Привет и от мен Дилмана,
Относно написаното в постинга Ти, смятам че не е редно да се правят такива подхвърляници.... като си прочела нещо набери го или сканирай, и го даи да го видим.Защото иначе от твоите думи излиза пак че всички мусюлмани които гиворят български като майчен (помаците) са мусулмани от 9-ти век..
Защото и в Косово има едно семеиство преселено от Сирия 12-ти век и построява джамия.и сега ентусиасти искат да искарат, че там днес всички са мусулмани от тогава.. наивно..немислиш ли?
Здравейте, fotakiev,
Не съм цитирала наистина, защото трябва да набирам текста, което ще ми отнеме време. Все пак книгата се намира лесно, има я със сигурност и в библиотеките, посочила съм и страниците. Божидар Димитров говори за решението на Борис I да приеме християнството като официална религия и посочва, че по това време България била страна, в която мирно съжителствали почти дузина религиозни общества (езичници, будисти, мюсюлмани, християни).
Що се отнася до спора за произхода на помаците, той все още не е решен и този въпрос (както и много други) трябва да бъде обективно и задълбочено изследван, а не да бъде обект на политически спекулации.
Аргументът, че помаците са чисти българи, защото говорят български език (при това често един красив старинен български език) не е много издържан според мен. Ето един пример: чернокожите в САЩ говорят от няколко поколения само английски и не знаят друг език. Представете си историци, които след 3-4 века започнат да твърдят, че те са англосаксонци и не са африканци, понеже говорят английски.
Това е пример как езикът или религията не винаги са определящи за произхода на дадена общност. Дали помаците са били българи, кумани или траки, дали са били християни (и какви християни по-точно), дали са били мюсюлмани или езичници трябва тепърва да бъде изследвано. За босненските мюсюлмани, например, съм срещала исторически изследвания, вкл. от холандци, че са потомци на българските богомили, които са били тормозени от православните сърби и при идването на османците, доброволно приемат исляма. Склонна съм да мисля, че има различни помаци с различен произход. Не съм компетентна по подобни исторически дискусии, има си съответния инструментариум да се изследва миналото и слава Богу вече не под „мъдрото” ръководство на дирижираната от Кремъл БКП.
Ако се включвам в този спор, то е за да напомня, че ако искаме да уважават нашата идентичност и правото ни да се самоопределяме, длъжни сме не само да уважаваме, но и да браним това право и у другите. Затова не ми харесват нападките към Боян и намеците, които долових, че е предател на помашката общност, както и обратното: нападките на българи, които смятат помаците за предатели, защото са мюсюлмани и на всяка цена държат да набият в главите на всички помаци, че са чисти българи и че са насилствено ислямизирани.
Не вярващите мюсюлмани са проблем в България, а корупцията, насилието и невежеството.
Иначе нашенските олигарси и много от нашите компрометирани политици и те са българи, даже кой от кой по - българин. Кой от Плевен, кой от Сирищник..
Пък и мине, не мине, свещи палят по черквите с богоугодни физиономии. Преди да го застрелят, Илия Павлов даже беше в църковното настоятелство на Ал. Невски! Е и? Това направи ли ги тези "чисти" българи и големи „християни” по-малко гьонсурати? Проблемите не са между мюсюлмани и християни, между етнически българи и роми, турци, евреи, арменци и т.н. ,а между почтени и непочтени хорa и това не трябва да се забравя.