Author Topic: РАВНОСМЕТКА. POMAK.EU - НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  (Read 93362 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
                                         QUO VADIS BOYANE?

Най- напред поздравления за опита ти за анализ на развитието и тенденциите в www.pomak.eu. Постинга  ми ще следва структурата на ващият и ще третира същите проблеми. Сайтът помак.еу за краткото време откакто съществува се превърна в полезно място за среща на помаци от различни краища на света,където могат да бъдат дискутирани всякакви аспекти от живота и ежедневието на помашката общност пръсната в различни  страни. Докато живях в България винаги съм бил част от живота на общността си за разлика от теб, преживявал съм по свой начин в душата си всички моменти на превратното време наречено възродителен процес, в резултат на което фамилията ми бе пръсната на няколко континента, а много от роднините ми лежаха по затворите, затова, че не приеха извършваната политика от Българската държава. Раните от това дълго ще носим със себе си и никога няма да зараснат.
Ужасен си останал от идеите и хипотезите за произхода на помаците направени във форума! А какво би казал за всички онези професори и академици изобщо интелектуалци в изстрадалото ни отечество, които явно с псевдотрудовете си или с мълчанието си подкрепиха т.нар. въздодителен процес. Защо не се намери един интелектуалец който да се извини на общността за нанесените и беди през 20-то столетие. Всички вкупом си измиха ръцете със известния марков сапун „...изъм”.И до днес няма и един осъден, даже символично за възродителния процес. Или ти го приемаш за завършващ етап на българското възраждане?
  Ислямското изповедание понесе най-тежко ударите на в.п-с, не беше лесно да бъдеш имам или ходжа в онези времена, хората дръзнали да продължат ислямските традиции веднага попадаха под ударите на Държавна сигурност . Българската държава системно унищожаваше всички опити за свободно развитие на изповеданията в страната. Каде според тебе трябва да се учат новите лидери на ислямското изповедание? Може би в католическите и протестантските университети на запад или в православните академии на Русия. Естествения център на исляма са  Арабските страни и е съвсем естествено там да отиват да се учат младежите посветили се на вярата, бих се радвал ако нашите младежи завършват най-престижните университети от тях. Какво дава Българската държава за да помогне на религиозните общности и конкретно на помашката в това отношение?
Наистина извади на бял свят много материали сварзани с помашката и балканска история във форума за които наистина заслужаваш похвала, но това не значи, че проблемите са изяснени. Само един пример, през 1930 година в Лондон излиза книга на английския историк Steven Runciman озаглавена The History of the First Bulgarian Empire, книга с големи достойнства, която намери бял свят в любимото ни отечество 60 години по-късно само защото поддържаше хунската теория за произхода на българите.
Израснали сме в една, почти идентична социална и битова среда, аз съм минал горе долу по същата пътека малко преди тебе и съм свидетел на отношението на мнозинството към малцинството в страната ни.Преглътвали сме и преживели всякакви подмятания и намеквания по адрес на помаците, но така бе възпитавано българското общество в прословутия патриотизъм. Създаването на етнонима българо-мохамедани и неговото налагане в публичното пространство поставя началото на официалното изолиране на помаците в зората на третата българска държава.Определяйки и  наричайки ги българо-мохамедани,нещо което звучи като българин, но не съвсем, българин с  едно наум,  т.е. нещо като Петко Бочаровата фраза „ Да, ама не”, има пагубни психологически последици във възприемането на общността като нещо равнопоставено, още по малко идентично. Десетилетия наред се тръбеше, че православието е онази сила запазила българското и българския народ в годините на Османската империя. Изниква въпроса, как в продължение на повече от 5 века, при абсолютно различна религиозна доктрина помакът запазва своят език непокътнат, ревностно отстоява всичките си традиции и обичаи, даже ги развива по един уникален начин.Османлиите са имали достатъчно време да ни направят други, или каквито си искат, но не са успяли. Факта,че говориш български, не те прави автоматично българин, чувството за принадлежност към определен народ не се вменява насила. Спомням си един интересен виц от времето на смяната на имената на турците в България през 1984 година. Иванчо попитал Марийка, колко вида българи има в страната?  тя отговорила,че не знае,тогава Иванчо ги изредил: българи 1300, българи 1300S (ec) и българи 1300 фес. Така, че извода си е твой...
Разбираемо е,че във форума се сблъскват много крайни мнения, но това е реалността – разни хора, разни идеали. Неприятно  и  крайно грозно е когато се отправят лични нападки, а се избягва същината на проблема който е разискван.Участниците в подобни схватки само показват своето умствено безсилие, интелектуална и нравствена ограниченост.
Наричаните от теб опоненти с определенията като:радикални муджахидини, фанатизирани и тесногръди хора, също показва твоето безсилие да бъдеш убедителен в твърденията си и позициите които отстояваш, така, че можеш да поработиш повече по въпроса.
Твърдението ти за радикализирането на форума ни няма нищо общо с действителността, не посочваш нито една статия, журналист или издание в подкрепа на цифрите които цитираш.Прилича ми повече на мнение почерпено от човек, който чете националистическите форуми.Нашият форум по никакъв начин не е пропагандирал сепаратистки или подобни идеи, мисля, че в сайта www.pomak.eu като цяло болшинството от участниците са наясно с критериите които са заложени в неговите правила. Воинственост и сепаратизъм са определения много пресилени и нереални за помашката общност като цяло. Те се използват от определени среди в България, само и само с предизборни цели и извличане на електорални дивиденти в предстоящите избори през лятото.
Нямам намерение да поставям диагнози, но смятам, че участниците в помак.еу са нормални хора,всеки със своите грижи и проблеми, страхове и тревоги, много от нас прокудени от родния край по едни или други причини.Призовавам всички към по- голямо уважение на опонента в спора, нега дискусиите бъдат ожесточени но не забравяме, че всеки един е роден от майка и никой не си я е избирал.

Освен да приветствам това изказване не бих искал да кажа повече думи.Радвам се че нивото в сайта се увеличава!Очакваме повече неща от вас!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Форумът е отворен за гласа на всеки, който се чувствува помак, независимо от регион и държава. Аз, например, съм роден в Плевен и израстнал в Северо-Западна България, но това не ми попречи да преоткрия своето място тук.

А опитите за деление на помаците по региони и степен на "радикализация" не са мой патент.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Фотакиев,не сте човека който да преценя кои постинги  ви харесват,не е по темата,а и постинга на Jemal заслужава малко  да се вникне в него,и друго какво значи" един турчин тук"говорите за Тео. Тео е един уважаван човек тук във Форума още от създаването му,и той ли ви е проблем!..Ако не ви харесва НЕ го четете и коментирайте!!!!! Мнението ми е отговор на постинга ви! Само по Темата.

Offline Беглик

• Advanced member
Jemal, понеже си от Чикаго, случайно да си ходил в Naperville? Скоро научих, че учениците от  този район са излезли на първо място в света по science и на 6 по математика. Интересно ми е дали се е коментирало причините за успеха им.

Offline shaban

• Forum fan
Фоатакиев,темата за "Родина " е премината и е отчетена в графа "срамни странници от помашката история, написани под вещото ръководство на българския национализъм",така ,че не се дръж безсрамно,много те мола.
По въпроса за "извънземните" ,ще те уведомя ,че в сайта има много и от тях и все още никой не е бамнат.Администраторите могат да ти извадят справка за бамнатите и ще се убедиш ,че извънземните са си налице ,само тук таме някой от подземните, се е върнал там където му е мястото.
За сайта не се безпокой,засега отговаря на името си.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Фотакиев,след като проповядваш постоянно тук ,че в сайта има цензура,ще те помоля да напуснеш Форума ни! Говоря сериозно! Ако ти не го направиш,аз ще го направя.Омръзна ми да ви чета постингите и неуважение тук,един път ви предупредих и ми се разсърдихте! Повтарям,щом мислите има цензура тук докато е време се осъзнайте и спрете. С Уважение Назми!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Имам правото да извадя извадка от страницата на Сайта колко души са бамнати,стотици са! Всичко е в името на целта на pomak.eu.Фотакиев ако иска може сега на лични да му препратя линк за това.Сайта го има и ЩЕ го има!

Ismet DRAMSKY

• Guest
Оставете го, оставете го човека "Фотакиев" тука, за да ни принизява и приземява, той явно и без това изглежда е от истинските коренните "земляни" и земни жители на нашата планета и територия, иначе ще тръгне да се бори с другите Помаци по другите "Земи" и ние тогава и там трябва ще трябва да пращаме пак "Радикали" да му настройват уникалната му формула от "силнонационални" атомни и молекулни сегменти на неговата свръхчувствителна "поземлена" неприкосновена частна собственост, която той е резервирал, като лична запазена марка "BG" в която , а , някой е решил да се нарече или почувства по друг начин, а , му е отрязал антенката с която приема на локатора грешни вълни от неговия правилно настроен радиоапарат VEF-204 !  ;D

Tralala

• Guest
Моля администраторите да прилагат мерките по изтриване на постове извън темата паралелно към всички такива. Пак се плюе на труда на автора и се преминава в личностни квалификации в последните 5-6 мнения. И този мой като "не по темата" трябва да бъде премахнат!

Ismet DRAMSKY

• Guest
"Тралала" - питай "Футакиев", като БГ-патриот и "литературовещ", как се пише на грамотно български правилно думата "измет", щото ако не знае, ще му я напиша на "Помашки език", та да зема малко да го ограмотя и подредя по Помашки тертип!  8)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
 Жив и здрав Фотакиев! В тебе има много заложби и интелект на размисъл,в последните постинги обаче се разминавате тук във Форума. През цялото ви време предстой тук във Форума на pomak.eu, аз така и не видях грам уважение към помашкия народ,да не говорим за сайта ,дето са хиляди тук с различни религии! Не съм се отметнал,но ако продължавате така ви казвам слагам ви БАН,търсете други Форуми!!!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
 На Фотакиев е наложен  Бан временно,докато не разбере същноста на сайта помак.еu, както и неуважение към хилядите форумници тук,и пропаганда от него,че Форума  на помак.еu  се цензурира.Това е Абсурд да се говори,всеки тук  се радва на защита на лични данни  и интерпретация. Фотакиев ако иска да е тук във Форума ни,да ми пише на лични.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Фоатакиев,темата за "Родина " е премината и е отчетена в графа "срамни странници от помашката история, написани под вещото ръководство на българския национализъм",така ,че не се дръж безсрамно,много те мола.
По въпроса за "извънземните" ,ще те уведомя ,че в сайта има много и от тях и все още никой не е бамнат.Администраторите могат да ти извадят справка за бамнатите и ще се убедиш ,че извънземните са си налице ,само тук таме някой от подземните, се е върнал там където му е мястото.
За сайта не се безпокой,засега отговаря на името си.
Само част от постингите на Фотакиев!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Темата беше за друго.Винаги в главата ми съм се блъскал с това да опазим помашкия ни сайт.Позволявам си да кажа едно- Благодарен съм на нашите членове хиляди помаци по света,че тук много помаци по света и континенти като влезнат в помак.еу имат за дом и къща тук..

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Isyankar, ти си един от малкото българи-християни, които използват спокойно, без истерия, термина "помак", за което ти благодаря. Един съвет - не вземай случката с клиповете на личностна основа! Просто понякога се налага човек да преживее и такива кошмарни вечери.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42