Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265653 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan
Mariana за мен български език няма и като мен го мислят милиони от Македония до Русия от  Истамбул до Прага.
Не може да си предписвате всичко на ваш гръб, преличате ми на македонците.

Щом казваш, значи няма :)

Предполагам, че на китайски примерно си общуваме тука...

Съжалявам, може би ако се беше родил сред общност, чийто майчин език не е български, щеше да ти е по-лесно.

Какво толкова лошо има в този език?

Не си ли и ти на този език за първи път казал "Мамо", не си ли на този език, не на някой друг, започнал да общуваш с връстници и с възрастни?

На кой език ти говореше твоята майка примерно, когато беше малък?

На какъв език?
Може би ти е говорила на руски, на турски или на китайски, не знам...

(Ако ти е говорила на руски и те е научила първо на руски, руският щеше да е твоят майчин език. Ако ти е говорила и те е научила първо на турски, щеше да си турчин по рождение и нямаше да си толкова объркан, предполагам. За китайския какво да говоря, нищо против и този език, ама малко китайци и китайки има още в България, пък и езикът им е доста труден за научаване... :))

Или може би ще кажеш, че нямало такъв език, няма български, има само диалекти?  И едни - на родопски диалекти примерно, други на шопски, трети на трънски, четвърти на не знам какви. И помашки диалекти, които не били български...

Не пиши такива неща.
Те са двойни по-тъжни и двойно по-жалки за човек, който е написал разкази и стихотворения на свой майчин език. И това не му пречи да твърди, че такъв език няма...

Браво, машалла (както се казва на "китайски" :))

"От ден на ден бетер става" - гласял един надпис на стената на една джамия в Истанбул в началото на ХХ век. (Дядото на един мой познат, живял в този град до 20-тата си година, прочел и запомнил този надпис. Не, че кой знае какво, на като ми го казаха, и аз го запомних.)
И сетих за него сега.

Offline Адель

• Member
  • **
Във вашият коментар Мариана от 17.07 в рубриката „Ние сме просто помаци“  пишете за ползването на Латиницата от помаците в Гърция, когато пишат на техният език и излагате хипотеза, защо това е така.  Във ваши по-предишни коментари в настоящата рубрика Вие сте писали вече горното, но тогава имах преживяването, че в коментара Ви има определена емоция на сърдитост за това, че помаците в Гърция са пренебрегнали кирилицата и ползват латиница. Ако отделим емоцията на страни можем да намерим и други  обяснения  за избора на тези хора. Например: тъй като не познават кирилицата няма как да я употребяват. По същата аналогия можем да се сърдим на днешните  българи във Войводина, че ползват латиницата. Ако на сърце Ви е разпространяване на кирилицата бихме могли да сформираме тук във форума една работна група. Работната задача може да бъде пригодяване  кирилицата за нуждите на помаците в Гърция. Такива съфорумници като Вас , Расате и други чиято страст е езикознанието биха могли да се включат. Можем да се свържем с лидерите на тези помаци в Гърция и аргументирано да обясним, че видите ли вашите събратя в България и вие ще имате по-добра комуникация ако изберете да ползвате и кирилицата ( по примера на бивша Югославия). Вероятността да се оправдае мисията за разпространение на кирилицата процентно се увеличава, на вместо това да сме пасивни откъм поводения и сърдити откъм емоция.

feggaria

• Guest
Mariana за мен български език няма и като мен го мислят милиони от Македония до Русия от  Истамбул до Прага.
Не може да си предписвате всичко на ваш гръб, преличате ми на македонците.

А ти на какъв език пишеш и говориш? Щом няма български би трябвало да се разбираш перфектно с руснаци, поляци, чехи, сърби и т .н. Интересно понятието "българин", "Български" сществува във всички западни и несамо езици, а пък ти кога си открил, че няма българки език не знам, но доста неща не са ти известни, тъй че не се учудвам.

Offline ibrahim65

• Moderator
А ти на какъв език пишеш и говориш? Щом няма български би трябвало да се разбираш перфектно с руснаци, поляци, чехи, сърби и т .н. Интересно понятието "българин", "Български" сществува във всички западни и несамо езици, а пък ти кога си открил, че няма българки език не знам, но доста неща не са ти известни, тъй че не се учудвам.

Господинчо спокойно не се изхвърляй като ...........

Този език защо да е български преди да дойдат българите ние тук сме го ползвали нали.

А във него колко чужди думи има например на мен ми е известно че в ,,нашият,,

език има повече от деведстотин думи турски, сега да не кажите пък че и на турците сте дали език.

А що се отнася до кирилицата тук се установи че е крадена и от кого е писана питайте гърците македоонците и т.н.

Offline Mariana

• Forum fan
Във вашият коментар Мариана от 17.07 в рубриката „Ние сме просто помаци“  пишете за ползването на Латиницата от помаците в Гърция, когато пишат на техният език и излагате хипотеза, защо това е така.  Във ваши по-предишни коментари в настоящата рубрика Вие сте писали вече горното, но тогава имах преживяването, че в коментара Ви има определена емоция на сърдитост за това, че помаците в Гърция са пренебрегнали кирилицата и ползват латиница. Ако отделим емоцията на страни можем да намерим и други  обяснения  за избора на тези хора. Например: тъй като не познават кирилицата няма как да я употребяват. По същата аналогия можем да се сърдим на днешните  българи във Войводина, че ползват латиницата. Ако на сърце Ви е разпространяване на кирилицата бихме могли да сформираме тук във форума една работна група. Работната задача може да бъде пригодяване  кирилицата за нуждите на помаците в Гърция. Такива съфорумници като Вас , Расате и други чиято страст е езикознанието биха могли да се включат. Можем да се свържем с лидерите на тези помаци в Гърция и аргументирано да обясним, че видите ли вашите събратя в България и вие ще имате по-добра комуникация ако изберете да ползвате и кирилицата ( по примера на бивша Югославия). Вероятността да се оправдае мисията за разпространение на кирилицата процентно се увеличава, на вместо това да сме пасивни откъм поводения и сърдити откъм емоция.

Не мисля, че сте те ме разбрал съвсем добре. Аз въобще не съдя помаците в Гърция, понеже пишат на латиница, за това, че за мнозина от тях кирилицата е непозната. Напълно разбирам защо е така, защо е непозната. Но след като така или иначе има образование по майчин език, ако то беше действително по техния майчин език, те нямаше да имат такава празнина в познанията си, щяха да учат и кирилица в училище, учейки своя действителен майчин език. (За целта обаче някой в Р. Гърция трябва да признае официално най-накрая упорито замаскирвания факт, че помашките диалекти са част от българския език. Същото вероятно би трябвало да бъде признато, а не игнорирано и в Р. Турция.)

Колкото до това, което казвате, за пригодяването на кирилицата за нуждите на помаците в Гърция, не съм сигурна, че разбирам точно какво имате предвид по това. Кирилицата е била измислена изначално за спецификата на езици и диалекти от определена езикова група, сред езиците на която съществуват съгласни, които в латиницата например поради липса на отделни букви се пишат по по-сложен начин. Такива съгласни или звукове са например ж, ч, ц. Това са известни неща. Ако искате да кажете, че специално за диалекта на помаците в Гърция, трябва да с измислят някакви нови езикови правила... това е нещо съвсем друго. Защото, както предполагам знаете, всеки книжовен език си има граматични, правописни и пр. правила, такива правила има и българския език. Нали, когато примерно турците у нас учат своя майчин език, те го учат разбира се по правилата на турския книжовен език. Не се адаптира едва ли не турският книжовен език, за да го учат нашите съграждани турци. Не се измисля някакъв нова, различна книжовна форма на турския книжовен език, за да се учи точно тази форма в България.

feggaria

• Guest

Този език защо да е български преди да дойдат българите ние тук сме го ползвали нали.

език има повече от деведстотин думи турски, сега да не кажите пък че и на турците сте дали език.

А що се отнася до кирилицата тук се установи че е крадена и от кого е писана питайте гърците македоонците и т.н.

Ако ти сега разбираш, че Кирилицата е създадена въз основа на гръцката азбука, то си е твой проблем и показва колко много има да четеш. Да, в бълг. език има много тур. думи и това не е тайна за никого, както и в турския има много арабски и персийски думи. И изобщо език без чуждици няма. Можеш да се поинтересуваш и какво е Глаголица, сигурна съм, че не знаеш.

Offline Mariana

• Forum fan

Ибрахим, ако продължиш да пишеш глупости, свидетелстващи наистина само за това, че има доста празноти в знанията ти, ще извадя тези твои "умни" коментари и ще ги копирам под публикациите с твои произведения, написани на някакъв много омразен, както разбирам, за теб, език. Малко късно е да смениш майчиния си език, харесва ли ти или не, той е точно български. Ако не искаш, не го използвай вече. Пиши и говори на други езици, не на този. Но ако продължиш да пишеш подобни коментари, ще ги копирам да ги видят читателите на твоите стихотворения и разкази, написани на български, какво мислиш ти за българския, че намало такъв език.

Ако знаеше повече, ако беше учил повече, ако разбираше поне малко от езикознание, щеше да ти стане неудобно...
Но не знаеш, не си имал възможност да научиш.

Не се гордей никога с невежество, нито надграждай над него каквито и да било "логически" изводи. Те просто няма да са логични, няма да са верни, а ще са някакъв вид тържество на невежеството.

Offline ibrahim65

• Moderator
Никаде не съм казал че е от гръцката азбука а какво мислят гърците за Кирил и Методи и кирилицата не че не четеш но и не отговаряш.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Помашкия в Доспат е много близък до Българския и се разбираме без преводач! :) И още по-чудното е че никой не каза, че е нещо различно от Българин! :o Между другото се готвят за празника на панделките - ще е интересно!

feggaria

• Guest
Никаде не съм казал че е от гръцката азбука а какво мислят гърците за Кирил и Методи и кирилицата не че не четеш но и не отговаряш.

Много имаш да учиш, ама наистина много. Без знание и на своите не можеш да си полезен.

Offline skoti3

• Forum fan

Тези турски думи са част от днешния български език ( само да не се намери някой, който да ме обвини, че крадем от турския език, защото всякакви има). За добро или лошо ( аз лично се гордея, че езика е толкова богат днес). През годините езиците се променят под влиянието на различни чуждици и в българския език освен турски думи има и не малко английски думи и други.И в повече философий не ми се изпада, просто за добро или лошо е така.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Тези турски думи са част от днешния български език ( само да не се намери някой, който да ме обвини, че крадем от турския език, защото всякакви има). За добро или лошо ( аз лично се гордея, че езика е толкова богат днес). През годините езиците се променят под влиянието на различни чуждици и в българския език освен турски думи има и не малко английски думи и други.И в повече философий не ми се изпада, просто за добро или лошо е така.
:D :D :D :D

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Защо ли Помаците употребяват ''ага; аго'' а българите ''бай'', например Бай Ганйo и Ага Ахмет.
И двете наречия се използват в съвременния Турски език. Предполагам че ''бай'' е останало още от булгарите което иде да рече нещо на някои ''индоевропейци'' ;)

Offline Mariana

• Forum fan
Защо ли Помаците употребяват ''ага; аго'' а българите ''бай'', например Бай Ганйo и Ага Ахмет.
И двете наречия се използват в съвременния Турски език. Предполагам че ''бай'' е останало още от булгарите което иде да рече нещо на някои ''индоевропейци'' ;)

Езиците са нещо живо, най-вече в лексикално отношение - в лексиката с течение на времето навлизат разни нови думи, а други лека-полека се забравят или излизат от употреба. Съвсем нормално за османски период от пет века, което не е никак малък период, много турски думи да станат част от лексиката на българския език. И това не се отнася разбира се само до българския език. И в турския език има заемни от персийски, арабски, сигурно и от някои европейски езици, в по-ново време. И с повечето езици се случва това допълване и обновление на лексиката с някакви думи или забравянето на други. Но т.нар. чуждици така или иначе са някакъв мъничък процент от лексикалния фонд на един език. И те разбира се нямат никакво отношение към структурата на съответния език, от начина, по който в него се изграждат изречения, от начина, по който частите на речта и частите на изречението си взаимодействат в него.

feggaria

• Guest

Трябва да ти се напомни, изглежда, че тезата за тюрк. произход на българите се поддържа от много бълг. историци, които според вас са лъжци и  роби на пропаганда. Или какво излиза - когато ви харесва какво казват им вярвате, когато не сте доволни: лъжат!