Author Topic: Да опознаем "Исляма"-Теми,които ни вълнуват  (Read 104534 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser
Благодаря, Мустафа. А за Напомнянето имаш ли информация? Според мен то предполага нещо предходно или се касае само за някакво кратко по-ранно послание?

Наистина Ние низпослахме Напомнянето и Ние непременно ще го пазим.

(Напомнянето е Свещеният Коран.)

Offline Беглик

• Advanced member
Мути6, след като Напомнянето е Свещеният Коран, кое е това, което се напомня?

Offline muti6

• Adviser
Мути6, след като Напомнянето е Свещеният Коран, кое е това, което се напомня?

Напомнянето е най вече,за "Равносметката и Съдният ден".Когато всеки един от нас, ще се яви пред своя"Създател" и ще отговаря за всички свои дела(накратко казано).Ето цитирам дословно:

"Наближава за хората тяхната равносметка, а те нехайни се отдръпват.
 Всякога, щом получат ново напомняне от своя Господ, те го слушат, подигравайки се.
И преди теб изпращахме Ние само мъже, на които давахме откровение.
 И питайте знаещите Напомнянето, ако самите вие не знаете!  
Не Той ще бъде питан какво върши, а те ще бъдат питани.

Съдният ден е последното бедствие, което ще сполети земята. Коранът е последната божествена книга изпратена, за да напъти хората, и чието напътствие ще е в сила до края на света. В един от неговите айяти се казва: “…То [Коранът] е само напомняне за народите.” (Сура ал-Анам: 90). Тези, които мислят, че Коранът се отнася за едно определено време или място, сериозно грешат, защото той е една обща покана към всички “светове”.

Offline sosipator

• Avarage member
Некой може ли да ми обясни за Зул Карнайн и стената?

Наистина ли под Зул Карнайн се има предвид Александър Македонски? Ако да, каква е неговата роля в последните времена, и ще има ли некаква роля в Киямета?

Ако има некой компетентен по тоя въпрос ще се радвам ако ми отговори. До сега съм питал хора мюсюлмани доста компетентни, и техния отговор доста се различава от това което го има в интернет по въпроса.

Благодаря на отзовалите се.

Offline Metka

• Forum fan
Некой може ли да ми обясни за Зул Карнайн и стената?

Наистина ли под Зул Карнайн се има предвид Александър Македонски? Ако да, каква е неговата роля в последните времена, и ще има ли некаква роля в Киямета?

Ако има некой компетентен по тоя въпрос ще се радвам ако ми отговори. До сега съм питал хора мюсюлмани доста компетентни, и техния отговор доста се различава от това което го има в интернет по въпроса.

Благодаря на отзовалите се.
Tuka e mqstoto kydeto Mustafa moje da pishe , predpolagam 4e znae za "dvurogiq"
Dvurogia e persiiskoto prozvishte na Aleksandar Veliki.Mislq  4e i al_fatiha znae , ama sega e  na vakancia.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Зул Карнейн е споменат в сура Пещерата. От контекста се разбира, че това няма как да бъде Александър Мекедонски, по-скоро е Пророк, един от хилядите Божии пратеници. Но ще трябва да проверя в някой тефсир за повече информация. Ето и цитатите от Свещения Коран, Сура 18 - Пещерата:

83.И те питат за Зу-л-Карнайн. Кажи [о, Мухаммад]: “Ще ви известя нещо за него.”
84.Наистина го укрепихме Ние на земята и му дадохме път към всяко нещо.
85.И пое той по един път,
86.докато стигна залеза на слънцето. Намери го да залязва в кална вода и намери там хора. Рекохме Ние: “О, Зу-л-Карнайн, можеш да ги измъчиш или да им сториш добрина.”
(Всевишният Аллах се обръща към Зу-л-Карнайн не директно, а чрез внушение. При залеза на слънцето водата изглеждала като черна кал.)
87.Рече: “Онзи, който угнетява, ще го измъчим. После ще бъде върнат при неговия Господ и Той ще го накаже със сурово мъчение.
88.А онзи, който вярва и върши праведни дела, негова е Най-прекрасната награда и ще му отредим нашата най-лека повеля.”
89.Сетне пое по друг път,
90.додето стигна изгрева на слънцето. Намери го да изгрява над хора, за които Ние не бяхме сторили никакво покривало срещу него.
91.Така Ние обгръщаме със знание всичко, което е у него.
92.После той пак тръгна на път,
93.додето стигна между двете планини. Намери в подножието им хора, които почти не схващаха слово.
94.Рекоха: “О, Зу-л-Карнайн, Яджудж и Маджудж пакостят по земята. Да ти сторим ли налог, та да направиш между нас и тях преграда?”
(Яджудж и Маджудж (сравни с библейските Гог и Магог) били народи от великани-злосторници. На друго място в Свещения Коран (21: 96) се споменава, че преди Съдния ден те “от всеки склон ще се втурнат”.)
95.Рече: “Онова, с което ме укрепи моят Господ, е по-добро. Помогнете ми със сила и ще направя между вас и тях здрава стена!
96.Носете ми железни късове, додето се изравни между двата склона!” Рече: “Раздухвайте!” Когато ги превърна в огън, рече: “Донесете ми да излея върху тях разтопена мед!”
97.И [Яджудж и Маджудж] нито можаха да я изкатерят, нито можаха да я пробият.
98.Рече [Зу-л-Карнайн]: “Това е милост от моя Господ, но когато дойде обещаното от моя Господ, Той ще я превърне в руини. Обещанието на моя Господ е истинно.”
99.Тогава Ние ще оставим едни от тях да се смесят с другите хора и ще се протръби с Рога, и всички ще ги съберем.
100.В този Ден наяве ще покажем Ада на неверниците ­
101.на онези, върху чиито очи има покривало пред Моето напомняне и не могат да чуят.
102.Нима неверниците смятат да приемат за покровители Моите раби, а не Мен? Ние приготвихме Ада за обиталище на неверниците.
(“Моите раби”, т.е. ­ Узайр, Иса, ангелите, идолите или което и да е друго Божие творение).

Въпросната стена, която засега предпазва човечеството ще рухне в последните времена (Къямета) и Яджудж и Маджудж отново ще започнат да пакостят по земята ( “от всеки склон ще се втурнат").
Онзи, който има нужда да се възбужда, когато
говори за своята родина, обича своята възбуда
повече от своята родина
.
(Tagore)

Offline sosipator

• Avarage member
Зул Карнейн е споменат в сура Пещерата. От контекста се разбира, че това няма как да бъде Александър Мекедонски, по-скоро е Пророк, един от хилядите Божии пратеници. Но ще трябва да проверя в някой тефсир за повече информация. Ето и цитатите от Свещения Коран, Сура 18 - Пещерата:

Благодаря за отговора.

Аз също мисля че нема как Зулкарнайн да е Александър Македонски.

Сравнявал съм апокалиптичните легенди в еврейската и ислямската традиция, и никак не мога да приема че става дума за него. Верно в предислямските арабски легенди и вярвания се явява, но не е ясно пак дали е той. Най-големия аргумент на учените че става дума за него е понеже на парите е изобразяван с рога от овен.

Offline Serif mkd

• Adviser
 Ne !
Благодаря за отговора.

Аз също мисля че нема как Зулкарнайн да е Александър Македонски.

Сравнявал съм апокалиптичните легенди в еврейската и ислямската традиция, и никак не мога да приема че става дума за него. Верно в предислямските арабски легенди и вярвания се явява, но не е ясно пак дали е той. Най-големия аргумент на учените че става дума за него е понеже на парите е изобразяван с рога от овен.

Definitivno Zul Karnein ne e Aleksandar Makedonski -Veliki.Toa e "kukavicko jajce"  na nekoi
     balkanski nacional-romanticari... Prviot e eden od mnogute Allahovi (Bozji) pratenici a vtoriov ne samo sto nema takvi svojstva i atributi ..napritiv!! Cista sprotivnost od eden prorok-pratenik-pejgamber ..

Offline muti6

• Adviser
ГРАДИТЕЛИ И РУШИТЕЛИ НА МЕЖДУЕТНИЧЕСКАТА И РЕЛИГИОЗНА ТОЛЕРАНТНОСТ

Още в началото на своя живот човекът е изложен на внушения от страна на обществото. Особено днес, медиите имат изключителна способност да обуславят човешките становища по отношение на определени въпроси. За да можем да започнем темата, първо трябва да разясним какво е религиозна толерантност. Религията е базирана на нравствени понятия като любов, състрадание, милосърдие, саможертвеност и мир. И един човек, който живее изцяло според тези правила е силно пречистен душевно, дълбокомислещ, търпелив, любезен и заслужаващ доверие. Той дарява хората около себе си с любов, уважение, мир и чувство за радост от живота, предоставя красота на света и го облагородява. Религиозната толерантност е тази, която поощрява пълноправния живот, идеи и мисли. Тя забранява напрежението и конфликтите между хората, клеветите, недоверието и дори мисленето на лоши неща по адрес на някой друг човек.

Бихме искали да кажем, че градителите на религиозна толерантност са повече от рушителите, но ще излъжем. А и колко по-лесно  би било, ако нямаше рушители и всичко беше идеално, ако всички хора живееха в разбирателство, независимо от религия, етнос или раса. Но уви, има пречки, които за съжаление винаги ще съществуват. Ще споменем някои от тях. Първата и може би най-важната е високомерието. От своя страна то разпростира корените си и достига до присмиване, пренебрегване, а от там преминава в гняв и недоверие. Една мисъл гласи: “Силен не е този, който използва груба сила. Силен е този, който владее гнева си.” Гневът е главня от  загнездения огън в потайните кътчета на сърцето. Той е скрита жарава под пепелта. Излиза наяве чрез високомерието, спотаено в сърцето на всеки лицемер. Всъщност един такъв човек никога, дори и веднъж в живота си не се е замислял сериозно за религията. Той вероятно никога не се е замислял върху въпроси като: “Каква е целта на живота? Защо съществувам? Защо съществува понятието религия?” Осведомени ли сме за факта, че невежото общество, в което живеем, ни пречи да отговорим на тези съдбоносни въпроси, като ни заангажира с други такива като: “Какво ще ям довечера? Коя дреха ще облека утре?” или “Какво мисли тя за мен? Какво ще му кажа?” За съжаление това не показва нищо друго, освен едно безкрайно невежество, макар да твърдим, че живеем във века на информацията. Но бихме искали да вярваме, че рушителите винаги ще бъдат побеждавани, както доброто побеждава злото или любовта – омразата. Казано е: “Справедливостта е наместник на обичта. Използва се, когато обичта я няма.” Дори и да не обичаме даден човек, поне от човешка гледна точка  му дължим да сме справедливи към него. Ако застанем пред огледалото на съвестта и погледнем към себе си и народите, с учудване ще забележим, че в сравнение с Вселената сме много малки и незабележими, като точки. В сравнение с останалите хора ние нямаме превъзхождаща страна. По сътворение с тях сме равностойни, по произход сме братя. За да има една свободна и толерантна обстановка трябва хората с различни религии, език и култура да живеят под един покрив с прошката, обичта, скромността и по този начин ще бъдат облагодетелствани със знание, здраве и длъжност. Само че прошката се нуждае от добро сърце. Сърце, което да може да съчувства и да бъде великодушно в момент, когато има силата да навреди и отвърне със зло.

Накрая ще споменем един малък, но значим градител на толерантност. Това е усмивката. Тя може да бъде кратка, но споменът й остава до края на живота. Не може да намерите нито един човек, който да не се нуждае от нея. Тя изпълва дома с щастие, премахва отчуждеността между хората и отваря сърцата им за ново приятелство. Дори да бъде краткотрайна, тя оставя хубава следа.

Ще завършим темата със стих:

“Да прощавам ще е дълг за мен

дори да е много провинен.

Хората три вида са за мен –

по-добър, по-лош и равен на мен.

По-добрия умея да ценя, щом правдата

изрича, аз следвам я неотклонно

Ако сгреши този, който ми е равен –

аз бивам благосклонен!”

Дано той ни помогне да надживеем предразсъдъците си и да заживеем един достоен живот всичко ЗАЕДНО!

Offline sosipator

• Avarage member
Ne !                    Definitivno Zul Karnein ne e Aleksandar Makedonski -Veliki.Toa e "kukavicko jajce"  na nekoi
     balkanski nacional-romanticari... Prviot e eden od mnogute Allahovi (Bozji) pratenici a vtoriov ne samo sto nema takvi svojstva i atributi ..napritiv!! Cista sprotivnost od eden prorok-pratenik-pejgamber ..

Шериф, предпоставката дека Зул Карнаин е Александар Македонски не е од македонски политичари, ниту пак од некои балкански романтичари.
Тезата дека станува збор за вашиот Аце (ако можам така да се изразам) се јавува многу рано, и до колку што ми е познато ја има и меѓу исламските теолози.

еве линк што пишува во Википедија за тоа

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_in_the_Qur%27an_(theory)

Има исто така теорија дека под Зул Карнаин се крие персискиот цар Кир.

Offline Беглик

• Advanced member
Благодаря, Muti6.

Offline Serif mkd

• Adviser
Шериф, предпоставката дека Зул Карнаин е Александар Македонски не е од македонски политичари, ниту пак од некои балкански романтичари.
Тезата дека станува збор за вашиот Аце (ако можам така да се изразам) се јавува многу рано, и до колку што ми е познато ја има и меѓу исламските теолози.

еве линк што пишува во Википедија за тоа

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_in_the_Qur%27an_(theory)

Има исто така теорија дека под Зул Карнаин се крие персискиот цар Кир.
   Pozdrav sosipator ! prvo vikipedija e neproveren ,neverodostoen,i nesiguren izvor na informacii i podatoci-nema redakcija,verifikacija i kontrola na podatocite(sekoj moze da napise bukvalno se)-i mislam deka ne moze da se oslonime na takov izvor!!...i vtoro i povazno:
    Kur'anot ne e "Grcka mitologija"i ne se zanimava so takvi nesta!Kur'anot e Bozja-Allahova dz.sh.kniga koja dobro i jasno ni gi opisuva svojstavata i osobinite na Allahovite pratenici ,ne samo na onie koi se spomenati po ime tuku i na mnogute drugi koi ne se neposredno spomnati.Aleksandar ili "nasiot Ace "-kako sto velis-ne spagja megju takvite.

Offline sosipator

• Avarage member
   Pozdrav sosipator ! prvo vikipedija e neproveren ,neverodostoen,i nesiguren izvor na informacii i podatoci-nema redakcija,verifikacija i kontrola na podatocite(sekoj moze da napise bukvalno se)-i mislam deka ne moze da se oslonime na takov izvor!!...i vtoro i povazno:
    Kur'anot ne e "Grcka mitologija"i ne se zanimava so takvi nesta!Kur'anot e Bozja-Allahova dz.sh.kniga koja dobro i jasno ni gi opisuva svojstavata i osobinite na Allahovite pratenici ,ne samo na onie koi se spomenati po ime tuku i na mnogute drugi koi ne se neposredno spomnati.Aleksandar ili "nasiot Ace "-kako sto velis-ne spagja megju takvite.

Поздрав Шериф.

како што напишав по-горе, јас исто така мислам дека под Зул Карнаин  не се крие никаков Аце. Сакав само да ти обрнам внимание дека тезата не е измислена од балканци заради национални комплекси. Поскоро тезата се јавува уште кога никој немал ни појма дека еден ден ќе се создаде македонска нација.

Јас сум се интересирал од Куранот и Суната, сум читал собирани хадиси Сахих Муслим и Сахих Бухари. Не сум специјалист по сите тефсири, ама горе-долу имам некое познавање за исламот.

Идејата ми беше ако има тука исламски теолози што разбираат малку повеќе, да дадат компетентно мнение за идентитетот на Зулкарнаин.

Offline muti6

• Adviser
“ЕС-СЕЛЯМУ АЛЕЙКУМ” – ПРИВЕТСТВИЕ ОТ ВЕЧНОСТТА

(01.05.2009)

В Свещения Куран Великият Аллах казва: “И щом ви поздравят с поздрав, поздравете с по-хубав от него или отвърнете със същия! Аллах за всяко нещо държи сметка.”

(ен-Ниса, 4: 86)

В продължение на много векове мюсюлманите при среща и раздяла се приветстват един друг с думите: “Ес-селяму алейкум” или “Ес-селяму алейкум ве рахметуллахи ве беракятуху”. Това не са просто поздравителни думи като “Здравейте” или “Добър ден”, а дуа (молба) за другия човек: “Мир Вам, здраве и благополучие в земния живот и отвъдния. Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!” На тази дуа следва отговор: “Ве алейкум селям” или “Ве алейкум селям ве рахметуллахи ве беракятуху” – Мир и на Вас! Нека ви осени милостта и благодатта на Всевишния Аллах!”

В този свят дуата на един човек за друг притежава голяма сила, понеже Аллах не я отхвърля. Колко пъти на ден ние се срещаме с хората, колко пъти можем да обменим добри пожелания. По такъв начин, всеки ден Аллах приготвя неизчислими блага за човека. Срещата и раздялата с дуа е залегнало особено дълбоко в исляма.

В същото време “ес-Селям” е едно от 99-те прекрасни имена на Всевишния Аллах. “Ес-Селям” – “Даряващият мир и живот, безопасност, спокойствие, здраве, благоденствие, благополучие; Разрешаващият сложните ситуации; Защитаващият от страх и нещастие; Помагащият за достигане на мир и съгласие,; Указващият пътя на намиране на вечното щастие.”

Аллах ще приветства в гроба и Съдния ден със “селям” верните Свои раби, изживели в богобоязън своя живот и ще ги въведе с блага вест “за вечен живот без страдания, раздяла, загуба, болка в Рая – “Дарус-селям”, в Дома на мира и благоденствието. Ангелите също ще ги посрещнат пред портите на Рая с думите: “Ес-селяму алейкум”. Всевишният Аллах казва в Свещения Куран: “А онези, които вярват и вършат праведни дела, ще бъдат въведени в Градините, сред които реки текат – там ще пребивават вечно с позволението на своя Господ. Поздравът им там ще бъде: “Мир!””

(Ибрахим, 14: 23)

На свой ред, когато човек влиза в своя дом, а също така при приключване на намаза приветства ангелите. Но ангелите и на земята приветстват хората. Обаче единствено избраните от Аллах могат да възприемат приветствията на ангелите. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) веднъж казал на Айше (р.а.): “Джибрил ти праща селям.” А тя отвърнала: “Ве алейхис селям ве рахметуллахи ве беракятуху.”

(Бухари)

Забележително е, че от корена на думата “селям” произлизат думите “мюсюлманин”, “муслим”. Мюсюлманин означава искрено и точно съблюдаване повелите на Всевишния, внушаване чувство на надежност и безопасност, с всички свои действия и постъпки той въплъщава здравия образ на живота, има ясен поглед към живота и себе си. Пророкът (с.а.с.) казва: “Мюсюлманинът е човек, на когото ръцете, езикът и сърцето са целомъдрени и чисти.”

Всевишният Аллах научил да приветства със селям първия човек Адем (а.с.), след като го заселил в Дженнета (Рая). Пратеникът на Аллах Мухаммед (с.а.с.) в един от своите хадиси казва: “Аллах в Рая се обърнал към Адем: “Поздрави ангелите със селям и запомни техния отговор. Така ще се поздравявате един към друг ти и всички от твоето потомство.” “Ес-селяму алейкум”, казал Адем. “Ес-селяму алейкум ве рахметуллахи”, повторили ангелите и добавили думите “ве рахметуллахи.”

(Бухари)

Затова Пророкът Мухаммед (с.а.с.) придавал голямо значение на селяма. На тази тема има посветени много хадиси. Той призовавал мюсюлманите да се отнасят към това приветствие с отговорност, осъзнавайки каква сила е скрита в тези непрости слова.

В един хадис е казано, че човек няма да влезне в Рая, докато не повярва. А няма да повярва, докато не заобича своите братя и сестри по вяра. Пътят към това, според думите на Пратеника на Аллах, е чрез разпространение на селяма. (Муслим)

Пророкът (с.а.с.) казва: “О, хора, разпространявайте селяма, хранете нуждаещите се и бедните, не прекъсвайте връзките с роднините си и им помагайте, и ще влезнете в Рая.”

(Тирмизи)

В тази връзка един от сподвижниците на Пратеника на Аллах (с.а.с.) Абдуллах ибн Умар в свободното си време излизал от къщи с единствена цел – “да поздравява хората със селям, без значение дали са непознати или познати, бедни или богати.” (Малик)

С пожелание за мир и добро селямът сближава и обединява хората, способства за изграждане между тях на любов и уважение. С помощта на селяма се разрешават сложни ситуации и се предотвратяват конфликти. Тези думи могат да обезоръжат и най-върлите врагове.

Селямът е оръжие в ръцете на искрено вярващите. “Рабите на Всемилостивия са онези, които ходят по земята с кроткост и ако невежите им отправят думи, казват: “Мир!” {и отминават}…”

(ел-Фуркан, 25: 63)

В много айети от Свещения Куран и хадисите на Пророка (с.а.с.) се говори за културата на взаимоотношение и поведение на мюсюлманите, всяка негова постъпка трябва да бъде добре обмислена: “О, вярващи, не влизайте в домове, освен в собствените си, докато не поискате разрешение и не поздравите обитателите им! За вас това е най-доброто, за да се поучите.”

(ен-Нур, 24:27)

Когато влизал сред обществото, Пророкът (с.а.с.) три пъти отправял селям, за да бъде пример на общността му и да подчертае важността на селяма. За един поздрав със селям Аллах въздава десетократна награда.

Съгласно ислямското право, да поздравиш първи е суннет, а да отвърнеш на селяма е фарз. Както е казано в хадиса: “Приближените на Аллах сред хората са тези, коитопърви дадат селям.”

(Ебу Дауд)

Пророкът (с.а.с.) дори и децата приветствал първи.

Мюсюлманин, влизащ сред група хора, трябва първи да отправи селям към присъстващите. Те трябва да отвърнат на неговия поздрав, при това само един човек може да отвърне за всички. Ако в обществото влиза група хора, може само един от влизащите да отправи селям. В този случай също е достатъчно един да отговори. Младите първи трябва да поздравят по-възрастните от тях.

Селямът е съпроводен с ръкостискане, което е проявление на уважение и любов между мюсюлманите и към всички хора. Пророкът Мухаммед (с.а.с.) е казал: “Ако двама души, когато се ръкуват се поздравят със селям, Аллах приема техния селям и опрощава малките им грехове.”

Много е важно да се приветстват със селям близките хора. Когато влизате в къщи, като пожелание за здраве и благодат от Аллах, отправете за себе си и близките си селям. Помолете се за родителите си, за децата, за близките и любими хора и ще получите дуа от тях, което е несравнимо благо от Аллах.

Пратеникът на Аллах (с.а.с.) казал на Енес ибн Малик (р.а.): “Синко мой, когато се прибираш в дома си, отправи селям на своето семейство, за да не се прекратява, а да се увеличава в твоя дом милостта и благодатта от Всевишния Аллах!”

(Тирмизи)

А ако в къщи няма никой, трябва да приветстваш себе си и ангелите с думите: “Ес-селяму алейна ве аля ибадилляхи-с салихин” – “Мир Вам и на всички праведни раби на Аллах!”

В поздравът селям е скрита топлата енергия на любовта и спокойствието, уюта на домашното огнище, шумът на благодатния дъжд, веенето на райския вятър... С тези слова започва пътя на мюсюлманина и с тези слова той приключва.

Offline saleika

• Advanced member
1 Vapros4e

S kakav povod se koli kurban
i s kakav povod (adak) as znam 4e kurban i adak se kolqt po razli4ni povodi mnogo 6te sam blagodarna ako nqkoi me osvetli po tozi vapros

Za da ti potragne rabotata po dobre, kakvo trqbva da e kurban ili adak ?