Author Topic: Помашки език - (Поматски език) - Pomak language - Pomakcha !  (Read 265495 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

feggaria

• Guest
Е, как да не знам ! Нали тук използвам неговото име Курт, тюрките са го наричали Хан Курт, който е внук на Ирнек ( все Турски имена). За езика не се тревожи. Веднага ще научиш Булгаро-Тюркския език защото ти е в кръвта. А пък като видиш че тук има повече хора отколкото в БГ които приличат на теб лесно ще се адаптираш. Та и природа, морета, богатство т.е. никога няма да съжаляваш.  ;)

Ти съвсем не схващаш, че тюрки и турци не е едно и също нещо, но няма и да схванеш, българино ювиги. А ти като отиде в Турция какъв каза че си: помак или турчин, който говори български много добре?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ти съвсем не схващаш, че тюрки и турци не е едно и също нещо, но няма и да схванеш, българино ювиги. А ти като отиде в Турция какъв каза че си: помак или турчин, който говори български много добре?
Не е едно само за вас. В Турция не се прави тази искуственна граница. Турците са смес от всички тюркофони ( Карлуци, Кумани, Печенеги, Булгари, Авари,Хуни, Огузи и пр.).
Интересното е че и сегашните българи са внуци на тези тюркофони сиреч Турци.
Турция се счита за ''Батко'' от всички тюркофони и е гарант за всички тях. Това се знае от цял свят.
Като дойдох в ТР и им казах че съм от Волжските Булгари от Казан. Веднага ме приеха

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Като дойдох в ТР
Я посмали малко де, ако си в турция защо ползваш български нет?

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Я посмали малко де, ако си в турция защо ползваш български нет?
За да се разбираме по-добре, естественно.  ;)

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
Не е едно само за вас. В Турция не се прави тази искуственна граница. Турците са смес от всички тюркофони ( Карлуци, Кумани, Печенеги, Булгари, Авари,Хуни, Огузи и пр.).
Турция се счита за ''Батко'' от всички тюркофони и е гарант за всички тях. Това се знае от цял свят.
Като дойдох в ТР и им казах че съм от Волжските Булгари от Казан. Веднага ме приеха

Ама това, че Турция била "кака" не означава, че тюрки и е равносилно на турци, дори езиците се различават и има подробна класификация не само на езиците, а и на съответните техни носители.

На английски, немски, френски, руски, български ... винаги е имало разлика и затова самите наименования на тюркските народи (племена) и езици се пишат по различен начин от "турски" език и народ, например.

Но понеже за османо-турската историография след 1870 г. (когато се е пишело на арабица) е било по-изгодно да внедрят нова терминология в това отношение, която всячески се стреми след това да затвърди.
Дори някои турски учени съзират "турански произход" на турския народ.

Тази тема е обсъждана толкова подробно и има достатъчно материал в мрежата, че няма смисъл да се спори с някои българи с турско етно-съзнание като тебе, Куртчо.

А и каквото и да прочетеш все ти се привиждат турци, тъй че е безсмислено с латерни да се разговаря.

Offline Mariana

• Forum fan

Ти не си от волжските българи, защото едва ли си се родил в измислената по-късно, там, където са живели волжски българи,  държава Татарстан.

А това, че Турция е регионална сила, и разни други, по-малки или не толкова влиятелни държави, чиито народи са с тюркски произход, я приемат за такава, не променя разликата между понятията "тюрки" и "турци". Защото това просто са различни понятия, колкото и може би на някои турски политици да им се иска да заличат разликата. Понятията трябва да се употребяват точно, защото иначе няма как да не настъпи някакво съзнателно или несъзнателно объркване.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
subigi kurt kazva batko a ne kaka .

Турция се счита за ''Батко'' от всички тюркофони и е гарант за всички тях.

kakto ste se izrazili
Ама това, че Турция била "кака" не означава, че тюрки и е равносилно на турци,  ....

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
According to Dumont, the Pomaks  of the Rhodope Mountains look like
neither the Serbs nor the Bulgarians
. The men belong to a tall, dynamic, elegant,
black haired and a strong race and the mountainous region they live has prevented
them from mixing with others.

Prevod na Bg:
Според да Дюмон, помаците на Родопите изглеждат нито сърби, нито българи
. Мъжете принадлежат към един висока, динамичена, елегантена, с
черни коси и строина раса и живеят в планински район което е попречило да се смесват с други хора.

feggaria

• Guest

Интересно защо си се представил за българин? Ще ти кажа - за да те приемат и наистина да те уважават, защото колкото и странно да звучи днешна Турция уважава българите. Защо не каза, че си помак? Защото в Турция не гледат много с добро око на тези, които не знаят какви са - хем не искат да са българи, но в действителност не са и турци. Затова там се представяш за българин. И още нещо: бълг. народност се създава през девети век и в основата си се състои от прабългари, славяни и местно късноантично население. Има и нови изследвания, според които древните българи са тюркизирани, но не са с тюркски произход. Българите практикували изкуствена деформация на черепа, което не е застъпено при тюрките например. Освен това бълг. език принадлежи към групата на славянските езици, към тях спадат руски, сръбски, хърватски, словенски, полски и чешки, украински.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
с
черни коси
Де е бил тоз чиляк? :D :D :D :D

Offline skoti3

• Forum fan

Prevod na Bg:
Според да Дюмон, помаците на Родопите изглеждат нито сърби, нито българи
. Мъжете принадлежат към един висока, динамичена, елегантена, с
черни коси и строина раса и живеят в планински район което е попречило да се смесват с други хора.

Леле аз пък колко светлооки и светлоруси помаци познавам, които не са единичен случай.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Българите практикували изкуствена деформация на черепа, което не е застъпено при тюрките например.

Ясно ми е че българите практикуват  с деформация не само на черепа и са различни от Турците. ;)
Научи се да използваш и думата Булгари. Булгарите особенно тези от Казан са едни от основоположниците на Пан-тюркизма с други думи ''Туранизмa''. http://tr.wikipedia.org/wiki/Yusuf_Ak%C3%A7ora  Целта е била обединението на тюрките от Урал-Алтайската група в която попадат и Булгарите от Урал и Приволжието.
Турция винаги е държала вратата си отворена за тези Турци според Турция, а според вас Тюрки.
http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=106

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan

Тази тема е обсъждана толкова подробно и има достатъчно материал в мрежата, че няма смисъл да се спори с някои българи с турско етно-съзнание като тебе, Куртчо.

А и каквото и да прочетеш все ти се привиждат турци, тъй че е безсмислено с латерни да се разговаря.

Бая дълъг постинг си ми написала, както винаги, въпреки че бе обещала да не ми отговаряш. Това ме кара да си мисля че ти симпатизирам. Хайде признай си, не си криви душата. Време е да минем на лични и там няма да си говорим за Турци за да не се плашиш. Обещавам!!!  ;)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ти не си от волжските българи, защото едва ли си се родил в измислената по-късно, там, където са живели волжски българи,  държава Татарстан.

А това, че Турция е регионална сила, и разни други, по-малки или не толкова влиятелни държави, чиито народи са с тюркски произход, я приемат за такава, не променя разликата между понятията "тюрки" и "турци". Защото това просто са различни понятия, колкото и може би на някои турски политици да им се иска да заличат разликата. Понятията трябва да се употребяват точно, защото иначе няма как да не настъпи някакво съзнателно или несъзнателно объркване.

С някои народи като Азербайджан почти няма разлика в говора. В други има както с българския сравнен с македонския или Помашкия. Щом като на българите не им пречи тази разлика и се стремят за обединение, защо ли пък на Турция да и пречи. Турците и всички други Туркофони знаят че обединението прави силата.
Притегателната сила на тази идея естественно че ще е Турция, защото е най-гляма и най-силна между другите си събратя. Май че завиждате на тази идея за обединение и слагате изкуственни прегради между народите. Ето ви снимки от Тюркския Курултай в който участват почти всички Тюркски държави.
http://www.google.com.tr/search?q=t%C3%BCrk+kurultay%C4%

B1&hl=tr&safe=active&tbm=isch&prmd=imvnsu&source=lnms&sa=X&ei=pAAIUKjlCMjBtAbm-sGrAw&ved=0CA0Q_AUoAQ&biw=1024&bih=585

Участници в Курултая
  Azerbaycan
 Kazakistan
 Kırgızistan
 Moğolistan
 Özbekistan
 Tacikistan
 Türkiye
 Türkmenistan
 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Tataristan
 Başkırdistan
 Çuvaşistan
 Kırım Özerk Cumhuriyeti
 Saha Yakutistan
 Altay
 Dağıstan
 Gagauzya
 Hakasya
 Balkarya
 Karaçay
 Tuva
 Doğu Türkistan
 Taymir
 Buryatya

Predstaviteli ot:
Rusya, İran, Irak, Afganistan, Gürcistan, Batı Trakya, Kosova, Romanya, Makendonya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Arnavutluk temsilcileri.
Almanya, Fransa, ABD, Avustralya, Belçika ve İsviçre'de yaşayan Türk diasporası.

Offline Mariana

• Forum fan
С някои народи като Азербайджан почти няма разлика в говора. В други има както с българския сравнен с македонския или Помашкия. Щом като на българите не им пречи тази разлика и се стремят за обединение, защо ли пък на Турция да и пречи. Турците и всички други Туркофони знаят че обединението прави силата.
Притегателната сила на тази идея естественно че ще е Турция, защото е най-гляма и най-силна между другите си събратя. Май че завиждате на тази идея за обединение и слагате изкуственни прегради между народите. Ето ви снимки от Тюркския Курултай в който участват почти всички Тюркски държави.
http://www.google.com.tr/search?q=t%C3%BCrk+kurultay%C4%

B1&hl=tr&safe=active&tbm=isch&prmd=imvnsu&source=lnms&sa=X&ei=pAAIUKjlCMjBtAbm-sGrAw&ved=0CA0Q_AUoAQ&biw=1024&bih=585

Участници в Курултая
  Azerbaycan
 Kazakistan
 Kırgızistan
 Moğolistan
 Özbekistan
 Tacikistan
 Türkiye
 Türkmenistan
 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Tataristan
 Başkırdistan
 Çuvaşistan
 Kırım Özerk Cumhuriyeti
 Saha Yakutistan
 Altay
 Dağıstan
 Gagauzya
 Hakasya
 Balkarya
 Karaçay
 Tuva
 Doğu Türkistan
 Taymir
 Buryatya

Predstaviteli ot:
Rusya, İran, Irak, Afganistan, Gürcistan, Batı Trakya, Kosova, Romanya, Makendonya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Arnavutluk temsilcileri.
Almanya, Fransa, ABD, Avustralya, Belçika ve İsviçre'de yaşayan Türk diasporası.

Аз не завиждам на обединението на народите, говорещи тюркски езици и с общи тюркски корени.

Но има много хора като че ли, които никак не биха искали хората с български корени да престанат да се мразят, воюват, противопоставят едни на други.