Author Topic: Николай Хайтов- певец на Родопа или крадец от Родопа?  (Read 71170 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Eksploatiraş çuvstvata na horata. Smırtta e realnost. Komentarite sışto.

Offline sema_rohleva

• Senior member
Ne znam dali Nikolay Haytov e kradec ili pevec , ne znam dali e yal perdah ot jeni ili ne ....znam samo ce kogato procetesh razkazite mu za Rodopite i za pomacite ...ce mnogo vyarno opisva dushevnostta , sveta na pomacite ....Evallah mu za tova ...Opitayte se vmesto a go komentirate polojitelno ili otricatelno , prosto da procetete i izjiveete razkazite mu ....A nyama da e loso koyto e zabravil prosto oste edin pat da gleda filma Krayat na pesenta i da go raztarsi - eto tova sa pomacite - cisti i otkriti , hora na cesta

Offline Петя

• Senior member
Николай Хайтов е написал едни от най-хубавите творби за Родопа и родопчаните,и с него трябва да се гордеем.Благодарение на него много хора са поопознали помаците и не само,изобщо хората които са живеели в тази планина. Как може да го плюете и да го наричате крадец?Той е бил сред хората,интересувал се е от тях и от живота им,и е събирал историйте им,а хората са го обичали.По този начин е описвал родопчанина и начина му на живот.Например произведението "Мъжки времена" е написано по историята на една жена,която аз лично познавам.Това е художествено произведение и не всичко е едно към едно,съвсем нормално.Това на кражба ли ви прилича???В "Дервишово семе" също описва живота на човек от Девинския край(от с.Триград,но не съм сигурна).
А филмите създадени по разказите му си остават едни от най-хубавите БГ филми.Едва ли някой който е гледал поне веднъж  "Козият рог","Краят на песента","Капитан Петко войвода" и т.н.,може да ги забрави.
А и ако не беше "Краят на песента" едвали песента "Руфинка болна легнала" щеше да бъде толкова популярана!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
A nyama da e loso koyto e zabravil prosto oste edin pat da gleda filma Krayat na pesenta i da go raztarsi - eto tova sa pomacite - cisti i otkriti , hora na cesta

E, как да го гледам, Сема, като все още пред очите ми е сцената с мюсюлманското погребение от другия му "шедьовър" - "Козият рог"?! Пфу!

Offline sema_rohleva

• Senior member
За това казах Мустафа ...... чети и усещай

Offline Metka

• Forum fan
Сема, аз като дете също съм чел разказите на Хайтов.
И също съм тръпнал като теб и съм се възхищавал.
Но като дете това наистина бе шербетена приказка.
После пораснах и лека полека осъзнах какво се е случило с нас.
Щербетената приказка се оказа само една фасада на нещо, много мрачно и зловещо което нашите родители са преживели.
Ти казваш - 'Краят на Песента", а пък Петя казва - "Дервишево семе".
Та ако ги гледаме няма да ги забравиме.
Всъщност истината за  на Николай Хайтов, при злополучното му "гостуване" в село Буково ми я разказа - Хамид Дервишев.
Това дервишево семе наистина е било много силно.
Това разбира се на пръв поглед е случайност, но за мене не е.
Защото шербетените приказки с които са ни промивали мозъците са имали свое реално измерение с което е било по ужасно от кошмар.
И да не забравяме, след тази "злополука" на титана писател , два три дена след това в село Буково "случайно е починал" кметът на селото, като преди това,два дена е бил "разпитван" в народната Милиция.
А трябва ли да ти описвам как тогава са разпитвали "съмнителните" кметове които бяха на страната на народа?

Offline Hat

• Moderator
Разказите и филмите направени по тях наистина са добри но когато се запитам с какво тези разкази и филми допринесоха за по доброто,за по нормалното отношение кьм помаците,като цяло,като етнос за тяхното интегриране в дьржавата ей хора все едно,че тия хора за които се пише и разказва са други  не ние.В много случаи дори сме омьрсени ли употребени ли незнам,какво точно.За това в по голяма степен писателя Н. Хайтов за мене е крадец или в най добрият случай дльжник на хората от Родопа.

Offline abc

• Forum fan
Защо пък трябва да има на всяка цена изгода за помаците? Къде пише, че всеки меркантилно трябва да е настроен към околния свят? Човека е написал прекрасни разкази. Друг е въпроса дали е крал или не, защото има такъв спор. След като гледах филми по Диви разкази, след като прочетох книгата не останах с отрицателни чуства към никого. На мен книгата ми харесва, а че Метка си върти все оная как незнам къде са го били били незнам какви си жени... Надали е важно и надали е било. А и да е било не ме интересува.

Вейсалов

• Guest
Не можеш да напишеш такива разкази само така, щото са ти поръчали. Ще се загуби духът, ще се загуби въздействието. Самият Хайтов си признава, че е слушал много истории от хората в Родопа, но тези истории никога не са били дотолкова стойностни и подробни, че да бъдат едно към едно пресъздадени в разказ. Естествено, че е черпил идеи и сюжети, но кой творец не черпи сюжети и идеи от живота ? А и много бързо забравяте какви проблеми е имал Хайтов с властта. Отвсякъде доноси и клевети, че даже и угроза от смъртна присъда. А някои от вас вдигат шум до Бога, че някъде си някога били чули някаква история как някой си бил репресиран от властта. Хайтов беше мъченик и безпределно обичаше България и Родопа планина. Хайтов е безпорен талант, а вашето плюене е смешно и ви принизява в едни обикновени бездарни злобари. В същото време хвалебствията ви спрямо "трудът" на Хюсеин Мехмед са показателни и ярко контрастират с мненията за Хайтов. И при условие, че става дума за "научен" труд, който на всичкото отгоре изобилства от фактологически неточности, манипулации и злоупотреба с изворния материал. Но... нищо ново за този форум...

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Николай Хайтов е написал едни от най-хубавите творби за Родопа и родопчаните,и с него трябва да се гордеем.Благодарение на него много хора са поопознали помаците и не само,изобщо хората които са живеели в тази планина. Как може да го плюете и да го наричате крадец?Той е бил сред хората,интересувал се е от тях и от живота им,и е събирал историйте им,а хората са го обичали.По този начин е описвал родопчанина и начина му на живот.Например произведението "Мъжки времена" е написано по историята на една жена,която аз лично познавам.Това е художествено произведение и не всичко е едно към едно,съвсем нормално.Това на кражба ли ви прилича???В "Дервишово семе" също описва живота на човек от Девинския край(от с.Триград,но не съм сигурна).
А филмите създадени по разказите му си остават едни от най-хубавите БГ филми.Едва ли някой който е гледал поне веднъж  "Козият рог","Краят на песента","Капитан Петко войвода" и т.н.,може да ги забрави.
А и ако не беше "Краят на песента" едвали песента "Руфинка болна легнала" щеше да бъде толкова популярана!
Тя,Руфинкината песен си е била популярна и преди "Краят на песента".Смея да твърдя обратното-че ако не беше тази песен,то нямаше да има и филм!

Offline Hadj

• Adviser
   Всеки има право да харесва или не някой автор.Аз например  много харесвам Шолохов а моят приятел го отрича.Така е и с Хайтов  нормално не  всики да харесва творчестното му.А  не Хайтов е направил песента "Рофинка"популарна,напротив  песента  и  многото истории разказани от народа които Хайтов дооформя и ги представя като художестевни произведения го правят популярен.

neru

• Guest
Prosto niama drug,koito taka da poznava pomatzite1!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Темата е отворена!

neru

• Guest
Nali zatvorijte TEMATA,6o se slutchi??