Овчар,
Религията, както казва Маркс, е опиум за народите. Може би е имал предвид И ЧЕ процесът на появата или възстановяването на нов или полуизчезнал народ е болезнена и е необходим опиум или анестетик за по-лесното изтърпяване на операцията.
Та може и религията да е съхранила българския народ от петвековния геноцид, но липсата на религия ще попречи за нов петвековен геноцид.
Не можеш да поробиш образовани и знаещи хора, колкото и гордото ти турско сърце да го желае, така че образованите помаци няма да се върнат при теб в джамията, а ще станат нормални полувярващи европейци от 21 век.
Не ми пука дали ще се пишат помаци, българи, турци. Това си е лична работа на всеки човек и ни нов помашки Паисий, ни великотурски Паисийоглу, ни някой великобългарски шовинист има право да се намесва в тази лична работа.
Пука ми единствено всички да са образовани и да имат право, знание и възможност сами да избират.
Полувярващи защото религия и вяра са различни неща. За мислещите и образованите хора твоята религия е отдавна компрометирана както са компрометирани и останалите религии. Компрометирани са защото е вече ясно че религиите са измислици и са само един инструмент на властта. Власт над стадото което ти така обичаш да доиш. Само че благодарение на образованието това стадо от стадо ще стане гражданско общество и вече няма да ти дава да го доиш. Това е твоята болка. Затова ходжите по помашките и турските села спирате младежите и най-вече жените да се образоват и ги гледате накриво когато слизат от автобуса на връщане от университетите.
Полувярващи защото остава само вярата. Вярата че всички хора можем да живеем честно от труда си, благодарение на науката и разума, без да си пречим, без да се налагаме един на друг чрез религия, етнос или народност и без да тънем в глупави средновековни предразсъдъци.
Да плюеш на религията не значи че плюеш на народа си, а значи че плюеш на предразсъдъците си.
Е аз плюя на предразсъдъците и въпреки това съм горд и най-вече независим българин и няма начин нещо да ме промени.
И моите деца ще са такива. И децата на моите деца ще са такива и никакъв поп, ходжа или корумпиран политик няма да може да ни стъпи на врата.
Това е положението, чожум.
А дали ще сме 8 или 80 милиона за мен няма значение. Аз гледам себе си.
Колкото до децата на кралете в арабските страни. По добре се интересувай от децата на обикновенните хора в тия страни. Ония които нямат образование и право на избор. А жените даже нямат право да са човешки същества а направо ги вписват в паспорта на мъжете им.
Освен това твоят живот и твоите проблеми са си твоя работа. Не виждам какво общо имам с тях че ме товариш. И тъй като ме товариш с тях да те натоваря и аз с моите. Моите родители когато са се оженили са нямали буквално нищо. По един куфар с дрехи.Ни двор с кокошки ни къща с овце, ни чеиз, ни помощ от родители. Нищо! Живеели на квартира и са работили в Девня. После тухла по тухла една стая че втора и т.н. всичко благодарение на това че баща ми се качи на корабите и го нямаше по 6-9 месеца в годината а майка ми преподаваше на българчета, турчета и циганчета от махалата.
Сега аз съм сравнително добре, женен, две момчета, добра професия и доходи, две висши и т.н. но всичко сме постигнали сами с много труд, постоянство и образование. Ни поп ни ходжа, ни Бог ни Дявол, ни комунист ни демократ е помагал.
А да. Благодаря че най-после прописа на кирилица а не продължаваш на шльокавица.
Това е най-малкото което можеш да направиш заради държавата където живееш и където си получил образованието си.
Кирилицата и образование му е майката, а не неразбираем арабски и наизустен Коран.
Бъди жив и здрав.