Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 552489 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Посочи нещо конкретно.Знам и песните и фамилиите нищо не ги свьрзва с бьлгарите напротив ясно ги отличава.Абсурдно е твьрдението ти.
За разлика от тебе, мога веднага да конкретизирам-Фамилни имена които май ще повторя но за теб винаги -та Ф. имена произлизащи пряко от български лични имена, колкото си щеш-пр.Аврам ,Бельо, Мануш, Йон ,Грозьо,  Рад   и тн. както и такива пак общи като Мечов, Пильов, Пр.Стригльов и мн.др.мога да изброявам много, та въпреки консервативното отношение което разбира се си е твое право, си заслужава да се замислиш ,пак разбира се ако искаш.
По отношение фолклора ,имам на разположение няколко песни от Драгиново и от тн.висок район мога да ги побликувам -но мисля че по голяма част бяха вече побликувани тук.
По отношение на езика ,ще те оставя ти да конкретизираш-надявам се че ще науча нещо ново-но бих ти задал по отношение на това въпроса -защо диалекта на Драгиново и на Каменица са близки и различни от другите наоколо -както и този на пр.Грашево и на този по вашето село?

Offline ibriiana

• Avarage member
i az taka sum 4yvala.ot ba6ta mi i maika mi sum se nay4ila da ne sidia horata bez da gi poznavam.

Offline PETER

• Forum fan
Във фейсбука има фен клуб на Алексей Петров.

Алекс Петров - шпионин, тракторист, мафиот, политик, бизнесмен...(фен клуб)
http://www.facebook.com/pages/Aleks-Petrov-spionin-traktorist-mafiot-politik-biznesmenfen-klub/309616691143?ref=nf#!/pages/Aleks-Petrov-spionin-traktorist-mafiot-politik-biznesmenfen-klub/309616691143?v=wall&ref=nf

Това за инфо. Ако някои местни негови почитатели желаят да го подкрепят... :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline tersid

• Adviser
Не се безпокойте за Алексей ,той се подготвил отдавна за това което му се случва ,защото никога не е имал доверие в системата.Ще потърка малко нара докато се установи ,че "октопода" няма крака.

Offline isa71

• Forum fan
sirrio link=topic=1949.msg52092#msg52092 date=1266493110]
Ами не е толкова елементарно, колкото ти изглежда. Една от последните версии е, че заловеният при Къкринското ханче Левски, който заптиетата са водили първо от Ловеч до Търново и после до София, въобще не е бил Левски (Васил Кунчев), а човек от неговите хора, който умишлено се представял за Левски и жертвал живота си, за да спаси Апостола. Затова никой не си е направил труда да се опита да го освободи като нападне тия няколко заптиета. Човекът, който е бил обесен в София коренно се е различавал на външен вид от Дякона.
Ето ти цялата история, която между другото звучи доста достоверно.

http://www.dnes.bg/izlojbi/2010/02/19/uchitel-otkupi-neizvestna-risunka-na-obesvaneto-na-levski.86458
и тук на снимката се вижда че е с черна коса

Offline pomag

• Senior member
Рожден ден

Поздравявам всички с едно Галатско изпълнение. Извинявям се за лошото качество на клипа, правен е с телефон

Offline isuf

• Advanced member
Рожден ден

Поздравявам всички с едно Галатско изпълнение. Извинявям се за лошото качество на клипа, правен е с телефон
        SABOR 2009,,I SI NOSIM PESENTA,,s.GORNO NOVKOVO      F.G.   GALATA

Offline pomag

• Senior member
Къде се изгубиха помаците от Тетевенско??? Похвалиха ми се много от Галата, че имат регистрации в сайта, но никой не отваря теми или да влиза и взима отношения по темите!?

Offline ficinka

• Adviser
 Щом е така не се притеснявайте пишете ,нека всеки сподели по нещо за помаците в Тетевенско  :)пишете поне в тази тема ако не икате да отваряте нови ,всичко е от полза ,нека покажем какви хора сме тук в Тетевенско,до сега с тази задача се бяхме заели с помаг и още няколко човека, повече хора по добре според мен  ;)
Най-същественото е невидимо за очите!

Offline ibriiana

• Avarage member
do skoro samata az neznaeh za tozi sait.Dori kazvam na priatelite mi koito imat komputar da vlizat.I az znam 4e mom4eta ot Galata vlizat v saita,za6toto samata az  gi posuvetvah da vliazat.Da ne se sramyvat da pi6at tehnia krai.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
do skoro samata az neznaeh za tozi sait.Dori kazvam na priatelite mi koito imat komputar da vlizat.I az znam 4e mom4eta ot Galata vlizat v saita,za6toto samata az  gi posuvetvah da vliazat.Da ne se sramyvat da pi6at tehnia krai.
Ами, то доскоро и една голяма част от нас Помаците от Родопите и ЧЕЧ-а, почти незнаехме, че там в този хубав край живеят доста Помаци, а не единични людье!  ::)
Имаше само малки откъслечни неофициални сведения и информация, че там някога са живеели Помаци, но ето, че интернета отвтаря простори в тъмнината и тежките порти и двери, дори за районите в България!  :o
А какво остава, като опознаване и със съседните комшийски страни на Балканите!  ;)
! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !

Offline ibriiana

• Avarage member
Da.dobre 4e e interneta,az ni6to niama6e da razbera.tyk sa 4etiri 4isto pomna6ki sela,samo v gradejnica jiveiat 2100 dy6i.

Offline Hat

• Moderator
Броят на помаците посещаващи сайта тепьрва ще расте и то лавинообразно.Това е нещо нормално всеки иска да си е дома та .....дори и виртуално.
pomak

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ами, то доскоро и една голяма част от нас Помаците от Родопите и ЧЕЧ-а, почти незнаехме, че там в този хубав край живеят доста Помаци, а не единични людье!  ::)
Имаше само малки откъслечни неофициални сведения и информация, че там някога са живеели Помаци, но ето, че интернета отвтаря простори в тъмнината и тежките порти и двери, дори за районите в България!  :o
А какво остава, като опознаване и със съседните комшийски страни на Балканите!  ;)
Евро, може би не знаете и за съществуването на местни търновски помаци, които не са потомци на преселници. До към 19 век са живеели в околностите на Свищов и Търново, като голям брой от тях са извеждали родословието си от болярски родове, но още преди Руско-турската война повечето са асимилирани сред местното турско население, а след нея останалите се християнизират. Лично аз знам един човек от Джулюница които има такъв произход
Приятел, с който си се сдобрил, ти е двоен враг!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
С етнографският състав на този район не съм запознат подробно!  ::)
Сигурно е имало доста Помаци по там, но засега само знам, че към днешно време почти са само Турци, или пък Помаци, но които са приели да се наричат и определят като Турци! Не съм наясно с този район!  ???
Тези снимки по-долу от периода на 1900г. - 1910г., вероятно трябва са на такива людье и повече ми мясать на последните останали Помаци от онова време!  8)  :)

! Selyam - S Pozdravi - Best Regards !