Здравейте, fotakiev,
Не съм цитирала наистина, защото трябва да набирам текста, което ще ми отнеме време. Все пак книгата се намира лесно, има я със сигурност и в библиотеките, посочила съм и страниците. Божидар Димитров говори за решението на Борис I да приеме християнството като официална религия и посочва, че по това време България била страна, в която мирно съжителствали почти дузина религиозни общества (езичници, будисти, мюсюлмани, християни).
Здравей и от мен Дилмана,
Казаното от Божидар Димитров за мирното съжителстване по време на Борис I на различни религиозни общности е много вярно. Да, знам и за толерантността още от времето на Кубрат, където сажителстват различни племена и религии.Самите български родове са били често различни по вяра.Понякога се среща и царска фамилия, всеки от който с различна религия.
Относно ислям на балканите преди идването на селджукските тюрки,смятам този въпрос за доста плъзгащ.Ако се каже , че някъде е имало мюсюлмани веднага се изкарват всички помаци от тези мюсюлмани,ако се каже че нито един мюсюлманин не е имало няма да е вярно.
Нека да кажем известна историческа информация в подкрепа на тезата за ислям на балканите:
-цитираната в една тема джамия в с. Жегларци от 1298 г и се смята за една от най-старите и излиза да е преди османлиите.Село Жегларци е в североизточна България,Добричка община.Знае се за селото, че е било заселено от татари,които да са били мюлюлмани;
-Х. Иналчик казва, че след много трудности, 40 турски семейства от сектата на дервишите се заселили на Балканския полуостров през 1261 година;
-През 1291 година мюсюлманско семейство от Халеб, Сирия, се заселило в Млик – село в Косово. То било наричано семейство Ал-Ага и си построило джамия. Това е може би най-старата джамия в Косово и на нея все още е изписано кой и кога я е построил.
-камък с арабски надпис в Ксанти от 10-ти век
В общи линии става въпрос за село в Добруджа,40 турски семейства някъде в балканите, едно семейство от Сирия в Косово и камък с надпис на арабски....
Тези факти не са достатъчни да се каже, че помаците от Родопите,Пиринско и Ловешко са мюлюлмани от тогава.
Що се отнася до спора за произхода на помаците, той все още не е решен и този въпрос (както и много други) трябва да бъде обективно и задълбочено изследван, а не да бъде обект на политически спекулации.
Съгласен съм с теб, но ако някой изкаже теза против съществуването на помаци като етнос и веднага бива назоваван за "провокатор","политически провокатор" или "възродител".Нека да изхвърлим предубежденията и да дискутираме заедно.Спекулациите могат да бъдет двустранни и на са здравословни.
Аргументът, че помаците са чисти българи, защото говорят български език (при това често един красив старинен български език) не е много издържан според мен. Ето един пример: чернокожите в САЩ говорят от няколко поколения само английски и не знаят друг език. Представете си историци, които след 3-4 века започнат да твърдят, че те са англосаксонци и не са африканци, понеже говорят английски.
Това е пример как езикът или религията не винаги са определящи за произхода на дадена общност.
Аз не смятам, че помаците са чисти българи,тъй като чисти българи няма.Много често езикът се оказва определящ. Примера с негрите го разбирам, но те освен езика имат много други белези показващи ,че не са англосаксонци. Цвят на кожа,очи,коса.Имат и достатъчно данни от къде са и че са африканци по произход.
Ще ти дам подобен пример на твоя - ирландците.Те днес имат английският за говорим и писмен език, защото са били част от Англия 1000 години.Но паралелно с английският имат и почти забравен техен уникален си език.Нарича се "гейлик" и е напълно различен.Подобно е положението и в Шотландия,където са братовчеди с ирландците.Също и арамъните в България.Те са много малко като брой. Може би не повече от 3000 души.Идват някъде от светите земи и говорят на арамейски език.А за помаците няма и грам податка да са наричани така с това название "помаци" от преди 18-ти век, а камоли да се догатва за език.
Дали помаците са били българи, кумани или траки, дали са били християни (и какви християни по-точно), дали са били мюсюлмани или езичници трябва тепърва да бъде изследвано.
Какво е българин днес?Прабългарин?Къде и кои са траките днес?Къде са куманите заседнали на балканите?Това са все коментираните въпроси, не само тук.
Според мен всичко е въпрос на интереси.Кажи го ако искаш политически,религиозни или икономически.Къде са прабългарите,траките,куманите,гърците,галите,готите,арменците,латини.....Кой е повече едното от колкото другото?Отговора на този въпрос е "мисия-невъзможна".И всеки,който гледа едностранно на нещата е за мен или фанатик-националист или подстрикател с нечиста цел.
Едно е сигурно.Територията на нашите земи е била България,Византия,Латинска империя,Османска империя днес се нарича пак България,където освен българи живеят турци,гърци,роми,китайци и т.н.Отскорошното налагане на помашки етнос на хора доското самоопределящи се за турци е поредната заигравка с мюсюлманите.От същите борци за помашко самосъзнание,излиза че в България няма българи изповядващи исляма и помаците,босненците,гораните,торбешите са един и същ етнос "помаци".Религията не е определяща за етноса или не би трябвало да бъде.