Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552295 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline daczo

• Forum fan
Kakvo stava ,mnogo rabota za moderatora.Dori tazi tema nervira bratiata slaviani.Ot tazi chast na Bylgaria nie sme spokojni hora.IAdeme si IAblanska halva i si peeme i nikogo ne naraniavame.

Offline ibriiana

• Avarage member
Спомням си, когато правих записите на тези песни, тъкмо имаше разпореждане жените да не ходят с шалвари на работа и на публични места. Изглеждаха толкова унили и измъчени (в сини работни престилки и панталони) и въпреки това не усетих и намек за озлобеност и неприязън. Точно обратното - бяха изключително сърдечни и гостоприемни.
Zdravei i dobre do6la v saita!Blagodaria za pesnite koito si suhranila.Kakto ve4e ti e pisala Ficinka s kakvoto mojem 6te pomognem.

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Благодаря, Ibriiana!
„Не иска демагогията учени,
ни хора със морално поведение,
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ivetko

• Senior member
Само ще ти направя забележка, че тук сме чувствителни и на тема българи, ако споменеш славяни никой няма да го забележи негативно, но при първото няма как да стане, ние не говорим нито на турски, нито на персийски, нито на бактрийски и пр. езика на който говорим е славянски и е близък до езика на всички славянски страни. За вас вие може да се самоопределяте както ви душа сака. Ние за вашето самоопределяне нямаме никакви претенции.
От прочетеното в сайта останах с впечатление, че много от пишещите тук се интересуват и искат да открият истината за своя произход. От друга страна, има силно изразена категория хора, които се самоопределят с абсолютна убеденост. Тъй като и аз искам да разбера истината за произхода на помаците, питам:
Какво са помаците? Етнос, народ, нация... етническо или национално малцинство? Срещнах всякакви мнения.
Има 6 общоприети атрибута за определяне на етническа общност: 1) колективно собствено име; 2) мит за общи прадеди; 3) споделени исторически спомени; 4) един или повече отличителни елементи на обща култура; 5) обвързаност с определено отечество; 6) чувство за солидарност, обхващащо значителна част от населението.
Пиша в тази тема, защото за мен тетевенските помаци се различават, както от родопските, така и от пиринските, а още повече от албанските и т.н. Доскоро приемах помаците от тетевенския край като етническо малцинство, което притежава собствено чувство за общност, което има собствени механизми за съхраняване на другостта и се самоограничава от "мнозинството".
За да не засегна ничия чувствителност (истината е, че докато пиша това, все едно съм седнала на кабарчета) бих искала да знам отговора на т.5 - съществува ли при вас обвързаност с някое отечество - има България, има Турция, но Славяния няма. А да приема, че има такова нещо, като "помашки" език, е все едно да повярвам, че "майчиния език" на баба ми, дядо ми и комшиите ми в Гложене също говорят не български, а помашки.
България е с мултиетническа националност, в която са вливали кръв траки, славяни, прабългари, узи, кумани, печенези, татари, арменци и дори келти. Въпреки този кръвен микс, говорим на български.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Госпожа, въпросите които задавате са постъпвали тука хилядократно, задоволителен отговор няма да получите.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
славяните може да ги сравним единствено с арабите. Те не се претопяват а славянизират. И ако говорим единствено за помаците без да даваме обща оценка, тук ще посочим славянизирания голям  арменски и турко-арабски процент, дошъл чрез еретизма и ислямизацията, който го обособява в отделна общност, различаваща се чрез културата бита, диалекта, религията и пр. от останалата маса, та дори и комшийска да е тя, като примерно Гложене.   
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline ivetko

• Senior member
славяните може да ги сравним единствено с арабите. Те не се претопяват а славянизират. И ако говорим единствено за помаците без да даваме обща оценка, тук ще посочим славянизирания голям  арменски и турко-арабски процент, дошъл чрез еретизма и ислямизацията, който го обособява в отделна общност, различаваща се чрез културата бита, диалекта, религията и пр. от останалата маса, та дори и комшийска да е тя, като примерно Гложене.   
Съжалявам, нищо не разбрах.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline pomak BG

• Historian
Трудно ще ме разбереш трябва да си добре запозната с историята като цяло. Преди Османския период помаците са били еретици, павликяни и богомили. И двете групи са от арменците павликяни, които били колонизирани на Балканите. През ислямизацията, която не е задължително да е била като цяло през османския период, тъй като сме на кръстопът, голям процент тюрко-арабска маса също се претопила в нас. За мен е нямало асимилация на едни към други и ако е имало не е както се описва от някои историци. Обикновено се говори за прабългари, славяни и траки и трите групи съществуват днес но под други наименования. Първите са част от тюркската група в Лудогорието, където се заселили още от времето на Аспарух и където са сформирали двете столици Плиска и Преслав, втората днес се нарича българи, македонци и помаци, а третата днес се нарича каракачани и власи.     

Offline Pomak-Spartak

• Avarage member
Този такъв, онзи онакъв, трети пък смълчан, то на народа нема угода!  :o
За нас от БГ, най-много си ни приляга да си бъдем "Бай Ганювци", където и преди 100 години и до сега, като обиколихме и обикаляме, от нашто село през Европата, та чак до Чикагото, и навсякъде, направихме впечатление на умопомрачително забележителни и посяхме гордоста на тази нация!  :(
"Аз, от БГ, най-обичам "Бай Ганя" да се наричам, туй първа радост е за мене"!  ;)

Offline ivetko

• Senior member
Няма да си правим тестове кой колко разбира от история. Нездраво е да се съобщават хипотези без сериозни доказателства, като безспорни факти. Прилича на стъкмистика, преследваща идеологически цели. Аман от идеологии! Ако са потомци на богомилски общини, в бита на помаците (не само в Тетевенско) няма и намек за това. Точно обратното. Освен това, последователите на богомилското учение във Франция - катарите, са наричани също бугри, а не павликяни, арменци или манихейци. Т.е. създателите на богомилството трябва да са българи.
Колкото до разликите в бита, културата и народното творчество между помашкото и християнското население в региона, те са единствено на религиозна основа.   
а долни и невежи."
Аристофан

Offline ivetko

• Senior member
И защо не ми отговориш конкретно на въпросите, които зададох? Защото не съм запозната с ТВОЯТА история и няма да разбера отговорите? Изпълнена съм с любознателност.
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Bay Ganio

• Member
  • **
Госпожа, нали ти казах да не се занимаваш с тоя.............

Offline pomak BG

• Historian
Не ти отговорих защото темата е друга пък и имаш различно убеждение. Колкото до българите, ако се срещнеш с един Прабългарин едва ли ще разбереш нещо от говора му така че колко си българка и колко не си това няма как да го знаеш ако не си специалист в Аспаруховия говор, а аз съм сигурен че като език на който сега общуваш едва ли има нещо общо с прабългарския на Аспарух.

Offline ivetko

• Senior member
За какъв Аспарух и какви прабългари говориш!? Аз съм българка, защото съм родена в България от родители българи - прадядо от Еленско, друг - от Русе, трети  - от Тетевен, четвърти от Габрово. Имам дядовци от Шумен и Търговище. Всички те са се чувствали българи, някои са умирали за България. Имам дядо, който се е сражавал на Шипка като поборник, а пра-пра-баба ми Удреница е погребала Бенковски (така пише Захари Стоянов в Записките...) Това определя българското ми самосъзнание, а не Аспаруховите прабългари. Към помаците, които познавам, изпитвам топли чувства - причината е в тях. Не бих си променила отношението, ако бяха не българи, а зулуси или папуаси. Само че помаците, които познавам, говорят на чист български, пеят същите песни, каквито пеят навсякъде от Тимок до Вита, отбелязват не само Гергьовден, но Благовец, Еньовден и редица други български празници и за мен религиозното определение не е повод да ги смятам различни от мен. А аз, както казах, съм българка.
Мисля, че много ненавист сте натрупали към България и може да имате своите основания. В България не е приятно да се живее, но това се отнася за всички, с малки изключения. В годините на социалистическата диктатура властите преследваха изповядващите исляма, но с не по-малко настървление гонеха православни християни, католици и евангелисти. Хайде, в името на собствения си натрупан гняв, да станем безродни!
а долни и невежи."
Аристофан

Offline Kaplan

• Adviser
... говорят на чист български, пеят същите песни, каквито пеят навсякъде от Тимок до Вита, отбелязват не само Гергьовден, но Благовец, Еньовден и редица други български празници и за мен религиозното определение не е повод да ги смятам различни от мен.

Чеч-а, със сигурност е далече от тетевенско, ама аз да ти кажа Благовец и Еньовден ги чувам за първи път че сме ги празнували ???
 Иначе интересна дискусия сте започнали с Помак БГ(нищо че по същия въпрос  сме писали и аз незнам колко пъти...), ама ще е добре да се преместим в по-подходяща тема ;)

П.П. На чист български говорят само езиковедите :), но и те понякога бъркат и си говорят на диалектите си ;)