Е, че се пее на пирински двуглас като в района на Банско и Добринище - това са подробности...
Ne ne sa poodrobnosti , pone za Dobrinishte sym siguren 4e pone polovinata ot naselenieto sa s pomashki koreni;
godina 1912.
Seloto e podpaleno, naselenieto edna 4ast izbito , deca osobeno momi4eta pohiteni;
Druga 4ast uspqva da izbqga , napravi si spravka v materialite koito sme pisali az i Mustafa, sq me marzi da tyrsq;
No se seshtam za familiqta Dobrinishki v selo Kornitsa.Razbira se i v Breznitsa, familiqta Pendovi i Djunini, 4iito predstavitel e napravil tezi 4UDESNI KLIPOVE ¨VIDEO DJUNIN¨.
No varha na sladoleda e nashia saforumec koito ka4va tezi klipove ... #yusu
Ta toi e ot edna dobrinishka elitna familiq LIMANOVI ....koqto prez Osmanskata imperiq e stopanisvala pro4utata mineralna banq, v koqto ne znam dali si bil nqkoga;
Че героят на песента е със звучното брезнишко име Гюро - това също са подробности
IMENNO.
V Breznitsa tozi naroden borec koito e bil legenda i se e boril vinagi na basha na maznite borbi koito sa bili togava tradiciq;
GYURO BALEV ne samo e bil borec, toi e bil i shehid po vreme na pyrvata svetovna voina;
I za tova sam pisal znaesh;
Ot Breznitca, Kornitca i Lajnitca sa otishli nad 150 4oveka a sa se varnali kam 50.
Bili sa pleneni i sa gnieli po zatvorite 7 godini
Brezni4ani si obi4ame geroite i za tqh pesni peem
Метка, чувал ли си за Гюро Михайлов? Разследвай дали и той няма корени от вашето село
Vyprosyt ti me obijda
Qzyk, qzyk , otide vi bylgarshtinata.
Az kazvam ili pisha tova koeto e Rodstvena ustna tradiciq na obshtnosta mi.
Ako ne e taka tova koeto pisha, to vsekidnevno kato sreshtam hora ot seloto koito me 4etat,
pri sreshtite mi s tqh svetyt, shte mi se vidi tesen;