Author Topic: Какво ще кажете за този клип?  (Read 10275 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ficinka

• Adviser
 Направи ми впечатление това което се пише за празниците цитирам " помаците пазят своите стари традиций и празници " и следва тяхното изброяване ,понеже преди време се  питахте откъде са тези разници които празваме тук в Тетевенско , e същото се питам и аз,та сега ми стана интересно като открих този клип,също така Бабин ден също се празва тук ,ще се радвам ако коментирате този клип безпристрастно http://www.youtube.com/watch?v=AE-FfjmFnj8
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline nezir_9

• Advanced member
Re: Какво ще кажете за този клип?
« Reply #1 on: June 23, 2009, 07:45 »
Обяснителните бележки към клипа са пълни с меко казано неточности.
Лъха ми на посткомунистическа пропаганда за промиване мозъците на хора,
които въобще не знаят историята!
За сметка на това е подплатено с много красиво и силно визуално и вербално внушение...
Човек, ако не чете, а само гледа и слуша му доста удоволствие!
ЕДИННИ В МНОГООБРАЗИЕТО!!!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #2 on: June 23, 2009, 08:04 »
Ами какво да кажем за клипа освен това че е с неточна инфорамция , той е част от политическата пропаганда на ВМРО. Ето авторът му -  

http://www.youtube.com/user/datigotura

В клипа се казва че помаците живеят предимно в родопите и са някаде около 130 000 .
Това всеки тука ще ти каже че не е така. Само в Турция има над 500 000.А пък само там ли?
Артикулирането с чуствата ни, и това че сред помашката общност в много малка степен има религиозен синкретизъм е онази смес
с която политическите пропагандатори - фолклористи правят своята манипулация.
И то именно хора, които нито са помаци, нито пък живеят сред нас.
Манипулацията е полулъжа полуистина.
Бабин ден е празник които и по наша край едно време комунистите се опитваха да го "възродят и възкресят", ама номерат при нас не мина.
На практика се получиха поредните бабини дивотини с комунистически привкус, които народа сам ги прати в забвение.

При вас Фичинка незнам как е и не мога да имам мнение по въпроса докато не дойда там и не говоря с местните хора.
Но не само от елита ви, но и хора от по бедните съсловия.
Особено възрастните от тях.
Там е истината да знаеш.
Не в пропагандните клипове на ВМРО, на  чийтио въдица, гледам си се хванала.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #3 on: June 23, 2009, 08:22 »
Ficinka,този видеоклип е поредната пропаганда.Еднo пояснение-всичко което е публикувано по сайтовете в Интернет е изровено и е тук! :) .В това отношение клипове подобни са пропаганда,има и стотици такива стига да имаш време иди на който и да е сайт ,или Google,Internet има възрожоденски песни за " Българи мохамедани".Даже тук има и филм за помаците в Северна Гърция,има и други филми даващи далеч по обективна светлина ,отколкото стотиците видеоклипове качени с изопачено съдържание! Нищо лично и поздрави.
" В душата ни всеки има скрита болка"
 Самоопределението какви сме,е нашето решение"!

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #4 on: June 23, 2009, 09:15 »
Фицинка, благодаря за чудесния клип. Няма какво да добавя към него. Поздрави!
Fortuna Favet Fortibus - Съдбата обича смелите

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #5 on: June 23, 2009, 09:33 »
Не съм срещала в един род половината да са помаци ,а другата половина  християни! А вие? :)

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #6 on: June 23, 2009, 10:00 »
Не знам дали има такива родове - това могат да го кажат историците и етнографите. Не знам и дали клипът е пропаганден. Но при всички случаи не би оставил никого безучастен. Особено с последната песен - "Дуйни ми, дуйни, бел ветре..."

Това беше любимата родопска песен на дядо ми Христо Стоилов- капанецът, лека му пръст. В края на 40-те години е бил военен разузнавач по българо-гръцката граница в района на Смолян и Рудозем. Многократно е влизал в гръцка територия, преоблечен като мюсюлманин, за да събира информация за техните войски. Има и медал за заслуги към Отечеството.

Фицинка, отново ти благодаря. Накара ме да си спомня за дядо ми, когото много обичам. Трябва скоро да отида на гроба му и да си поплача.

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #7 on: June 23, 2009, 10:28 »
http://www.vbox7.com/play:77ecc78b

Поздрав за всички приятели в Pomak.eu! Аз отивам в командировка в Търново, където ще отразявам един известен политик с летяща чиния...

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #8 on: June 23, 2009, 10:31 »
Купил ли си е вече? :)

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #9 on: June 23, 2009, 10:34 »
Ами сигурно вече си е купил...

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #10 on: June 23, 2009, 10:42 »
http://www.vbox7.com/play:77ecc78b
.... отивам в командировка в Търново, където ще отразявам един известен политик с летяща чиния...
Абре, чиляк, нали си падаш малко кат наш товарищь тук в соя сайят, виж там и назе да уредиш, ако може, с по едно летящо магаре, да си караме кошовете с титюня от нивите, чи ияца са изморяваме, кату ги носиме на гърба и после на фаща дископатията и тогава па требва да ощипваме здравната касичка!  ;D  :D  ;)

Offline Българин

• Advanced member
« Reply #11 on: June 23, 2009, 10:47 »
Ша гльодам да уредя нещо. Може и катър със свръхзвуков двигател... :))))))))))))

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #12 on: June 23, 2009, 13:17 »
Разбирам,просто по този начин искам да кажа на всички които не ме разбират понякога ,че вината не е в нас ,а в това което ни е втълпявано с години,ако го нямаше този сайт аз нямаше как да знам кое е идтината и кое не , сега разбирате ли ме, след като пиша тук от доста време някой неща взеха да ми се проясняват и този клип ми направи впечатление, по точно нещата които пише там, е искам пак да поздравя админите и модераторите, за техният труд този сайтда го има, и хора като мен които се интересуват от миналото и историята ни да има къде да прочетат истината или поне възможно най-вярното за помаците, а що се отнася до Бабиндет практикува се тук поне аз отколкото си спомням от 10 години ,от толкова съм омъжена и живея в Градежница, а също така се празнува и в Галата и Глогово,докато бях дете не си спомням в родното ми село да се е празвал този празник.Поздрави на всички
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #13 on: April 04, 2011, 22:52 »
Нящьу уть тиориитье на конспарациите, засегнуващо и Помаклъка!?!  8)  ;)

Кока - кола и нейното съобщение към Исляма
! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #14 on: April 05, 2011, 10:29 »
Направи ми впечатление това което се пише за празниците цитирам " помаците пазят своите стари традиций и празници " и следва тяхното изброяване ,понеже преди време се  питахте откъде са тези разници които празваме тук в Тетевенско , e същото се питам и аз,та сега ми стана интересно като открих този клип,също така Бабин ден също се празва тук ,ще се радвам ако коментирате този клип безпристрастно http://www.youtube.com/watch?v=AE-FfjmFnj8

Клипа си е едно "агит табло" каквито се правеха по задължение от отделите "пропаганда и агитация".С ъс издирване и записване на фолклор се занимавам от много години.Каквото и да си говорят обичаите и обредите при мюсюлманите коренно се различават от тези при хпистияните.По време на празнуване до скору съвпадаше празника Адрелез и Гергьовден,но двете общности  го отбелязват по различен начин.А  Великден,Коледа,илинден и всякакви разни дни мюсюлманите не са празнували никога.Разбира се че хората от двете общности  си живеят в разбирателство/ако няма  политикани които да ги настройват едни срещу други/ и е нормално да уважават взаимно празниците си.Бабиния ден остана като спомен от социяализма.Нали тогава се създаваха соц. ритуалите и на някой бе хрумнало да измисли приемственост и да "вплете миналото в настоящето".Така бабин ден стана Ден на родилната помощ,Гергьовден-Ден на овчаря и пастира и т.н.
     И друг път съм писал че песента за Дельо много преди Валентина е пята и записвана от Надежда Хвойнева.

.....................
     Изтрито.