Относно малцинствените групи, етносите, самоопределението и доброзорното понявга самоопределение, съчетано с объркването на - народност, нация, религия, етническа и верска принадлежност, имам въпрос към "Българина", понеже определяше някои от етносите, където е много важно при преброяването през 2001г. и за следващото, то тогава имаше определени групи - българи, турци, цигани (роми) и всички останали бяха в графа (.............), което за мен беше много обидно, че като етно група и общност - Помаци , нийде ме нямаше! И когато се опитах да обяснявам на преброителя, че аз съм Помак и искам да се запиша като такъв, знаеш ли какво стана? Тръгнаха едни приказки, коментари, увъртания, "че такива е нямало", "не е хубаво така да се пише", "това е неправилно", и тем подобни глупости и направо след 1 час разправии, се чудех да се смееш ли , да плачеш ли, да псуваш ли и т.н.? Значи на мен, човека където се чувствам що-годе грамотен и то сигурно доста повече от преброителя ми се създават такива пречки, а какво остава за по плашливите и притеснителни възрастни хора Помаци или дори и по-млади! Ами, има такива които въобще няма да реагират, щото голяма част от Помаците не искат да си имат разправии с властта и тогави, как искате да се пишат тези хора. Някои, българи, други турци, трети марсианци и китайци както стана по ЧЕЧ.а и други смешни неща, само и само да бъде накърнено и незачетено отново достойнството на онези които се смятат като малцинство Помаци. Та между това въпроса ми беше към "Българина" - как ще определиш онези около 5 - 6 млн. души по неофициални данни -Помаци и техни наследници ,които от последните 130 години са изселвани, прогонени къде доброволно, къде доброзорно от пределите на България, Гърция, Македония и се намират в момента В Р.Турция? Като какви по народност, по етнос, по общносттна група, по религиозен признак и т.н.? Интересно ми е неговото журналистическо мнение! Ами, там има и чисто помашки села, що не направите един репортаж или статия! Обаче не им казвайте, че са българи, щото от разни "националисти" , това в повечето случаи се възприема, все едно да кажеш "християни", което е една много-много голяма обида за тези хора! Що не правите така, че тези хора да ви възприемат като братя, ами последните 100 години доказвате все обратното, сякаш те са ви най-големите врагове и все ги подценявате, все ги бесите и колите (1912), все ги връщате в "лоното на христа" и един куп недомислици, драги ми журналисте!