Назми, просто се опитвах да обясня (даже не помня вече на кого), че все пак се занимавам с демография и има какво да кажа по някои демографски въпроси. А иначе подготовка за преброяването не се прави, тъй като е рано. Ще има пробно преброяване следващата есен и вероятно подготовката ще започне не по-рано от следващата година. До тогава има време и не знам дали ще се включа изобщо, тъй като смятам да изоставям вече академичните си задължения, тъй като съм разочарован от науката в България, но това е друга тема.
А за графата "Помаци" сме го обсъждали в тази тема точно...Ако се появи графа помаци - ще трябва да се появят още много други графи. Впрочем знаеш ли, ако мислиш, че някой от горе ги решава тези неща без да се е допитал до помаците - не е така. Всъщност си има образовани и начетени помаци в София, които също дават мнения и становища по този въпрос, но трябва ли да отбелязвам, че те се считат за помаци, но с българска етническа принадлежност и не смятат да има такава графа. В един момент българската наука пита: Кое мнение е по-тежко ? Това на неграмотна бабичка от някое родопско село или някой начетен помак с няколко дипломи ? В крайна сметка, нещата опират до там, че разединение (смятам няма спор по този въпрос) има сред самата помашка общност за нейната идентичност. Не е пресилено да се каже, че има не малка част хора с мюсюлманска религия, български майчин език, които не се смятат нито за помаци, нито за българи, нито за турци. Тях в коя графа да ги пишем ? Те обаче смятат, че имат роднински връзки с помаците....
Бих обобщил така: Цяла демографско предизвикателство (а и историческо и географско) е определяне типа и формата на идентификация на помаците в България. В Америка може да има 1000 нации и етноси, но всеки знае от коя държава е, какъв е, а тука в една малка България с население колкото Ню Йорк не можем да си установим какви сме. Нито американците ще ни помогнат, нито европейците...Ама и ние не си помагаме хич, а само се караме и спорим по тези въпроси. Най-лошото е, че спорове има сред самите помаци. Виж този форум - нима тук има пълно единодушие сред помаците, за това какви са те ? Ами няма...Не виждам как може да се реши този въпрос до 2011 г.
Понякога си мисля, че без да се връщаме към комунистическите времена, просто трябва да се заличи графата "етнос и етническа принадлежност" в демографските преброявания на населението. Не само в България, ами на целия полуостров. Ясно е, че всички сме братовчеди, а пък има 1001 етноса и само кавги има от това и постоянно има някой, който да тръпне от поредното преброяване и да изтъкне да речем, че албанците в Македония са станали от 30 на 31% ...
А впрочем като има такива графи какъв е резултата ? Циганите никакви ги няма. Самоопределят се кой как им плати или не знам и аз по какъв признак. Кой западен анализатор тогава ще се довери на подобна една демографска статистика, според която циганите са към 300 000 души, а то само сигурно по Европа само има толкоз български цигани, а в България като тръгне човек из провинцията доста се чернее (извинявам се за израза, ако е груб, просто метафора). И какво излиза...Циганите дето са единствения етнос в България дето чисто визуално може да се различи, дето най-много генотипно се различава от другите етноси в България - се оказва, че изобщо не го лови демографската статистика. А тогава как искаме да излови помаците да речем, сред които има толкова спорове какви са и на които не им пише на челото (както на циганите), че са такива....
В крайна сметка никой на запад не го е грижа за нашите си балкански етнически графи. Щом едни цигани не можем да преброим - какво да говорим за спорни общности като помаците, например. ...