Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 556299 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

pomag

• Guest
Хорски приказки

Росица Пиронска

Един мъж, който в селото наричаха Съдията, ми се яви насън от отвъдното.
         "Съдията починал ли е?", попитах баща ми на сутринта.
         "Отдавна. Има две години." И без да му казвам разбра, че съм го сънувала. Имаше погребение.
         Съдията седеше на трапеза в къщата на Байчо, а около него деца, деца. Байчо, и той си отиде преди две години. Срещу Съдията седеше баба, сама и млада. Не я помня толкова млада.
         "Как е при вас?", плахо попитах аз.
         "Добре сме. Имаме си всичко."
         "Като сте вече там, не може да не знаете. Ще има ли апокалипсис?", попитах още по-плахо.
         "Хорски приказки. И без това сме много тук."
         Баба мълчеше.
         "А има ли Бог?", дали не прекалих.
         Съдията само се усмихна, а баба бавно избледня и изчезна.

pomag

• Guest

БЕЗ ЗАГЛАВИЕ

През целия сватбен ден булката жуми с огледало в ръце.

шарена маска мами смъртта

ЧЕРВЕНАТА КОБИЛА

„и се катерехме по дърветата, за да скочим на гърба й, иначе хапеше, голяма кобила беше, а като слизахме, кротуваше. ехеее, какви бяхме някога.”

чие е това момиче
дето по връа тичаше
алено дънце въртеше

„а сега само пушат пушат нещо дето го гледат в градините си и сляпо на бой налитат.”

марихуана
оръжие в ръцета
на ревността

pomag

• Guest
КЪРПИКОЖУХ

Росица Пиронска

мартенски сняг
унгарски поет
пише за цветя
чиито имена
не знае

с наивни очи
хризантемата целувката
на зимата чака

скакалец и
суха хризантема
толкова ли е самотен

първа слана,
набра ли си димитрище
пита ме баба насън

трънливо дърво,
последен пристан по
пътя към безкрая

ето това е есента
ситен дъжд
листа които се реят
и една останала
лястовица

снежна виелица
колите пъплят като
стогодишни бръмбари

ледени дърва
за огрев, парят
дланите ми

къкри гозбата
врабците на перваза
се сборичкват

къкри гозбата
слънчев лъч се прокрадва
и ме гъделичка

зимен залез
черната корона на
дървото грейва

зимен залез
едно копче на простора
слънчево ехо

зряла шипка
снегът около нея
е непокътнат

наръч по наръч
зимата става все
по-плътна

в окото
на урагана
твоята изневяра

модерен хаос
едно сърце все още цяло
в разнищената паяжина

тъжна красавица,
ах, как й се иска
да е свободна!

мъгляво слънце
дъжд по
бузите ми

бисерна мида
хилядолетията светят
с очите на любимия

бодливият гребен
   на Рила
слънцето бяга

боровите иглички
по дъното на езерото
пътеводни стрелки

една чужденка
на автогарата плаче
„fucking shit“

в патешка редица
изкуствените лебеди
изтръгват усмивки

пчела с натежало
дупе смуче
сладоледа ми

гърми та пука
остана сеното
под жиците

едно завиваш
друго отвива
смили се ветре

далечни светкавици
телевизионната кула
се смалява

пета бухалка вълна
пред натежалите ми очи
рибно ветрило

овчи баири
опасан е даже
мъхът по камъните

накацали в полето
щъркели преди отлитане
щастие

разбъркани стъпки
по нарисуваните от вълните
планини - започва денят

върху мидената карта
пясъчен замък
забавям се

първи рожден ден,
щастливо е лицето на детето,
събудило се в бащини ръце

лазаров ден
по реката венци от
момини сълзи

мирис на люляк
чакай чакай
кукувице

слънчев април
зад тъмните очила
зиморничави мисли

сън в тревата
две минути
до Камчатка

в градския транспорт
като на бойно поле
с танцова стъпка

пролетен фестивал -
поръчват ми сийбриз с цвят на
грейпфрут отвътре

напъпила лилия
в студената вода
чаплата чака

една синя чапла
омърлушена сред лилиите
безразлична към жабите

неприветлива пролет
чувството за завръщане
по-силно от студа

цъфнала череша
сянката й пристан
за молитва

жълта роза
толкова хубава че
не може да е истина

дюлите цъфнаха
awake awake with
a happy heart

планиниска пътека
росни мисли
леко слизане

кърпикожух
замразени чувства
през септември

Наталина и Росица

Когато тя стана на 10

лятна буря
птиците не спират
да пеят

гръмотевица
котето се шмугна
в гюма

светкавицата стресна пиленцето пиещо вода

аромат на череша
пчелиците превариха
утрото

дъждовен облак
закри небето
токът спря

смалява се
слънцето
в локвичката

пороен дъжд
страх ме е за
съкъсчето

Когато беше на 4

Кога кучетата ще съблекат
дебелите си кожи? Вече е лято.
Добро момче, добро момче.

Тази лампа е от свещено стъкло.
Шуми.
Искаш да кажеш вълшебно стъкло.
Не, свещено като свещ.

Аз: - И днес вали.
Тя: - И какво. И лято, и пролет, и зима вали.
Аз: - Забрави есента. През есента най-много вали. Къде е есента?
Тя: - В Камюк.
Аз: - Какво е Камюк?
Тя: - Страна.

Тя: - Днес няма да ти казвам стихотворение.
Аз: - Защо?
Тя: - Защото Феята Муза е на работа.
Аз: - И когато е на работа не е при теб, така ли?
Тя: - Да.
Аз: - А къде работи Феята Муза?
Тя: - В телевизията. Тя прави каналите.

На пиленцето ще дам коричка.
Добре.
Защо не питаш защо?
Защо?
За да си спестя милинката.

Осем роклички, осем рибки, осем пъти
ще ми четеш тази вечер

Това нарисувано сърце
прилича на бадем в единя край

Манго набедим манго набедим
Дим диня дин дим

вече на 5

Ако хвана пчеличка,
ще имам медец.
А ако хванеш светулка?
Ако хвана светулка нищо
няма да имам.

Има ли Рай, Нати
Да, ама той е на небето
а на небето има облаци облаците
са от стъкло и се
се чупят от гръмотевиците
и като паднат могат да ти срежат
веждата

х х 9н8х т098х тн80гх
8тх 8тгх 888 хт 888
гфх щшфх хф хф фх пппппхпгпхх
0пфх пбх ххххххххх

блрп пу пххх пу ппп
ххх фюй
блрпххххффюй

пу

Зззззз00000000000-……………………………….слмрмвллллллмчмнв

На три години тя нарече това ЧА/Я/НГРЯ

В първи клас

(бележка която ми даде един
следобед)
днес на 11 март
ми се случи
нещо неочак
вано то беше
че лела ме пре
умури да       чи
пиша б       у
укви е  р        сл
азбрахме       се
вече каквоми

(Тук подрежда рафта с книги)

Ре-е-чни-ик нна чу-уж-ди-те
ду-ми въ пъ-ъ-ъл-га-рски-я
я-сик
него къде да го запратя запратя

От кухнята на Ути

оризови полета
нагазени от щъркели
лакомо бодящи жаби

аромати на лук и друго
гъстотата на костния мозък
за жадния ориз хубав бульон
и бъдетесигурни
че шафранът минзухар
ммммм
и неслучайно италия
здраве и суета

розовият ориз
дори и не мит
пепии
синьо при синьо
не за разделното изхвъляне
за синьото цвете
и утрешната нова
рецепта

леко с ананаса
     фейс
и кафявата захар
  ами рибката
    писия
грозна дънна риба
  но пък вкусна
казват от екрана
     вярвам

кулинарен екшън
за две минути
до камчатка
да направим нов
прочит
червен хайвер
без водка
водка без тебя
минус при минус
рибата оцеля

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
За сведение на Мустафето т. е. бат Марин помака никаде по източниците не се говори за насилствено приемане на исляма от павликяните. Един бивш павликянин Филип Станиславов, който завършил университет в Рим за католически свещенник, дава сведение за своето село Ореш, Свищовско за 1625 г. и 1630 г. Според него приели исляма павликяни имало и в селата Петикладенци, Брестовец, Козаково. Но ако те бяха насилени за това защо ще са само 30 семейства в Ореш и по 10 в останалите села. За това той също не твърди, че те са го приели насилствено. Ти като невеж в това отношение сигурно не знаеш, че павликяните били почти мюсюлмани. Разликата им била че те не познавали пророка Мухаммед иначе останалото било като в исляма. Не се кланяли на мощи, на икони, на кръстове. Не яли месо и неопотребявали вино. Били против църковна ерархия и не смятали Иисус за бог а за Негов пратеник.
Тук също искам да отбележа и нещо друго. В тетевенско по един некомпетентен път от страна на бившите комунистически управници, в главите на помаците им се наливало, че религията която изпълняват била турска хахаха. Истината обаче е, че те с това са целяли да отдалечат помаците от общата мюсюманска маса и да насъдят у тях чуство за малоценност към турците. Ако исляма е турска религия, то и Мухаммед ли е турчин? Ами Корана и той ли е на турски? Тогава щом има турска религия, ще има и германска, френска и италиянска.  

pomag

• Guest
Вярвания

Росица Пиронска

Българо-мохамеданите вярват, поне така е в моето село, че душите на мъртвите се превръщат в диви животни и птици. Когато на втория ден след погребението напуснахме гробището и тръгнахме надолу по пътеката, момиченцето, което преливаше гроба, каза, че голяма черна катерица ни следва от дърво на дърво. Загледахме се, нищо. Мираж. Когато слязохме на шосето, я забелязахме. Стоеше по средата на най-близкото дърво, висока стара круша. Няма и за секунди изчезна като сянка.
         На другия ден една усойка кацна в ябълката пред къщата й и пя цяла сутрин. При -10 градуса.

в средата на
мразовитата зима
баба е пееща птица

pomag

• Guest
 Интервю на Ясен Василев с поетесата Росица Пиронска                                    Как започна да пишеш? 

Не знам как съм започнала. В първи клас написах две дълги стихотворения, които май никой не прочете. Пазех ги известно време.

Как се раждат текстовете ти?

Не се раждат. Изписването на стихове и разкази при мене не е раждане. Раждат се деца. Произведенията ми не са ми деца, те са литература или поне са насочени към литературата. И най-перфектното произведение не може да замести децата или да запълни липсата им.
Появяват се по различен начин и повод, в движение, когато спя, когато чета, когато гледам телевизия, когато готвя, много често, когато пиша писма.

Ако трябва да избираш – поезия или проза – и защо?

Не искам да избирам. Двете обикновено вървят заедно и някъде по траекторията писане се разделят, доколкото могат да се разделят. Обичам и поезията и прозата.

Разкажи за преводите си? С какво помагат на писането на художествените ти текстове? Как избираш какво да превеждаш? Защо точно Бекет, Дерида, Лиотар…

Ако сънищата са преводи, помагат ми много. Превеждането е важно, защото език все пак се учи, преводите показват недостатъците в собствения ти текст, развиват те.
Не избирам какво да превеждам, то ме намира. Би следвало да разкажа биографията на преводите ми. За това как попаднах на Бекет, Дерида и Лиотар съм разказала в „Оси и литература”.

Дерида обича да си играе с думите – изковава един термин – deLIREium – четенето (lire от френски – чета) като делириум – какво мислиш за четенето /
Дерида / делириума / четенето като делириум / играта с думи

Четенето е обратната страна на писането. В главите на писателите има най-малко една библиотека книги. Добре е четенето да е делириум за да се получат някои изменения в мозъка, иначе ефектът е козметичен.
Обичам играта на думи, доколкото те измъква от определена ситуация. Струва ми се, че е полезна за спасяването на/от клишетата.

Какво мислиш за теченията в литературата?

Нищо не мисля. Това не е отговор, но наистина визията ми е размита.

Защо „епическото е невъзможно, но не и мемоарното”?

Не знам какво съм имала предвид, когато съм казала това. Струва ми се, че каквото и да кажа по този въпрос ще е лъжливо. Вероятно защото за епоса трябва епическо време, днешното определено не е такова, а миналите епически времена са изчерпани, износени от описания.

Що се отнася до мемоарното?!, в „Американски речник”, който сякаш не тя е писала, а някоя пораснала Алиса, Дубравка Угрешич твърди, че писател, който държи на себе си, трябва да избягва три неща: мемоари, пътеписи за други страни и дневници.

Резултатът от литературния акт при тези жанрове е нарцисизъм, а това е неприлично. В този смисъл мемоарното не е възглед, то е израз на несигурност, опит за събиране на разпиляното, неприлично тормозене на другите. Е, не живеем ли във време за мемоари.

Разкажи за твоите стихосбирки „Бегония”, „Ръж”, „Открадната приказка”?

Споделяне. Писането като делириум, бълнуване. Необходимост да разкажеш сън, който не можеш да забравиш. Търсене на ключа между реалното и сюрреаланото. Пропускливостта между тях. Лични истории, с които никога не съм се вземала насериозно, но ми е било невъзможно да изтрия.

Бегония, Ръж и Открадната приказка са по-поетични от Арктични цветя, но нишката е една и съща. Разказът е в аз-форма защото така ми е по-лесно. И по-сетивно. Не ме вълнува култа на аза, не ме интересува. Аз-ът е дотолкова, доколкото коагулира с истинността на историята.

Разкажи повече за родината / родното / липсата на родина – това е тема, която те вълнува?

Има едни скали над селото ми, често ходим там с племенницата ми. И тя, като погледне селото отвисоко, всеки път възкликва „Това е България”. Някога може и да съм имала родина, детството, но сега… това, което се случва в страната ни хич не ми е родно, вече не се чувствам у дома в тази страна.

Гадно е, а „у дома” трябва да е нещо хубаво, трябва най-малкото да ти е добре. Със сигурност има хора, на които ситуацията в страната им харесва, но сред това освирепяване аз не се чувствам добре. Лошото е, че когато някое чувство ме напусне, трудно се връща, или въобще не се връща.

кажи по нещо за:

увлечението ти по хайку

Увлечението. Бях влюбена. Лежах със затворени очи на поляната близо до скалите, когато ги отворих облаците бяха изписали буквите на възлюбения. Любовта е божа работа, нали господ седи в облаците. След ден два отиваме с детето към скалите, минаваме през поляната. То ги видя. Шест кърпикожухчета , изникнали на китка, точно там, където бях лежала. Огромна поляна, а те изникнали точно там. Нито едно цветенце никъде другаде. 6 - дяволска комбинация. Откъснахме ги.

Последната ми книга с хайку се казва „Кърпикожух”. При мене хайкуто е заложено. Открих го впоследствие, тоест открих, че това нещо в мен е близко до дзенбудизма. Тристишия, някои от които са истински хайку, се появиха още в първата ми книга. Веднъж чух Мария, една приятелка, да обяснява на дъщеря си, че пиша хайку, тогава разбрах, че пиша хайку.

Последва четене на хайку поети, критика, учене и т.н. Хайкуто изяжда много другата поезия. Идва момент, в който думите ти се струват толкова незначителни, че търсиш все по-синтезирана им форма. Докато съвсем се смалиш, и в делириума си прозреш, че ако те са ти били родина, и ако тази родина ти е мила, ще трябва да започнеш отначало. Трудно нещо е родината, непосилно.

експерименталната поезия – твоята, а и по принцип

Екперименталното като органичност, която защитава. Цитирам част от общата ни книга с Мария Каро.
или онази детска игра Ринги-ринги-рае…, или просто си играехме на изнамиращи собствен език, по-сложен от детски, и се разбирахме…,
или това ни беше желанието да възвърнем слуха на един приятел чрез магичността на думите … може да се обясни всякак и не би могло да се обясни …

И цитат от Дерида:

“Писмото се управлява от гласа. Може да се пише на “висок” глас или на “нисък” глас, глас, който няма да бъде слушан, но ще бъде чут чрез знака-поезия. Знак, който може да не бъде произнесен , но чрез графичното си присъствие ще носи послание.

Конкретната поезия диша. При нея нещата се случват на един дъх. Една тоналност на дъха с поредица вдишвания и издишвания. Танцът на една пеперуда може да е конкретна поезия. С дъха си можеш да очертаеш част от нейния полет – това е знакът слово оставен на своя порив. Един текст от знаци може да танцува пред очите ти, да лети, да се преобръща, да губи и намира равновесие, да предава нещо нетрадиционно.
Конкретното писане е да откриеш най-лесния достъп, най-скритото в несъзнателното, да достигнеш до идеята и до формата, до тялото на поезията.

Езикът е извън теб, ти не можеш да контролираш поведението му, но можеш да уловиш нишките му и да ги вплетеш. В мелодия, звук, полет. Невъзможното ще се реализира тогава, когато преминеш отвъд умението, отвъд способностите си, тоест когато се оставиш да умреш, да бъдеш отречен от поезията за да може тя да се случи… Да се оставиш да умреш означава да я приемеш такава каквато идва, каквато е, без да правиш опит да я променяш, а само да се впишеш в нея и чрез нея и колкото по друга става тя чрез теб, толкова повече си успял да разположиш нещата в твоето поле.

Битието говори нявсякъде и винаги, преминавайки през всички езици.”

българската литература / критика

Критиката е жизнено неоходима за един автор, за неговото развитие, с критика по-лесно се расте. Но нещо ни е кът на нас. Недостатъчна е.
Българската литература за мене е силна литература, но българските автори като че ли не си вярват много, визирайки мнението, че литературата нищо не променя.

смъртта

„как умират децата”, не ме питай,
Конкретно, пускаш телевизора и чакаш да чуеш колко загинали има днес. Сетивата ни толкова свикнаха с това, че го приемаш като част от вечерята.

поезията извън поезията – поезията в живота

Поезията извън текста, преди , след, острани, когато не е думи, а състояние. Тогава не си тук за другите. Трудно би общувал с хора, които не те познават. А и с тези, които те познават. Поезията също може да нанася поражения, така че понякога трябва да се пазиш от нея. Опасно оцеляване.

Като това да чуеш един звук на сън и после той да се появи като звукова дрога. Истинска случка. В съня ми дойде кораб, издаващ непознат звук, запомних звука, но не можах да го сравня с нищо от действителността.

След известно време, по новините съобщават за звукова дрога. Разпознах го тутакси, естествено, че се развълнувах, бях при болен в една клиника в Плевен. Как ми подейства, никаква еуфория, разнесе напрежението и ме унесе. Като онези сънни терапии по балнеосанаториумите.

любовта

И така, божа работа ли е любовта или е работа на дявола с дяволски божествените си проявления, не може да е дело и на бога и на дявола, нали. Или пък може, и за това казват, че всичко е любов. Но аз не вярвам. Бога и дявола са венчи, вечна любов няма. Казах ли нещо, това ми е най-слабата страна, да го изтрием. Не мога да говоря за любовта.

бог

Хммм, през последните две години това, което най-често правех е да седя на пейката пред къщата и да гледам безизразно, скука ли беше, бездействие ли, или апатия, не знам какво ме беше прихванало, аутизъм, но докато аз „блеех по въздуха” се случваха разни странни, бих казала, чудни неща, свръхестествени. Бог е чудо.
Бог е това, което ти е най-близко.

и за финал:

Какво мислиш за бъдещето на литературата / писането / четенето / твоите бъдещи проекти / бъдещето по принцип

О, нямам бъдещи поекти. Не проектирам книгите си. Не съм професионален писател, при мене нещата са повече събитийни. Какво има да се случва, кой знае. Бъдещето е непостоянна величина. Винаги ме радва един добре оформящ се текст, който има потенциал за битуване.

Имаш ли някаква мечта в момента?

По Коледа гледах концерта на Веселин Маринов и се разпях. Нещо, което все по-рядко ми се случва. Имам мечта да изпея една песен с Веселин Маринов. Той си има един дуетен глас Росица, но нищо, дублирането не би било фатално:)

pomag

• Guest
Росица Пиронска: Прусурки
Публикувано от res на януари 13, 2009 в 1:22 am.
     Имаме три кокошки, които снасят едно яйце на ден. На Разпети петък снесоха и трите. След което продължиха да снасят само по едно. И това ако не е приказка.
     За Байрам купих осем яйца. Едно от тях беше с два жълтъка. Кажете, че не съм практична.
     Скоро научих, че кокошките били родствени с Тиранозавър Рекс. От утре почвам да ги наблюдавам.

JUST THE GOING IS WHAT MATTERS

Тези леко прегърбени стари жени, с бели шалвари и червени фанели, забързани по някой друм с тояжка в ръка, винаги са ме озадачавали. Ако ги попиташ защо бързат, ще ти отговорят уклончиво.  Почти изхвърлени от живота, те всъщност не бързат. Просто така си вървят.

ТУРСКО ЧЕТИРИЙСЕ

Почиствах гробищата и една шипка така ме шибна през ръката, с най-големите си бодли. Пръстите ми чак посиняха. Той ми каза на сън да си мълча, но аз… и ето ти. Да взема да я прегъна, а тя се отскубна. Запокитих я в орязания шипкарлак, тя се заби и остана да стърчи. Лична зона живот.*

pomag

• Guest
Росица Пиронска

Рапсодия в калинково червено

Къде зимуват калинките
в шарени саркофази
населени с тънки смолисти капки
ручейчета някакви
от никъде до никъде
като големите континентални реки в Америка
от една вътрешност до друга
от една суша без изявени външни белези
Колко крака крила и точки имат калинките през
зимата
казва ли ти някой
когато се спускат по улея на слуха ти
сутрин вечер съвсем не те питат за къде
да се запътят
Завръщат ли се понякога
не питай повече
те са като големите кални реки в Америка
лениви в началата си лъжливи
Колко дълго живеят калинките през зимата
това е съвсем неуместен въпрос
съвсем неуместно време
зная само
че калинки зимуват в моята къща
и обичат фъстъчени аромати

Юнско

Лятото е спряло някъде във оня юни
в който майките ни накацали край малки вирчета
по реката
перяхя вълна
а ние повече тичахме да се катерим по покривите
и да махаме на самолетите
които сякаш нарочно прелитаха ниско
или така ни се е искало
на нас да се е паднало
ниското прелитане
което не се случваше често
и така
знаете го онова наричане
самолет самолет
и изреждането на всички познати ни поименно
държави
държахме този курс години наред
и държавите отекваха звънко на слънцето
и лъчите му падаха право в очите ни
стрели от люковете на самолетите
а майките ни
крясъци страх от падане
че покривите и най-ниските
са достатъчно високи за гръбначните ни прешлени
но тава не можеше да спре изреждането
самолет самолет
докато не дойдеше ред за
български късмет
какъв ти късмет -
катурвахме се надолу като подгонени от шума
рокли на петунии
подранили с цъфтенето
и увисвахме на ръба с ръце
към оня юни -
аха да се докоснат
но докосваха дъното
фъндъци вълна
докосваха мътилката
и кал под ноктите
мокри до косите хуквахме обратно по покривите
но държавите летяха високо
пътуваха към дъно което не съществуваше
тогава и махането
в което бяхме изгубили съвсем малко време
не съществуваше
не се страхувахме
лятото помнеше
това се случваше всяка година
полъгано по перките на самолетите
падаше на парчета
там долу
вирчета неизпрана вълна
чакаха майките ни

самолет самолет
бълбук късмет
за България

Защото то не е било
не е било
то не е било

© Литературен вестник

pomag

• Guest
И съм горд че съм помак. За разлика от моя селски, който като му кажеш Мустафе омира от срам, а като погледнеш реално не е нищо по различен от останалите в селото
-------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

Ходжа, аз не се срамувам от името си МУСТАФА , въпроса е, че от както се помня все Марин ми казват, а че съм бил на 4-5 години когато са ни преименували аз ни най- малко съм виновен. Ти много добре знаеш, че почти във всички помашки села в Тетевнско всички сме на този хал. Стова име съм израстнал в обществото, а с при раждане ми е дадено името Мустафа.

pomag

• Guest
Имам много хубави снимки да кача в сайта, но като нов незная как-за съжаление. Ако има някой нека да ме светне!

Offline ficinka

• Adviser
Фици проблема на нашите помаци е в това че тези хора с комплексирани. Аз се чудя на това. До 6 клас аз съм учил в училища в които учениците бяха 90-100 българи. Говоря за уч. Ив. Вазов в гр. Айтос 1-3 кл. и уч. Паисий Хилендарски в гр. Каблешково. След което съм учил в едно туско село Разбойна две години. И трите училища са в Бургаска област. там се заселиха родителите ми и там работеха. Баща ми беше в жп. - то в гр. Бургас, а майка ми работеше в кравеферма. Като такъв аз никога не се срамувах пред съочениците ми и от съселяните ми. Всички мои врастници ме наричаха поми т.е. помак. Такъв бчх и в казармата. Всеки един знаеше че аз съ Хюсеин Мехмед. Така ми викаха и в Шумен и в София където аз искарах средно, висше (бакалавар и магистър). И съм горд че съм помак. За разлика от моя селски, който като му кажеш Мустафе омира от срам, а като погледнеш реално не е нищо по различен от останалите в селото. Да не говорим че дори някъде по-рано, той знае най-добре каде се преставял според един друг негов приближен и като бай Ганьо.
Другото което уважявания ни съфоромец незнае е че къщата ми щеше да се построи и без парите на ДПС а с инициятивата на един местен бизместен. Но тъй като нашите депесари разбраха, че от това те ще получат някаква финасова облага се намесиха и през целите тези две години докато се строеше тази къща от две стаи, коридор и баня аз изхабих нерви, колкото не бях израсходвал до преди да се започне строежа. Първата причина за това беше свързана още в началото, когато Беро (общинския председател на ДПС) ме заведе при Св. Русинов в Градежница и там ми казаха, че няма да дадът нито един лев тъй като имали разходи по време на изборите. После като оправиха докоментацията мюсюлманското настоятелство за строежа ние след като разбрахме че има преведени пари започнахме да копаеме основите на къщата. След като го видяха това споменатите личности започнаха да отпускат пари, но само за материали. Основната причина бяха наближаващите избори за кметове и съведници. За строежа аз лично също дадах пари от собствения си джоб, тъй като той много се бавеше, а на мен ми предстоеше женидба. Причината поради която да не се дават пари за работници беше с надежда, че на обекта няма да се работи. Но тук е мястото да спомена и аго Рамадан, който е член на мюсюлманското настоятелство. Той независимо, че е на 80 години, работи до последно на обекта без да претендира за каквото и да е било парично облекчение. Целта на този старец и на още един, който вече е покойник и който е по-известен с пракора си Фара бяха парите на Ахмед Дуган да отидат по предназначение. На изборите аз нямаше как да не кажа две думи за това иначе щеше да излезе, че ходжата е неблагодарник. Но веднага след това аз реших да си вържа гащите като съставих избор за ново мюсюлманско настоятелство включващо видни преставители от селото и декларирах имота, като лично платих данъците на стойност 800 лв. за новопостроената къща джамията и гробещните паркови, парцелите на които са отбелязани в наториален акт от 40 г. парите които дадох бяха събирани в продължение на два-три месеца от селото, за които помаг спомена, че ме е хранило. Това естествено породи нови дразги между мен и гореспоменатото лице Беро тъй като той най-вероятно имал цел къщата след време да я превърне в партиен клуб. Този човек и нашия съфоромец направиха така аз да се дистанцирам от политиката. Защото нито Беро общински председател на ДПС нито Марин - помаг председател на помашката партия в района и член в Контролния и съвет не отговарят на лицата на които да се поверяват подобни политически постове. особенно когато става въпрос за партии които би трябвало да ни защитават правата и свободите.   
Да ясно , познавам споменатите лица , но не мисля да взимат страна в случая, това ми заприлича на личен въпрос , нека си остане между вас .

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Не е нужно да взимаш страна а да дискутираш по-долния постинг за който ме провокира да го напиша.

Offline ficinka

• Adviser
За сведение на Мустафето т. е. бат Марин помака никаде по източниците не се говори за насилствено приемане на исляма от павликяните. Един бивш павликянин Филип Станиславов, който завършил университет в Рим за католически свещенник, дава сведение за своето село Ореш, Свищовско за 1625 г. и 1630 г. Според него приели исляма павликяни имало и в селата Петикладенци, Брестовец, Козаково. Но ако те бяха насилени за това защо ще са само 30 семейства в Ореш и по 10 в останалите села. За това той също не твърди, че те са го приели насилствено. Ти като невеж в това отношение сигурно не знаеш, че павликяните били почти мюсюлмани. Разликата им била че те не познавали пророка Мухаммед иначе останалото било като в исляма. Не се кланяли на мощи, на икони, на кръстове. Не яли месо и неопотребявали вино. Били против църковна ерархия и не смятали Иисус за бог а за Негов пратеник.
Тук също искам да отбележа и нещо друго. В тетевенско по един некомпетентен път от страна на бившите комунистически управници, в главите на помаците им се наливало, че религията която изпълняват била турска хахаха. Истината обаче е, че те с това са целяли да отдалечат помаците от общата мюсюманска маса и да насъдят у тях чуство за малоценност към турците. Ако исляма е турска религия, то и Мухаммед ли е турчин? Ами Корана и той ли е на турски? Тогава щом има турска религия, ще има и германска, френска и италиянска.  
Ако това имаш впредвид, да донякъде си прав, поне що се отнася за това че хората тук свързват исляма с турското, като си мислят че всеки който го изповядва е турчин,и ако трябва да бъда честна и аз доскоро си мислех така , че като трябва да правя нещо свързано с религията значи че съм туркиня, без да обида никой тук ,но аз турски незнам както и много от хората тук, да не кажа почти всички,и точно затова съм тук втози сайт , за да науча кои сме ние  всъщност,от къде сме дошли ,в момента четя една книга която ми подари помаг,за което много му благодаря, доста е интересна ,с удоволствие ще прочета и твоята ,.

Offline ficinka

• Adviser
Но трябва да призная че и помаг е прав що се отнася за имената ни, аз не се срамувам също от старото -както казваме тук ,име, но съм свикнала да се обръщат към мен с това което нося  в момента, с което са ме записали при раждането ми моите родители.

pomag

• Guest
Днес в 19,30 часа българско време, по БТВ беше повторен филма с проблемите и разделението на хората в с.Рибново Благоевградско. Има много голяма доза истина в моите постинги, които ми бяха истрити. За тези, които не знаят за какво се отнася във филма, бе, че хората са разделяни от младите ходжи на вярващи и силно вярващи в селото и, че някои момичета в големия град ходят с панталон или пола и същевременно биват ненавиждани от друти съселяни, за което биват силно упреквани.