Author Topic: Случайно чудо или чудо със случайности?  (Read 35856 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline gece yolcusu

• Adviser
Аллаху екбер - поредното чудо, доказателство за съществуването на  Висша Сила!
Бих се радвал да чуя мнение от християните пишешти във форума, относно надписите върху крачето на детето
и клипа от Иса.

Offline Шали

• Advanced member
Геджи, това с математическите изчисления за разположението на Мекка си е повърхностно хитруване  ;) Няма да задълбочавам, че ще си изгубят чара натъкмените сметки. А за надписите... не е изключено-заобиколени сме от чудеса в живота си, но не ни е до взиране.  :)

П.С. Свещеността на Мекка ми е под съмнение и заради други факти.
П.С.2  И що така са се втурнали "учените" да търсят научни доказателства именно в исляма ??? Честно, ама хич не ме интересуват ни изследванията им за истинността на плащеницата на Иисус, ни математика в Курана. Бгохулство са тези амбиции ::)

Offline gece yolcusu

• Adviser
Геджи, това с математическите изчисления за разположението на Мекка си е повърхностно хитруване  ;) Няма да задълбочавам, че ще си изгубят чара натъкмените сметки. А за надписите... не е изключено-заобиколени сме от чудеса в живота си, но не ни е до взиране.  :)

П.С. Свещеността на Мекка ми е под съмнение и заради други факти.
П.С.2  И що така са се втурнали "учените" да търсят научни доказателства именно в исляма ??? Честно, ама хич не ме интересуват ни изследванията им за истинността на плащеницата на Иисус, ни математика в Курана. Бгохулство са тези амбиции ::)

Това са факти, които далеч не изглеждат да са повърхностни.Такива може да са в очите на всеки, който не иска да ги приеме. А знаем, че няма нищо случайно на този свят.

П.С.Това, да показваш факти, че Бог съществува не е богохулство, напротив, обратното твърдение е израз на безсилие и означава отричане, което е вид богохулство. ;)

Offline isa71

• Forum fan
В Свещеният Коран Всевишния Господ казва:"Ще им покажем Нашите знамения по хоризонтите и в тях самите, додето им се изясни, че това е истината. Нима не е достатъчно, че твоят Господ е свидетел на всяко нещо?" Свещен Коран сура ФУССИЛАТ(41:53)

Offline PETER

• Forum fan

Offline PETER

• Forum fan
7 Чудес Света

ВСИЧКИТЕ ЧУДЕСА СА ЧОВЕШКИ ТВОРЕНИЯ.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Въпросът е - Чие творение е човекът?

Offline gece yolcusu

• Adviser
Петер, както винаги - не четеш, а в случая и не си гледал до края.Много често си противоречиш сам с това което публикуваш.

Offline PETER

• Forum fan
Браво, Гече! Ти си гледал до края. И се хвана на въдичката. :)

Сега ми кажи ако го нямаше човека да нарече чудото осезание че е чудо осезание, щеше ли да има чудото осезание? За останалите аналогично.
Чудото е чудо само в човешкия мозък. В човешките възприятия.
Изван човек чудото не е чудо.
Освен това
Докато нещо не е обяснено от човек, то е чудо. Обясни ли се - спира да е чудо.
Т.е. за да има чудо трябва да има "нещо" и човек, който се чуди над това "нещо".
Ако имаме само "нещо", без човек, то нещото не е чудо, щото няма кой да му се чуди.

Затова и ВСИЧКИТЕ ЧУДЕСА СА ЧОВЕШКИ ТВОРЕНИЯ.
Щото чуденето над чудото си е чисто човешко действие.

А чие творение е човека? - пита Мустафа.
Ами щом се чудим над този въпрос значи и това е чудо.
Значи чудото човек е дело на човека който се чуди.
Получим ли верния отговор от човека който се чуди, и чудото човек ще спре да е чудо.

Offline gece yolcusu

• Adviser

Затова и ВСИЧКИТЕ ЧУДЕСА СА ЧОВЕШКИ ТВОРЕНИЯ.

Петер,
Зрението е чудо на зрителния анализатор, слуха на слуховия, продължаваме с тактилния за допир, вестибуларния за равновесие, после вкус и обоняние, които изпращат своите сигнали до главния анализатор - мозъка, за да сформира възприетията ни за околния свят.
След като човек не може да създаде нито един от тези анализатори, логично, че функцийте произтичащи от тях не са негово творение.Следователно и чудесата описани от момичето също не са човешко творение - та не знам кой се е хванал на въдицата - аз или ти. ;)

Offline abc

• Forum fan
Съгласен съм. Аз не мога да сглобя Ферари в къщи и по тази причина го намирам за чудо.

Offline PETER

• Forum fan
Петер,
Зрението е чудо на зрителния анализатор, слуха на слуховия, продължаваме с тактилния за допир, вестибуларния за равновесие, после вкус и обоняние, които изпращат своите сигнали до главния анализатор - мозъка, за да сформира възприетията ни за околния свят.
След като човек не може да създаде нито един от тези анализатори, логично, че функцийте произтичащи от тях не са негово творение.Следователно и чудесата описани от момичето също не са човешко творение - та не знам кой се е хванал на въдицата - аз или ти. ;)

А дали не може?  :)

Американски и германски учени създадоха изкуствени очи, с които незрящите могат да виждат.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-04-22&article=230252
Изкуствени уши връщат слуха
http://paper.standartnews.com/archive/2002/06/10/future/index.htm
и т.н.
Един ден хората ще обяснят и ще създадат изкуствен разум.
И ще спрем да се чудим на такива обикновени неща каквито са зрението, слуха и разума.

Т.е. за да е едно нещо чудо, то трябва да не е обяснено или да има някой който да не знае обяснението и да продължава да се чуди. Такъв като тебе. ;)

Затова образованието и науката побеждават религията.
Защото хората започват да знаят и затова спират да се чудят на фокусите на религиозните шарлатани.
Като оня фокус с крачето на бебето. :)

Offline gece yolcusu

• Adviser
PETER
в посочените от теб линкове, става въпрос за лечение на база на съществуващи такива сетивни органи.В единия случай имаме болно око на което е поставен имплант зад ретината, улавящ насочени от специални очила светлинни снопове.Но забележи окото присъства.В другия случай за слуха, също имаме инплант, който предаставя слуховата информация във вътрешното ухо, което също е налице - същестува си.Да, това е вид лечение, което не се забранява от религията, напротив насърчава се.Тъй, че не ми говори за инплантанти - арабите са премахвали перде и слагали искуствени лещи ехееееее - много отдавна.В нашия случай става въпрос дали може да се създаде изкуствен орган на сетивата или не, а не приспособления за подобряване или връщане на функцията на съществуващите си органи. ;)

Offline PETER

• Forum fan
Гече, я пак прочети статиите.

Говори се за напълно слепи и напълно глухи хора.
А това че изкуствените очи и уши се поставят на мястото на естествените е засега.
Нищо не пречи да се поставят и на други места.
Като оная художничка, дето поискала уеб-камера вместо изкуствено око.
Сигурно ще поиска и функция събуждане, ако движещ обект се засече от камерата.  :)
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=305709