Author Topic: Помаци от Тетевенско- Галата ,Градежница...  (Read 565539 times)

0 Members and 47 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Фотакиев смешно е да се твърди, че Дамаскин е познавал археологията. Тази наука възникнала скоро. И аз съм богослов ама не ширя с лопатка в ръка за да копая старени нали. Ние не сме в синхрон. Аз като историк исползвам архелогията за съпостъавка с кораничните ио библейски разкази за минали народи. Това е друго и е различно от това което пишеш.

Ами тези дето са писали за триядата която имала дълга история са го вписали в Кембричката университетска история, том 1, с 505. Може и да не са били християни, може да са били атеизти, ама малка е вероятноста да са били мюсюлмани нали? Пък и влиянието си е влияние ясно се вижда. Не я само една статуетката там от неолита примерите са доста. А ние знаем че цивилизацията в Европа се развивала по-бавно от тази в Близкия исток нали. В Европа докато се стопят ледниците е минавало време през този период в Азия хората опитомявали животни, занимавали се с земеделие, дори си измислили и азбука. Така че богородица или богинята майка си е от Близкия исток и през Мала Азия навлязал в Еверопа. Нали си чувал за Чатал Хуюк и Мерсин. Едната култура е неолитна, а другата от ранния енеолит. За богините майки в европа първо да ги проследим при траките на Балканите, при гърци имало богини ама дали са били майки немога да ти кажа, за етруските незнам, ама знам за една в Малта, която е от неолита и за архиолозите било загатка, как изведнъж тази цивилизация спряла да съществува. Той Аллах си знае работата.

Ние мюсюлманите може да се вдъхновяваме и без картини, на нас Корана ни е достатъчен. отври го и чети и ще видиш, как тези картини ще изкочат пред теб за апокалипсиса, съдния ден, рая и ада. Пък и вие трябва да взимате пример от протестантите. Виж те също не се вдъхновяват чрез икони.

Ако отидем по на далеч в времето ще видим че Константин велики си е бил езичник по времето на пъвия вселенски. Точно тогава било взето решение кое евангели да влезе в новия завет и кое да не влезе. Според мен най-правелно евангелие е било Евангелието на ебионитите (евионитите), създадено е вероятно през ІІ век и е използвано от християните-евреи. Тези християни евреи ще да са били трето коляно последователи на Иисус. Знае се че апостолите и тяхните ученици не са оставили нищо освен решението от апостолския събор, поради простата причина, че те са очаквали апокалипсиса да настъпи твърде скоро. Но ебионитите са оставили, после Аллах знае, какво са направили Константин и компанийка с този вид евангелия. Да не говорим за царица Елена, майка на Константин Велики, която посетила светите места в Палестина и пожелала да открие кръста на който бил разпнат Иисус. След 4 века след като го открила, това се приело радушно и нито един християнин по късно не възразил на това.

Offline abc

• Forum fan
С дадени предварителни извинения, ама тук нещата ми заприличват на Холокоста и извоюваното от евреите правило да се инкриминира всяка постъпка отричаща го. За наше щастие в България още никой не им се е вързал ...

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Брей, Балканджия, а бе нас - българите(капанците), ни изкара някво мижаво племе, дето дошло с дръгливите си коне отсам Дунава, а стотиците хиляди или милиони траки и славяни само като видели конницата и свалили гащите. И всички те дали на това мижаво и малобройно племе да ги завладее и да основе държавата България. Айде, моля ви се. Малко по-сериозно.

Да, говорим славянски език заради двама учени византийци със славянска кръв, пратени на мисия от византийския император да ограмотяват славяните. И тъй като навсякъде били гонени, цар Борис Покръстител ги приел при себе си.

Но сме далеч като расов тип дори и от най-близките славяни - сърбите. Просто си личи разликата, колкото и да се опитваме да се изкараме панслависти. Ние сме българи - наследници на славяните и на две от най-великите цивилизации в света - тракийската и българската. Това е. Но най-важната мая е българската. Неслучайно навремето руските императори са се титуловали като владетели на руси и българи. Само ако погледнете колко руски дворянски родове са с български корени, свят ще ви се извие.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Брей, Балканджия, а бе нас - българите(капанците), ни изкара някво мижаво племе, дето дошло с дръгливите си коне отсам Дунава, а стотиците хиляди или милиони траки и славяни само като видели конницата и свалили гащите. И всички те дали на това мижаво и малобройно племе да ги завладее и да основе държавата България. Айде, моля ви се. Малко по-сериозно.

Да, говорим славянски език заради двама учени византийци със славянска кръв, пратени на мисия от византийския император да ограмотяват славяните. И тъй като навсякъде били гонени, цар Борис Покръстител ги приел при себе си.

Но сме далеч като расов тип дори и от най-близките славяни - сърбите. Просто си личи разликата, колкото и да се опитваме да се изкараме панслависти. Ние сме българи - наследници на славяните и на две от най-великите цивилизации в света - тракийската и българската. Това е. Но най-важната мая е българската. Неслучайно навремето руските императори са се титуловали като владетели на руси и българи. Само ако погледнете колко руски дворянски родове са с български корени, свят ще ви се извие.
Приятел, никой не е казал че така наречените прабългари са били мижаво племе. Напротив били са велик народ. Ти като капанец трябва да си горд, че си техен наследник. А славяните и траките не са свалили гащи ами са приели по боеспосеобните пра българи като надежден съюзник, на който могат да разчитат в борбата си с ромеите. А славянски сме говорили преди Кирила и Методия. Сърбите са по различни защото в етногенезиса им участват едрите илири. Иди в Хърватско да видиш местните- досущ са като нас. А и за величиети на цивилизациите може доста да се поспори. Това че ги споменават често в хрониките като добри войни не значи, че са велика цивилизация.

Offline Българин

• Advanced member
Ша та замоля - "прабългари" е толкова измислено понятие, колкото и "славо-македонци". Да не изброявам други екзотични етноси по нашите географски ширини.

Славянски сме говорили и преди Кирила и Методия, вярно е, но точно заради "прабългарина" Борис го говорим и в момента.

А българите са били не само добри войни, но са владеели до съвършенство и много други неща. Затова са създали няколко високо развити за времето си държави, от които за съжаление днес е оцеляла само една.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ша та замоля - "прабългари" е толкова измислено понятие, колкото и "славо-македонци". Да не изброявам други екзотични етноси по нашите географски ширини.

Славянски сме говорили и преди Кирила и Методия, вярно е, но точно заради "прабългарина" Борис го говорим и в момента.

А българите са били не само добри войни, но са владеели до съвършенство и много други неща. Затова са създали няколко високо развити за времето си държави, от които за съжаление днес е оцеляла само една.
Борис не е от най големите "прабългари", целата му рода след Омуртаг са със славянски имена. А както вероятно знаеш че са пишели титлата си "канас" с гръцки букви, а по същия начин гърците са изписвали и думата княз. Така, че има доста широко поле за дискусии за етническия произход на нашите владетели.

Offline Българин

• Advanced member
Добре, Балканджия, приемам този отговор за резонен, най-вече заради династичните бракове по това време с всякакви византийски, сръбски и т.н. принцеси.

Да се върнем на темата: Какво ще кажеш за помаците от Тетевенско? Каква е твоята версия за тяхното сформиране като общност?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Добре, Балканджия, приемам този отговор за резонен, най-вече заради династичните бракове по това време с всякакви византийски, сръбски и т.н. принцеси.

Да се върнем на темата: Какво ще кажеш за помаците от Тетевенско? Каква е твоята версия за тяхното сформиране като общност?
Единствена информация която имам за тях е от Фицинка. Никога не съм ходил там, освен минавайки за София през Български Извор. От това което знам по бит, диалект и вярвания поразително приличат на нас балканджиите. За това ги чуствам като едни от нас. А принципно ние балканджиите сме доста сходни и с родопчаните, особено ние еленчаните със смоленците. Между другото ние в еленско се самоназоваваме колибари :)

Offline fotakiev

• Forum fan
Фотакиев смешно е да се твърди, че Дамаскин е познавал археологията. Тази наука възникнала скоро. И аз съм богослов ама не ширя с лопатка в ръка за да копая старени нали. Ние не сме в синхрон. Аз като историк исползвам архелогията за съпостъавка с кораничните ио библейски разкази за минали народи. Това е друго и е различно от това което пишеш.
Чети какво съм писал...
Йоан Дамаскин е един от най-почитаните духовници, на който се подпира  богословие и днес.Да се опитваш да го изкараш в грешка,защото НЕ Е ПОЗНАВАЛ АРХЕОЛОГИЯТА е меко казано дръзко.
Археологията и богословието са във връзка, когато се гледа логичното и човешкото.А неговото богословие е пример за присъствието на Светият дух..

Ами тези дето са писали за триядата която имала дълга история са го вписали в Кембричката университетска история, том 1, с 505. Може и да не са били християни, може да са били атеизти, ама малка е вероятноста да са били мюсюлмани нали? Пък и влиянието си е влияние ясно се вижда. Не я само една статуетката там от неолита примерите са доста. А ние знаем че цивилизацията в Европа се развивала по-бавно от тази в Близкия исток нали. В Европа докато се стопят ледниците е минавало време през този период в Азия хората опитомявали животни, занимавали се с земеделие, дори си измислили и азбука. Така че богородица или богинята майка си е от Близкия исток и през Мала Азия навлязал в Еверопа. Нали си чувал за Чатал Хуюк и Мерсин. Едната култура е неолитна, а другата от ранния енеолит. За богините майки в европа първо да ги проследим при траките на Балканите, при гърци имало богини ама дали са били майки немога да ти кажа, за етруските незнам, ама знам за една в Малта, която е от неолита и за архиолозите било загатка, как изведнъж тази цивилизация спряла да съществува. Той Аллах си знае работата.
Какво всъщност искаш да ме убедиш?Че Ти,господата дето са намерили статуетките и тези който са вписали това в Кембричката университетска история разбират от христианство повече от християните ли?Немога да ти кажа нещо по различно...
Не само там е имало култ към богинята майка.Има всякакви статуетки на идолистични богове.Казаното тук няма връзка с идеята ти, че статуите на дева Мария в католицизма,са по подобие на същите култови статуи.Макар и в традиционното християнство да са разпространени иконите, няма нищо лошо да има статуи не само на дева Мария , а  и на Моисей,Давид,Авраам....
Казваш ,че VIII-хилядолетие преди ХР. са открити три статоетки и някои архиолози ги определят като три бога...
Първо, ясно се вижда ,че архиолозите не са били христиани и си нямат представа от христианство, второ имаш ли представа колко трудно се определят статуетки дали са идолски(богове) или са просто кукли за игра...

В Европа докато се стопят ледниците е минавало време през този период в Азия хората опитомявали животни, занимавали се с земеделие, дори си измислили и азбука. Така че богородица или богинята майка си е от Близкия исток и през Мала Азия навлязал в Еверопа.
За мен това е първосигнално мислене.Това, че запада е по развитие след изтока и  се срещат множество богове с женски пол, от там не  означава "богиня майка"="богиня майка или богородица".
И пропускаш най-същественото, дева Мария никога не е смятана за богиня.... 

Ние мюсюлманите може да се вдъхновяваме и без картини, на нас Корана ни е достатъчен. отври го и чети и ще видиш, как тези картини ще изкочат пред теб за апокалипсиса, съдния ден, рая и ада. 
Откъде реши, че на християните не им е достатъчна Библията и затова търсят вдъхновяване?От написаното от теб разбирам четейки Корана излизат картини,те за какво са?Не е ли подобно?Хората сме слаби,немощни и имаме нужда често от нещо, за да ни стопли за молитва.Някой четат Библията други Корана,втори друга литература,трети гледат красотите на Родопа планина,четвърти рисунки с (апокалипсиса,рая,пророците-икони),пети слушат църковни или ислямски песнопения,шести слушат Марая Кери....
Всеки е различен и всеки търси пътят към общата цел.

Пък и вие трябва да взимате пример от протестантите. Виж те също не се вдъхновяват чрез икони.
Протистантите протестират от създаването си на извращениата на католицизма.Те не са познавали православието  и идват по нашите земи преди около век.Много са съвременни и не се вдъхновяват от икони а от рок музика...
Аз лично неразбирам как рокмузиката може да замени мирът, които ми носят  иконите или източното православно пеене примерно на псалми..ама те си знаят...

Ако отидем по на далеч в времето ще видим че Константин велики си е бил езичник по времето на пъвия вселенски. Точно тогава било взето решение кое евангели да влезе в новия завет и кое да не влезе. Според мен най-правелно евангелие е било Евангелието на ебионитите (евионитите), създадено е вероятно през ІІ век и е използвано от християните-евреи. Тези християни евреи ще да са били трето коляно последователи на Иисус. Знае се че апостолите и тяхните ученици не са оставили нищо освен решението от апостолския събор, поради простата причина, че те са очаквали апокалипсиса да настъпи твърде скоро. Но ебионитите са оставили, после Аллах знае, какво са направили Константин и компанийка с този вид евангелия. Да не говорим за царица Елена, майка на Константин Велики, която посетила светите места в Палестина и пожелала да открие кръста на който бил разпнат Иисус. След 4 века след като го открила, това се приело радушно и нито един християнин по късно не възразил на това.
Другото ти любимо евангелие сигурно е 'Евангелие на Иаков" така нареченото "Детство Иисусово" , където  се покриват историй и дух от Корана... ,но тотално противоречи на другите 4 от евангелията в Библията...

Offline fotakiev

• Forum fan
Pomak BG, имам предвид, че така наречените прабългари не са оказали почти никакво или минимално влияние на генофонда на населението. Може би в Шуменско и Разградско са оказали и то сред "Капанците", които твърде много наподобяват някои степни народи. Иначе останалите сме потомци на смесилите се траки и славяни, за това няма никакъв спор. Назоваваме се българи по народа създал и управлявал държавата ни в началото. Както французите са взели името на франките. В някой райони на северна България има определено кумански примес. А ти може би знаеш, че градовете Лясковец, Горна Оряховица и село Арбанаси са основани от албанци християни (арнабаси), и техните потомци си живеят все още там и макар културно претопени расовите им белези все още се забелязват. Тъй като си от Златаришко вероятно си ходил в Елена. Там може да си виждал местните балканджии, които имат както много различен расов тип, така и различен диалект( вече почти загубен) от района на Търново. Ти от кое село си? Рода ми е от село Бойковци, община Елена, но дълбоките корени са в близкото село Костел.
И аз не съм съгласен с теб тук.
Никой не е доказал, че старите българите не са говорили "славянски език"...
Никой не е доказал "славяни" всъщност какво е,кой са славяните и дали "славяни" е наименование на етнос или език..
Никой не е доказвал, че "славяните" са били море което е претопило българите...

В отговор след думата ми "доказал" всички знаят..."славяни" е народ с руса коса и сини очи....старите българи са с черна коса и дръпнати очи като монголчета....никой не знаек как "славяните" са дошли на балканите след готите... "Славяните" са говорили  славянски език....претопяват старите българи и им  вземат само името,като кръщават държавата си на тях...
Вярваш ли на това?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
И аз не съм съгласен с теб тук.
Никой не е доказал, че старите българите не са говорили "славянски език"...
Никой не е доказал "славяни" всъщност какво е,кой са славяните и дали "славяни" е наименование на етнос или език..
Никой не е доказвал, че "славяните" са били море което е претопило българите...

В отговор след думата ми "доказал" всички знаят..."славяни" е народ с руса коса и сини очи....старите българи са с черна коса и дръпнати очи като монголчета....никой не знаек как "славяните" са дошли на балканите след готите... "Славяните" са говорили  славянски език....претопяват старите българи и им  вземат само името,като кръщават държавата си на тях...
Вярваш ли на това?

Брат, славяните не са били руси и синеоки, на тая глупост ни учеха навремето. Ще се поразровя и ще намеря точния цитат, но византийците казват "Светли са, но не бели като германците, косите им не са руси а пос скоро червеникави(кафеви), снажи и силни са." А така наречените прабългари определено не са били с дръпнати очи защото са били скити.

Offline fotakiev

• Forum fan
Брат, славяните не са били руси и синеоки, на тая глупост ни учеха навремето. Ще се поразровя и ще намеря точния цитат, но византийците казват "Светли са, но не бели като германците, косите им не са руси а пос скоро червеникави(кафеви), снажи и силни са." А така наречените прабългари определено не са били с дръпнати очи защото са били скити.
"Славяни" е наименование измислено  след 15-ти век.Преди това е имало венети,склаби,сакалиби,склавени...

Между другото историята доказва следното: скити=сармати=българи

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
В съчиненията на старобългарските автори се говори за "словене", че народа е "словене". И това е доста преди 15 век.

Offline fotakiev

• Forum fan

В съчиненията на старобългарските автори се говори за "словене", че народа е "словене". И това е доста преди 15 век.

Има много случай,където е писано "склавини" а сега четените преводи пише "славяни"

А "славяни" е доста благородно наименование между другото...

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Има много случай,където е писано "склавини" а сега четените преводи пише "славяни"

А "славяни" е доста благородно наименование между другото...
склавини е гръцката транскрипция на името на първото славянско племе атакувало Византия- славините.