Само ще ти направя забележка, че тук сме чувствителни и на тема българи, ако споменеш славяни никой няма да го забележи негативно, но при първото няма как да стане, ние не говорим нито на турски, нито на персийски, нито на бактрийски и пр. езика на който говорим е славянски и е близък до езика на всички славянски страни. За вас вие може да се самоопределяте както ви душа сака. Ние за вашето самоопределяне нямаме никакви претенции.
От прочетеното в сайта останах с впечатление, че много от пишещите тук се интересуват и искат да открият истината за своя произход. От друга страна, има силно изразена категория хора, които се самоопределят с абсолютна убеденост. Тъй като и аз искам да разбера истината за произхода на помаците, питам:
Какво са помаците? Етнос, народ, нация... етническо или национално малцинство? Срещнах всякакви мнения.
Има 6 общоприети атрибута за определяне на етническа общност: 1) колективно собствено име; 2) мит за общи прадеди; 3) споделени исторически спомени; 4) един или повече отличителни елементи на обща култура; 5) обвързаност с определено отечество; 6) чувство за солидарност, обхващащо значителна част от населението.
Пиша в тази тема, защото за мен тетевенските помаци се различават, както от родопските, така и от пиринските, а още повече от албанските и т.н. Доскоро приемах помаците от тетевенския край като етническо малцинство, което притежава собствено чувство за общност, което има собствени механизми за съхраняване на другостта и се самоограничава от "мнозинството".
За да не засегна ничия чувствителност (истината е, че докато пиша това, все едно съм седнала на кабарчета) бих искала да знам отговора на т.5 - съществува ли при вас обвързаност с някое отечество - има България, има Турция, но Славяния няма. А да приема, че има такова нещо, като "помашки" език, е все едно да повярвам, че "майчиния език" на баба ми, дядо ми и комшиите ми в Гложене също говорят не български, а помашки.
България е с мултиетническа националност, в която са вливали кръв траки, славяни, прабългари, узи, кумани, печенези, татари, арменци и дори келти. Въпреки този кръвен микс, говорим на български.