Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552286 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline sultan selim

• Forum fan
Hat   говори  истини   а  че  на  теб  нети   отьрват   няма  значение 
Помак дасе наричам  първа радост е за мен

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Селиме казано е от мъдрите хора "Истината е противоречива като света и за всекиго е различна".
Никой няма монопол върху нея, нито Хат, нито аз нито никой друг!
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline sultan selim

• Forum fan
Така  е  защото  тогава   искаш   даго    "свалиш  на   земята" 
Помак дасе наричам  първа радост е за мен

Offline ibriiana

• Avarage member
Gostopa,Pridurjaite se kum temata.
Mnogo skoro Ficinka 6te ka4i klip4e ot na6ia krai,za koeto i blagodaria predvaritelno i se izviniavam za lo6oto ka4estvo.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Така  е  защото  тогава   искаш   даго    "свалиш  на   земята" 
Защото го ценя като събеседник, а човек е здраво стъпил само когато е на земята, а не като витае из облаците.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Аз съм българка, защото съм родена в България от родители българи. Имам дядовци .... някои са умирали за България. Имам дядо, който се е сражавал на Шипка като поборник, а пра-пра-баба ми Удреница е погребала Бенковски (така пише Захари Стоянов в Записките...) Това определя българското ми самосъзнание, а не Аспаруховите прабългари. Към помаците, които познавам, изпитвам топли чувства - причината е в тях. Не бих си променила отношението, ако бяха не българи, а зулуси или папуаси. Само че помаците, които познавам, говорят на чист български, пеят същите песни, каквито пеят навсякъде от Тимок до Вита, отбелязват не само Гергьовден, но Благовец, Еньовден и редица други български празници и за мен религиозното определение не е повод да ги смятам различни от мен. А аз, както казах, съм българка.
В годините на социалистическата диктатура властите преследваха изповядващите исляма, но с не по-малко настървление гонеха православни християни, католици и евангелисти.

Много от това което си написала е доста преувеличено. Но първо да погледнем родата. направи ми впечатление че имаш много баби и дядовци. Но това не е толкова интересно колкото, че единия се е бил на Шипка, а едната баба погребала Бенковски. През Рурско-турската война помаците в тетевенско мобилизирали 2000-3000 души за отбраната на Тетевен от русите. Също така изпратили два табора войска за отбраната на Плевен, на Шипка също имало не малко войска мобилизирана от помаците. За Бенковски пак помак му отрязал главата, а кой го е предал не е важно. Но това не ни прави чужди на тази държава нали, тъй като и ние сме афтохонно население, плащаме си данъците, отбивали сме си военната служба и голяма част от нашите деди са падали убити по фронтовете. Колкото до еднаквостта на хората от Глогово, Градежница и Гложене ще ти е нужно повече време да разбереш че не е така. Никаква прилика нито в чертите, нито в нрава нито в диалекта, дори и във фолклора. И вчера пътувах от Галата за Тетевен и се уверих в това. Разгледал съм и книгата от Тимок до Вит от нея съм изкарал много песни и за моята книга и там го забелязах същото. Освен това съм присъствал и на концерт на гложенската самодейна група в Бабинци. Ръководител и е един мой приятел от Глогово. Нищо общо с нашия фолклор. Знам от председателя на читалището на Галата, как черновидчени идвали да взимат наши песни преиначавали ги и са ги представяли като черновидченски, тъй като те нямали богат репертоар от фолклорни песни.

Гергьовден, Благовец, Еньовден и редицата други български празници се споменават, но само това. Обредите ги няма, може да отидат и да хапнат и пийнат, но това за мен не е религиозен празник, тъй като преди хапването и сръбването те не извършват определения обред характерен за християните. Такива празници аз мога да празвам всеки ден.

Аз също живях в годините на социализма. Учихме в едно училище в непосредствена близост до църквата. Често ходихме като малки (1-3 клас) там със сестра ми от любопитство. Познаваше на дори и попа, който беше млад и семейството му пребиваваше в едно къще в двора на църквата. Когато пътувахме за училище в неделя в автобуса се качваше една жена, която ходеше на църква. Камбаните си биеха и често когато не си ходихме през почините дни ги слушахме тъй като пансиона ни както казах беше в непосредствена близост до църквата. Празнуваше се Велик ден и пр.  Няма как да уеднаквявате положението на всички.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Изтритo от Модератор!

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Но първо да погледнем родата. направи ми впечатление че имаш много баби и дядовци. Но това не е толкова интересно колкото, че единия се е бил на Шипка, а едната баба погребала Бенковски. През Рурско-турската война помаците в тетевенско мобилизирали 2000-3000 души за отбраната на Тетевен от русите. Също така изпратили два табора войска за отбраната на Плевен, на Шипка също имало не малко войска мобилизирана от помаците. За Бенковски пак помак му отрязал главата, а кой го е предал не е важно.
Имам толкова дядовци и баби, колкото всеки човек. Просто си знам и помня родословието.
Знам и за участието на помаците в Априлското въстание и Освободителната война. Нали са били "помагачи"?! Това не е повод да поддържам родовата си ненавист изкуствено, щом не я изпитвам действително.
Останалото няма да коментирам - аз все пак съм магистър по тези въпроси, а ти - лаик. Нищо лично.
„Не иска демагогията учени,
ни хора със морално поведение,
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Изтритo от Модератор!

Offline ivetko

• Senior member
Слушай, Ганьо, изглеждаш симпатяга, само дето се обърквам в степените ти на ирония. Т.е. убягва ми тънката граница "мой човек" ли си или не си :-\.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Gelina

• Forum fan
Все "учени" хора се навъдиха,а ние "простите" трева да пасем! Защо не се доказвате тогава в научни форуми, тук не сме се събрали на научна конференция, че да използвате обиди, кой е прост,и кой не е! Като сме прости, не се ли унижавате да общувате с такива като нас? ;)

Offline ivetko

• Senior member
Зарежи комплексите, Гелина! Ти делиш хората на учени и прости. Но ако някой търси корените си, то да не го прави в идеологизирани псевдонаучни теории.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ivetko

• Senior member
И защо ни пращаш в "научните" форуми? Там, може би, не се интересуват толкова от "Помаците като такива"? Аз имам собствена теория, но не е без значение да знам какво мислят самите помаци за себе си. Попадна ли на сериозни аргументи, съм готова да променя мнението си.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ivetko

• Senior member
Странен начин за водене на диалог се е установил тук. "Внимение! В храстите дебне убиец!"
а долни и невежи."
Аристофан

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Останалото няма да коментирам - аз все пак съм магистър по тези въпроси, а ти - лаик. Нищо лично.

Поради същата причина и аз, който съм бакалавър по теология и магистър по история.  
Изтрито от модератор, съдържа лични обиди ...
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.