....... при българите и турците може да е така, но в нашия балкан циганите не са ни притеснявали. Опитаха се един път една група от шест души. Беше събота, тогава в съседното ни село Калайджи от където са и футболистите, братята Гавазови, имаше дискотека. И тези в село искаха да ограбят най-малкия от горепосоченото бедно семейство. Той имаше тогава две телета. Но едни мои братовчеди ги надушили и по пътя за работа съобщили на дискотекаджиите, които пък завардили пътя с два камиона. И тъй като на север пътя в Средно село е без изход, пък и по това време имаше голям сняг, бяха заловени на сутринта и отнесоха бой като за сто човека. Единия от тях после умря. За полицаите остана да ги вкарат в панделата. Имаше и още една такава случка на една българка от село Росно. Това българско село ни е в съседство. Нашите помаци от Шивачево, като разбрали понеже половината от тях са ловджии, а другата половина бракониери и с пушките по колите са гонили циганите, докато на единия му са потрошиха ребрата на волана. В дискотеката ни можеше да идва всеки един, ама да не се правеше на играч иначе нямаше проблем. Виждал съм и един циганин там. Никой нищо не му направи, а пък и човека излезе разумен не ни закачаше момичетата. Ако са се обезлюдили селата ни то е от икономическата криза и безработица. Нашите помаци в Еленския балкан или по-точно в Златарешкия балкан, освен със скотовъдство и малко земеделие с друго не са се занимавали. Имаше една мандра собственика и ми е първи братовчед, но на два пъти беше отвличан за подкуп от наглите и след това фалира. голяма част от младежта емигрира по чужбина, а малка част отиде да живее в Търново и Горна Оряховица. Тези които са на около се прибират от време на време, но гурбетчиите много по-рядко. Единствено през лятото във всяко едно от селата ни, а те са 3 чистопомашки, едно преобладават турци и две смесени, се правят дуви за дъжд или както е на българско молебен за дъжд. На тях напоследък започнах да водя и помаци от Тетевенско, които останаха много приятно възхитени от густуприемствеността и организацията. Помаци от Тетевенско или по точно от Български извор работят и при едни наши момчета като кюмюрджии. правят дървени въглища. В нашия балкан е развит и дърводобива. Наоколо градовете почти бяха снабдявани с дърва от нашия район, по законния път разбира се с разрешение и пр. Излизаха една дузина газки и виетнамки и продаваха дърва в Горна, Лясковец, Елена, Златарица и Търново.
Думите на Хюсеин са верни. Аз си спомням, че кражбите в Еленското горско спряха именно когато шеф му стана един помак. Човека си гледаше съвестно работата и благодарение на него огромните еленски гори бяха съхранени, човека премахна привнесените германски дървета, които сушаха изворите ни и сега водата пак е в изобилие. Докато в съседното сливенско горско бяха извършени такива безобразия, че ви е бедна фантазията. Бяха изсечени дори 200 годишните букаци на Агликина поляна.
Радвам се, че сте възпрели поне някой от набезите на крадците . При нас имаше случай когато цигани от Майско бяха се настанили да грабят в изоставената махала Гюлювци. Тогава няколко турчина и българина от махала Светославци ги видели, защото през нощта къщите в Гюлювци светели. Събрал се народ с тояги и брадви и затворили циганите в една къща и ги смлели от бой. После полицията им турила прангите и готово.
Сега шефа на горското е друг, а на стария не му помня името за съжаление. Хюсеин, колкто и да е жалко държавата е изоставила нашия район. Не знам на какво се дължи, ама все едно нарочно ни закопават. Преди години закриха пътническата железница към Елена и лишиха 12 000 души от надежден транспорт. След това спряха и повечето селски автобуси. За да откриеш някакъв бизнес в Еленско трябва такива рушвети да бутнеш, че просто си губи смисъла. Половината ми село работи и живее в Солун сега, имаме по Англия, по Америка, по Малта. А както ти знаеш Хюсеин, Еленско е супер подходящ район за развитието на животновъдство, за отглеждане на сливи ама само да надигнеш глава и те удрят. Мафията превзе язовирите, дерибействат като не пускат хора да влизат в селата си, щото пътя минавал през земите им. Абе кво да си говорим. Еленско е на доизживяване вече. Сега тази криза яко удари и единственото което що годе вървеше- селския туризъм. Сега мои приятели и роднини заминават окончателно за чужбина и едва ли ще се върнат. Селата пустеят, чаирите се втрънчват. Никой не мисли за нас....
Почти, винаги избегвамь, да цитирам, целостни текстове на сфорумцьи за да не арчимь млогьу интернетско пространство в малечкьта Помашка нива, но понявга май, требва да си има изключеньйья!
Ако, е позволено като читател да изрека по едно големо похвално слово и шумни одобрителни ръкоплескания, лично от мене, като от едно селско помаче от по-високитье баирьи и чаирьи в Родопите, специално за "Помак БГ" и "Балканджи" за направените по-горе описателни раздумки за бита, живота и тежненията на людьетье по тея помашки и други села от този район!
Макар и от погледа ми на аджамиья литературчески чиракь, сметам, че е можно да се сравни поне малко с разказвачеството и повествованието на певците на селските неволи в познатото ни творчество от ЕлинПелиня и Йовковия взорь за несгодите на беднячеството по запустяващите селца и махали по Балканите на убавата ни малка градинка!
Браво, Браво, на двамата , и на "Помак-БГ", и на "Балканджи", и все за това и отметнато на "Балканджията", който виждамье, чье можьель да вижда дюнятьа по тея райони, и по адинь арньо-рисувателно-проблематичен начин за тежненията на народитье по тамьо, а не само за различните етно-религиозно-кавгаджийски противоборства по тая все по-зачудваща держава!
Имаш право обаче предлагам да не се задълбучаваме, че темата е за Тетевенските помаци.
Да прав си Хюсеин, пооспамих темата, ама викам и аз да си кажа, каквото ми тежи.
Еех, ако и на туй по отгорното, му кльикатье "спамене", то това , ще да е най-добрият и най-качественият "спамь", детьу не сме чели отдавнь за теья селища и райьони!
Бравос на Спамоветье!