havalliar,
Внимателно изчетох всичко, което сте коментирали до момента. Въобще не си прав. Ако толкова много си загрижен за децата си, че са боядисали наколко яйца "насила" от учителката си / повярвайте за децата това е истинско преживяване - те не го възприемат като религиозен акт , а като още една техника за украса. Никой няма да ги занимава с подробности за християнските вярвания и символи./ разгърни учебниците им и ги разгледай, защото май, когато ти е било време ти да учиш си пропуснал много уроци / имайки в предвид грешките, които допущаш/ След като толкова се позовавате на членове от различни закони и Конституцията, покажи поне една страница на учебник, в която си прочел да пише, че Ислямът е лоша религия.
В начален ета - І - ІVкл. в часовете по Околен свят и Човекът и обществото има по един урок годишно, обикновено към края на годината, в който учим децата, че в България има хора от различни етноси, изповядващи различни религии и всички те трябва да се уважават и зачитат. Ако прочетеш някъде нещо по различно, моля, покажи го!
Относно яйцата...Все пак сме в България!!! Великден е най-големият християнски празник....
Имам усещането, че за хора, чието болезнено място е религията, те във всяко нещо си мислят, че другите се стремят да отрекат религията им. Това не е така.
Моите дечица всички са от малцинствата. Уважавам произхода, религията им. Никога и презум не ми е минавало да се стремя насила да им разказвам и показвам неща от християнството. Знаеш ли, че тази година точно мюсюлманче донесе пакетче с боя 10 дни преди Великден и попита кога ще боядисваме яйца.
След като мислиш, че боядисването на яйца може да навреди по някакъв начин на децата ти, не им разрешавай. В този час да си оцветяват нещо, да си рисуват.
Аз боядисах яйца с моите деца, участвахме в изложба. Ядем бонбони и мекици, баклава, които те носят за празниците - Байрама, но да ти кажа честно, когато ги попитам да разкажат за подготовката, за украсата, за участието на самите деца в мюсюлманските празници не могат да разкажат почти нищо. Това не се научава в училище - по предмета Религия, а се учи вкъщи!!!