Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552392 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Сега шефа на горското е друг, а на стария не му помня името за съжаление. Хюсеин, колкто и да е жалко държавата е изоставила нашия район.  Не знам на какво се дължи, ама все едно нарочно ни закопават. Преди години закриха пътническата железница към Елена и лишиха 12 000 души от надежден транспорт. След това спряха и повечето селски автобуси. За да откриеш някакъв бизнес в Еленско трябва такива рушвети да бутнеш, че просто си губи смисъла. Половината ми село работи и живее в Солун сега, имаме по Англия, по Америка, по Малта. А както ти знаеш Хюсеин, Еленско е супер подходящ район за развитието на животновъдство, за отглеждане на сливи ама само да надигнеш глава и те удрят. Мафията превзе язовирите, дерибействат като не пускат хора да влизат в селата си, щото пътя минавал през земите им. Абе кво да си говорим. Еленско е на доизживяване вече. Сега тази криза яко удари и единственото което що годе вървеше- селския туризъм. Сега мои приятели и роднини заминават окончателно за чужбина и едва ли ще се върнат. Селата пустеят, чаирите се втрънчват. Никой не мисли за нас....
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Имаш право обаче предлагам да не се задълбучаваме, че темата е за Тетевенските помаци.
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Да прав си Хюсеин, пооспамих темата, ама викам и аз да си кажа, каквото ми тежи.
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline ficinka

• Adviser
Извинявам се ако съм засегнал някой и Фици знам че не е лично. Въпросите ти са уместни. След записа бяха издадени 500 диска. 50 получи Исмет Драмски, който плати за дисковете и за видът им. Също така той се зае и с лицензирането му. Краси получи 150 диска, като художествен ръководител. Голяма част от неговата си част ги подари на ансамбъла. Като дори им давал по два диска. Една част ще да е за реклама и другата може би пак да е влязла в района. Аз като организатор, който трябваше да открие студио за записите и който трябваше да плати пътните получих 300 диска. Оговорката ни беше те да се продават на ниски цени, колкото да се избие разхода за пътя и записа. Основната цел обаче е да се запази културното наследство на района в афтентичният му вид. Виждаш че много от ансамблите ни участват в разни канали и ни предствят пред страната и света. Много от песните обаче имената на героите се преиначават, като че ли хората незнаят какви сме и кои сме. Някой от песните ни се крадът и се изпълняват като Черновидски и пр., като примера с Махмудова майка, химна на тетевенските помаци, за които и до днес аго Ибчо говори за Марин Иванов жител на с. Черни Вит, Тетевенско, който ги научил от нашите и ги изпълнява преиначени като Черновидски. За това се възмущават и накой самодейци от Галата, говорят че черновидчени имали няколко тяхни песнии останалото го взимали от нашите помаци. Вторите ходели постоянно по Галата за да искат наши песни, че иначе не можели да се преставят пред публика. Имаше дори един от Градешница дето искаше да съди Марин Иванов, тъй като преиначил дори и Махмудова майка и пр.
С албума имахме намерение да съхраним както и по горе казах културното наследство, в същото време мислехме от печалбата да изкараме и друг с други афтентични песни. За съжаление това наше желание трудно може да се осъществи при това закопуване на диска. освен онези които раздаде краси, аз съм продал половината от мойте, като една малка част съм подарявал на помаци от селата Борима, Кирчево, Румянцево поради слабия им интерес. Целта е поне една две но да ги има в тези села. В селата Български извор, Торос и Златрешкия балкан продадох много малко. А по-голямата част отидъха, в Галата, Глогово, Градежница и Бабинци. Някой искаха да си го купят ама нямало каде да го слушат диска, а за други песните били старовремски и пр. поне до сега оспях горе долу да си избия масрафа и това е. Друго неможах да направя.
Колкото до ансамбъла на Градежница, като колектив добриса, но ако работя с тях трябва да е извън читалищната им дейност. Защото там в селото ви има няколко хора които се броят на пръсти, но са до толкова поткупни, че за пари ще продадът и майченото си млако. След това извършват такива подли действия, на които човек освен да се отврати няма какво друго да направи. И като цяло ми се загубва интереса да правя каквото и да е, дори подобни културни мероприятия, които са извън рамките на моите задължения като религиозен водач. Доколкото знам и по време на записа направиха тези лица някакви изпълнения. Викали са икономическа полиция и са се разправяли в градския защо били превозвани деца под 18 години без декларации от родителите и пр.   
Нужно е да се запазят културните изяви .I tuk e momenta sega da se izvinq publi4no na edin 4ovek,znam 4e toi 6te se seti sam ,4e stava duma za nego,navremeto si pozvolih da kaja nqkoi ne6ta svarzani s 4itali6tnata ni deinost,ta qvno ne sam bila razbrana pravilno,edin ot nedostatacite na internet komunikaciqta,np pod dumata "rakovoditel" nqmah v predvid samo nego ,a i rakovodstvfoto na po gorno nivo po tova vreme ,v posledstvie razbrah ,4e vaprosniqt 4ovek prosto e bil izpolzvan za alibi za nqkoi deinosti na opredeleni lica ,ne iskam da navlizam v podrobnostti sega,za v bade6te 6te si pestq komentarite za ne6ta za koito ne sam 100% ubedena .Vse pak vsi4ki iskame da se zapazqt kulturnite izqvi -edno ot malkoto ostanali hubavi i smisleni ne6ta v seloto ni. :)
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline pomak BG

• Historian
Намерението ми пак пофтарям не беше да търся известност и печалба, а да съхраня културното наследство. Дано да си ме разбрала правилно. За ръководител не можи и да става дума, тъй като щом тръгна да правя нещо и още преди да го започна, то вече се знае на едно място и от там веднага се взимат мерки това нещо да се предотврати, независимо дали е свързано с религията, културата и пр. Ето например днес какво видяха очите ми. Аз дълго пофтарях, че ние не празваме български празници, тъй като в нашите села, не са ходели коледари, лазарки и пр., а от днес тръгнаха и такива. гледам момиченцата от децката градина в Глогово под ръководството на учителите си българи, станаха лазарки и тръгнаха по селото из магазините и в по-заможните къщи. И най-интересното едната даскалка награбила една кора с яйца, другата с друго и сигурно са си направили банкет на гърба на дечурлигата. А пък те се съсипаха да ходят по селото. Облекли ги в народни нусии, кой знае от кой край и от малки ги обработват. Като станат по-големи в училищата по труд и творчество ги учат да правят мартеници, да бойдисват яйца, да окрасяват коледни елхи и пр. А когато стане въпрос за Религия Ислям си изяват пръстите от ят.  

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
....... при българите и турците може да е така, но в нашия балкан циганите не са ни притеснявали. Опитаха се един път една група от шест души. Беше събота, тогава в съседното ни село Калайджи от където са и футболистите, братята Гавазови, имаше дискотека. И тези в село искаха да ограбят най-малкия от горепосоченото бедно семейство. Той имаше тогава две телета. Но едни мои братовчеди ги надушили и по пътя за работа съобщили на дискотекаджиите, които пък завардили пътя с два камиона. И тъй като на север пътя в Средно село е без изход, пък и по това време имаше голям сняг, бяха заловени на сутринта и отнесоха бой като за сто човека. Единия от тях после умря. За полицаите остана да ги вкарат в панделата. Имаше и още една такава случка на една българка от село Росно. Това българско село ни е в съседство. Нашите помаци от Шивачево, като разбрали понеже половината от тях са ловджии, а другата половина бракониери и с пушките по колите са гонили циганите, докато на единия му са потрошиха ребрата на волана. В дискотеката ни можеше да идва всеки един, ама да не се правеше на играч иначе нямаше проблем. Виждал съм и един циганин там. Никой нищо не му направи, а пък и човека излезе разумен не ни закачаше момичетата. Ако са се обезлюдили селата ни то е от икономическата криза и безработица. Нашите помаци в Еленския балкан или по-точно в Златарешкия балкан, освен със скотовъдство и малко земеделие с друго не са се занимавали. Имаше една мандра собственика и ми е първи братовчед, но на два пъти беше отвличан за подкуп от наглите и след това фалира. голяма част от младежта емигрира по чужбина, а малка част отиде да живее в Търново и Горна Оряховица. Тези които са на около се прибират от време на време, но гурбетчиите много по-рядко. Единствено през лятото във всяко едно от селата ни, а те са 3 чистопомашки, едно преобладават турци и две смесени, се правят дуви за дъжд или както е на българско молебен за дъжд. На тях напоследък започнах да водя и помаци от Тетевенско, които останаха много приятно възхитени от густуприемствеността и организацията. Помаци от Тетевенско или по точно от Български извор работят и при едни наши момчета като кюмюрджии. правят дървени въглища. В нашия балкан е развит и дърводобива. Наоколо градовете почти бяха снабдявани с дърва от нашия район, по законния път разбира се с разрешение и пр. Излизаха една дузина газки и виетнамки и продаваха дърва в Горна, Лясковец, Елена, Златарица и Търново.
Думите на Хюсеин са верни. Аз си спомням, че кражбите в Еленското горско спряха именно когато шеф му стана един помак. Човека си гледаше съвестно работата и благодарение на него огромните еленски гори бяха съхранени, човека премахна привнесените германски дървета, които сушаха изворите ни и сега водата пак е в изобилие. Докато в съседното сливенско горско бяха извършени такива безобразия, че ви е бедна фантазията. Бяха изсечени дори 200 годишните букаци на Агликина поляна.
Радвам се, че сте възпрели поне някой от набезите на крадците . При нас имаше случай когато цигани от Майско бяха се настанили да грабят в изоставената махала Гюлювци. Тогава няколко турчина и българина от махала Светославци ги видели, защото през нощта къщите в Гюлювци светели. Събрал се народ с тояги и брадви и затворили циганите в една къща и ги смлели от бой. После полицията им турила прангите и готово.
Сега шефа на горското е друг, а на стария не му помня името за съжаление. Хюсеин, колкто и да е жалко държавата е изоставила нашия район.  Не знам на какво се дължи, ама все едно нарочно ни закопават. Преди години закриха пътническата железница към Елена и лишиха 12 000 души от надежден транспорт. След това спряха и повечето селски автобуси. За да откриеш някакъв бизнес в Еленско трябва такива рушвети да бутнеш, че просто си губи смисъла. Половината ми село работи и живее в Солун сега, имаме по Англия, по Америка, по Малта. А както ти знаеш Хюсеин, Еленско е супер подходящ район за развитието на животновъдство, за отглеждане на сливи ама само да надигнеш глава и те удрят. Мафията превзе язовирите, дерибействат като не пускат хора да влизат в селата си, щото пътя минавал през земите им. Абе кво да си говорим. Еленско е на доизживяване вече. Сега тази криза яко удари и единственото което що годе вървеше- селския туризъм. Сега мои приятели и роднини заминават окончателно за чужбина и едва ли ще се върнат. Селата пустеят, чаирите се втрънчват. Никой не мисли за нас....
Почти, винаги избегвамь, да цитирам, целостни текстове на сфорумцьи за да не арчимь млогьу интернетско пространство в малечкьта Помашка нива, но понявга май, требва да си има изключеньйья!  :)
Ако, е позволено като читател да изрека по едно големо похвално слово и шумни одобрителни ръкоплескания, лично от мене, като от едно селско помаче от по-високитье баирьи и чаирьи в Родопите, специално за "Помак БГ" и "Балканджи" за направените по-горе описателни раздумки за бита, живота и тежненията на людьетье по тея помашки и други села от този район!  ::)
Макар и от погледа ми на аджамиья литературчески чиракь, сметам, че е можно да се сравни поне малко с разказвачеството и повествованието на певците на селските неволи в познатото ни творчество от ЕлинПелиня и Йовковия взорь за несгодите на беднячеството по запустяващите селца и махали по Балканите на убавата ни малка градинка!  :(  :'(  8)
Браво, Браво, на двамата , и на "Помак-БГ", и на "Балканджи", и все за това и отметнато на "Балканджията", който виждамье, чье можьель да вижда дюнятьа по тея райони, и по адинь арньо-рисувателно-проблематичен начин за тежненията на народитье по тамьо, а не само за различните етно-религиозно-кавгаджийски противоборства по тая все по-зачудваща держава!  :o  ;D  :)

Имаш право обаче предлагам да не се задълбучаваме, че темата е за Тетевенските помаци.
Да прав си Хюсеин, пооспамих темата, ама викам и аз да си кажа, каквото ми тежи.

Еех, ако и на туй по отгорното, му кльикатье "спамене", то това , ще да е най-добрият и най-качественият "спамь", детьу не сме чели отдавнь за теья селища и райьони!  :o ;D
Бравос на Спамоветье!  ;)
! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !

Offline ficinka

• Adviser
Намерението ми пак пофтарям не беше да търся известност и печалба, а да съхраня културното наследство. Дано да си ме разбрала правилно. За ръководител не можи и да става дума, тъй като щом тръгна да правя нещо и още преди да го започна, то вече се знае на едно място и от там веднага се взимат мерки това нещо да се предотврати, независимо дали е свързано с религията, културата и пр. Ето например днес какво видяха очите ми. Аз дълго пофтарях, че ние не празваме български празници, тъй като в нашите села, не са ходели коледари, лазарки и пр., а от днес тръгнаха и такива. гледам момиченцата от децката градина в Глогово под ръководството на учителите си българи, станаха лазарки и тръгнаха по селото из магазините и в по-заможните къщи. И най-интересното едната даскалка награбила една кора с яйца, другата с друго и сигурно са си направили банкет на гърба на дечурлигата. А пък те се съсипаха да ходят по селото. Облекли ги в народни нусии, кой знае от кой край и от малки ги обработват. Като станат по-големи в училищата по труд и творчество ги учат да правят мартеници, да бойдисват яйца, да окрасяват коледни елхи и пр. А когато стане въпрос за Религия Ислям си изяват пръстите от ят. 
,но сега се чудя ти от колко години вече живееш тук , и как така до сега не си видял какво празват хората тук и какво не, аз от дълго време разказвам тук че хората при нас празват всички празници наред, и в Градежница имаше днес лазарки , деца от детската градина с учителките ,по същият начин обиколиха селото и пяха песни ,облечени по същият начин но това не е от днес , това се прави от доста време,аз лично знам поне от както моите деца ходеха на детска градина ,а яйцата ги боядисват лелите и ги подаряват на децата за Великден , но не само там боядисват яйца ,незнам по Галата как е но тук почти във всяка къща се боядисват яйца и има козунак на Великден но да си виждал на курбан байрам да се коли курбан , много рядко нали , та затова и аз се чудя какви сме и що сме , сега поне ще ме разбереш правилно , празваме всичко наред затова и хората какзват че не са "никакви" в смисъл празваме всичко наред , не си знаем обичайте и традицийте .

Offline ficinka

• Adviser
Но държа да спомена че в целият този празник и ритуал не се влага нищо религиозно , децата от  малки се учат да , но явно са намерили правилният подход , представям им нещата интересно и празнично , че какво разибира едно 5 г дете от религия и празници, кой прав и кой крив в случая , а що се отнася до мартениците това е българска традиция а ние живеем в България ,не мисля че е толкова лошо, проблемът тук е  кой и по какъв начин да се опита обясни значението и смисълът на нашите празници  за да се празват отново и да се запазят ,понеже са на изчезване и до няколко години съвсем нищо няма да се знае за тях.  ???

Offline pomak BG

• Historian
Да за пръв път ми се случи да видя през живота си лазарки и то каде. Не бях го забелязал преди в Глогово и Градежница и за това ми направи впечетление. От както провалиха семинара в Устина съм станал много подозрителен. За мартиниците ми става смешно като ги видя над надргроните камани. Уж за здраве, а човека си утишъл. И тези конци ми напомнят малко на магии хахаха, но както се казва здраве да има.

Offline isa71

• Forum fan
Но държа да спомена че в целият този празник и ритуал не се влага нищо религиозно , децата от  малки се учат да , но явно са намерили правилният подход , представям им нещата интересно и празнично , че какво разибира едно 5 г дете от религия и празници, кой прав и кой крив в случая , а що се отнася до мартениците това е българска традиция а ние живеем в България ,не мисля че е толкова лошо, проблемът тук е  кой и по какъв начин да се опита обясни значението и смисълът на нашите празници  за да се празват отново и да се запазят ,понеже са на изчезване и до няколко години съвсем нищо няма да се знае за тях.  ???

В следния хадис пратеникът на Аллах (с.а.с) казва: “Който се оприличи с даден народ, той е от тях.” Погледни своите дела и виж с кого се оприличаваш.

Offline Шали

• Advanced member
...
Разбрахме за наглото натрисане на разни празници и обичаи, които ти бодат очите. Щях да ти повярвам, ако преди дни, тук във форума не се бяха развихрили лица от твоята енория и не заявиха желанието си да не са религиозни и не бяха обиждали братята си мюслими. Но, уви!
Явно проблемът се корени другъде, а не там, където сочиш ти.
Благодаря Ти, Господи!

Offline isa71

• Forum fan
пепи това момче е продукт на 45год.насаждан атеизъм,до това доведе комунизма-безверие
ама какво очакваш от прости хора след 1944 год.избиват цялата интелигенция в страната,всички офицери и заможни люде,без съд и присъда,нормално такива да им са продуктите

Offline pomak BG

• Historian
Pepito всеки един човек си има принципи. Мойте са всеки да гледа пред себеси. Аз не държа да ми вярваш, а пък и най-малко имам желание да те обеждавам в каквото и да е, тъй като ти не си от енорията ми и си българка. За мен по важно е мойте хора помаците и останалите мюсюлмани които са в енорията ми. За другите мюсюлмани да се грижат другите ходжи, а за бъграрите който ще. Де да бяха всички хора на моя принцип в България всички щахме да си живееме в мир и разберателство. Нямаше да има етнически и религиозни конфликти и незгоди.

Offline pomak BG

• Historian
Днес в Тетевенския помашки край се чества турско четирсет, през който празник се посещават гробищата. Днес, аз като имамин, посетих и отправих обща молитва в гробищните паркове на две села Галата и Румянцево. Направих и фото снимки ама като се снабдя с кабела на апаратчето ще ги вкарам и във форума. На молитвата споменах фронтоваците,  беследно изчезналите, имамите и останалите починали мюсюлмани на двете села. Аллах на всичкитези споменати от мен да им дава рахмет т.е. хаир и да ги предпази от оганя на Ада в отвъдния свят след Съдния ден Амин.  

Offline ficinka

• Adviser
В следния хадис пратеникът на Аллах (с.а.с) казва: “Който се оприличи с даден народ, той е от тях.” Погледни своите дела и виж с кого се оприличаваш.
Ако всички погледнехме първо своите дела нещата щяхада се доста различни , но уви по лесно е да гледаме другите , или по точно по лесно е да корим другите , всеки има право да се оприличи като какъвто си иска, това е право на личността, но ние не сме хората които трябва да съдят .Всеки сам ще отговаря за делата си . 8)