Author Topic: Жената  (Read 83887 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sirrio

• Guest
Ynt: Жената
« Reply #120 on: February 26, 2010, 15:56 »
И специално за дамите, ако желаят да си купят маркови и много евтини парфюми от UK, да ми пишат на лична за да им кажа адреса на сайта, понеже правилата на форума не позволяват тук да се рекламират други сайтове. Аз вече си купих няколко парфюма и мога да кажа, че наистина не са ментета, а цените са от два до три пъти по-ниски отколкото в БГ (а доставката е само 5-6 лева). :)

Offline Avinka

• Avarage member
« Reply #121 on: March 01, 2010, 21:04 »
Жена до съмване
и майка до смъртта.
приятелка при хрумване,
когато се наложи и сестра.

Жена за делници,
за истини и за лъжи.
жена за празници,
за това, което ни боли.

Жена послушница,
и мъдра, и добра,
жена размирница -
фатална, но... жена!!!

Offline yusu

• Global moderator
« Reply #122 on: March 02, 2010, 15:23 »
    Поздравления Ави , тъй като не си посочила автор смятам ,че стихотворението е твое!
Браво страхотно е!

Offline Avinka

• Avarage member
« Reply #123 on: March 02, 2010, 19:44 »
Уси, стихотворението е от ученическия ми споменник, за съжаление не съм отбелязала кой го е написал..

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #124 on: March 05, 2010, 22:52 »
Авии!Незнам от кога е, но е прекрасно.Браво!

sirrio

• Guest
« Reply #125 on: March 08, 2010, 08:58 »
Честит 8-ми март на всички дами! Весел празник и повече усмивки днес! :)

Offline Avinka

• Avarage member
« Reply #126 on: March 08, 2010, 09:39 »
Привидно се усмихвам,
но вътрешно крещя без глас.
Привидно съм щастлива,
но привидно, както вече споменах.
Душата ми е тъжна,
сърцето ме боли
и мъничка сълзичка
проблясва в моите очи.
Тя е малка,
бляскава, невинна,
но аз премахвам я с замах,
че не трябва никой да разбира,
че плача аз.
За пример сам на всички:
aз съм силната жена,
опора съм на близки,
на всекиго помагам в беда.
Затова премахвам и втората сълзичка,
и не позволявам трета в очите ми да заблести,
че приятелите ми на мен разчитат за това
да съм силна и непоколебима,
да съм силната жена.

Offline Pomakinq

• Member
  • **
« Reply #127 on: June 09, 2010, 12:48 »

Жените имат сили, които изумяват мъжете...

Те понасят страдания, те понасят мъка,

но те носят щастие, любов и радост.

Те се усмихват, когато искат да крещят.

Пеят, когато искат да плачат.

Плачат, когато са щастливи

и се смеят, когато са нервни.

Те се борят за това, в което вярват.

Те се изправят срещу несправедливостта

Не приемат „не” за отговор,

когато вярват, че има по-добро решение.

Лишават се от нещо, за да има за семейството.

Отиват на доктор с изплашен приятел.

Те обичат безусловно.

Плачат, когато децата им успеят

и са щастливи, когато приятелите им получават награди.

Радват се, когато чуят за раждане или сватба.

Сърцата им са разбити, когато си отиде приятел....

Скърбят безкрайно, когато загубят член на семейството,

и все пак са силни, когато мислят, че не им е останала сила.

Те знаят, че една прегръдка и една целувка

може да излекува разбитото сърце...

Жените идват във всички форми, размери и цветове.

Те ще карат километри, ще летят, ходят, тичат или ще ти е-майл-нат само,

за да ти покажат колко са загрижени за теб.

Сърцето на жената е това, което

кара светът все още да се върти.

Те носят радост, надежда и любов.

Те изпитват състрадание и имат идеи.

Те дават морална подкрепа на

семейството си и приятелите си.
 Жените имат важни неща да кажат

и всичко да дадат.

НО ВЪПРЕКИ ТОВА, АКО ИМАТ НЯКАКЪВ НЕДОСТАТЪК,

ТОВА Е, ЧЕ ТЕ ЗАБРАВЯТ КОЛКО СА ЦЕННИ.
Господ не ни дава хората, които искаме.
Той ни дава хората, от които се НУЖДАЕМ...
да ни помогнат, да ни наранят, да ни напуснат, да ни обичат
и да ни направят човека, който искаме да бъдем.
 :)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #128 on: June 11, 2010, 05:03 »
  Една много интересна тема за" Жената". беше започната от Алие от Сърница
.Радвам се,че нашите жени и съфорумници тук могат да споделят за ролята на жената  в живота,особено е интересна ролята в общество на Исляма по света! В днешно време жената освен майка и дарителка на живот е подложена на силен стрес,напрежение...

Днес в цял свят се води голяма пропаганда против Исляма и неговото отношение към жената. Разпространено е мнението, че тази религия подтиска жената и намалява ролята и в обществото. Хората, които говорят това или не познават Исляма, или знаят и умишлено разпространяват тези лъжи, за да дискредитират Ислямската религия.

За съжаление много от живеещите на запад мюсюлмани допринасят да се предава грешна представа за Исляма, тъй като нямат държане, което да отговаря на ислямското. Причината за това е, че много мюсюлмани виждат в Исляма само едно наследство и всъщност не спазват неговите повели.

От друга страна, представителите на другите религии и атеистите правят грешката да сравняват Исляма с определени народи. Така в представите на европееца всички турци, араби, мароканци… са мюсюлмани, въпреки че някои от тях с Исляма ги свързва само името им.
Жената преди Исляма в Арабския полуостров

Преди Исляма в арабския свят жената е понасяла големи несгоди като е била подтискана от суровият живот, в който е била продавана като животно. Също така в периода на невежеството (пред ислямско време) новородените момиченца били погребвани живи. По това време е било позволено брата да се жени за собствената си сестра.

Кой дава истински права на жената?

Ислямът е единствената система дала на жената още преди 1400 години права, които тя дори и сега не притежава в западния свят. Това е правото на развод, правото на парична независимост, правото да бъде призната като наследник, правото да запази моминското си име след женитбата.
      Всичко това е във време, в което в останалият свят жената не е била обект на уважение, да не говорим за човешки права.

Жената в Исляма.
      В Исляма на жената и е дадена действителната роля и стойност в живота. Това е роля и стойност, които запазват достойнството и природата й. Мюсюлманката е жената, която трябва да възпитава и обучава много поколения в човечност, изпълнявайки по този начин своя дълг.
      Ислямът отдава голямо значение на делата на мюсюлманката, свързани със съпружеството и в подкрепата, която тя дава на своя съпруг, както и в осигуряването на семейното спокойствие и щастие.
      Ислямът изисква от мюсюлманката да бъде милосърдна майка, излъчваща спокойствие жена, която да възпита още от малки, хората на утрешният ден. Тази религия изисква от жената да призовава към добро човешкото общество, да го наставлява и да му посочва пътя, да му бъде учител…
      По отношение на чувството за отговорност и мъжът и жената са равни. Наред с това, отговорността им пред шериата е на едно ниво. Това е цитирано в Свещения Коран:
      "А който върши праведни дела, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в Рая и не ще бъдат угнетени дори с браздица по костилка на фурма."

Най-важната работа за жената е да бъде майка

Ислямът препоръчва на жената да упражнява работа като лекарка, медицинска сестра, учителка…
      Никой не може да отрече, че най-добрата работа на жената е майчинството. За тази работа тя е много добре подготвена - психологически, духовно и телесно. Някой ще каже, че въпросът е решен с детските ясли и тя може да бъде и майка, и работ-ничка. Но в тях децата са лишени от майчината любов, нежност, а много често и от грижи. Други пък мислят, че работата спомага за изграждането на личността на жената, но Ислямът не я лишава от това. Той задължава мъжът да работи, да обезпечи прехрана-та, а на семейството да създаде условия за добър живот и да освободи жената за великата й задача - отглеждането на здрави, трудолюбиви и достойни поколения. Всички тези неща се правят от уважение към жената, с цел да се съхранят моралните ценности, да се запази нейното достойнство.

И жените имат същите права...

В сура"Бакара"от Свещения Коран се казва:
      "И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжете са едно стъпало над тях. Аллах е Всемогъщ, Премъдър."
/2:228/

Това генерално правило прогласява: жената в своите права е равностойна на мъжа, с единствената разлика, че "мъжете са едно стъпало над тях", което означава, че Великият Аллах натоварва съпругата с едно, а съпругът с много отговорности. В сура "Ан-Ниса" това стъпало е разяснено така:
      "Мъжете стоят над жените, с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си…"
 /4:34/

Когато мъжете пожелаят нещо от съпругите си е необходимо да си припомнят, че и те имат дълг като отплата за пожеланото. Ето защо Ибн-и Аббас (р.а.) е казал:
      "Както се разкрасява за мен моята съпруга, така и аз ще се разкрася за нея."

Целта в случая е равностойна подялба на правата помежду им.
      Както от гледн Една много интересна тема за" Жената". беше започната от Алие от Сърница
.Радвам се,че нашите жени и съфорумници тук могат да споделят за ролята на жената  в живота,особено е интересна ролята в общество на Исляма по света! В днешно време жената освен майка и дарителка на живот е подложена на силен стрес,напрежение...

Днес в цял свят се води голяма пропаганда против Исляма и неговото отношение към жената. Разпространено е мнението, че тази религия подтиска жената и намалява ролята и в обществото. Хората, които говорят това или не познават Исляма, или знаят и умишлено разпространяват тези лъжи, за да дискредитират Ислямската религия.

За съжаление много от живеещите на запад мюсюлмани допринасят да се предава грешна представа за Исляма, тъй като нямат държане, което да отговаря на ислямското. Причината за това е, че много мюсюлмани виждат в Исляма само едно наследство и всъщност не спазват неговите повели.

От друга страна, представителите на другите религии и атеистите правят грешката да сравняват Исляма с определени народи. Така в представите на европееца всички турци, араби, мароканци… са мюсюлмани, въпреки че някои от тях с Исляма ги свързва само името им.
Жената преди Исляма в Арабския полуостров

Преди Исляма в арабския свят жената е понасяла големи несгоди като е била подтискана от суровият живот, в който е била продавана като животно. Също така в периода на невежеството (пред ислямско време) новородените момиченца били погребвани живи. По това време е било позволено брата да се жени за собствената си сестра.

Кой дава истински права на жената?

Ислямът е единствената система дала на жената още преди 1400 години права, които тя дори и сега не притежава в западния свят. Това е правото на развод, правото на парична независимост, правото да бъде призната като наследник, правото да запази моминското си име след женитбата.
      Всичко това е във време, в което в останалият свят жената не е била обект на уважение, да не говорим за човешки права.

Жената в Исляма

В Исляма на жената и е дадена действителната роля и стойност в живота. Това е роля и стойност, които запазват достойнството и природата й. Мюсюлманката е жената, която трябва да възпитава и обучава много поколения в човечност, изпълнявайки по този начин своя дълг.
      Ислямът отдава голямо значение на делата на мюсюлманката, свързани със съпружеството и в подкрепата, която тя дава на своя съпруг, както и в осигуряването на семейното спокойствие и щастие.
      Ислямът изисква от мюсюлманката да бъде милосърдна майка, излъчваща спокойствие жена, която да възпита още от малки, хората на утрешният ден. Тази религия изисква от жената да призовава към добро човешкото общество, да го наставлява и да му посочва пътя, да му бъде учител…
      По отношение на чувството за отговорност и мъжът и жената са равни. Наред с това, отговорността им пред шериата е на едно ниво. Това е цитирано в Свещения Коран:
      "А който върши праведни дела, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в Рая и не ще бъдат угнетени дори с браздица по костилка на фурма."

Най-важната работа за жената е да бъде майка

Ислямът препоръчва на жената да упражнява работа като лекарка, медицинска сестра, учителка…
      Никой не може да отрече, че най-добрата работа на жената е майчинството. За тази работа тя е много добре подготвена - психологически, духовно и телесно. Някой ще каже, че въпросът е решен с детските ясли и тя може да бъде и майка, и работ-ничка. Но в тях децата са лишени от майчината любов, нежност, а много често и от грижи. Други пък мислят, че работата спомага за изграждането на личността на жената, но Ислямът не я лишава от това. Той задължава мъжът да работи, да обезпечи прехрана-та, а на семейството да създаде условия за добър живот и да освободи жената за великата й задача - отглеждането на здрави, трудолюбиви и достойни поколения. Всички тези неща се правят от уважение към жената, с цел да се съхранят моралните ценности, да се запази нейното достойнство.

И жените имат същите права...

В сура"Бакара"от Свещения Коран се казва:
      "И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжете са едно стъпало над тях. Аллах е Всемогъщ, Премъдър."
/2:228/

Това генерално правило прогласява: жената в своите права е равностойна на мъжа, с единствената разлика, че "мъжете са едно стъпало над тях", което означава, че Великият Аллах натоварва съпругата с едно, а съпругът с много отговорности. В сура "Ан-Ниса" това стъпало е разяснено така:
      "Мъжете стоят над жените, с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си…"
 /4:34/

Когато мъжете пожелаят нещо от съпругите си е необходимо да си припомнят, че и те имат дълг като отплата за пожеланото. Ето защо Ибн-и Аббас (р.а.) е казал:
      "Както се разкрасява за мен моята съпруга, така и аз ще се разкрася за нея."

Целта в случая е равностойна подялба на правата помежду им.
      Както от гледна точка на правото и делата си жената е равнопоставена с мъжа, тя е равнопоставена и по чувство, схватливост и ум. И двамата притежават правилен ум. Те мислят за полезното. Имат сърца, които определят това, което им подхожда. Отвръщат се и отбягват от онова, което не им допада. Господството с цел разпореждане на единият от семейството над другият, заробването му и използването му с цел изгода не съответства на справедливостта.  Особено необходимо е съблюдаването на любов, права и задължения след брака, за да бъде възможно щастието и за двамата.

а точка на правото и делата си жената е равнопоставена с мъжа, тя е равнопоставена и по чувство, схватливост и ум. И двамата притежават правилен ум. Те мислят за полезното. Имат сърца, които определят това, което им подхожда. Отвръщат се и отбягват от онова, което не им допада. Господството с цел разпореждане на единият от семейството над другият, заробването му и използването му с цел изгода не съответства на справедливостта.  Особено необходимо е съблюдаването на любов, права и задължения след брака, за да бъде възможно щастието и за двамата.
  [/color]

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #129 on: June 11, 2010, 05:57 »
Ще се радвам,ако и нашите уважавани членове..имами,ходжи,учени споделят как виждат ролята на жената днес в обществото! На мен винаги ми е било интересно защо голяма част от жените в Турция.арабския свят НЕ работят,а основната им роля е в семейството и дома.Така ли е по света! //??

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #130 on: June 11, 2010, 10:06 »
:) Жените са по полето, барабар с мъжете. Как ще издържи едно семейство в Бг, ако чака само на мъжа. Ако е пенсионер ,той взема 115 .65 лв. Ако е на заплата ще е около 300. Това за жената в къщи,а мъжа на работа в Бг го няма. 8) Говоря за Бг. А ,аз като жена не бих си стояла само в къщи и да не работя. Ще умра от скука, а и друго си е сам да си изкарваш парите. ;)

Offline Исянкар

• Avarage member
« Reply #131 on: June 11, 2010, 11:19 »
Само това мога да кажа по темата:

Този свят е жена
10 Този свят е жена - Лили Иванова 12.11.08

Offline tersid

• Adviser
« Reply #132 on: June 11, 2010, 11:25 »
Само това мога да кажа по темата:

Геронтофил такъв или може би некрофил  :D :D :).Това ли ти е идеала за жена. :( >:(

Offline Исянкар

• Avarage member
« Reply #133 on: June 11, 2010, 11:29 »
Чуй песента. А Лили ми е идеала за певица, а не за жена.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #134 on: June 11, 2010, 12:04 »
   Нека не се опитваме да считаме че това което е при нас и въобще  в така наречената западна цивилизация трябва да е задължително за целия свят.Нещата са много специфични за отделните култури и са свързани с традициите на даден народ.Ако при нас  считаме свободна жена тази която  по улиците си показва половина органите  и по плажовете се разхожда по прашки и монокини,явява се на разни конкурси където като на кобилка  жури оценя бедрата ,гърдите и дупето и такива жени в источините страни няма да видите.Неотдавна  гостувах в Иран /държавата която е трън в очите за западните политици/.Там не видях скитащи кучета и разголени жени.Видях жени които  в 2 часа през ноща се разхождат сами в паркове  без да смее някой да им подсвирква/както се случва у нас/,жени които шофират хубави коли и значителна част от тях работят.Да има и случай в които за мъжа е  недостойно женаму  да работи,но тава не е масово и е резултат на семейни традиции.
        Пък според шериата знаете ли че когато жената работи трябва сама да разполага с парите си като основната грижа за семейството трябва да е на мъжа.
       Всеки има право да живее по своите норми без да налага своиге представи  за живота на останалите.