северна България.....

Защо се опитваш да прокараш идеите на ВМРО три дни преди конференцията им,всеки знае кой е Костадинов от ВМРО.
За твое сведение от извора на помаклъка мога да ти кажа,че ВМРО през 1912-1913 година е била в основата за опожаряване на помашките селища в Чеча,седалищата им са били в с.Долен,Сатовча,Гоце Делчев.

Аз поне не познавам истински помак да е казал добро за ВМРО,така че постингите ви си ги запазете,има поне 5 Форума на ВМРО,там ги дискусирайте тези неща,тук няма как да стане!

В предишната тема за Помаци,Торбеши ,Горанци се опитахте да развиете тезата за Богомилите,в тази с умиление разказвате за ВМРО..!
Приемете това като предупреждение,оттук натам от вас зависи дали ще покажете уважение към съфорумниците ни в pomak.eu.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
От статията като признание излиза, че май пак Помаците са били основното гориво за двигателя на промените по акцията за връщането на имената, покрай кавгата в началото на 1990г.!?!  ::) 8) ;D :) ;)

Хюсеин Юмер*: Доган е вирус, вкаран от самото начало в организма на ДПС
21.04.2011 г. 11:08 ч.   

В началото на януари 1990 г. помаците се бяха събрали в София пред „Александър Невски”, където организираха спонтанен митинг с лозунги: „Върнете ни имената”. Аз бях там. Изведнъж от нищото се появи една милиционерска кола, от която слезе лицето Ахмед Демир, дадоха му един микрофон от колата и той извика: „Аз ще ви помогна да си върнете имената”. Така беше поднесена легендата, че този човек е борец за правата и свободите на турците и мюсюлманите, разказа пред ГЛАСОВЕ Хюсеин Юмер, който е един от учредителите на ДПС. И още: Ние създадохме ДПС. Това е наша партия. Ахмед Доган беше внедрен. Той е като кукувицата, която влиза в чуждо гнездо. По-късно всички, които не бяхме агенти на ДС, бяхме изтикани по един или друг начин. Доган направи пълна лустрация на неагентите в ръководството на ДПС.

Г-н Юмер, вие сте един от създателите на ДПС...

Аз съм основател на ДПС в Разградско. Бях делегат на Учредителната конференция на ДПС на 26 и 27 март 1990 г.

Участвахте ли в нелегалната дейност преди 10 ноември 1989 година?

Не. За нелегалната организация разбрах по-късно.

Днес как преосмисляте участието си в политическите събития след 10 ноември? Предполагам, че тогава всичко е ставало много набързо, спонтанно и преобръщащо живота на един обикновен човек – влизате в политиката, ставате депутат.

Така беше. Сега отчитам, че съм подходил доста наивно и еуфорично, че съм бил измамен. Моят приятел Мирослав Дърмов, който също беше депутат от ДПС във Великото народно събрание (ВНС), казваше: „Чувствам се като измаменото камилче”. Ние коментирахме тези неща  още в началото на 1991 г. И аз споделям неговото мнение – чувствам се като измаменото камилче. Онова, което ни беше поднесено, е било с цел манипулиране и водене на нашите гласове и действия в друга посока, в интерес на друга част от обществото.

Кой ви манипулира и заради чии интереси?

Манипулира ни агентът на Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност Ахмед Демир Доган, който всъщност има много имена и който тогава е бил воден от зам.-началника на ПГУ Тодор Генов с псевдоним Михайлов. Това е активно мероприятие, при това може би най-голямото в България, тъй като засяга много голяма маса от хора – гласоподавателите от тази група са близо 600 хиляди души. Това мероприятие е съгласувано с ЦК на КПСС, тъй като в някогашния Съветски съюз също са имали подобни проблеми. У нас ЦК на БКП взима решение да проведе социален експеримент за промяна на етническото самосъзнание чрез държавно насилие. И го направи. А всичко онова, което ни беше поднесено, е невярна информация. Тази част от историята на България трябва да бъде пренаписана наново. Това, което е написано и казано дотук, не е вярно. То не е истина, то е манипулирано.

Кое ви беше поднесено невярно? Говорим за учредяването на една нова партия, която, както сам признавате, в началото е  етническа, тъй като турците и мюсюлманите в България имат нужда именно от това след преживяното насилие.

Беше ни поднесен човекът на Първо главно управление с цел да ни отдели от недоволните българи. Тогава ние бяхме недоволни и обидени от политиката на БКП и се знаеше, че е съвсем нормално да се обединим с недоволните българи. За да не стане това, ни поведоха съвсем съзнателно и организирано и ни държаха встрани от недоволните българи.

Да, но този човек все пак е един от участниците в нелегалната организация, лежал е и в затвора.

Той е внедрен в нелегалната организация. В затвора е лежал проформа и на заплата. От ПГУ е получавал заплата на оперативен работник в троен размер.

Докато е бил в затвора?

Да, да.

Откъде имате тази информация?

Тази информация я имам от Мирослав Дърмов, за когото вече ви споменах и който беше зет на председателя на забранената някога в Турция Турска комунистическа партия И. Билен с партиен псевдоним Марат. Тъй като силите за сигурност на Република Турция разпиляват тази организация, Марат е бил принуден да избяга в България. Той е имал много сериозни връзки в ЦК на БКП и в КПСС. Мирослав Дърмов пък се жени за дъщерята на Марат и чрез него се добира до много важна информация, която е споделял с мен, тъй като сме много близки приятели. Така че информацията е от ЦК на БКП. Виждал съм и снимки на Марат с Тодор Генов, с Димитър Станишев... Затова казвам, че тази част от историята трябва да се пренапише. Онова, което ни е поднесено, особено на младите хора, не е истината, истината е съвсем друга.

А какви бяха първите ви лични впечатления от Ахмед Доган, кога го видяхте за първи път?

Ще ви разкажа един спомен. В началото на януари 1990 г. помаците се бяха събрали в София пред „Александър Невски”, където организираха спонтанен митинг с лозунги: „Върнете ни имената”. Аз бях там. Помаците бяха по-активни от нас, турците на площада бяхме по-малко. Изведнъж от нищото се появи една милиционерска кола, от която слезе въпросното лице Ахмед Демир, дадоха му един микрофон от колата и той извика: „Аз ще ви помогна да си върнете имената”. Така беше поднесена легендата, че този човек е борец за правата и свободите на турците и мюсюлманите. Тогава го видях за първи път. По-късно, на учредителната конференция, вече имах възможност да разговарям с него. Тогава му дадохме пари, които бяхме събрали по общини, като си мислехме, че няма с какво да се плати за салона и за другите разходи по конференция. Дадохме парите лично на Доган. Дотогава не знаех кой е този човек.

По време на самото учредяване какви хора се присъединиха към новата организация?

По време на учредяването на националната конференция усетихме, че в партията се опитват да влязат хора като Юнал Лютфи и Ибрахим Татарлъ. Ние вече бяхме чули за тях, някой подшушна, че това са агенти на ДС. По тази причина на самата учредителна конференция отблъснахме Юнал Лютфи. След това обаче Ахмед си ги пое и ги включи ги в листата за депутати във Великото народно събрание.

Въпреки вашето недоволство, така ли?

Да, да. Ще ви дам един пример. От Разградския район бяхме избрани четирима човека – Юлий Бахнев, Ибрахим Татарлъ, Кадир Кадир и аз. Тези тримата бяха много сериозно свързани с ДС, те бяха парашутисти, никой не ги познаваше. Само аз бях местен. Процентното съотношение е 75% към 25% в полза на агентите на ДС. Същата структура се е оформила – тогава не осъзнавах това – и в парламентарната група на ДПС. 75-80% от Държавна сигурност. Пак повтарям, целта е била да се държат турците и помаците далеч от недоволните българи и от тяхната опозиция, макар и тя да е била манипулирана. Чувал съм, че на Ахмед му е забранено да се среща и да разговаря с представители на опозиционните партии, освен с Константин Тренчев. И той така и правеше.

Много хора като вас, които не са били свързани с Държавна сигурност, по-късно като че ли бяха отстранени...

Не, не, не "като че ли", бяхме изтикани умишлено, целенасочено и съзнателно.

Вас как ви изтикаха?

През 1991 г. написах една докладна записка. Тогава бях председател на Централната контролно-ревизионна комисия (ЦКРК) в ДПС. Тъй като Ахмед внасяше в личната си сметка даренията, които постъпваха за партията, аз написах докладна до Централния съвет, че тези пари не идват за черните му очи, а защото сме организация и трябва да се внасят в сметка на организацията. Това беше първият случай. След това по време на дебатите за конституция Доган изкара парламентарната група на ДПС извън залата. Аз останах, като заявих, че затова съм дошъл в Народното събрание, за да изказвам позиции и то по основния закон на държавата. С мен остана и Яшар Шабан, тогава зам.-председател на ДПС. Доган използва тези две неща и на заседание на Централния съвет, което продължи близо 12 часа, с помощта на агентите на ДС замрази функциите ми като шеф на ЦКРК и на Яшар Шабан като заместник-председател на ДПС. След това вече не ни включи в списъците за следващите избори.

Напоследък много се говори за досието на Доган. Наскоро Веселин Ангелов, който написа книга за лидера на ДПС, заяви по телевизията, че като агент на ДС Доган не е предал никого, а по-скоро е писал анализи.

Веселин Ангелов е платен. Това е направено срещу солидно заплащане. На Ахмед вече не му пука, той има ресурс и може да плаща.

Този човек обаче твърди, че Доган не е предал никого през целия си съзнателен живот.

Не е вярно, не е вярно. Например той предава един човек от с. Хлебарово (дн. Цар Калоян) в Разградски окръг, който е служил заедно с него в строителни войски. Ахмед се сприятелява с него и му идва на гости – този разказ го има и в книгата на Тома Биков „Досието на Доган”. Та идва му на гости, провокира го с разни въпроси да говори за Турция, за турския език, за турците в България и оня си излива душичката, храни го, пои го и после го качва на автобуса и го изпраща. Четири часа след като му е гостувал, Ахмед сяда и пише донос срещу него с обичайното: „Един мой приятел ми каза, че...”. Този човек след това лежи 57 дни в ареста в МВР и оттам нататък целият му живот се проваля.

Имали ли сте възможност да разговаряте с него, или знаете за тази история от книгата на Тома Биков?

Търсих този човек, но той живее в Истанбул. Разговарях обаче със Сахлим Карамустафа от Хлебарово. Той е бивш учител, сега е към 73-годишен и пише книги за ДПС. Знам от него, че това е вярно. Потърпевшият е бил негов ученик. Знам и за други хора, които са пострадали от доносите на Доган и които сега са в Турция. Ще ви кажа следното – в България стана една голяма беля, която няма никакво разумно обяснение. През 1989 г. по време на т.нар. голяма екскурзия заминаха около 400–500 хиляди души. Тези хора бяха изгонени предимно по такива доноси, писани от Ахмед Доган и други агенти на Държавна сигурност. Хората, които са пострадали от доносите на Доган и на агенти като него, в никакъв случай не са единици. Така че не му вярвам за нищо. 

Кога започна този прелом, след като ви отстраниха от ръководството на ДПС ли?

Още през 1991 г. започнах да се съмнявам, че Ахмед не работи за нас, а за нещо друго или за някой друг, но не можех да определя за какво или за кого. Веднъж видях моят приятел Мирослав Дърмов да се среща във ВНС с генералът от МВР Иван Кръстев, който беше депутат от БСП. И тъй като бях ядосан на БКП заради смяната на имената и изгонването на хората, казах на Дърмов: „Защо разговаряш с този човек, те са наши врагове”. А той, като ме дръпна настрани, ми отговори следното: „Запитах ген. Иван Кръстев защо БСП и ДС изграждат ДПС от агенти на ДС, а отдалечават от партията достойните хора”. Иван Кръстев се усмихнал иронично и му отговорил: „Мирославе, с агентчетата ще връткаме турците още 20 години и те ще гласуват за това, което ние искаме”. Точно така и стана. 20 години ни връткаха и гласувахме за това, което искат те. 

Познавате ли хората, които са участвали в създаването на нелегалната организация?

Да, познавам някои от тях. Познавам Неджметин Хак, познавам Касим Дал, познавам Заид Ваид и още няколко човека, от които повечето са в Турция. Тук е Касим Дал. Познавам и Емин Хамди, който е вече  възрастен – в неговата гарсониера във Варна се подготвя  организацията за създаването на ДПС, но пак под контрола на ДС. Така че нищо не е изпуснато от контрола на ДС и на ПГУ. 

Каква част от хората, които създават нелегалната организация, са работили за ДС?

Това не знам, но все си мисля, че е бил само Ахмед.

Доколкото ви разбирам повечето от тези хора днес са в Турция. От всички тях само Ахмед Доган и Касим Дал ли останаха в българската политика?

Да. Останалите по един или друг начин бяха изтикани. Неджметин Хак  ми разказа, че е бил принуден да се изсели заради заплахи за семейството, децата... Това се случва в края на март 1990 г., след като излиза от затвора. И той се изселва още през април, преди митингите за ВНС. Всички, които не бяхме агенти на ДС, бяхме изтикани по един или друг начин. Ахмед Доган направи пълна лустрация на неагентите в ръководството на ДПС.

Съдбата на Касим Дал опровергава това твърдение. Все пак той дълго време беше дясната ръка на Ахмед Доган.

Да, той го обясни така: „Всички имаме различни граници на морална търпимост”. Така каза и аз го разбирам донякъде. Моята граница на морална търпимост се изчерпа през 1991 г. На Касим вероятно е била по-висока и е издържал досега. Той да отговори. Аз разговарях с него много пъти. Той казва сега, че след като прочел досието на Ахмед, видял, че има предадени от него хора, които познава, че Ахмед е писал лично срещу него и сегашната му съпруга. И казва: „Повече не мога”.

Вероятно и много други неща е видял Касим Дал за тези 20 години след изчерпването на вашата граница на морална търпимост. Как си обяснявате факта, че Дал беше толкова дълго близо до Доган? Ето той например е човек, който не е имал нищо общо с ДС.

Възможно е Ахмед да е изкупвал пред него някаква вина и затова да го е държал.

Как гледате на това, което се случва сега в ДПС?

Като на оздравителен и необходим процес, и то не само за ДПС, но и за цяла България. Ако този оздравителен процес бъде доведен докрай, това ще е полезно за цялата страна. Инструментът за манипулиране на обществения живот в България, наречен Ахмед Доган, трябва да бъде премахнат. 

Вие член ли сте все още на ДПС?

Да, и никой не може да ме изкара. Аз съм от основателите на ДПС и съм член на тази партия. Какво значи изключване? Тогава да не ми приема вота! Аз от 21 години гласувам за ДПС и така и ще продължа да правя. Нека да излезе с декларация и да каже: „На Хюсеин Юмер вота не го приемам”. Въпреки това аз ще гласувам за ДПС. Какво значи тогава изключване? ДПС е наша партия. Ахмед е внедрен, той е като кукувицата, която долетя в чуждо гнездо. Ние създадохме ДПС. 

Как гледате на днешната върхушка в ДПС?

Като агенти на ДС. Да ви говоря ли за Юнал Лютфи – „Мурад”, за Рамадан Аталай – „Вергил”, за Кемал Еюп, който сега е в Комисията за защита от дискриминация и който също е агент на ДС. Много са. Така че ако ме питате за моето мнение – не само мен измами Ахмед Доган, човекът на ПГУ, той измами цялата общественост в България и удължи агонията на прехода. Вгледайте се в миналото – как падна правителството на Филип Димитров, как се създаде правителството на Симеон и ДПС, как след това беше създадено правителството на тройната коалиция... Всичко доказва тезата ми, че чрез Ахмед Доган ДПС държи едни 600 хиляди гласа, които се използват в интерес на БКП/БСП. Всичко това удължи агонията и стана по най-неморалния начин, с измами и лъжи.

След отстраняването ви от политиката поддържахте ли контакти с представители на ръководството на ДПС?

Не съм ходил в централата никога. Срещал съм се само с Касим Дал, при това рядко. Дал участваше на това заседание на Централния съвет, когато замразиха моя статут и статута на Яшар Шабан. Тогава Касим Дал беше член на Централния съвет, той беше там и само се подсмихваше. Той ги чуваше тези неща, които ги говоря аз – че Амхед Доган е човек без морал и т.н. Чуваше ги тези неща...

Но само се подсмихваше, така ли?

Да.

Тоест били са му необходими още близо 20 години, за да стигне границата на своята морална търпимост?

Така излиза. Оказа се, че моята граница е била ниска, а неговата с близо 20 години по-висока. Щом така го определя...

Вие присъствахте на срещата на Касим Дал с негови привърженици в Търговище. Какви са впечатленията ви?

По време на срещата на всички участници бяха раздадени анкетни листа с въпроси и мнения. 711 анкетни листа бяха попълнени и върнати обратно. Имаше хора, които не получиха анкетите или не успяха да ги върнат. Така че според мен на срещата имаше над 711 души. Освен залата бяха пълни и коридорите. Аз се изказах на това събиране и нарекох Ахмед Доган вирус АД0, сравних го с разновидност на птичия грип. Той си е вирус, който е вкаран от самото начало в организма на ДПС.

Как виждате бъдещето на това движение за оздравяване на ДПС? Какви би трябвало да бъдат следващите стъпки на Касим Дал и неговите привърженици?

Следващите стъпки са срещи на живо по места с хората и отваряне на очите на онези, които гласуват за ДПС. Оттам вече трябва да бъдат предизвикани нови общински конференции и избор на нови делегати за една национална конференция, но не делегати на Ахмед Демир и на ДС – поне 70% от новите делегати трябва да са свободни хора, а не вързани с Държавна сигурност. Целта е Ахмед Доган да остане с полуотворена уста и с празен поглед, както Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.

Тоест вие сте противник на идеята за създаване на нова партия?

Да, определено. ДПС има заболяване от вируса АД0. Ахмед Доган е разновидност на птичия грип. Ние трябва да излекуваме ДПС.

Смятате ли, че Касим Дал и неговите привърженици трябва да издигнат паралелни кандидатури по места на предстоящите кметски избори?

В интерес на истината в Търговище много хора станаха и изявиха желание за нова структура, за да могат да издигнат кандидати. Касим Дал също като мен каза, че не иска да разцепва партията и че борбата за оздравяване на ДПС трябва да се води отдолу нагоре. Но нали все пак става дума за политика, нещата могат да се развият и в друга посока.

Тоест не изключвате възможността за издигане на паралелни кандидатури?

Да, не я изключвам, особено като слушах какво искат хората. В крайна сметка само аз и Касим Дал сме нищо без подкрепата на хората и ако мнозинството иска това, ние как да го променим. В Търговище се оказа, че по-голямата част от хората искат това. Аз се изненадах, тъй като те не виждат начин как другояче да станат нещата. Начинът, който предлагаме ние, им се срува невъзможен, труден и дълъг. Те казаха, че вече нямат търпение, тъй като са мамени от 21 години. Такива дебати вървят в момента.

Вие живеете в Разград. Предполагам, че познавате настроенията сред обикновените хора, които гласуват за ДПС. Каква е тяхната граница на морална търпимост, стигнали ли са я вече, или все още са далеч от нея?

Те не са имали чак толкова нужда от търпимост, защото ние мълчахме през годините и те не знаеха истината.

Вие мълчахте през тези 20 години, така ли?

След 1991 година аз мълчах. Ще ви кажа защо. На турски има една приказка: “Кол кърълсън, йен ичинде калсън”. В превод на български означава: „Ръката може да се счупи, но да остане в ръкава”. По тази причина, както и от инстинкт за самоопазване, ние бяхме решили, че трябва да стоим на едно място и не трябва да даваме външен израз на вътрешните кавги, за да не разцепим общността и да не се случи пак нещо лошо с нас, защото усетихме, че като сме заедно, сме по-защитени. Това беше психологическата причина за мълчанието. Заради това хората не знаеха много от нещата, които се случваха, и затова нямаха и нужда от граница на морална търпимост. Сега нашата основна цел е да им отворим очите, вече умишлено, защото и без това ръкавът се скъса от износване и всичко лъсна пред цялото общество на България. Ахмед Доган стана милионер и милиардер и каква полза за мен и за комшията ми в Разград, че лидерът иска да си купи летяща чиния, след като нашите хора нямат нищичко в порцелановите си чинии? Каква полза?

* Хюсеин Юмер е основател на ДПС в Разградския район. Участвал е в учредителната конференция на движението в София на 26 и 27 март 1990 г. Депутат e във Великото народно събрание от Разград и председател на Централната контролно-ревизионна комисия на ДПС през 1990 и 1991 г. След излизането си от ръководството на ДПС е кмет на родното си село Прелез и за един мандат председател на общинския съвет в Завет.

С Хюсеин Юмер разговаря Димитрина Чернева.
http://www.glasove.com/article-13365.php

Offline zyulkera

• Member
  • **
Здравейте какво мислите за това което става в ДПС. Касим Дали и Корман Исмаилов, защо ги изклучиха...

Offline zyulkera

• Member
  • **
дали ще успеят да реформират ДПС.

Offline Rahmie

• Charter member
Здравейте какво мислите за това което става в ДПС. Касим Дали и Корман Исмаилов, защо ги изклучиха...

А вие какво мислите... ::)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Една статийка за това, какво е мислил единият от тях на 19.априлий.2011г., а какво е мислил единият или другият преди и след таз дата, е най-добре да се питат самите мислители и техните съветващи!  ::) ;D :) ;)

Обръщение на Корман Исмаилов към Ахмед Доган
21.04.2011 г. 11:27 ч.   

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми колеги народни представители,

На последното съвместно заседание на Централното Оперативно Бюро (ЦОБ) и Парламентарната група (ПГ) поисках да изложа своите тези, критики и предложения пред Централния Съвет (ЦС) на партията, но Вие не приехте моето предложение и настояхте това да стане в настоящия формат. За пореден път искам да изразя уважението си към личността на всеки един от тук присъсващите, към неговите години, знания, опит и принос и да отбележа, че тук не става въпрос за лични амбиции, за други политически проекти, за Дал, Доган или Петкан...

Тук става въпрос за нещо много по-голямо и важно, а именно настоящето и бъдещето на ДПС. Тук става въпрос за политическо говорене, за политически действия и резултатите от всичко това. Тук става въпрос за носене на отговорност, както пред тези, които са гласували за нас, така и пред тези, които не са, пред тези, които са в страната и тези, които са в чужбина!

Държа изрично да подчертая, че се концентрирам изцяло и само върху най-основните и значими по моя преценка проблеми, които произтичат от грешни действия, бездействия и някои други реалности и сценарии. По никакъв начин не отричам, напротив адмирирам, всички постижения и заслуги на партията ни в лицето на тук присъстващите и неприсъстващи членове, симпатизанти и поддръжници, защото ако трябва да се спра и на тях, би ми отнело цял ден.

И така:

ДПС има спешма нужда от демократизиране и модернизиране. Защото смятам, че партията днес е по-централизирана и капсулирана, от когато и да било през последните 10 години. Политическите стереотипи, традиционните техники за манипулация, заедно с остарелите и изтъркани авторитети започват да носят все по-големи негативи. Затова е нужно Ново Модерно Мислене и Действие. Нетрадиционно, новаторско, свободно политическо мислене и ценностен подход. То може да бъде реализирано от нови, млади и открити хора, които не робуват на наслагвани в миналото предразсъдъци, страхове и негативи, които нямат в автобиографиите си бели, сиви и черни петна. Модерното време и нуждата от ускорена модернизация на страната ни не само изисква, тя поставя пред ДПС и всички политически партии да приемат модерното мислене и модерното действие като спасителна сламка – мислене и действие, базирани преди всичко на ценности, на принципи и достойнство, а не на компромиси и клишета от рода на "интереса клати феса" и "целта оправдава средствата". Интереси и цели, който много често са прикрити и са на малка група от хора с неясен пред обществото облик, ценности и морал.

И сега по-конкретно - в нарушение на членове 9 и 29 от устава на ДПС, Централният Съвет не се свиква редовно и по този начин е изолиран от процеса на реално взимане на решения, упражняване на контрол, формиране на политики, задаване на цели и посока на Парламентарната Група и Централното Оперативно Бюро. Той е превърнат в орган, който предимно докладава организационни въпроси и приема предпоставени формални решения. За последните три сесии на Народното Събрание, ЦС не е приел никакви законодателни приоритети на ПГ. Също така ПГ и Вие г-н Доган, като неин председател, през новия мандат не сте дали нито един текущ отчет за дейността й пред ЦС. В резултат на това в голяма част от организациите членовете на местните съвети нямат достатъчна и пряка информация за политиките, формирани и провеждани на централно ниво. Настоявам стриктно да се спазва устава и предлагам ръководителите на панели в парлемантарната ни група да отчитат дейността си на заседанията на ЦС. Също така заседанията на ЦС да бъдат видими за нашите членове и симпатизанти, като бъдат в голямата си част открити за медиите.

- Бюджетът на партията е почти непрозрачен и неясен. Макар и оскъдна, от медиите може да се получи повече информация, отколкото от ръководството. Цялата процедура по съставянето, приемането, изпълнението и отчитането на бюджета е недостатъчно прозрачна и открита. Ролята на ЦС в този процес е пасивна. Това възпрепятства упражняването на контрол от страна на членовете, както и планирането и реализирането на политики по места. Информацията, предоставена на последния ЦС, беше непрофесионално изготвена и крайно недостатъчна, поради което по никакъв начин не станаха ясни намеренията и политиките, заложени там. За това позовавайки се на чл.5, ал.1 от устава, бих искал да получа по-подробна бюджетна справка с ясна обосновка и сравнителен анализ на планираните приходи, разходи и заложените политики в бюджетите за 2010 и 2011г. С цел повишаване политическия и административен капацитет на структурите ни и делегирането на реални възможности за провеждане на политики по места, предлагам 45% от държавната събсидия на партията да се разпределят между общинските структури по ясни правила и критерии в началото на всяка календарна година. Финансовата децентрализация е една от основните предпоставки за демократизиране.

- Със съжаление констатирам, че младежката ни организация все повече се превръща в един безкритичен към проблемите на партията апарат с култ към лидера. Тя не взема участие във формирането на политиките и е задължена предимно и основно с изборните кампании.

- По отношения на образование, обучение, медии и предавания на майчин език: за по-малко от 20 години, броят на децата, изучаващи майчин турски език е паднал от над 90 хил., до малко над 10 хил. Обучението става по остарели във всяко отношение учебници от 90-те години. В последствие са издадени само един буквар за 1 клас и едно учебно помагало за учители по майчин език от 1 до 4 клас. От 1993 г. до ден днешен имаме едно единствено вестниче „ФИЛИЗ”, на което пише: „ÜLKEMİZDE TEK TÜRKÇE ÇOCUK GAZETESİ” (Единствен в страната детски вестник на турски език), което все така прилича на една голяма салфетка и е много далеч от потребностите на малките си читатели. Все още с голяма жажда очакваме първия брой на вестник "Топлум", който трябваше да излезе през месец януари тази година. Едно от най-големините ни завоевания са 7-8 мин. на ден новини на турски език по БНТ. Освен това искам да припомня, че в България има турско радио от 1947г. като към момента то представлява десетина часа седмична програма на почти неслушаеми честоти с лошо качество и с тенданция към закриване.

И накрая, смятам, че:

1. Всички наши колеги, имали някога принадлежност към структурите на бившата комунитическата ДС, които с действията си са навредили на обикновени български граждани и са допринасяли за устойчивостта и продължителността на тоталитарната и репресивна държава, нямат моралното право да трасират настоящето и бъдещето на ДПС, заемайки отговорни публични и партийни постове;

2. Получените от вас, г-н председател, хонорари и съмненията около тях, са огромен негатив, както за вас самия, така и за цялото ръководство;

3. По случая "Ахмед Емин", партията все още очаква вашия ясен и окончателен отговор, за това защо се стигна дотам?

4. Избягването на откритост и публичност пред обществото, медиите и в преки срещи с избирателите ни в стараната, РТурция и Европа е неадекватно политическо поведение;

5. Нарастващата степен на неодобрение от страна на обществото към Вас и някои колеги от обкръжението Ви, са проблем, който започва да рефлектира пряко върху битието на лоялните повече от 20 години поддръжници на ДПС.

Убеден съм, че тези въпроси засягат всеки член на ДПС и стоят като тъмен облак над всички нас. Но ако Вие, тук присъстващите уважаеми колеги, сте остро несъгласни с поставените от мен проблеми и изказани позиции, то значи, че воденето на дебат по тях и търсенето на конструктивни решения за разрешаването им в рамките на партията е безпредметно.

В заключение, не искам да зинамавам и няма да занимавам никого със скромната си личност. На тези, които започнаха вече да се занимават и да се упражняват с нея и смятат да продължат да говорят неистини, искам да кажа: "Хелал да им е".

Открито признавам, че като член на ПГ и на предишното Централно Оперативно Бюро с ресор Младежка организация, младежки дейности и политики, също нося и поемам своя дял от общата политическа отговорност за нерешаването на така наболелите проблеми.

Уважеми г-н Председател, това че не спазвате Устава и Програмните документи на Движението за права и свободи и уронвате престижа на партията, както и че системно не изпълнявате задълженията си на народен представител, силно ерозира доверието ми към Вас през последните години. Затова декларирам, че нямате моралното право за нов мандат като председател на ДПС!

В историята и живота като цяло след „хюбрис” винаги идва Немезида... Затова нека бъдем отговорни и да таим в душите си поне малко страх от Всевишния.

Благодаря Ви за вниманието и търпението.

Корман Исмаилов

София, 19.04.2011
http://www.glasove.com/article-13364.php

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Една статийка !?!  ::) ??? 8) :)

Отцепник спаси държавата от рекет на турски холдинг

Сряда, 4 Май 2011A+A-

„Шишеджам“ плаши, че ще се оттегли като инвеститор от Търговище
Отцепникът от ДПС Касим Дал успя да помогне на правителството и на премиера Бойко Борисов при преговорите с турския гигант за производство на стъкло „Шишеджам“ в Търговище. Преди два месеца компанията открито поиска от министър-председателя данъчни облекчения и по-специално третиране на инвесторите, които влагат над 200-300 млн. долара. От холдинга, който също попада в числото на големите инвеститори, на свой ред гарантираха, че ще вложат още свежи пари в икономиката, но не посочиха нищо конкретно при разговорите си с премиера. По този начин поставиха под съмнение намеренията, които имат. Още тогава Борисов обеща да организира среща между представители на компанията и министрите Дянков и Трайков, за да бъде обсъдена идеята на Шишеджам. До подобни преговори така и не се стигна.

Три седмици, след като премиерът даде устното си обещание лично на президента на стъкларските заводи Ахмед Кърман, чрез трети лица холдингът е заплашил държавата, че ще си тръгне от България научи „Торнадо”.  От „Шишеджам“ предупредили правителството, че вече имали оферти от съседна Румъния, където им предложили далеч по-изгодни условия, за да развият бизнеса си. С оттеглянето си от българския трудов пазар холдингът заплашва да остави без работа около 2500 души от Търговище и от съседните общини. Наред с това държавата ще трябва да понесе огромни загуби за разрушаването на всички постройки и съоръжения, които са разположени на огромни територии в Търговище. В патовата ситуация, в която Бойко Борисов и министрите му изпаднали, се наложило Генерала да потърси помощта на Касим Дал, който бе сред основните преговарящи с турската компания. Самият холдинг беше привлечен като инвеститор в България от Дал, който не пропуска да спомене заслугата си при всяко интервю.

Голяма част от жителите в Търговище обаче са категорични, че турската компания блъфира и единствено има за цел да рекетира и шантажира правителството и министър-председателя. От създаването на завода работниците взимат изключително ниски заплати. Средният месечен надник на служителите е около 350 лв., което прави Търговище един от градовете на Балканите с най-евтината работна ръка. За толкова малко пари турският холдинг трудно би могъл да намери квалифицирани бачкатори в Румъния.

Симеон Нейков
http://frognews.bg/news_35120/Ottsepnik_spasi_darjavata_ot_reket_na_turski_holding/

Offline zyulkera

• Member
  • **
С независимия депутат Корман Исмаилов разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА:

- Г-н Исмаилов, олекна ли ви след изключването от групата на ДПС?

- Не ми е било много тежко и преди това. Знаех, че ще се стигне дотук.

- Тогава защо не напуснахте сам?

- Защо да напускам, като смятам, че партията трябва да се реформира, модернизира, демократизира. И искам да участвам в този процес. Това отвън не виждам как става.

- Изключиха ви единодушно, това не разклаща ли убедеността в тезите ви?

- Не, аз разбирам тази реакция. Разбирам зависимостите, разбирам колко им е важно да се харесат на председателя, който изцяло може да определи твоето бъдеще. Аз не искам да съм в такава зависимост. Знам какво е, бил съм.

- Не сте им убедителен. Затова ви дадоха една седмица срок да се покаете.

- Уважавам тяхното мнение. Нека видим конкретно какво смятат за неубедително. Също така очаквам с нетърпение да видя в писмен вид решението за изключването ми и да прочета мотивите за това единодушие.

- Защо? Ще го оспорвате ли?

- Не, приемам го. Но съм любопитен по кой текст от устава се прави това. За поставяне на проблеми? За искане на дебат? Не съм клеветил, не съм уронил престижа на никого. Казал съм истини, в които вярвам.

- Но участвахте в организираната от Касим Дал среща с граждани в Търговище. А в тези срещи ДПС вижда начало на нов политически проект. Уставът забранява такова участие.

- Не знам доколко е вярна информацията за политически проект. Няма никакво мое участие в такъв. Отидох да видя отношението на нашите избиратели към поставените от Касим Дал проблеми. Какво подкрепят, какво не подкрепят. Чуха се много неща, с някои аз не съм съгласен. Но живеем в свободна страна и не би трябвало подобно нещо да се забранява от партийни ръководители.

- А вие смятате ли, че Касим Дал трябва да направи алтернативна на ДПС партия?

- Не ме интересува и не знам точно какво прави Касим Дал. Опитват се да ме пришият към него, да ме изкарат негова функция. Той просто отключи нещата. Отвори вратата, аз малко я бутнах, трети може би още. Хиляда глави мислят по-добре от 10. Тогава ръководството ще трябва да се съобрази с това, което мислят хората. А няма да налага своите решения, взети в едни тесни помещения.

Касим може да прави каквото иска, аз говоря за принципни неща. А не за Дал, Доган и Драган. Проблемите пряко засягат организацията и нашите избиратели, както и целия политически живот в страната.

- Посочете тези проблеми.

- Партията все повече се затваря около един тесен кръг от хора и го обслужва. Според мен целта на този кръг съвсем не са гражданите и избирателите. Всичко се прави за статуквото на едни десетина души.

- Около лидера?

- Така виждам аз нещата.

- Около Доган винаги е имало и съмнения, и агенти на ДС, и спорни личности. Защо сега се сещате?

- Защото е процес, нужно е време. Особено ако си вярвал силно на лидера си. После обаче си видял много неща, прочел си, почнал си да мислиш малко по-критично, не приемаш замитането на проблемите под масата. Връщаш се към стари речи и обещания, които така и са останали неспазени. Така логично стигаш до изводи за бъдещето. А то според мен никак не е добро.

- Казали сте на лидера, че след самозабравянето идва възмездието. Какво възмездие искате за него?

- Не става дума само за Ахмед Доган, а за всички нас. На нас ни се гласува доверие, поемаме ангажименти. Ако не ги изпълним, ще си получим възмездието. Тук не говоря за неспазване на закони.

- Не сте ли с усещане, че сам си подливате вода? Завършихте висше образование със стипендия от ДПС, бяхте лидер на младежката организация, депутат сте, нарекоха ви дете на партията.

- Имал съм добри, дори повече от добри перспективи за развитие. Но не е това, което ме блазни. За мен са важни някои принципи и ценности. И истината. А не прикриването на разни тайни и преплетени интереси, което прави нашата партия и нейните решения напълно непрозрачни – както за членовете и структурите, така и за гражданите като цяло.

- И Касим Дал, и вие твърдите, че в ДПС се случват ужасни неща. В същото време давате примери само с вече известните от години факти – че Доган не ходи на работа, живее в сарая и е взел хонорар от 1,5 млн. евро. Кое страшно нещо ви кара сега да искате реформи?

- Не става дума за страшни неща. Няма нещо толкова страшно и лошо в ДПС. Това е един от ключовите проблеми на партията – толкова е затворена и непрозрачна, че непрекъснато е обект на лъжи, спекулации, съмнения, обвинения. Аз говоря за морални принципи и оценки.

- Не е ли малко късно участници в работата на ДПС сега да говорят за липса на морал?

- Не говорим за морала в ДПС, а за този на конкретни хора.

- Начело са почти едни и същи през годините.

- Да, така се е случило. Досега. Мисля, че занапред обаче това ще се промени.

- Ще се стигне ли до разцепление на ДПС?

- Не вярвам. И не искам.

- А други недоволни ще ви последват ли?

- Не правя нищо с цел да увличам и повеждам хора. Те са свободни да направят своята преценка. Аз и Касим Дал сме казали какво мислим и сме взели своите решения.

- Има слух, че Дал ви е канил за лидер на бъдещата си партия. Вярно ли е?

- Никой не ме е канил. А и не бих участвал в друга партия.

- Какво ви каза Доган след изключването?

- Разговорът е личен, не искам да го изнасям. Той си има своето разочарование и оценка, аз също. Има разминаване между нас. Но това не е важно. А организацията да е в услуга на хората.

- Кои са интересите, традиционните техники за манипулация и изтърканите авторитети в ДПС, за които говорите?

- Всички онези, заради които избирателите в България вече имат трайно негативно отношение към политиката и политиците, към лидерите и партийните апаратчици. Аз знам, защото съм бил в апарата. И сме били всички малко като зомбирани. Това може би за нас е естествено, но отстрани погледнато, е неразбираемо.

- Мислите ли, че Доган ще се оттегли на следващата конференция, както обеща на предишната?

- Очаквам да го направи. В момента той избягва всякаква публичност и се опитва да мине в пенсия. Това поведение според мен е целенасочено.

- Хората му го обясняват с поредица от лъжи и спекулации по негов адрес.

- Ако по мой адрес има лъжи и спекулации, ще изляза и ще ги оборя открито.

- Защо не напуснете парламента, както ви призоваха?

- Мислих по този въпрос. Но реших, че и като независим имам какво да дам на избирателите си.

- Те не са ли избиратели на ДПС? Според ръководството не е честно да сте избран от пропорционалната листа и да не отстъпите място на следващия в нея.

- Кой го казва?

- Има официално съобщение.

- Колегата Камен Костадинов? За мен той не е авторитет.

- Злоупотребява ли се с пари в ДПС, за да питате за отчетите му?

- Казвам, че Централният съвет трябва да определя как да се изразходват парите от държавната субсидия. А ръководството трябва да отчита дали това е направено. Това не се прави. Да, те казват, че всичко се отчита и го има в регистъра на Сметната палата. Но аз питам защо тези пари стоят в касата на партията, а не отиват примерно при общините.

ВИЗИТКА

Роден на 13 септември 1972 г. в София

Завършил е икономика в Турция

Депутат за първи мандат, избран от листата на ДПС в Добрич

Лидер на Младежкото ДПС от 2006 до 2009 г.

Кандидат за евродепутат от ДПС през 2009 г. с високи шансове за влизане в ЕП

Владее английски, руски и турски език

Във вторник бе изключен от парламентарната група и Централния съвет на ДПС заради публичната си подкрепа за Касим Дал
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=864186

Offline Seiko

• Global moderator
КАК ВИ ЗВУЧИ ТОВА?
МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В ЛИТРИ БЕНЗИН

БЪЛГАРИЯ – 98 литра,
Гърция – 560 литра
 ГЕРМАНИЯ – 846 литра,
 САЩ – 1230 литра

Заплатите в България

Заплатите в България са най-ниски в ЕС, това е известно на всички, но през периода- 2004-2008 година те всяка година отбелязваха ръст. Например средната заплата за страната през 2009 г. е 591 лв., което означава номинален ръст от 8.5% и реално покачване с 5.5 на сто в сравнение с 2008 година. В обществения сектор се отчита увеличение с 9.2% и реално с 6.2 на сто, като е достигнато равнище от 711 лв. За частния сектор е изчислена средна заплата от 547 лв., или със 7.3% повече от 2008 г. и 4.3% в реално изражение.
През кризисната 2009 г. се прекъсва тенденцията на двуцифрен номинален ръст на средните заплати на национално ниво, характерна за последните пет години. Реалното изменение за 2009 г. е все пак с положителен знак, като е съизмеримо или малко по-ниско от постигнатото през предходните няколко години. Сбъднаха се предварителните очаквания, че нарастване на средната заплата може да се постигне благодарение преди всичко на последователно и трайно свиване на заетостта. Концентрирането единствено върху положителния ръст на средната заплата за страната не подпомага обективността, ако не се държи сметка за по-важната и драматична последица от кризата през 2009 г. – проведените съкращения и заложеното ново редуциране през текущата и следващите години.
Какво ще се случва през следващите две години? Няма засега добри новини. По отношение на бюджетните заплати решението на кабинета е повече от ясно – от 1 януари 2011 година се запазват достигнатите досега нива на минималните и максималните размери на основните възнаграждения на работещите в държавната администрация, регламентирани в Постановление номер 67 от 2010 година. Увеличение на индивидуалните основни месечни заплати до максималния размер за съответната длъжност ще е възможно при намаляване на числеността на служителите.
За 2012 -1013 година политиката по доходите в бюджетната сфера ще се осъществява съобразно реформата за заплащане, като през 2011 и 2012 тя ще се осъществява в рамките на достигнатите средства за заплати през 2010 година.
Инфлация през първите три месеца на 2011 година постави правителството в неочаквано в среда за искания за ръст на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв. дори 290 лв. Дори от средата на бизнеса се появиха сигнали за бъдещ ръст от 10% на заетите в частния сектор. Дали обаче това ще стане реалност, предстои да се види. Засега ситуацията не обещава никакви радикални движения по отношение на политика на доходите. Данните, които са в интерактивните графики дават ясна представа на реалното положение за момента и вероятно то няма да се промени съществено през следващите две години.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Как Изборният кодекс стана като Самарското знаме  ::) ??? 8) ;D ;)

Публикувана: Понеделник, 9-ти Май 2011, автор(и): Драгомир Драганов; прочитания: 126; коментари: 0 Виж галерия 1 2 » Проф. Драгомир Драганов

Всъщност ние, българите, сме си уседнали. Още през 681 година (а според моя приятел проф. Георги Бакалов и доста по-рано).

Но, така или иначе, официално през въпросната 681 година хан Аспарух побил копието си на Балканите и рекъл "Тук ще отседнем (или уседнем) завинаги". И така се родила България.

Сега обаче ГЕРБ, от една страна, и Конституционният съд, от друга, си оспорват какво е да си “уседнал”. И ми става малко смешно - да сме били "уседнали" за 12, 10 или 6 месеца. Ама не сега, а (май) по-после.

Боже мой! Развитите държави по света дават мило и драго, за да привлекат жители. Да, в повечето случаи като гастарбайтери (изключвам привличането на мозъчно вещество). Но ги искат. А ние май не.

Добре, 100 000 българи от турски произход могат да решат изхода от изборите в 2 или 3 региона. И какво? Нито регионите ще станат по-турски, нито пътищата им - с по малко дупки. Нали?

А иначе в еволюцията на демокрациите постепенно се преодоляват четири “бариери” - имуществен ценз, възрастова граница за пасивно и активно избирателно право, образователен ценз и т. нар. уседналост.

Е, има и една пета "бариера" - цвят на кожата. Но преди 3 г. май и тя беше преодоляна и в най-демократичната (според нея си де, не изобщо) държава.

Но да се върна на "уседналостта". Според каноните на Европейския съюз (а ние май сме му член) на местни избори всеки има право да гласува там, където живее. Може да е испанец, французин, англичанин - живее ли в българска община, си гласува в нея.

Защото в нея плаща местни данъци и такси. И следователно може да иска срещу тях съответното общинско обслужване.

Да, ама не и у нас.

Всъщност у нас ние имаме само "правото" да плащаме на общината. А правото да изисква от нас е само нейно. И ето ти "уседналост".

Уседнал си в някаква община - ти си й като селянин при феодализма. Тя е феодалът, ти - поданикът.

Тя може да ти организира всеки ден задръствания, докато отиваш на работа. Тя може да не си мърда и пръста, за да помогне на хората с увреждания. Ама ти не можеш да й кажеш нищо.

Защото и да й кажеш, тя ти отвръща, че "проблемът" ще се оправи. В бъдеще неопределено време.

В интерес на истината, за да ми "светне" за какво всъщност става въпрос, изчетох пет пъти становището на Конституционния съд (КС).

И ми "светна", е, че той е направил от Избирателния кодекс нещо като Самарското знаме. В смисъл, че го е съдрал на парчета.

Ще приведа само два цитата от становището, пък вие си правете изводите.

И тъй, първо, според КС "класическо правно правило е, че избирателните права са преди всичко за гражданите на съответната държава.

Това положение произтича от принадлежността на гражданите (в активен статус) към народа на държавата, а народът на държавата е основен компонент от същността на всяка държава (заедно с територията и държавната власт)".

И това в 2011 г.? Когато всеки българин може да пътува в Европейския съюз само с лична карта на негов гражданин?

А не като един от "народа на държавата", към която принадлежи?

Второ, пак според КС "уседналост" не е легален термин в българското право. Не присъства и в практиката на Конституционния съд." Е, като не е "легален термин" и "не присъства", защо го оспорвате?

Ами заради т. нар. български турци. Но като познавач на европейската история в последните 100 години не съм чувал нито за "швейцарски испанци", нито за "френски араби", нито за "белгийски италианци" или пък за "германски турци". А ги има, нали?

Нямам нищо против КС. Имам обаче много против чисто политическите измерения на новия Избирателен кодекс за "уседналостта" и мотивите на КС против нея. А най-вече имам още много против законите да се правят на парче, а КС да ги отменя също "на парче.

А пък уважаемият читател наистина да подходи според принципа "изберете сами".

И тогава може би наистина ще "уседнем". Ако преди това не заседнем.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=884170