Author Topic: Folklorna propaganda ili ne?  (Read 3697 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Whitesnake

• Avarage member
Folklorna propaganda ili ne?
« on: April 18, 2009, 12:51 »

Iskam specialno da zapitam speca po pomashki pesni - bukovqnoglu_s, da analizira tazi pesen koqto q ima vav shoviniski forum.
Interesno mi e kakvo mislite za tazi pesen - spored mene  pesenta e falshificirana , kato originala e pomashka ot Nevrokopskia krai.
Orginalnoto ime na geroia e Osman , no v tazi vazroditelna versia e Stoian!
No eto vijte texta i badete svobodni da si kajete mnenieto:

Похвалил се Стоян

Та се Стоян пофалил,
в Едрене Узун чаршия,
на конаковото кафене.

На голямото кафене,
дето му се сбира пашите,
дето си пият кафето.

Че има конче хранено,
и има булче хвалено.
Конче му струва хиляда,
булче му струва два града,
два града като Едрене!
Сичките паши мълчаха,
мълчаха Стоян гледаха.
Пашата одренлията,
той си на Стоян продума:
- Стояне сербез Българин,
ти имаш конче хранено,
и имаш булче фалено.
Я имам девет атове,
ха да гиди варкаме.
Ако атове надваркаш,
халал да ти са сичките.
Ако ти конче надваркам,
ще да ти зема Стояне,
булчето - бяла Калудка!
Варкали са се варкали,
три деня и три вечера.
Стоян атове надварка,
и на пашата думаше:

- Пашо ле пашо одринска,
с Българин шега не бива,
с Българин мегдан не дели!

Пее Георги Павлов!?

http://www.4shared.com/file/99049989/ed713ce4/Georgi_Pavlov_-_Pohvalil_se_Stoyan.html

Isyankar

• Guest
Ynt: Folklorna propaganda ili ne?
« Reply #1 on: April 18, 2009, 13:09 »
Виж, когато се случва самият певец помак да си е сменил името - как очакваш да не смени самия той името на лирическия герой в песента ?

Или твърдиш, че пак коварните християни стоят зад това ? На Николай Славеев или Валя Балканска никой не ги задължава да се казват така ...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #2 on: April 18, 2009, 13:09 »
Metka е добре да научи, че на Балканите културата и уникална и омешана по своему. Много песни могат да се намерят като македонска, като я чуе аббанец да каже, тя е наша, баба ми я е пяла, като я чуе турчин да каже че неговата я е пяла... Какво значение има? Важното е, че тази песен ни е надраснала и всеки може да я запее.

За тази песен нека каже който знае. Спомням си един филм предигодина, две където един екип тръгна по дирите на песен и обиколи всичките комшии. Навсякъде я пееха и казваха, че е тяхна.

Айде пак под вола теле...

Isyankar

• Guest
« Reply #3 on: April 18, 2009, 13:10 »
abc,

става въпрос за филма "Чия е тази песен" на Адела Пеева, който спечели европейските оскари в Карлови Вари. Филмът го имам и бих могъл по някакъв начин да го споделя с вас ...

И впрочем много на място си го споменал в тази тема...може би всеки който го гледа ще спре да се пита за подобни въпроси - помашка или циганска или не знам си каква е някоя песен тук на Балканите ....

Само ще кажа, че на запад хората говорят за "Балкански фолклор" , а не за тракийски, помашки, гръцки, турски или македонски ....

Както и за балканска кухня, балкански манталитет и култура и всичко балканско ...

Offline abc

• Forum fan
« Reply #4 on: April 18, 2009, 13:15 »
Благодарности за припомнянето.

Нас най-ни мъчи балканския манталитет. Ама ако се обединим някой ден ше я превземем тая Европа  :D
На македонците ще оставим Луната. Тя си е македонска  ;)

ПС Не е тази. Беше друга. Тази за мен е тенденциозно направена. Как пък само ние излязохме развалена стока  >:(
Ще намеря филма и ще го пусна.